Dodaj do ulubionych

Castingi dla ekip budowlanych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 07:50
na budowe weszla nowa firma z nowymi pracownikami: na moje pytanie co robili
wczesniej jeden przyznal sie ze byl fryzjerem...takich nawiedzonych
budowlancow jest wiecej i wyniki sa: po roku, dwoch domy zaczynaja sie
sypac...moze za malo lakieru do wlosow??
Obserwuj wątek
    • arkaszka1 Re: Castingi dla ekip budowlanych 30.10.08, 08:05
      Wiem że człowiek nie powinien cieszyć się z kłopotów innych ale to
      coś innego.
      Może w końcu ci niby budowlańcy zaczną szanować robotę, znajomy
      prowadzi firmę budowlaną i mi opowiadał: za 3 tys to nawet chłopcy z
      pod budki z piwem nie chcieli pracować, za pijaństwo nie można było
      wyrzucić bo nie miałby kto pracować. Z rynku wyrzuceceni zostaną
      pseudo budowlańcy, ceny robocizny spadną, a ludzie zaczną szanować
      robotę, to się nazywa powrót do normalności.
      • Gość: niania Re: Castingi dla ekip budowlanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 08:29
        dokladnie to samo przyszlo mi do glowy. mysle, ze dobrzy fachowcy, czyli rowniez
        tacy, ktorzy mimo nawalu pracy szanowali ja i klientow, rowniez w czasie tak
        zwanego kryzysu spokojnie sobie poradza. gorzej beda mieli tacy, ktorym brakuje
        umiejetnosci, albo ludzi traktowali z takiego buta, ze az strach. budowlancy nie
        przejmowali sie inwestorami w ogole, nikt nie martwil sie, ze wziety 1 kredyt na
        budowe domu nagle nie wystarcza i windowali ceny do granic niemozliwosci. ale
        jak kuba bogu tak bog kubie, mysle ze zaden z olewanych wczesniej inwestorow ani
        przez chwile nie bedzie zalowal tych pozal sie boze fachowcow
      • maniek_ok Re: Castingi dla ekip budowlanych 30.10.08, 08:30
        A wg mnie to zyjemy w Polsce - predzej Ci "spod budki z piwem" pojada do
        norwegii niz zechca obnizyc swoje wymagania. Moim zdaniem to bedzie jak zwykle -
        jest niby zle, ale tylko na lamach gazet i forach. A w rzeczywistym swiecie nic
        sie nie zmieni, na dodatek jak za moment wroca kredyty na 110% to wszystko
        rozkreci sie na nowo.
        • steady_at_najx Re: Castingi dla ekip budowlanych 30.10.08, 10:36
          >A wg mnie to zyjemy w Polsce - predzej Ci "spod budki z piwem" pojada do norwegii

oczywiscie. A w norwegii taki glupi narod ze partaczom bedzie placil stawki europejskie......
      • Gość: majk Re: Castingi dla ekip budowlanych IP: *.domainunused.net 30.10.08, 09:28
        > Może w końcu ci niby budowlańcy zaczną szanować robotę, znajomy
        > prowadzi firmę budowlaną i mi opowiadał: za 3 tys to nawet chłopcy z
        > pod budki z piwem nie chcieli pracować

a ja miałem odwrotnie, nie mam nałogów, jestem silny, pracowity, dyspozycyjny,
        chciałem się przekwalifikować, ale w firmie budowlanej zaoferowali mi 8zł/h na
        czarno. na słuchawie w call-center mam złotówkę więcej, z umową o pracę. jest
        ciepło, kawka, i darmowy internet w czasie pracy. nie mam powodów by zatrudniać
        się na budowie za takie grosze.
        w takim polimex-mostostal robotnicy mają około 2400 brutto, więc wyslij
        znajomego do tej firmy, jak daje 3000 to nie będzie miał najmniejszych problemów
        z przejęciem pracowników.
    • Gość: ronin to nie żadne załamanie tylko urealnienie cen IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 08:26
      nareszcie wszystko wraca do normy...
    • Gość: spekulant Zaczyna sie IP: *.e-wro.net.pl 30.10.08, 08:46

spekulant.blox.pl/2008/10/Nieruchomosci.html
    • jukka2003 I bardzo dobrze! 30.10.08, 08:48
      Ja to unikam szukania "fachowcow" w KRK, tylko szukam poza nim -
      nawet 20km poza miastem. W KRK to taki fachowiec woli tydzien
      siedziec i w nosie grzebac niz obnizyc cene do normalnego poziomu.
      Efekt jest taki ze robi malo (czyli nie wprawia sie w robocie),
      drogo i dlugo (bo co ma sie mu spieszyc jak juz wydoi klienta).

Ostatnio kumpel szukal fliziarza do zrobienia lazienki (jakies 6m2).
      Ceny siegaly 6,5kPLN za sama robocizne! Wychodzi na to ze
      oczekiwania polacowe fliziarza to 25 klockow na miesiac! Przy takich
      cenach to mozna sie pokusic o zrobienie tej lazienki samemu (nawet
      gdybym musial 2 razy po sobie poprawiac).
      • terion Re: I bardzo dobrze! 30.10.08, 08:52
        Programistom w zachodnich firmach (IBM, Motorola) bardziej się opłaca wziąść urlop bezpłatny i samemu położyć płytki, niż płacić obecne stawki. Nawet jeśli mieliby przy tym uczyć się wszystkiego od początku.
        A co dopiero ludziom ze średnią krajową.
        • Gość: gucio25 Re: I bardzo dobrze! IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 09:40
          Po prostu te zachodnie firmy traktują polskich specjalistów jak tanią siłę roboczą.
          Kosmiczne wymagania typu 10 lat praktyki i wiek minimum 24 lata, biegła znajomość trzech języków obcych oraz setki innych wymagań za pensję rzędu 2000 netto.
          Jeśli jesteś młody, ambitny i inteligentny to nie licz na dobrze płatną pracę w Polsce.
          • terion Re: I bardzo dobrze! 30.10.08, 10:28
            > Kosmiczne wymagania typu 10 lat praktyki i wiek minimum 24 lata, biegła znajomość trzech języków obcych oraz setki innych wymagań za pensję rzędu 2000 netto.

Nie wiesz co piszesz. Pensje programistów w tych firmach ZACZYNAJĄ SIĘ od 4000netto, a w dalszym ciągu finansowo bardziej opłaca się ułożyć sobie płytki na urlopie bezpłatnym!
            Ceny robocizny podążyły za spekulacją na rynku mieszkan i tak samo spadną.
            • Gość: gucio25 Re: I bardzo dobrze! IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 11:27
              > Nie wiesz co piszesz. Pensje programistów w tych firmach ZACZYNAJĄ SIĘ od 4000 netto

Bzdury!!
              Mediana zarobków programisty to 4200 zł brutto (2960 zł netto).
              Warto zwrócić uwagę, że rozkład zarobków jest nierównomierny - bardzo dużo osób pracuje za 2000 netto (studenci i absolwenci). Tylko niewielka część programistów (25%) otrzymuje wynagrodzenie powyżej wspomnianych 4000 zł.

PS. Jeżeli wg Ciebie tak dobrze zarabiają, to dlaczego biorą bezpłatne urlopy w firmach? Nie wierzę, że ktoś kto zarabia 4000 netto pójdzie na bezpłatny urlop i zacznie "babrać się" w układanie kafelek.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: I bardzo dobrze! IP: *.dialog.net.pl 30.10.08, 11:30
                "Speców" od szybko pisanych serwisów w PHP chyba nie wliczamy i wtedy mediana
                idzie bardzo w górę....
              • terion Re: I bardzo dobrze! 30.10.08, 11:45
                > Bzdury!! Mediana zarobków programisty to 4200 zł brutto (2960 zł netto).

Czy ja pisałem o wszystkich programistach? Pisze o Krakowskim oddziale Motoroli, Sabre, IBM bo tam wiem jakie są zarobki. I są zdecydowanie wyższe niż 4200brutto.
                Poza tym podałem to tylko jako przykład, rzecz w tym, że cena robocizny fliziarzy była tak wysoka, że np. za tydzien układania płytek, bynajmniej nie po godzinach brali pod 2000zł (bez materiałów). Jasne, że na rękę dostali z tego mniej, ale jakie to ma dla mnie znaczenie?

> PS. Jeżeli wg Ciebie tak dobrze zarabiają, to dlaczego biorą bezpłatne urlopy w firmach? Nie wierzę, że ktoś kto zarabia 4000 netto pójdzie na bezpłatny urlop i zacznie "babrać się" w układanie kafelek.

Nie pójdzie, bo napewno takiego bezpłatnego urlopu nie dostanie. Ale za tydzien pracy fliziarza zapłacisz na pewno więcej niż 1000PLN - czyli tyle ile się zarabia w tydzień przy 4000netto.
              • Gość: zuzka Re: I bardzo dobrze! IP: *.matrix.pl 31.10.08, 14:08
                Po pierwsze bzdury piszesz o tych wynagrodzeniach - wiem bo jestem takim
                programistą.

Po drugie naucz się czytać ze zrozumieniem. To co napisałeś w PSie to dowód na
                to, że nie wiesz co to ironia...

Gość portalu: gucio25 napisał(a):

> > Nie wiesz co piszesz. Pensje programistów w tych firmach ZACZYNAJĄ SIĘ od
                > 4000 netto
                >
                > Bzdury!!
                > Mediana zarobków programisty to 4200 zł brutto (2960 zł netto).
                > Warto zwrócić uwagę, że rozkład zarobków jest nierównomierny - bardzo dużo osób
                > pracuje za 2000 netto (studenci i absolwenci). Tylko niewielka część programis
                > tów (25%) otrzymuje wynagrodzenie powyżej wspomnianych 4000 zł.
                >
                > PS. Jeżeli wg Ciebie tak dobrze zarabiają, to dlaczego biorą bezpłatne urlopy w
                > firmach? Nie wierzę, że ktoś kto zarabia 4000 netto pójdzie na bezpłatny urlop
                > i zacznie "babrać się" w układanie kafelek.
      • Gość: mar Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 09:09
        ja u siebie w nowym mieszkaniu wszystko robiłem sam i jakoś się
        udało. Zrobiłem gładzie, panele, powstawiałem drzwi, ułożyłem płytki
        w łazience i kuchni, zrobiłem podwieszane sufity, itp itd.
        Zaoszczędziłem sporo kasy, i pewnie nerwów. Nie rozumiem tylko za co
        ci budowlańcy biorą tyle kasy, bo wszystko to jest banalnie proste.
        • Gość: kinga Re: I bardzo dobrze! IP: *.wroclaw.mm.pl 30.10.08, 14:32
          No ja też nie rozumiem. Też sama sporo zrobiłam (np położyłam gładzie). Co
          więcej - zrobiłam to dokładniej i z większym sercem niż "fachowiec".
          Natomiast gdyby ktoś miał to zrobić solidnie - z chęcią bym zapłaciła. Tylko
          bardzo trudno znaleźć prawdziwego fachowca.
      • Gość: Ad Re: I bardzo dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.08, 09:16
        Sam to raczej nie rób bo zniszczysz materiał i narazisz się na
        dodatkowe koszty. Ja robię razem z kolegą na śląsku łazienki. Za
        kapitalny remont przeciętnej łazienki z wymianą wszystkich
        instalacji kasujemy w granicach 3 do 3,5 tys. także cena 6 kobli za
        łazienkę to jakiś absurd. Przynajmniej na naszym Rynku. U nas na te
        trzy tysiaki ludzie już narzekają że trochę drogo, ale jakość
        reklamuje się sama i zlecenia bez szukania przychodzą same. Firmy
        biorą pewnie więcej ale my traktujemy to jako zajęcie dodatkowe ,,po
        godzinanch". Gdy nie jest się zbyt zachłannym na kasę i dba się o
        jakość i klienta - termin święta rzecz to ludzie sami cisną sie z
        robotą na zasadzie kolega polecił koledze wujek kuzynowi itd. Na
        dzisiaj mam zlecenia do końca stycznia 2009r i jakoś nie zauważam
        spowolnienia w tej branży
        • Gość: kinga Re: I bardzo dobrze! IP: *.wroclaw.mm.pl 30.10.08, 14:33
          Nie zauważasz spowolnienia, bo jesteś dobry w tym fachu i Ty na brak zleceń nie
          będziesz narzekał.
    • Gość: aron Castingi dla ekip budowlanych IP: *.lublin.enterpol.pl 30.10.08, 09:25
      dokładnie może w końcu uda się wybudować porządne drogi zamiast
      szóstej willi dla lekarza

choć na Tuska to bym w tym temacie nie liczył
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Castingi dla ekip budowlanych IP: *.dialog.net.pl 30.10.08, 09:37
      Wiesz... Jeden z budowlańców z dorobkiem wieloletnim próbował przekonać kolegę,
      że kąty proste między ścianami bezproblemowo sprawdza się za pomocą poziomicy...
      Jakież był zdziwiony jak kolega zaprezentował mu, że to nie prawda...
      • jukka2003 Re: Castingi dla ekip budowlanych 30.10.08, 12:03
        lol
        :)
    • Gość: piotronk22 Castingi dla ekip budowlanych IP: *.eastwest.com.pl 30.10.08, 09:44
      Dobrze im tak!
      doczekaliśmy się wreszcie!
      A jeszcze we wrześniu ekipy robiły u mnie co chciały i przede wszystkim kiedy
      chciały. Może nauczą się punktualności?
    • Gość: A99 Ile trzeba wyłożyc na wykonczenie IP: 213.17.163.* 30.10.08, 09:48
      mieszkania w stanie deweloperskim? Tak w przeliczeniu za metr kwadratowy da się
      to wyliczyć? Wiem że to zależy od wielu czynników ale chyba da się wyciągnąć
      jakąś średnią? Chodzi o Warszawę, mieszkanie około 40 m. Prośba o poważne opinie
      • Gość: a.k. Re: Ile trzeba wyłożyc na wykonczenie IP: *.chello.pl 30.10.08, 10:30
        Tak, średnią da się wyliczyć.
        Za "Sekocenbudem": różnica pomiędzy stanem wykończonym a
        deweloperskim wynosi średnio w Polsce od 335 do 438 zł/m2.
        Wspólczynnik dla Warszawy to *1,17.
        Wynik = 452 zł/m2 netto.
        Można to też policzyć "sposobem domowym" - dzwoniąc do wykonawców i
        pytając ile biorą za metr.

• Gość: Zigi Re: Ile trzeba wyłożyc na wykonczenie IP: 213.17.163.* 30.10.08, 10:54
          Wykonawcy nie powiedzą ile biorą za metr choćby nie wiem jak ich naciskać.
          Zasłaniają się tym że muszą najpierw obejrzeć i wymierzyć dokładnie lokal. Na
          ogół mówią tylko oględnie że np. wykończenie łazienki to ok. 3 tys. za
          robociznę, kuchni - 5-6 tys. Do tego dochodzi materiał
          • Gość: dvfsbv Re: Ile trzeba wyłożyc na wykonczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 18:00
            to ja ci dokładniej odpowiem.Dobry standard 60 tys zl (zmywarka,duza
            nowoczesna lodowka itd).Ostatnio znajomy b.dobry standard 58 m
            kwadr.-100tys zl
    • Gość: fa_cho_wiec :) Castingi dla ekip budowlanych IP: *.chello.pl 30.10.08, 10:01
      chciałoby się jednym artykułem zmienić rzeczywistość ?

ha ha ha castingi, właśnie dla fryzjerów :)

Wczoraj na targach pracy w pałacu kultury przedstawiciele firm zagranicznych w zawodach budowlanych oferowali minimum 1600 € na rączkę z pełnym pakietem socjalnym potwierdzanym przez obecne tam też związki zawodowe. Wręcz za rękaw trzymali każdego podchodzącego i zainteresowanego pracą !
      Recesja ? Krach ekonomiczny ?

ha ha ha ha ha :)

Mili moi , jesteście w szponach deweloperów, chciwych, zachłannych hochsztaplerów, którzy to za wasze pieniądze robią Wam wodę z mózgu !
      • Gość: taka prawda Re: Castingi dla ekip budowlanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 13:09
        Co robolku trzęsiesz nózkami że się kończy obijactwo za grube
        pieniądze. Całe szczeście. Miejmy nadzieje że po tym kryzysie na
        rynku pozostaną tylko firmy co budują, a nie co udają że budują.
        • Gość: fa_cho_wiec :) Re: Castingi dla ekip budowlanych IP: *.chello.pl 30.10.08, 13:40
          ależ nie dotykaj mnie paskudny deweloperku, znajdź sobie robolka to go molestuj
          , albo innego klienta swojej fuszerki budowlanej

kasa misiu, kasa :)
    • Gość: vlad4 Normalka! IP: *.zto.tricomp.net.pl 30.10.08, 11:05
      to sie teraz troche ceny urealnią

www.pobudujmy.pl/pl/wyceniacz.html
      • Gość: bb Re: Normalka! IP: 86.47.47.* 30.10.08, 11:27
        co do k-wy nedzy, castingi studentow to zle, ale do castingow na ekipy to
        gazeta.pl napuszcza!
    • valana Castingi dla ekip budowlanych 30.10.08, 11:30
      Jeśli to prawda i jeśli to się utrzyma, to wreszcie jakaś dobra wiadomość.
      Rozumiem płacenie za jakość, ale te radości, jakich dostarczają kontakty z
      budowlańcami, potrafiłyby doprowadzić do szału nawet świętego. Wreszcie skończy
      się ich wyniosłość i windowanie stawek do maksimum.
      Alleluja!
    • Gość: developer-nakolana Dalej jazda do roboty jeb** nieroby... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.08, 13:27
      tak nam spiewal Kazik Staszewski kiedys a to wciaz tekst na czasie. Jak nie w
      policji to w budownictwie :) WRESZCIE DEVELOPERKA NA KOLANACH!!!
    • Gość: t Castingi dla ekip budowlanych IP: *.icpnet.pl 30.10.08, 15:04

moze skonczy sie dyktatura robola
    • quange teraz warto budowac dla siebie 31.10.08, 18:44
      liczy się znowu jakośc za przyzwoitą cenę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka