Dodaj do ulubionych

promocje cenowe, co robic?

IP: 57.66.65.* 17.12.08, 18:41
Witam
Byc moze ktos mial juz podobny problem.
1,5 roku temu kupilem mieszkanie za 360k/68m2.
Mieszkanie jest juz gotowe, czeka na moj odbior.
Pare dni temu odwiedzajac strone developera oczom moim ukazala sie zimowa
promocja: 110 mieszkan. Takie samo mieszkanie na pietrze, na tym samym osiedlu
tylko w innym bloku 275k.

W umowie mam zapis, ze za 3% lacznej ceny mieszkania, w kazdej chwili moge
odstapic od umowy, jezeli nie byl dokonany odbior.
Na dzis dzien, wychodzac z mieszkania zaplacilbym okolo 25k co po dodaniu do
ceny nowego mieszkania daje max 310k.

Pomyslalem, ze developer moglby chciec mnie jednak zatrzymac dajac upust,
tylko nie jestem pewien jak to zalatwic. Czy ktos juz byl w takiej sytuacji?
Moze ktos bedzie w stanie podzielic sie wrazeniami, doradzic odnosnie
negocjacji, pism itp.

Pozdrawaim
Obserwuj wątek
    • robkar Re: promocje cenowe, co robic? 17.12.08, 18:46
      Hossa?
      • Gość: 3miastoman Re: promocje cenowe, co robic? IP: 57.66.65.* 17.12.08, 18:48
        nie chcialem pisac wprost, ale kto szuka ten znajdzie ;)
        • Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: *.chello.pl 17.12.08, 18:49
          Jesli hossa i musisz dopłacać do zwaloryzowanej ceny to możesz
          rozwiązac umowę z tego powodu. Jest w tej sprawie wyrok sądu
          najwyższego (dotyczący JW Construction, ale umowa chyba podobna)
          • Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: *.chello.pl 17.12.08, 18:51
            tutaj więcej informacji
            dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,6064504,1_7_mln_kary_dla_J_W_Construction_za_zlamanie_prawa.html
          • Gość: 3miastoman Re: promocje cenowe, co robic? IP: 57.66.65.* 17.12.08, 18:53
            Nie, nic doplacac nie musze.
            Kwestia tego, ze takie same mieszkania sprzedaja teraz po 275k.
            Ja w swoim nie mialem jeszcze odbioru technicznego, a w umowie mam zapis, ze
            moge odtapic od umowy w kazdym moemncie (o ile nie bylo odbioru technicznego)
            placac developerowi 3% lacznej ceny z umowy - czyli okolo 10k w moim wypadku.
            • Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: *.chello.pl 17.12.08, 19:05
              aha, myślalem ze mususz kierowalem sie tym zapisem ze strony hossy

"Raty do uzgodnienia.
              II, III, IV, V i VI rata podlegać będąwaloryzacji zgodnie z zapisami
              umowy"

W takim razie nie wiem ale powodzenia.
              • robkar Re: promocje cenowe, co robic? 17.12.08, 21:31
                czy oznacza to że nie mogą doliczyć waloryzacji?
                niedługo podpisuję umowę i się zastanawiam, bo waloryzacja jest
                jedna z zabronionych klauzuli.
              • robkar Re: promocje cenowe, co robic? 17.12.08, 21:32
                Proponuję sie skontaktować z kimś z hossy myślę że odpowiedzą.
                • Gość: 3miastoman Re: promocje cenowe, co robic? IP: 89.100.79.* 17.12.08, 23:09
                  Podepne sie do Twojego pytania. Czy to oznacza ze nie moga doliczyc waloryzacji?
                  Bo moja cena to bylo 348k + waloryzacja = 360k
                  • Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: 84.38.22.* 18.12.08, 09:14
                    niewiem ale chętnie poznał bym odpowiedź na to pytanie.
                    Myślę że warto wybrać się do prawnika z umową i powołać się na ten
                    wyrok.
                  • Gość: listopadowa Re: promocje cenowe, co robic? IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.08, 12:15
                    Ja też rok temu zawarłam umowę z hossą. Też płacę cenę za mieszkanie
                    i garaż +waloryzację:
                    w moim przypadku: mieszkanie 432,617 tys - po waloryzacji 448,471 tys
                    garaż 30,652 tys - po waloryzacji 31,867 tys.
                    wzrost ceny w okresie 17 m-cy wynosi 3,96% (stały miesięczny
                    wskaźnik wynosił 0,59%).
                    Problem w tym, że na początku grudnia wpłacałam ostatnią transzę za
                    mieszkanie. Czy jest szansa na odzyskanie tych nadpłaconych
                    pieniędzy w takiej sytuacji, bez zrywania umowy z hossą?
                    • Gość: 3miastoman Re: promocje cenowe, co robic? IP: 89.100.79.* 18.12.08, 19:11
                      Przy tej wartosci, 3% to pikus. Powiem Ci tak, na ta chwile nie odbieraj
                      mieszkania i sprawdz w umowie zapisy o odstapieniu od umowy.
        • Gość: Janek Re: promocje cenowe, co robic? IP: 12.32.89.* 18.12.08, 13:05
          To bardzo dobra oferte - tzn dobrze ze Hossa dopasowuje ją do
          obecnych warunków na rynku. Myślę, że warto się zainteresować!
          • Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: 84.38.22.* 18.12.08, 13:31
            bo ja wiem, pobieżna analiza
            - ceny raczej powyżej 4200 niż, 3600
            - nielegalne dopłaty odsetkowe
            - doplata do piwnicy, kotlowni, bóg wie jeszcze czego
            - miejsce postojowe drogie! - chyba 30tys
            - oddanie w 2010
            - bloki za blisko siebie - na niższych pietrach jest ciemno
            - blisko trasa szybkiego ruchu (chałas)

jest to jakiś postęp ale biorąc pod uwagę kształtowanie się popytu,
            ja się nie decyduję. Są inne firmy, które jeszcze nie zeszły tak z
            cen ich sprzedaż stoi w miejscu a mieszkania są gotowe (inpro,pbeko
            i cała masa innych).

pozdr
            • Gość: mg Ludzi co wy czytać nie potraficie? IP: *.54.19.88.static.telsat.wroc.pl 18.12.08, 14:20
              Czy założyciel tematu pisał cokolwiek o waloryzacji? Czy w ogóle wspominał coś o tym, na co odpowiadacie?

Facet pyta wprost, jak najlepiej załatwić sprawę tego, że kupił mieszkanie za 360 tyś, teraz ceny spadły i podobne można kupić za 90tyś mniej. Oczywiście straciłby 3% za zerwanie umowy ale to i tak dałoby sporą różnicę na korzyść kupującego - mógły sobie za ta kase pożądnie użądzić i wyposarzyć to mieszkanie. A jak nie u tego dewelopera to u innego...
              Ale chyba głównie chodzi o to jak sprytnie wynegocjować z deweloperem żeby obniżył cenę - oddał część pieniędzy.
              • Gość: mx Re: Ludzi co wy czytać nie potraficie? IP: 84.38.22.* 18.12.08, 14:27
                a czy ty jesteś upośledzony ? przecież ta waloryzacja teoretycznie,
                (być może! bo ciężko określić), daje Jemu (lub jemu podobnym) furtkę
                do zerwania umowy bez 3% straty.
                • Gość: mg Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: *.e-wro.net.pl 18.12.08, 14:50
                  ale nikt o to nie pytał, z resztą jemu nie chodzi o te 3% tylko o większe pieniądze. Jak wiecie coś na temat to odpowiedzcie na pytanie
                  • Gość: mx Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: 84.38.22.* 18.12.08, 14:59
                    moim zdaniem odpowiedz jest jak najbardziej w temacie. nie chcesz
                    czytac to nikt cie nie zmusza
              • Gość: listopadowa Re: Ludzi co wy czytać nie potraficie? IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.08, 15:16
                Nie?!
                To czytaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=88684250&a=88699481
                A jednak!
                • Gość: mg Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: *.54.19.88.static.telsat.wroc.pl 18.12.08, 16:57
                  Ok. Było, ale w trakcie całej rozmowy, z resztą nieważne. Mimo wszystko dalej nikt, nawet w najmniejszym stopniu nie odpowiedział na pytanie w pierwszym poście.
                  • Gość: 3miastoman Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: 89.100.79.* 18.12.08, 19:09
                    Prawdopodobnie w okolicach 15go stycznia (a moze wczesniej o ile bede pewien
                    wszystkiego) bede mogl udzielic odpowiedzi jak to sie wszystko zakonczylo. Na
                    razie wszystko zmierza w dobrym kierunku. Dzis porozmawialem z developerem.
                    Do kolezanki, ktora pytala co robic, powiem tylko tyle. Nie odbieraj mieszkania
                    i czytaj ten temat w styczniu ;)

Trzymajcie kciuki, jak tylko bede mogl to napisze wszsytko pokolei.
                  • Gość: 3miastoman Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: 89.100.79.* 18.12.08, 19:17
                    a i mg dzieki za probe naprowadzenia na temat wlasciwy :)
                    • Gość: mg Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: *.54.19.88.static.telsat.wroc.pl 18.12.08, 19:36
                      Nie ma sprawy. W takim razie czekam kolego na informacje co i jak udało się załatwić w tej sprawie. Powodzenia!
                      • Gość: As Waloryzacja IP: *.t2net.pl 19.12.08, 21:16
                        Developer naliczył mi sporą waloryzację, jednak kilka zapisów mi się w umowie dotyczące tego nie podobają 1. Waloryzację liczono wg kilku wskaźników - wybierano najbardziej korzystną dla developera, 2.Gdy wskaźnik był ujemny liczono tak jakby równał się zero, 3.Waloryzację liczono od ceny brutto - nie wiedziałam, że podatek vat też ma waloryzację.
                        Rzecznik konsumenta nie pomógł mi.
                        • Gość: ehh Re: Waloryzacja IP: *.szczecin.mm.pl 22.12.08, 20:56
                          No i jak tu zaufac, jak tu kupic mieszkanie bez stresu. :(
                          • Gość: prawdziwy_jacek Re: Waloryzacja IP: *.spray.net.pl 25.12.08, 20:32
                            Szanowni Państwo !
                            Przekazuję Państwu kilka ważnych informacji dotyczących zawieranych
                            umów i zakazanych praktyk:
                            1. Deweloper nie może naliczyć kosztów waloryzacji z sufitu.
                            Musi poprzeć to konkretami – uzasadnić skąd takie koszty
                            waloryzacji, podać terminy od których je nalicza itp.
                            www.rp.pl/artykul/84346,84227_Klienci_moga_podwazac_niedozwolo
                            ne_klauzule_w_umowach.html
                            2. Deweloper nie może naliczyć kary za odstąpienie od umowy.
                            Nie może stosować restrykcyjnych kar.
                            www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/
                            rejestr_klauzul_niedozwolonych/
                            3. W przypadku braku porozumienia sprawę skierować do sadu.
                            Są dwa sposoby uznania klauzuli za niedozwoloną. Pierwszy to
                            wniesienie sprawy do wydziału cywilnego sądu. Sąd zbada nie tylko
                            klauzulę, lecz także całą umowę. Jeżeli uzna dany zapis za
                            niedozwolony, to przestaje on obowiązywać kupującego. Drugi sposób
                            to wniesienie sprawy do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Bardzo proszę o podzielenie sie doświadczeniami i rezultatami w
                            walce z nieuczciwymi Deweloperami.
                        • Gość: abrakadabra45 Re: Waloryzacja IP: *.chello.pl 10.03.09, 14:17

Witam sedrecznie, jestem radcą prawnym,prowadzę sprawy o waloryzację
                          umów deweloperskich (ostatnio masowo)-zależnie od opcji Klienta albo
                          o zaniechanie naliczania waloryzacji albo o odstąpienie od umowy.
                          Zainteresowanych proszę o kontakt: 660 76 38 77.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: areq Re: Waloryzacja IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 10.03.09, 16:25
                            O! I to jest konkret.Od razu bym uderzył do Ciebie a nie zozpisywał
                            się na forum...
                      • Gość: 3miastoman Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: 89.100.85.* 25.03.09, 00:16
                        Nie wiem czy ktos jeszcze to przeczyta, ale odebralem wlasnie to mieszkanie.
                        Negocjacje zaczalem krotko po swietach. W pierwszym odruchu Hossa stwierdzila,
                        ze nie ma mowy, ale po 2h zadzwonili do mnie i juz stwierdzili, ze jest wyjscie.
                        Zamienia mi mieszkanie, na takie ktore bedzie gotowe za rok, a roznice w cenie
                        (75 tysiecy) zwroca na konto.
                        Bardzo mi sie to spodobalo, ale niestety bank, zablokowal zmiane przedmiotu umowy.
                        Takze rozpoczely sie negocjacje cenowe. Poniewaz zonie spodobalo sie to
                        mieszkanie, calosc zakonczyla sie upustem w kwocie 30 tysiecy zlotych. Pare dni
                        temu dostalem przelew.

Takze, jezeli ktos jest przed odbiorem i ma podobne zapisy w umowie, to
                        negocjujcie. Stracic nie stracicie, a na kuchnie i lazienke moze bedzie ;)
                        (pierwsza oferta developera to bylo, 10tys zlotych na kuchnie ;))
                        • Gość: mx Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: 84.38.22.* 25.03.09, 09:09
                          gratuluje!
                        • Gość: Piotr Re: Ludzie co wy czytać nie potraficie? IP: *.chello.pl 25.03.09, 09:11
                          Dzięki za info.
            • Gość: RYBA Re: promocje cenowe, co robic? IP: *.static.hnet.pl 23.02.09, 21:34
              - CENY JAKTO CENY SĄ RÓŻNE ZALEZY OD WIELU CZYNNIKÓW
              - NIELEGALNE DOPŁATY - DO CZEGO ? ZANIM PODPISZESZ UMOWE MOZESZ
              NEGOCJOWAĆ NIE WYGODNE DLA CIEBIE ZAPISY.WOLNA WOLA
              - DOPŁATA DO PIWNICY - JAKA DOPŁATA ? POPROSTU JEST WYSZCZEGULNONA
              CENA PIWNICY W CENIE MIESZKANIA
              - MIEJSCE POSTOJOWE NA HALI GARAZOWEJ - JA KUPIŁEM ZA 35 TYS ALE ZA
              DWA MIEJSCA
              - ODDANIE W 2010 - SĄ MIESZKANIA DO ODBIORU NAWET TERAZ
              -BLOKI BLISKO SIEBIE - PB EKO CZY INPRO WCALE NIE SĄ LEPIEJ
              USYTUŁOWANE
              - BLISKO TRASA SZYBKIEGO RUCHU - MOZE NA WISZĄCYCH OGRODACH.PRZY
              PORĘBSKIEGO TEZ BEDZIE DROGA ALE DO SZYBKIEGO RUCHU TO JEJ BEDZIE
              DALEKO JEZELI W OGÓLE POWSTANIE PRZY OPIESZAŁOŚCI NASZYCH URZĘDNIKÓW
              MOZE ZA 10-15 LAT (POZATYM BLISKO ŹLE DALEKO TEŻ ŹLE)KAZDY ZNAJDZIE
              COŚ DLA SIEBIE

A JESLI CHODZI O ZRYWANIE UMOWY Z HOSSĄ TO TRZEBA POCZYTAĆ UMOWĘ Z
              BANKIEM.
              JA MAM KLAUZULE ZWOTU WIERZYTELNOŚCI PRZEZ INWESTORA ( TO ZNACZY ZE
              JESLI ZERWĘ UMOWĘ TO HOSSA MUSI ODDAĆ PIENIĄDZE DO BANKU )

OBECNYCH CZASACH KRYZYSU EKONOMICZNEGO MOZE TO BYC RYZYKOWNE.BANK
              MOZE DRUGI RAZ NIE UDZIELIĆ KREDYTU TAKIEMU KLIENTOWI CO ZRYWA UMOWY
              ALBO PRZYNAJMNIEJ NIE NA TAKICH SAMYCH WARUNKACH (JESZCZE RAZ
              PROWIZJE MARZE ITD)I W TAKIM PRZYPADKU KOSZTY ZERWANIA UMOWY
              BEDZIESZ MUSIAŁ POKRYĆ Z WŁASNEJ KIESZENI

TRZEBA TO ROZWAZYC CZY JEST WARTE ZACHODU

JEST JESZCZE JEDNA MOŻLIWOŚĆ MOŻNA ZAGROZIĆ ZERWANIEM UMOWY JEŚLI
              NIE OBNIŻĄ CENY PO PRZEZ ANEKS DO UMOWY

• Gość: mx Re: promocje cenowe, co robic? IP: 84.38.22.* 10.03.09, 15:10
                - ODDANIE W 2010 - SĄ MIESZKANIA DO ODBIORU NAWET TERAZ

ale w absurdalnej cenie

- BLISKO TRASA SZYBKIEGO RUCHU - MOZE NA WISZĄCYCH OGRODACH.

przedłużenie WZ do obwodnicy, skrzyżowana bezkolizyjnie z obwodnicą
                będzie mniej/wiecej za 2lata - raczej na 100%
              • Gość: 3miastoman Re: promocje cenowe, co robic? IP: 89.100.85.* 25.03.09, 00:22
                Juz odpisalem wyzej.
                Bez wiekszych problemow dostalem 30 tysiecy upustu.
                Jak policzysz koszty zerwania umowy to sa one smieszne, przy zyskach chocby z
                mniejszych odsetek od kredytu (360 tys stara cena, ok 290tys nowa).

Summa sumaru jestem zadowolony, bo zonie mieszkanie sie podobalo bardzo i juz
                nalegala zebym sie zgodzil na pierwsza oferte - uputs 10tys zl.
                Na szczescie nie uleglem i tym sposobem 30 tys wrocilo do mnie i zmniejszylo
                wartosc kredytu od razu.

Polecam czytac umowy, liczyc i negocjowac. Przy takiej rozpietosci cenowej jak u
                mnie (75 tys) zerwanie umowy olaca sie az do upustu okolo 50 tys zlotych ( w
                zaleznosci jak dlugo juz placi sie za obsluge kredytu obecnego).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka