Dodaj do ulubionych

The Beatles - ktora plyta najlepsza?

02.02.04, 12:20
Co polecacie poczatkujacemu sluchaczowi ktorego zachwycily uslyszane u
znajomych Pola Truskawkowe?
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 12:28
      Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
      • vulture powtórzę przedmówcę 02.02.04, 12:40
        ilhan napisał:

> Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

Się zgadza. Najbardziej dojrzała i najciekawsza płyta The Beatles. Chyba dość
        obiektywnie rzecz biorąc.
        • ihopeyouwilllikeme Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 12:51
          Ale wcale nie gorsza jest " Abbey Road ", ja ją nawet bardziej lubię. No i
          oczywiście Biały Album.
          • nierymek Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 13:15
            no panowie, a Revolver?
            • ihopeyouwilllikeme Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 13:16
              nierymek napisał:

> no panowie, a Revolver?

A Revolver też.
              • pizmak31 Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 13:19
                Bialy Album and Sierżant
                • Gość: luukasz4 Re: powtórzę przedmówcę IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 02.02.04, 13:53
                  z beatlesow wczesniejszych a hard days night, z pozniejszych abbey road. ale
                  ogolnie wszystkie regularne plyty dobre, moze z wyjatkiem yellow submarine
                  • cze67 Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 15:32
                    Gość portalu: luukasz4 napisa3(a):

> z beatlesow wczesniejszych a hard days night, z pozniejszych abbey road. ale
                    > ogolnie wszystkie regularne plyty dobre, moze z wyjatkiem yellow submarine

Nie wolno jednak zapomionac, ze na tym albumie znajduja sie dwa genialne numery
                    Only A Nothern Song i Its All Too Much. Oraz nie mniej znakomity numer Lennona
                    - Hey Bulldog.
                    • Gość: luukasz4 Re: powtórzę przedmówcę IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 02.02.04, 15:46
                      zgadzam sie. jednak jesli juz musialbym zrezygnowac z ktorejs plyty, to z tej
                      wlasnie. chociaz tez ja mam.
      • Gość: As Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 29.05.04, 12:11
        ilhan napisał:

> Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
        >

To płyta której nawet ja wysłuchałem kilka razy bez jakiejś wielkiej irytacji.
    • nauma Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 14:08
      Moja kolejność:
      1 - Magical Mystery Tour (LP, nie EP)
      2 - Abbey Road
      3 - Revolver
      4 - składanka Past Masters
      5 - Sgt. Pepper
      6 - With The Beatles
      7 - White Album
      8 - Rubber Soul
      9 - Let It Be
      10 - Help
      11 - A Hard Day's Night
      12 - Please Please Me
      13 - Yellow Submarine
      14 - Beatles For Sale
    • wojtek_kosynier Będę subiektywny - zdecydowanie "Abbey Road". 02.02.04, 14:46
      To coś więcej, niżli zbiór piosenek. No i ta mini suita na koniec.
      • cze67 Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". 02.02.04, 15:27
        Drogi ndugu - jezeli polubiles Strawberry powinna Ci sie spodobac plyta Magical
        Mystery Tour na ktorej ow utwor zostal zamieszczony. Podobnie psychodeliczne
        klimaty znajdziesz takze na Sierzancie Pieprzu i Revolverze.
        Ten ostatni album na rowni z Abbey Road jest wedlug mnie Ich najwybitniejszym
        osiagnieciem. Nie mozna tez pominac znakomitego Bialego Albumu, na ktorym, w
        odroznieniu od udziwnionego i odjechanego Pieprza panuje szlachetna prostota.
        • Gość: kubasa Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 15:38
          Abbey Road. Bez dwoch zdan.
          • Gość: kubasa Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 15:49
            Sprobuje to pokrotce uzasadnic. Ta plyta nie ma slabych punktow (Maxwell's
            Silver Hammer tez jest dobre!)i zawiera najwspanialsze dokonania Beatlesow, w
            tym moja ulubiona ich piosenke - "Something". Dalej "I Want You", "here Comes
            The Sun", "Because"... No i koniec płyty, zupełnie magiczny - jeden z
            najdoskonalszych finalow w historii rocka.
            • cze67 Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". 02.02.04, 15:52
              Oprocz odmiennego zdania o Maxwellu to zgadzam sie z moim mlodszym kolega w
              zupelnosci.
              • Gość: strange Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.prasabalt.gda.pl 02.02.04, 15:57
                Panowie, niech se ch?opak zaszaleje i od razu walnie Bia?y Album, a co?
    • vulture moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchennych 02.02.04, 15:57
      Wydaje mi się, że "Abbey Road" robi najlepsze wrażenie, przesłuchane PO
      Sierżancie Pieprzu. A Sierżanta i tak stawiam najwyżej. Spróbuję to uzasadnić -
      ta płyta jest zajebista.
      • cze67 Re: moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchen 02.02.04, 15:59
        Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana.
        • cze67 Wujek Dobra Rada 02.02.04, 16:09
          A moze uwzglednij ranking Rolling Stonesa?

serwisy.gazeta.pl/muzyka/1,21329,1894266.html
          • Gość: kubasa A moze uwzglednij ten ranking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 16:14
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=7839062&a=7845822
            Pozdr.
            • vulture a wiecie gdzie mam rankingi? 02.02.04, 16:57

• vulture . 02.02.04, 17:05
          cze67 napisał:

> Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana.

Moje uzasadnienie jest dokładnie takie jak uzasadnienia powyższe, tylko krócej.
          Co jest przekombinowane, sierżant? Dla mnie płyta "The Beatles" jest
          przekombinowana dlatego niektórzy mogą mieć problemy z wysłuchaniem jej w
          całości bez znużenia lub zatrzymywania.
          • ihopeyouwilllikeme Re: . 02.02.04, 18:06
            Ja uważam że Sierżant nie jest przekombinowany. Przekombinowane to jest "
            Revolution 9 " na Białym smile Natomiast Abbey Road stawiam wyżej, bo... no bo
            stawiam smile a poza tym jest tam moja ulubiona piosenka Beatlesów - " I Want You
            ( She's So Heavy ) ". Moim zdaniem dyskusja nad tym czy Sierżant jest lepszy od
            Abbey nie ma większego sensu - obie płyty są wielkie, genialne, i ponadczasowe,
            a która się komu bardziej podoba to kwestia gustu.
        • ilhan Re: moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchen 02.02.04, 18:04
          cze67 napisał:

> Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana.

Przesłuchałem dziś 2 razy Sierżanta. Poza "Within You Without You", którego
          słuchanie zawsze kończę myślą "to jest do wyjebania", reszta jest przegenialna.

Na drugim u mnie "Revolver", na trzecim ex aequo "Abbey Road" i chyba trochę
          niedoceniane "Rubber Soul".
    • acur_bez.podkreslenia Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 19:50
      trzy najlepsze płyty kwartetu to: Sierżant Pieprz, Revolver i Magical Mystery
      Tour, i już, reszte i tak usłyszysz wcześniej czy później w radiu...

• cze67 A propos Peppera 02.02.04, 20:30
        Ta płyta razi mnie nieco swoim rozpasaniem, co nokreśliłbym niemuzycznym zgoła
        terminem - zbyt dużo instrumentów na centymetr kwadratowy płyty. O ile w
        poprzedzającym ten krążek Revolverze w poszczególnych utworach jest dużo
        przestrzeni - tu została zapełniona każda sekunda. Co oczywiście nie musi (i
        zapewne nie jest) być wadą, na mnie robi jednak wrażenie właśnie
        przekombinowania.
        Ale i tak jest w pierwszej piątce moich płyt tego zespołu. Dokładnie na
        miejscu piątym.

1. Abbey Road
        2. Revolver
        3. White Album
        4. Magical Mystery Tour
        5. Sgt. Pepper's
      • cze67 A propos Peppera 02.02.04, 20:30
        Ta płyta razi mnie nieco swoim rozpasaniem, co nokreśliłbym niemuzycznym zgoła
        terminem - zbyt dużo instrumentów na centymetr kwadratowy płyty. O ile w
        poprzedzającym ten krążek Revolverze w poszczególnych utworach jest dużo
        przestrzeni - tu została zapełniona każda sekunda. Co oczywiście nie musi (i
        zapewne nie jest) być wadą, na mnie robi jednak wrażenie właśnie
        przekombinowania.
        Ale i tak jest w pierwszej piątce moich płyt tego zespołu. Dokładnie na
        miejscu piątym.

1. Abbey Road
        2. Revolver
        3. White Album
        4. Magical Mystery Tour
        5. Sgt. Pepper's
        • ndugu Dziekuje 03.02.04, 09:50
          dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu
          milosnikow tego zespolu.

Tylko w koncu - od jakiej plyty zaczac?smilesmilesmile
          • ilhan Re: Dziekuje 03.02.04, 11:04
            ndugu napisał:

> dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu
            > milosnikow tego zespolu.
            >
            > Tylko w koncu - od jakiej plyty zaczac?smilesmilesmile

No przecież każdy Ci napisał co sądzi smile Podlicz głosy i do roboty wink

A tak poważnie - od której byś nie zaczął, nie powinieneś się rozczarować.
            Wszystkie są genialne na swój sposób.
          • cze67 Re: Dziekuje 03.02.04, 12:53
            ndugu napisa3:

> dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu
            > milosnikow tego zespolu.

A i owszem, jest nas tutaj troche. Swego czasu nawet toczyly sie na tym forum
            plomienne dyskusje na temat: byli czy nie byli Beatlesi rodzajem boysbandu.
            Ach, stare, dobre czasy...
    • Gość: piautre Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? IP: *.com.pl 03.02.04, 10:29
      od której zacząć?
      jak zawsze - są dwie szkoły: falenicka i otwocka...
      piarwsza- jeśli masz czas i chcesz bitlów postudiowac trzebaby wtedy przejść
      te drogę, którą przeszły dinozaury (w tym ja) tzn od początku: please please
      me, with the beatles ... wg dyskografii aby poczuc bluesa i klimat tamtych lat.
      druga na skróty- wybrac jedną z w/w płyt ....
      ja osobiscie proponowałbym wersję mieszaną (with the beatles-revolver-abbey rd)
      -to na poczatek. lecz i tak bitlów wartoby miec wszystko!
      pozdrówka
      pi
      • ihopeyouwilllikeme Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 03.02.04, 11:59
        Dobra, przyznam się - ja zacząłem od składanki smile Tej niebieskiej smile))
        • cze67 Stary dobry watek 03.02.04, 13:11
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=1093916&v=2&s=0
          • ihopeyouwilllikeme Re: Stary dobry watek 03.02.04, 13:20
            Widzę Cze, że Ci Sierżant od tamtej pory awansował smile
            • cze67 Re: Stary dobry watek 03.02.04, 15:34
              Awansowal. Ale moze zostac zdetronizowany przez Let It Be...Naked. Niech no
              tylko dostane te plyte w swoje rece!
              • vulture YYYYYYYYYYYYYYYY!!! 03.02.04, 19:13
                cze67 napisał:

> Awansowal. Ale moze zostac zdetronizowany przez Let It Be...Naked. Niech no
                > tylko dostane te plyte w swoje rece!

JESZCZE jej nie masz???!!! Wstyd!!!
                • cze67 Re: YYYYYYYYYYYYYYYY!!! 03.02.04, 19:36
                  Wiem, że wstyd. Ale za miesiąc mam urodziny...
                  • vulture heh 03.02.04, 19:43
                    cze67 napisał:

> Wiem, że wstyd. Ale za miesiąc mam urodziny...

Cze, załóż osobny wątek na wszelki wypadek, jakby jakaś krewna nie zauważyła.
                    • cze67 Re: heh 03.02.04, 19:46
                      vulture napisał:

> Cze, załóż osobny wątek na wszelki wypadek, jakby jakaś krewna nie zauważyła.

Odpowiednia osoba już została powiadomiona.
          • ilhan Re: Stary dobry watek 03.02.04, 13:22
            Widać że niektórym się rankingi płyt Beatlesów poprzestawiały. A inni przestali
            je robić.
            wink
            • vulture właśnie 03.02.04, 19:42
              Teraz widzę że z nieznanych mi powodów nie wrzuciłem pieprzu, przepraszam,
              Pieprza w polecane płyty - najpewniej z roztargnienia, które zwykle mnie opada
              przy rankingach.

A co do The Beatles - chyba rzeczywiście nie ma sensu robić listy płyt. Nie
              nagrali ich setki, a moim zdaniem przesłuchanie podstawowej brytyjskiej
              dyskografii nie powinno być dla nikogo bolesne, więc najlepiej zacząć
              chronologicznie i już. Jak się ktoś zniechęci to jego sprawa.
              • cze67 Re: właśnie 29.05.04, 11:50
                Już wiem, co mi w Pieprzu, oprócz przytoczonych wyżej powodów, nie pasuje - to,
                iż jest to płyta bardzo popowa, mało tam typowo rockowego grania. Ostrzejszą
                gitarę można usłyszeć właściwie tylko w obu utworach tytułowych (a najbardziej
                w SPLHCB reprise), no i jeszcze w Good Morning. Ot co.
    • libertine Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 29.05.04, 13:32
      1. revolver
      2. sgt. pepper
      3. magical mystery tour
      4. abbey road

kup te 4 od razu!
      tylko nie daj się nabrać na żadne 'best of' i 'number ones', bo tam nie
      znajdziesz najważniejszych utworów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka