Gość: khmer Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 07:25 Może będą miały realną cenę wynikającą z kosztów budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spaść.. IP: *.tktelekom.pl 17.10.08, 07:35 Panowie (i Panie) Developerzy: wystarczy urealnić cenę mieszkań i nie trzeba będzie upadać, wstrzymywać inwestycji i karmić ludzi innymi bajkami o drogich kredytach. Wystarczy zejść z ceną z kosmosu na ziemię to będzie sprzedaż i upadać nie trzeba będzie. Nauczyliście się bujać w obłokach i robić szybkie kokosy kosztem maluczkich. Czas spoważnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Oj jacy ci deweloperzy biedniusi... chlip chlip... 17.10.08, 08:04 Zaraz się rozpłaczę bo tak mi szkoda tych nieszczęśników. Tak się cieszyli robaczki, że miało być po 12.000-15.000 za metr w 2009 a tu zbita szklanka. I po 8000 nikt tego nie będzie chciał wziąć. Mała podopowiedź. Niech sobie Szanajce i inne Zdrzałki wezmą rocznik statystyczny, sprawdzą jaka jest wielkość przeciętnej pensji i ustalą cenę tak by przeciętna pensja=1 m2. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Nowe mieszkania nie jedzą. To problem developerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 08:21 Niech ich szlag trafi. niech dalej windują ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specinz Jedzą, jedzą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 10:30 Nowe mieszkania trzeba ogrzać, poza tym "jedzą" one odsetki od zamrożonych w nich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yovo Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: 217.109.60.* 17.10.08, 08:40 Biorac pod uwage ostatnich kilka miesiecy sprzedaz mieszkan na rynku polskim moze przy obecnym tredzie spasc nawet o 80%. Analizujac jednakze zachowania klientow na przestrzeni ostatniej dekady niewykluczony jest dalszy wzrost sprzedazy mieszkani i to nawet o 50%... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 08:42 Koło bena mi to lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankier Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: *.chello.pl 17.10.08, 09:36 Chyba nie zdajesz sobie sprawy co za sobą pociągnie twój scenariusz. Idź lepiej do pracy dzieciaku i spróbuj się utrzymać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spaść.. IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.10.08, 09:46 To nie ja wymysliłem ,ze cena 1 mkw przecietnego mieszkania powinna byc równa miesięcznej pensji w danym regionie .......czyli w W-wie ok.3-3,5 k pln a na prowincji np: w Zielonej górze 2 kpln .......wtedy nastąpi pewna równowaga spowodowana powstaniem RZECZYWISTYCH mozliwosci nabycia mieszkania przez SZEROKIE grono spoleczenstwa.....gratuluje głupoty tym co kupowali po6-8 k /mkw i spłacają rate kredytu w wysokosci 50-60% ich miesięcznych dochodów netto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noll Atta Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 77.79.229.* 17.10.08, 13:48 Hm, u mnie, na zgniłej północy, cena metra równa się mniej więcej 2 - 3 krotności średniej pensji brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: *.chello.pl 17.10.08, 09:54 akurat deweloperzy mają z czego żyć, napchali sobie kasę przez ostatnie dwa lata to teraz przez kolejne 2 mogą nic nie budować. A jak przestaną budować to ceny wzrosną. Zależność jest prosta. Nie ma podaży, a popyt będzie bo przecież ludzie gdzieś muszą mieszkać, to ceny rosną. Mieszkania, które teraz stoją puste w końcu się sprzedadzą, może trochę taniej ale znikną z rynku i co wtedy? Nie będzie mieszkań, będą rodziny, które ich potrzebują, ceny wzrosną. Poza tym jest jeszcze jedna opcja, która u mnie w mieście już się realizuje. Deweloperzy sami dają ludziom kredyty, coś na zasadzie TBS. Kupujesz mieszkanie i spłacasz co miesiąc razem z czynszem z opcją pierwokupu po 30 latach. Jak komuś bank nie chce dać kredytu to ludzie korzystają z takich opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść 17.10.08, 10:29 >akurat deweloperzy mają z czego żyć, napchali sobie kasę przez ostatnie dwa lata to teraz przez kolejne 2 mogą nic nie budować. A jak przestaną budować to ceny wzrosną. Ja pierdykam. A myslalem ze jak ktos nie ma pojecia o ekonomii i prowadzeniu firmy to nie bedzie sie wypowiadal publicznie. Kolejny raz sie pomylilem. Kolezko - albo probujesz naganiac albo zwyczajnie nie masz pojecia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filut Re: Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść IP: 77.79.229.* 17.10.08, 13:50 Cześć stady.... czas może być poobsługiwał klientów w urzędzie. Twoje dotychczasowe wypowiedzi też nic nie wnosiły. Ta była akurat zabawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksander chyba ma pojęcie IP: 193.189.116.* 19.10.08, 01:39 A ja myślę, że ma pojęcie o czym pisze. Przebitka na zyskach z ostatnich 2-3 lat pozwala deweloperom (przynajmniej tym, którzy mądrze zainwestowali zarobione pieniądze, a nie zachłysnęli się chwilową koniunkturą) śmiać się w tej chwili z tej całej sytuacji. Obecne inwestycje w całości lub w dużej większości finansowane już były ze środków własnych, co praktycznie wyeliminowało element pośpiechu w sprzedaży i konieczność obniżki cen. Niestety. W tej chwili im to rybka czy sprzedadzą 5 czy 50 mieszkań miesięcznie. Na każdym i tak zarabiają sporo, a reszta kiedyś się sprzeda. Prędzej, później, co za różnica? Obniżą ceny tylko płotki, które jadą na kredytach i banki im na karku siedzą. Ale ilu takich jest? Z pewnością oni swoje mieszkania sprzedadzą po 20-30% rabacie po czym zawieszą działalność ciesząc się, że wyszli na zero. Ich zagrywki i tak rynku nie nasycą. Znów w grze pozostaną najwięksi bez kredytowego bata, którzy z obniżek cen jedynie będą się śmiać. A ludzi z potrzebą własnego M z dnia na dzień przybywa... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 19.10.08, 17:30 rany kolejny ktory mowi o tym "ze se przeczekaja". Kolezko w USA i hispanii bankrutja deweloperzy przy ktorych nasi wielcy to male pikusie. Az sie nie chce ripostowac na te pierdoly co wypisujesz. Skoro ci wielcy sa tak dobrze zabezpieczeni czemu prezes JWC "zwial cicha noca" ze swego stanowiska a Jarek Szanajca tak nerwowo sie wypowiada ? W biznesie liczy sie plynnosc i zarobek a nie czekanie. Twoje pojecie o dzialalnosci firmy (zwlaszcza ten bedacej na gieldzie ) jest widocznie niezwykle znikome .. Wiesz jaka jest przyczyna jednoczesnie duzego pospiechu na budowach i obstawania przy cenach ? Pewnie nie. Zanim napiszesz takie glupoty pomysl. Twoje zaklinanie na niewiele sie tu zda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksander Re: chyba ma pojęcie IP: 193.189.116.* 19.10.08, 23:34 W przeciwieństwie do ciebie ja już pomyślałem. Przede wszystkim nie silę się na pseudo-specjalistę od budżetów firm z całej mieszkanówki. Widzę, że ty przejrzałeś struktury finansowe wszystkich firm od Tatr po Bałtyk. Niezły zawodnik z ciebie. Takich farmazonów już dawno nie czytałem. Nawet nie jesteś w stanie pojąć, że wielkość firmy nie ma z płynnością nic wspólnego, a jedyne mądre inwestowanie już posiadanej gotówki. I te same zasady obowiązują dla 5 jak i 500 milionów zł. Tak jak pisałem, większośc starych wyjadaczy jedzie teraz na środkach własnych, a jedynie żółtodzioby finansowały czasami i 100% inwestycji z kredytów. Nie pytaj mnie skąd to wiem. Zresztą już niedługo sytuacja na rynku sama da Ci odpowiedź. Ci, którzy zjadą z cenami faktycznie mają problemy. Reszta całą tą sytuację ma głęboko w poważaniu. Musisz zrozumieć jedną podstawową sprawę. To jest tak naprawdę monopol. Mieszkanie jest dobrem podstawowym i nie ważne jak głośno społeczeństwo będzie krzyczeć i drzeć szaty, to i tak będą musieli je kupować, choćby po najbardziej astronomicznych kwotach. To samo jest z paliwem, gazem, chlebem i wodą. Wydaje ci się, że znikną samochody z ulic jeżeli litr Pb95 bedzie kosztował 7zł?? Nic bardziej mylnego. Podobnie jest z mieszkaniami. Będzie się ich sprzedawało mniej, ale ich wyższe ceny spokojnie usatysfakcjonują inwestorów. Ludzie po prostu nie mają alternatywy. Powatarzam jeszcze raz: MONOPOL! Oczywiście istnieje gdzieś granica absudru, ale zapewniam cię, że jeszcze się nawet o nią nie otarliśmy. Społeczeństwo, choć w tej chwili wydaje się to nielogiczne, jest w stanie (albo inaczej: musi) zaakceptować o wiele wyższe ceny niż obecnie. Czy ci się to podaoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 09:50 > Mieszkanie jest dobrem podstawowym i nie ważne jak głośno społeczeństwo będzie krzyczeć i drzeć szaty, to i tak będą musieli je kupować, choćby po najbardziej astronomicznych kwotach Juz sama ta glupota jest porazajaca i powoduje ze dalsza dyskusja z takim jak ty "co ma pojecie" stanowi strate czasu. Mylisz pojecia i dobra takie jak zywnosc oraz paliwo z mieszkaniami - wbrew temu co pan zwiesz widac ze sie pan nie znasz ani troche. Widac brak pojecia w kazdym calu twojej wypowiedzi. MONOPOL panie myslacy to moga miec firmy energetyczne. Budowanie domow (zreszta cudzymi rekoma - wykonawcow) to zaden monopol. Radze zaznajomic sie z takimi pojeciami jak monopol i warunki kiedy monopol ma prawo bytu. >Społeczeństwo, choć w tej chwili wydaje się to nie > logiczne, jest w stanie (albo inaczej: musi) zaakceptować o wiele wyższe ceny n > iż obecnie. Czy ci się to podaoba czy nie. Grasz z Jarkiem Szanajcem w tenisa ??? Takiej bzdury dawno nie czytalem :)) To dlaczego nie akceptuja juz tych cen ? hehehe Facet wroc na ziemie bo to co pleciesz wyraznie pokazuje ze wciaz tkwisz w kosmosie. Najpierw zapoznaj sie z zasada popytu i podazy a pozniej plec takie bzdury poparte "chciejstwem". Ciekawe ile umoczyles i kiedy w koncu dotrze do ciebie ze to juz nie wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksander Re: chyba ma pojęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 14:52 Słuchaj, zawsze możesz sobie wybudować szałas, albo kupić jakiś fajny namiocik Alpinusa. Niestety dla 98% społeczeństwa taka alternatywa nie wchodzi w grę. Musisz się troszeczkę wysilić i uruchomić to, co dawno nie używane. Jakieś inne propozycje? Może budowa domu? Brawo Jasiu. Na pewno dla ziomka co pracuje po 10h dziennie, ma żonę i dwójkę dzieci na utrzymaniu to będzie mega fajna przygoda. Nic tylko budować. Od 18:00 na budowę i po kilka cegieł dziennie zawsze się ułoży. Zatrudnić ekipę? Pomijając fakt, że zbyt dużo na problemach nie zaoszczędzisz, to pewnie tańsze rozwiązanie to nie będzie. Znów wtopa. Kombinuj dalej. Może wynajem? W sumie czemu nie. Jeżeli tylko nie przeszkadza ci poczucie bycia frajerem i pompowanie kasy w nieswoje, to w sumie fajna opcja. Gratisowo możesz sobie wielkim czarnym flamastrem na czole wypisać duże L. Tak, LOOSER, to od dziś drogi wynajmujący, będzie twoje drugie imię. Może hotel, schronisko, mieszkanie u mamusi.... Mam wymieniać dalej? Człowieku ocknij się w końcu!!! Mieszkaniówka to jeden wielki MONOPOL. Jeżeli nie chcesz być cyganem przeganianym całe życie z kąta w kąt i bity przez los, to musisz mieć kawał swojego kąta. A za to człowiek jest w stanie zapłacić duuuużo kasy. Zresztą sytuacja na rynku dokładnie to potwierdza. Tylko sztuczne obostrzenia banków, a nie ceny mieszkań przyhamowały nieco sprzedaż. Dotknęło to więc znacząco tylko klientów ze słabą zdolnością kredytową, a nie tych z zakresu popytu efektywnego. Podejrzewam, że na nich nie zrobi to większego wrażenia, co będzie skutkowało tym, o czym pisałem w poprzednim poście. Tylko u mnie w pracy z mojego pionu jest czterech kolegów, którzy właśnie teraz załatwiają sobie mieszkania. Zarabiamy nieźle, rodziny dopiero co pozakładane, maluchy u niektórych w drodze. Na co mają czekać?? Na co mają czekać tysiące ludzi w podobnych sytuacjach? Na jakieś zbawienie? Masz kasę, to jedziesz. Daj pan więc już spokój i przestań robić z ludzi rumunów, bo żal odbyt ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 15:02 Ladna odpowiedz :) Pelna argumentow w postaci "looser" "przegraniec" :))) Bardzo merytoreczna. Typowe dla smieci forumowych. Sluchaj kretynku, nie jestes w stanie mnie urazic swoim strumieniem inwektyw, do tego musialbys sie wiele bardziej napracowac. A oprocz tego miec cos wiecej niz wyksztalcenie podstawowe Wroc jak bedziesz mialc cos do powiedzenia bo tego belkotu z ktorego nic nie wynika trudno nazwac wypowiedzia. Cieszy mnie zlosc takich jak ty - a to dlatego ze pod plaszczykiem wypowiedzi widac gotujaca sie zlosc i zdychajaca nadzieje na sprzedanie swoich "ynwestycji" :)) >. Niestety dla 98% społeczeństwa taka alternatywa nie wchodzi w grę hehehehe rany jaki koles... :)))) pustaku nie masz za grosz pojecia o czym probujesz pisac :))) No rzuc jeszcze jakies "argumenty" - zobaczymy jak wyglada "zlosc ynwestora" :))) Mieszkaniowka to monopol... hehehehehe ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksander Re: chyba ma pojęcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.08, 15:40 No i kolega się zestresował. Wyzwał mnie od pustaków, kretynków i w dodatku dowiedziałem się, że mam wykształcenie podstawowe. :))) Chłopaku, nie przejmuj się tak niepowodzeniami na forum, bo ci żyłka pęknie. Jest tyle piękniejszych rzeczy w życiu do zrobienia. Ewentualnie weź się do pracy, albo zmień na jakąś bardziej efektywną-może nadejdzie w końcu taki dzień, że będzie ci rybka czy mieszkania są po 1000 czy 10000zł/m2. A wtedy będziesz się mógł wyluzować i pośmiać tak, jak ja to w tej chwili robię z tobą. A teraz policz grzecznie do dziesięciu, uspokój oddech i przedzwoń do mamusi, żeby obiad zaczęła podgrzewać, bo wracasz za parę minut do domciu. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 15:53 Hehehe rzuc jeszcze pare inwektyw pustaku to na pewno pomoze ci uzasadnic popyt :) Upewnia cie w przekonaniu ze dobrze zrobiles "ynwestujac" a pozniej znow uaktualnij ogloszenie w gratce :D Wyluzowac musisz bo dostaniesz wrzodow od "nerwow ynwestora" Tylko nie zapomnij wyzwac jeszcze paru ludzi z konkretnymi argumentami ze sa golodupcami a 98% spoleczenstwa przeciez kupuje!! Doucz sie ale solidnie bo widac masz problemy z kazdym rodzajem nauki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: chyba ma pojęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 15:57 Piszesz bzdury steady. Nie odróżniasz marzeń od rzeczywistości. Deweloperzy po prostu wstrzymają budowy i ceny jeszcze pójdą w górę. A banki będą udzielać kredytu tylko tym najbogatszym, którzy już i tak mają pieniądze. Na mieszkanie w Polsce nie będzie nikogo stać, chyba że Kulczyka, Krauzego i paru ich kumpli od polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 16:15 >Deweloperzy po prostu wstrzymają budowy i ceny jeszcze pójdą w górę. Litosci..... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: chyba ma pojęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 16:22 Budzisz litość steady swoimi płonnymi marzeniami. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 16:23 Te moje "marzenia" sa oparte na konkretnych argumentach. A wasze bzdurzenie o stabilizaji i wzrostach na czym ? Na "chceniu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzek Re: chyba ma pojęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 16:50 Marzenie ściętej głowy steady. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 09:59 Jeszcze jedno panie "znajacy sie" cytat : "W Japonii obecne ceny nieruchomości stanowią 34 % cen nieruchomości z 1990 r." Jak to ? przeciez ludzi wiecej, powierzchnia mniejsza - gestosc zaludnienia trzykrotnie wieksza, PKB na osobe trzykrotnie wieksze i zaczelo taniec tak ze do tej pory leci w dol ? Jak to przeciez MONOPOLE ?? Jak to moglo sie wydarzyc ?:) Facet to twoje przekonanie wkrotce ladnie runie. Niezaleznie od tego jak bardzo bedziesz nas przekonowywal ze sobie przeczekaja. Czekajcie sobie. A Ty razem z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
meadowpane Re: chyba ma pojęcie 20.10.08, 10:13 >W przeciwieństwie do ciebie ja już pomyślałem Myślaleś, myślaleś ale nic z tego nie wyszło. Pewnie myślaleś też że sprzedasz ale też nie wyszło. Koleżko "mientowy" mylisz przyczyne ze skutkiem. Dew. zatrzymują inwestycje tylko dlatego, że im nie schodzi, jest masa do kupienia a kupujących brak. Gdy wróci popyt wróci i podaż i to z pocałowaniem rączki klienta. I na warunkach klienta. I twoja "inwestycyjna złość" niewiele tutaj pomoże. A z tym monopolem to przywaliłeś..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Chimpanser Kto nie sprzedal mieszkania przegral zycie... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.10.08, 10:28 J.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikorka przykro, lepiej spadłyby ceny o te 70%:))) IP: 83.238.116.* 17.10.08, 10:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszalinianin Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spaść.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:04 Ludu mój Polski, Dlaczego mieszkania w Berlinie kosztują 700 - 1300 EURO za meter kwadratowy? Dlaczego w pięknej Szwecji w okolicach Sztokholmu (30 kilometrów) z dojazdem do stolicy oświetloną autostradą mieszkania kosztują około 3000 - 3500 PLN za meter kwadratowy? Co z tą Polską? Nie dajcie nabić się w butelkę zwaną kredytem mieszkaniowym, który będzie jedynym celem Waszego życia, T O N I E M A S E N S U !!!! Życie jest zbyt piękne żebyśmy nabijali komuś kasę, ludziom którzy zwą się biznesmenami, czyli okradają nas społeczeństwo zgodnie z prawem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noll Atta Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 77.79.229.* 17.10.08, 13:55 Mój ty Polaku drogi. Ceny w Szwecji w miejscu dla normalnego białego człowieka, to około 20 000 PLN za metr kwadratowy. W gettach pod Sztokholmem, czy w Berlinie nikt nie chce mieszkać. Tak samo jak w podwarszawskich Ząbkach, gdzie bez problemu znajdziesz miszkania po 4000 za metr. Osobiście uważam, że obecne ceny (około 10 000 - 14 000 metr za mieszkanie w centrum Warszawy, 6000 za lepsze i 4000 za gorsze przedmieścia są raczej dostosowane do możliwości Polaków). Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa 17.10.08, 14:04 Siema naganiaczu ! Najpierw jako filut teraz jako Noll Atta? I co nudzimy sie w biurze sprzedazy ? Moze naganiaczu jakis link do tych "normalnych za 20 000"?. Smieszny naganiacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dedew Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 77.79.229.* 17.10.08, 14:13 Jak zwykle rewolucyjnie czujny. A co do inwektyw - Twoje zacietrzewienie jest zabawne. Jak tam w pracy ? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa 17.10.08, 14:30 > Jak zwykle rewolucyjnie czujny. A co do inwektyw - Twoje > zacietrzewienie jest zabawne. Zabawne ? To czemu od pewnego czasu sypiasz jak niemowle ? (Placzesz cala noc i dwa razy srasz?) Smiech przez zacisniete zeby co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabziarzu Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 217.153.40.* 19.10.08, 04:46 agencja dabrowaski.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proszę link Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 77.79.229.* 17.10.08, 14:26 www.maklarstatistik.se/01/sthlm.htm Objaśniam, że tzw City w Sztokholmie składa się z Ostermalm, Kungsholmen, Vasastaden oraz Sodermalm i to te ceny powinny byc brane pod uwagę (tak samo, jak dla mnie Warszawa to nie Bródno). Średnia pensja: www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/EE67A645552E6B51C12572060032E87B www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=449&a=72473 Czyli dobre miejsce (miasto, jego centrum) to około 2 krotność średniej miesięcznej pensji. Oczywiście pensja, jak i cena za metr, to statystyka, czylu zakłamanie rzeczywistości. Chcesz mieszkać na zadupiu, proszę, są mieszkania w cenie miesięcznej pensji (a, że nawrócisz się przy okazji na Islam, jest miłym efektem ubocznym). Reasumując: nie piep... o spadku cen, tylko o ich dywresyfikacji. Dawanie choćby 6000 za metr na Ursynowie, to o 2000 za dużo. Natomiast 12 000 za metr w centrum, jest ceną OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 to jeszcze krotko o Berlinie 17.10.08, 15:04 80% ludzi mieszka w mieszkaniach czynszowych. 30 % mieszkancow Berlina pobiera zapomogi i raczej trudno oczekiwac, ze kiedykolwiek beda mieli zdolnosc kredytowa. W grupie pozostalych 50% jedna czesc nie ma lub nigdy nie bedzie miala 20-30% wkladu wlasnego druga czesc jak uzbiera na wklad wlasny to najprawdopodobniej kupi sobie cos pod miastem albo w Potsdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: to jeszcze krotko o Berlinie 22.10.08, 08:30 > 30 % mieszkancow Berlina pobiera zapomogi i raczej trudno oczekiwac, ze kiedykolwiek beda mieli zdolnosc kredytowa. Gdyby u nas był taki socjal jak w Niemczech, to 30% ludzi w Warszawie, tez by je pobierało > W grupie pozostalych 50% jedna czesc nie ma lub nigdy nie bedzie miala 20-30% wkladu wlasnego A słyszałeś o zaostrzeniu polityki kredytowej i o płaczu, że u nas to 80% nigdy nie uzbiera na wkład własny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joel a niech padaja na cyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 11:06 i te przycinajace banki tez Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... 17.10.08, 12:53 >Według prezesa Ganta największy problem może być ze sprzedażą >kilkudziesięciometrowych mieszkań z tzw. średniej półki. Znowu jakis wybitny ekspert sie wypowiedzial... zapewne najlepiej sie beda sprzedawaly kilku- lub kilkunastometrowe mieszkania a juz wrecz rozchwytywane beda te kilkustemetrowe. Skad oni biorą tych "fahofcuw" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolor76 a miały niskie płace w budownictwie wzrastać 17.10.08, 18:11 nie podoba mi sie to. Brzysko pachnie wzrostem bezrobocia. Trzeba szykować więcej pieniędzy na zasiłki. A to oznacza wzrost podatków. Lepiej żeby ta maszyna sie kreciła. W okresie prosperity klienci moga wiecej zapłacić. Przy stagnacji jest to problemem. A nasz budzet jest skonstruowany na czas wzrostu a nie zaciskania pasa. Nikt o oszczedzniu nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Jarosław Szanajca jest prezesem Dom Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 19:16 o ile mnie pamięć nie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Jarosław Szanajca jest prezesem Dom Developme IP: *.subscribers.sferia.net 06.11.08, 18:55 NIE KUPUJCIE MIESZKAŃ W DOM DEVELOPMENT, BUDUJĄ MIESZKANIA ZAWILGOCONE, NP OSIEDLE- DERBY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auwmen ble ble ble IP: *.acn.waw.pl 17.10.08, 21:29 a i tak bez względu na to co tu się wypisuje ten co ma kupic kupi ten który chce/musi wynając wynajmnie mieszkanie a ten kóry nie planuje nic lub ma nie konczace się plany w tym zakresie rozpisuje się na forum nie mając zielonego pojęcia co tak naprawdę dzieje się na rynku bo jego wiedza ogranicza się do forum gazety.pl lub jej artykułów (ta która właśnie kupiła nowe i sprzedala obecne mieszkanie) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: ble ble ble 18.10.08, 21:24 > a i tak bez względu na to co tu się wypisuje ten co ma kupic kupi > ten który chce/musi wynając wynajmnie mieszkanie a ten kóry nie a poza belkotem w stylu "biale jest biale a czarne czarne" masz cos konstruktywnego do powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek pora zejść z kosmicznych marż IP: *.smgr.pl 19.10.08, 11:41 Jedni bedą musieli zejsć z kosmicznych marż, a inni niestety będą musieli sprzedać poniżej kosztów jeśli kupili za drogi teren. Prawo rynku. A jeszcze inni co mają w superlokalizacjach wogóle nie będą musieli zmieniać cen. Wątpie żeby w Gdańsku ładne 60metrowe nowe mieszkanie spadło ponizej 300.000zł. Betonowe bloki też nie wiem czy mocno polecą w dół - beton ma swoje zalety i wady, jest tani w opalaniu, i przeważnie jest w centrum miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: *.centertel.pl 19.10.08, 13:21 Nie potrzeba cwaniakow zalowac ,niktorzy mieli przebicie ponad 1000procent, a te ruiny co przekazywali sa mniej warte niz wielka plyta z prl, znam przypadki ze po trzy pietra leli przy 24stopniowym mrozie a beton wiaze maksimum przy 5 stoniach mrozu, ja bym sie tam nie wprowadil a oni sprzedawali naiwniaqkom te meszkania po 10tys. za metr!!!!!!i to w stanie surowym!!!! tylko polsce mozliwe sa takie parodie bo nie ma panstwa, nie ma kontroli i koniki chasaja po laczkach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filutek Prezes Polnordu: Sprzedaż mieszkań może spaść n... IP: *.swidnica.mm.pl 19.10.08, 14:22 ...nadal "bujamy w obłokach" cena metra kwadratowwego powinna być kalkulowana przez pryzmat ponoszonych kosztów.Ceny działek budowlanych to gangrena niszczaca podstawy zdrowej kalkulacji.Zarobki "deweloperów" powinny być b.umiarkoane.Przebitki 200% to już głupota poplątana z nadmierną chciwością.Cena metra kwadratowego ok. 2000-4000 to ma sens-ale przy nieco lepszym standardzie wykonczenia oddawanej do zamieszkania jednostki..Czas wracać na ziemię panowie budowniczy.Piszę tak bo od czasu do czasu dobrze jest "włożyć kij w mrowisko". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa IP: 87.204.85.* 24.10.08, 09:50 głupi jesteś, firmy deweloperskie nie składają się tylko z prezesa robiącego pieniądze (a w tej chwili walczącego o przetrwanie firmy), tylko z tysięcy pracowników, dla których jest to źródło utrzymania, którzy mają swoje rodziny itp. itd. ciekawe, jak Tobie będzie łatwo znaleźć pracę, jak firmy deweloperskie upadną i na rynek pracy trafią tysiące ludzi, którzy stracą pracę w tych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa 27.10.08, 09:06 > tylko z tysięcy pracowników, dla których jest to źródło utrzymania, którzy mają swoje rodziny Oj, biedni oni, biedni. Budowlańcy przez ostatnie lata trzaskali taką kasę, że mieli z czego odłożyć na czarną godzinę. A poza tym Ci którzy kupuja mieszkania na kredyt, nie mają na utrzymaniu rodzin? Dlaczego o nich się nie martwisz? Może i tysiące straca prace (choć to mało możliwe, według mnie co najwyżej spadną im trochę pensje), ale setki tysięcy na tym zyskają w postaci tańszych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Prezes Polnordu: popyt na mieszkania może spa 27.10.08, 09:16 Nie kompromituj sie dziewczyno. Wiesz co to deweloper i jak dziala ? Widac nie wiesz wiec wracaj nauki. Odpowiedz Link Zgłoś