Dodaj do ulubionych

Dopłaty dla bogatych

01.06.09, 12:21
Rodzina na moim do likwidacji!!! Przeczytaj co myśli bogulo2
Obserwuj wątek
    • bogulo2 Patologia! 01.06.09, 12:24
      uciąć jej łeb
      • Gość: req Re: Patologia! IP: *.netpoint.pl 01.06.09, 12:36
        NIe tak słodko wyglądają te dopłaty

• Gość: gamp Re: Patologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 15:37
          Dopiero co wziąłem kredyt a Wy wszyscy szanowni forumowicze każecie mi bić się w
          piersi, że źle zrobiłem. Straszycie, że będzie źle, że kurs euro będzie wysoki,
          że banki zarabiają "za dużo", że mieszkania kiedyś jeszcze bardziej stanieją.
          Żyjecie żeby narzekać? Sól tej ziemi, często nieźle wykształcona? Umiecie tylko
          się bać i patrzeć z której strony coś Was dopada? To żenujące a nawet straszne.
          Z takimi ludźmi trzeba iść w przyszłość i tworzyć nową rzeczywistość. Pokolenie
          wojenne w grobach się przewraca a mnie się z Wami już nie chce gadać.
    • Gość: Jantar Re: Dopłaty dla bogatych IP: *.c158.petrotel.pl 01.06.09, 12:42
      Nasze społeczeństwo potrzebuje kolejnej kosztownej nauczki. Ciekawe co powiedzą łosie z kredytami na 20-30 lat jak już państwo przestanie ich dofinansowywać a rata kredytu drastycznie wzrośnie.
      • Gość: gamp Re: Dopłaty dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:35
        jestem jednym z "łosiów", którzy spłacają kredyt hipoteczny w programie "rodzina
        na swoim". Jak na razie nie widzę jakichś specjalnych zagrożeń, oprocentowanie i
        wysokość raty mam o wiele mniejsze niż moi znajomi spłacający kredyt normalny
        (hipoteczny). Nie wiem więc skąd ta panika u szanownych forumowiczów. Czyżby
        zazdrość, że komuś się udało taki kredyt otrzymać a mnie nie popycha Was to tej
        dziwnej paplaniny
        • bogulo2 Re: Dopłaty dla bogatych 01.06.09, 14:12
          Nie chodzi o to, że wziąłeś. Każdy weźmie jak debil daje. W tym właśnie tkwi problem. To jest kolejny sztyczny pieniądz. Kolejne rozdawnictwo, na którym nie zarbisz TY, ale brać dewelopersko-spekulancka.

Jakby tych dopłat nie było to też dostałbyś kredyt, też spłacałbyś ratę o tej samej wysokości, ale po prostu miałbyś do spłacenia mniej kapitału i naliczonych do niego odsetek. W przypadku "rodziny na naszych podatkach" to podatnicy zamiast kupować samochody, pralki, wycieczki, fundują ci ODSETKI, czyli pensję bankierom i braci naszej zaje***tej finansjery.

Jeżeli towar kosztuje 100 i jest 50 klientów, 50 kupi i może coś utarguje.

jeżeli mamy 200 klientów, ktorym dopłaca się po 30, to jak myslisz - ile będzie kosztował towar???

Gratukuję ci, że dostałes kredyt z dopłatą. mam nadzieję, że na budowę domu lub mieszkanie w norlalnej cenie (nie przeszacowane). Coś tam zyskasz, ale przez ten program, wszyscy stracimy - ty też.
        • Gość: oko Re: Dopłaty dla bogatych IP: 167.236.248.* 01.06.09, 14:13
          dzis owszem nie widzisz, a zobaczysz za 8 lat, jak rata nagle stanie sie o wiele
          wieksza niz u znajomych
        • Gość: areq Gamp czy Gump?? IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 01.06.09, 16:18
          W sumie większość napisał już Bogulo.Może taka mała hipotezka:)
          Rok 2011.Wchodzimy do strefy Euro po kursie ~4,0PLN=Euro.
          Jak pewno wiesz,przeliczą Ci tą PEŁNĄ KRECHĘ nie obniżone odsetki:)
          Nie uratuje Cię już relacja kursowa /chyba że na Jeny lub CHF/,nie
          uratuje Cię różnica w Liborach.Najpierw przeliczą wartość kredytu A
          POTEM dopiero zmniejszą oprocentowanie!!!Zobaczymy wtedy ten
          optymizm,zwłaszcza,że już w tym 2011 roku odczuwalne będą spadki cen
          na rynkach wtórnych,Na razie to tylko początek....
          • Gość: ~hiena Re: Gamp czy Gump?? IP: *.zeelandia.pl 04.06.09, 10:48
            przecież odsetki są obliczane na biężąco. po przejściu na EUR dług pozostanie
            ten sam, ale zamiast WIBOR będzie LIBOR, tym samym oprocentowanie spadnie.
            • Gość: areq Re: Gamp czy Gump?? IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 08.06.09, 15:11
              <tym samym oprocentowanie spadnie.>
              Skąd wiesz czy spadnie?Na dzień dzisiejszy w strefie euro jest
              mniejsze niż u nas /średnio/ ale jak będzie za parę lat??A ratunku
              nie będzie.Przeliczone i koniec.Amen.
        • Gość: templariusz Re: Dopłaty dla bogatych IP: *.netia.com.pl 02.06.09, 13:17
          I jakie to uczucie być pasożytem społecznym ?
          • Gość: ga do Templariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 15:31
            Uczucie to jest mi nieznane. Od początku dorosłego życia wraz z żoną zarabiamy
            na siebie, na nasze dzieci i na nasze wydatki swoją własną pracą. Nie dodam, że
            czasami ciężką bo to chyba w dzisiejszych czasach norma. Zazdrość jednak to
            straszne uczucie a dziś jest ono, niestety wiodące wśród polskiego
            społeczeństwa. Jak komuś się coś uda to najlepiej żeby złamał nogę to może mu
            się trochę pogorszy. Tak sobie myślę za co śmiesz nazywać kogoś pasożytem nie
            znając go, nie wiedząc co robi, nie wiedząc jakim jest człowiekiem. Jesteś
            malutki, Templariuszu, bardzo malutki...
            • steady_at_najx Re: do Templariusza 08.06.09, 15:57
              Pomijajac juz nieprzyjemny wydzwiek wypowiedzi templariusza, to ze
              ciezko pracujesz nie czyni Cie wyjatkowym. Pracujesz dla swojej
              rodziny i swojego wlasnego dobra, wiec nie przedstawiaj tego jako
              cnoty.

Co nie zmienia zupelnie faktu ze program doplat dla jednych kosztem
              podatkow drugich jest spolecznie niesprawiedliwy, po drugie hamuje
              prawidlowe powroty cen do rownowagi. I zapewne to (choc za bardzo
              przesadzone) chcial templariusz wyrazic.
              • Gość: gamp do steady_at_najx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 10:55
                Pracujesz dla swojej
                > rodziny i swojego wlasnego dobra, wiec nie przedstawiaj tego jako
                > cnoty.

Ależ ja nawet nie zauważam, że ciężko czasem pracuję gdyż uważam taki stan
                rzeczy za normalny i daleko mi do bałwochwalczych zachowań. Pokaż mi tylko dziś
                kogoś pracującego, który nie narzeka, że ciężko pracuje. Politycy - ciężko im,
                budowlańcy - ciężko im, pani w sekretariacie szkoły - zapracowana po pachy,
                rejestratorka w przychodni - wiecznie poddenerwowana bo ma mnóstwo pracy, panie
                pracujące w ZUSie oraz w urzędach miejskich i wojewódzkich - biegają po
                korytarzach z mnóstwem papierów i przy okazji spotykając się na korytarzach nie
                omieszkają sobie wspólnie ponarzekać na nadmiar pracy, nauczyciele - zapracowani
                w szkołach i poza nimi. Jednym słowem wszyscy zasuwają.
              • Gość: gamp Re: do Templariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 11:01
                A tak k'woli sprawiedliwości.
                Odpowiedzcie czy gdybyście mieli możliwość wyboru kredytu komercyjnego bez
                dopłat i takiego z dopłatami to wybralibyście oczywiście ten bez dopłat bo jest
                społecznie bardziej sprawiedliwy? No błagam Was, nie róbcie z jednych sępów a z
                innych ofiar bo to nie o to w tym wszystkim chodzi. Ja też uważam, że to
                developer powinien dostosować cenę do aktualnego stanu rynku ale w Polsce jak
                zwykle ktoś wysunie się przed szereg i mamy swoje piekiełko.
                • Gość: templariusz Re: do Templariusza IP: *.netia.com.pl 09.06.09, 14:52
                  Ależ oczywiscie ze wziąłbym z dopłatą. Zresztą napisałem już co o
                  tym sądze. Masz rację, dostało Ci się z rozpędu. Koncentrujmy naszą
                  nienawiść na bandytach ze sfer rządowych ktrórzy za te patologie
                  odpowiadają.
                  • Gość: gamp Re: do Templariusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 15:20
                    No właśnie. Może będzie lepiej kiedy zaczną obowiązywać u nas jednomandatowe
                    okręgi wyborcze co pozwoli głosować na człowieka a nie na partię. Ale to chyba
                    temat dla moich dzieci bo ja tego pewnie nie doczekam. Ale dzieci nauczę
                    wystrzegać się obiecanek frontmenów z TV i robić swoje bez szkody dla innych.
                    • Gość: templariusz Re: do Templariusza IP: *.netia.com.pl 09.06.09, 17:05
                      A już to widzę. Polactwo i tak będzie głosować na człowieka co im
                      obieca najwiecej kiełbasy / dopłat / dni wolnych od pracy.

Cenzus, tylko cenzus zapewni powszechne szczęście i dobrobyt.
                      Albo dyktatura. Moja.
                • steady_at_najx Re: do Templariusza 13.06.09, 17:17
                  > A tak k'woli sprawiedliwości.
                  > Odpowiedzcie czy gdybyście mieli możliwość wyboru kredytu komercyjnego bez
                  > dopłat i takiego z dopłatami t

Zauwaz ze krytyka jest skierowana glownie do rzadzacych (ach ten liberalizm). Wiadomo ze jesli daja to sie bierze. Tylko ze to dawanie nie dotyczy wszystkich i jest jawna niesprawiedliwoscia. Za to placenie nalezy do wszystkich.
                  Druga sprawa ze ten program jest szkodliwy dla rynku gdyz pozwala utrzymywac zawyzone ceny - przynajmniej w pewnym zakresie.

Stawiam tez dolary przeciw orzechom ze za 8 lat zaczna sie placze ze nie ma z czego placic i panstwo powinno RnS-owcom pomoc, skoro "samo na to namawialo".
            • Gość: templariusz do GA IP: *.netia.com.pl 08.06.09, 16:04
              Ależ oczywiście że Ci zazdroszczę. Wiem że to miłe uczucie kiedy
              ktoś Ci się dopłaca do czegoś. Na studiach wyłudzałem stypendium
              socjalne. Miałem parę stówek więcej na piwo, za które reszta
              społeczeństwa się złożyła. Nic do Ciebie osobiście nie mam, sam bym
              skorzystał jakby ktoś zaproponował że zapłaci mi za mieszkanie.

Nie możemy oczekiwać że w społeczeństwie będą sami święci, dlatego
              trzeba eliminować patologie z gatunku państwo za coś płaci. Ale
              Waldemar Pawlak czy nie wiem kto RNS wymyślił nie wchodzi na to
              forum, więc dostaje się beneficjentom, którzy są w zasięgu ręki;)

Przepraszam zatem za nadużycie i peace;)
    • hollowcat Bogaci kupują za gotówkę. 04.06.09, 10:08
      Naprawdę bogaty człowiek ma już 2-3 mieszkania albo domy. I co ma wszystko przepisać na wujków, ciocię, rodzeństwo, rodziców, żeby wziąć kredyt z dopłatą rządową na jedno mieszkanie za 200 tys. zł? I ile na tym zarobić? :D 20tys. zł? 50 tys. zł?
      No nie rozśmieszajcie mnie bo chyba nie wiecie co znaczy słowo "bogaty". Wam chodziło o słowo "zamożniejsi". A jeśli chodzi o zamożniejszych, czyli klasę średnią to własnie im nalezy pomagać, bo ludzie na zasiłkach mieszkający w mieszkaniach komunalnych i tak sobie mieszkania nie kupią.
    • bd_007 Re: Dopłaty dla bogatych 10.06.09, 21:09
      Dziś zarówno w Informacjach TVN jak i Wiadomościach TVP podali, że rośnie liczba małżeństw zawieranych / przyspieszanych w celu otrzymania kredytu RnS. Ech, szkoda słów... :-0 :/
      • Gość: kkkl Re: Dopłaty dla bogatych IP: *.punkt.pl 11.06.09, 06:37

a konstytucja nibt mowi ze wszyscu obywatee sa rowni

tylko single, biedacy i bogaci nie maja praw do dopłat
      • steady_at_najx Re: Dopłaty dla bogatych 13.06.09, 17:12
        Za 8 lat za to zwiekszona liczba rozwodow jak trzeba bedzie wyzsza rate zaplacic
        z dnia na dzien i to przez nastepne 20 lat.
        • Gość: gamp Re: Dopłaty dla bogatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.09, 13:29
          Polski naród niestety się dewaluuje. Gdzie fantazja, z której słynęliśmy przez
          wieki? Gdzie optymizm? Gdzie zaradność? A skąd wiecie ile za 8 lat będzie wart
          1000 PLN (co za niego będzie można kupić). W ten sposób to można całe życie
          narzekać a na końcu u jego schyłku powiedzieć: a mogłem(am) zrobić inaczej.
          Mogłem zdecydować się na kupno mieszkania w kredycie. Teraz miałbym (miałabym)
          co zostawić dzieciom i wnukom na lepszy niż mój początek. Narzekanie, gdybanie,
          przemyślenia i obawy bez działania nie pomagają w osiągnięciu wybranego celu.
          Poza tym, umówmy się co do jednego, nie wszyscy z nas będą zarabiać krocie przez
          całe życie i nie wszystkim z nas może wystarczyć na przysłowiową kromkę chleba.
          Jakoś do tej pory dajemy sobie radę i myślę, że dalej również będzie OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka