ndugu 02.02.04, 12:20 Co polecacie poczatkujacemu sluchaczowi ktorego zachwycily uslyszane u znajomych Pola Truskawkowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhan Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 12:28 Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band Odpowiedz Link Zgłoś
vulture powtórzę przedmówcę 02.02.04, 12:40 ilhan napisał: > Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band Się zgadza. Najbardziej dojrzała i najciekawsza płyta The Beatles. Chyba dość obiektywnie rzecz biorąc. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 12:51 Ale wcale nie gorsza jest " Abbey Road ", ja ją nawet bardziej lubię. No i oczywiście Biały Album. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 13:16 nierymek napisał: > no panowie, a Revolver? A Revolver też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: powtórzę przedmówcę IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 02.02.04, 13:53 z beatlesow wczesniejszych a hard days night, z pozniejszych abbey road. ale ogolnie wszystkie regularne plyty dobre, moze z wyjatkiem yellow submarine Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: powtórzę przedmówcę 02.02.04, 15:32 Gość portalu: luukasz4 napisa3(a): > z beatlesow wczesniejszych a hard days night, z pozniejszych abbey road. ale > ogolnie wszystkie regularne plyty dobre, moze z wyjatkiem yellow submarine Nie wolno jednak zapomionac, ze na tym albumie znajduja sie dwa genialne numery Only A Nothern Song i Its All Too Much. Oraz nie mniej znakomity numer Lennona - Hey Bulldog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: powtórzę przedmówcę IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 02.02.04, 15:46 zgadzam sie. jednak jesli juz musialbym zrezygnowac z ktorejs plyty, to z tej wlasnie. chociaz tez ja mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 29.05.04, 12:11 ilhan napisał: > Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band > To płyta której nawet ja wysłuchałem kilka razy bez jakiejś wielkiej irytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 14:08 Moja kolejność: 1 - Magical Mystery Tour (LP, nie EP) 2 - Abbey Road 3 - Revolver 4 - składanka Past Masters 5 - Sgt. Pepper 6 - With The Beatles 7 - White Album 8 - Rubber Soul 9 - Let It Be 10 - Help 11 - A Hard Day's Night 12 - Please Please Me 13 - Yellow Submarine 14 - Beatles For Sale Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Będę subiektywny - zdecydowanie "Abbey Road". 02.02.04, 14:46 To coś więcej, niżli zbiór piosenek. No i ta mini suita na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". 02.02.04, 15:27 Drogi ndugu - jezeli polubiles Strawberry powinna Ci sie spodobac plyta Magical Mystery Tour na ktorej ow utwor zostal zamieszczony. Podobnie psychodeliczne klimaty znajdziesz takze na Sierzancie Pieprzu i Revolverze. Ten ostatni album na rowni z Abbey Road jest wedlug mnie Ich najwybitniejszym osiagnieciem. Nie mozna tez pominac znakomitego Bialego Albumu, na ktorym, w odroznieniu od udziwnionego i odjechanego Pieprza panuje szlachetna prostota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 15:38 Abbey Road. Bez dwoch zdan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 15:49 Sprobuje to pokrotce uzasadnic. Ta plyta nie ma slabych punktow (Maxwell's Silver Hammer tez jest dobre!)i zawiera najwspanialsze dokonania Beatlesow, w tym moja ulubiona ich piosenke - "Something". Dalej "I Want You", "here Comes The Sun", "Because"... No i koniec płyty, zupełnie magiczny - jeden z najdoskonalszych finalow w historii rocka. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". 02.02.04, 15:52 Oprocz odmiennego zdania o Maxwellu to zgadzam sie z moim mlodszym kolega w zupelnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strange Re: Będę subiektywny - zdecydowanie " Road". IP: *.prasabalt.gda.pl 02.02.04, 15:57 Panowie, niech se ch?opak zaszaleje i od razu walnie Bia?y Album, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
vulture moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchennych 02.02.04, 15:57 Wydaje mi się, że "Abbey Road" robi najlepsze wrażenie, przesłuchane PO Sierżancie Pieprzu. A Sierżanta i tak stawiam najwyżej. Spróbuję to uzasadnić - ta płyta jest zajebista. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchen 02.02.04, 15:59 Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Wujek Dobra Rada 02.02.04, 16:09 A moze uwzglednij ranking Rolling Stonesa? serwisy.gazeta.pl/muzyka/1,21329,1894266.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa A moze uwzglednij ten ranking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 16:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=7839062&a=7845822 Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture . 02.02.04, 17:05 cze67 napisał: > Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana. Moje uzasadnienie jest dokładnie takie jak uzasadnienia powyższe, tylko krócej. Co jest przekombinowane, sierżant? Dla mnie płyta "The Beatles" jest przekombinowana dlatego niektórzy mogą mieć problemy z wysłuchaniem jej w całości bez znużenia lub zatrzymywania. Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: . 02.02.04, 18:06 Ja uważam że Sierżant nie jest przekombinowany. Przekombinowane to jest " Revolution 9 " na Białym Natomiast Abbey Road stawiam wyżej, bo... no bo stawiam a poza tym jest tam moja ulubiona piosenka Beatlesów - " I Want You ( She's So Heavy ) ". Moim zdaniem dyskusja nad tym czy Sierżant jest lepszy od Abbey nie ma większego sensu - obie płyty są wielkie, genialne, i ponadczasowe, a która się komu bardziej podoba to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: moje (nie)skromne zdanie o przyprawach kuchen 02.02.04, 18:04 cze67 napisał: > Podzielam Twoje zdanie, aczkolwiek uwazam, ze jest nieco przekombiowana. Przesłuchałem dziś 2 razy Sierżanta. Poza "Within You Without You", którego słuchanie zawsze kończę myślą "to jest do wyjebania", reszta jest przegenialna. Na drugim u mnie "Revolver", na trzecim ex aequo "Abbey Road" i chyba trochę niedoceniane "Rubber Soul". Odpowiedz Link Zgłoś
acur_bez.podkreslenia Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 02.02.04, 19:50 trzy najlepsze płyty kwartetu to: Sierżant Pieprz, Revolver i Magical Mystery Tour, i już, reszte i tak usłyszysz wcześniej czy później w radiu... Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 A propos Peppera 02.02.04, 20:30 Ta płyta razi mnie nieco swoim rozpasaniem, co nokreśliłbym niemuzycznym zgoła terminem - zbyt dużo instrumentów na centymetr kwadratowy płyty. O ile w poprzedzającym ten krążek Revolverze w poszczególnych utworach jest dużo przestrzeni - tu została zapełniona każda sekunda. Co oczywiście nie musi (i zapewne nie jest) być wadą, na mnie robi jednak wrażenie właśnie przekombinowania. Ale i tak jest w pierwszej piątce moich płyt tego zespołu. Dokładnie na miejscu piątym. 1. Abbey Road 2. Revolver 3. White Album 4. Magical Mystery Tour 5. Sgt. Pepper's Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 A propos Peppera 02.02.04, 20:30 Ta płyta razi mnie nieco swoim rozpasaniem, co nokreśliłbym niemuzycznym zgoła terminem - zbyt dużo instrumentów na centymetr kwadratowy płyty. O ile w poprzedzającym ten krążek Revolverze w poszczególnych utworach jest dużo przestrzeni - tu została zapełniona każda sekunda. Co oczywiście nie musi (i zapewne nie jest) być wadą, na mnie robi jednak wrażenie właśnie przekombinowania. Ale i tak jest w pierwszej piątce moich płyt tego zespołu. Dokładnie na miejscu piątym. 1. Abbey Road 2. Revolver 3. White Album 4. Magical Mystery Tour 5. Sgt. Pepper's Odpowiedz Link Zgłoś
ndugu Dziekuje 03.02.04, 09:50 dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu milosnikow tego zespolu. Tylko w koncu - od jakiej plyty zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Dziekuje 03.02.04, 11:04 ndugu napisał: > dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu > milosnikow tego zespolu. > > Tylko w koncu - od jakiej plyty zaczac? No przecież każdy Ci napisał co sądzi Podlicz głosy i do roboty A tak poważnie - od której byś nie zaczął, nie powinieneś się rozczarować. Wszystkie są genialne na swój sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Dziekuje 03.02.04, 12:53 ndugu napisa3: > dziekuje wszystkim za wypowiedzi, nie wiedzialem, ze jest jeszcze tylu > milosnikow tego zespolu. A i owszem, jest nas tutaj troche. Swego czasu nawet toczyly sie na tym forum plomienne dyskusje na temat: byli czy nie byli Beatlesi rodzajem boysbandu. Ach, stare, dobre czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piautre Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? IP: *.com.pl 03.02.04, 10:29 od której zacząć? jak zawsze - są dwie szkoły: falenicka i otwocka... piarwsza- jeśli masz czas i chcesz bitlów postudiowac trzebaby wtedy przejść te drogę, którą przeszły dinozaury (w tym ja) tzn od początku: please please me, with the beatles ... wg dyskografii aby poczuc bluesa i klimat tamtych lat. druga na skróty- wybrac jedną z w/w płyt .... ja osobiscie proponowałbym wersję mieszaną (with the beatles-revolver-abbey rd) -to na poczatek. lecz i tak bitlów wartoby miec wszystko! pozdrówka pi Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 03.02.04, 11:59 Dobra, przyznam się - ja zacząłem od składanki Tej niebieskiej )) Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Stary dobry watek 03.02.04, 13:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=1093916&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Stary dobry watek 03.02.04, 13:20 Widzę Cze, że Ci Sierżant od tamtej pory awansował Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Stary dobry watek 03.02.04, 15:34 Awansowal. Ale moze zostac zdetronizowany przez Let It Be...Naked. Niech no tylko dostane te plyte w swoje rece! Odpowiedz Link Zgłoś
vulture YYYYYYYYYYYYYYYY!!! 03.02.04, 19:13 cze67 napisał: > Awansowal. Ale moze zostac zdetronizowany przez Let It Be...Naked. Niech no > tylko dostane te plyte w swoje rece! JESZCZE jej nie masz???!!! Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: YYYYYYYYYYYYYYYY!!! 03.02.04, 19:36 Wiem, że wstyd. Ale za miesiąc mam urodziny... Odpowiedz Link Zgłoś
vulture heh 03.02.04, 19:43 cze67 napisał: > Wiem, że wstyd. Ale za miesiąc mam urodziny... Cze, załóż osobny wątek na wszelki wypadek, jakby jakaś krewna nie zauważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: heh 03.02.04, 19:46 vulture napisał: > Cze, załóż osobny wątek na wszelki wypadek, jakby jakaś krewna nie zauważyła. Odpowiednia osoba już została powiadomiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Stary dobry watek 03.02.04, 13:22 Widać że niektórym się rankingi płyt Beatlesów poprzestawiały. A inni przestali je robić. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture właśnie 03.02.04, 19:42 Teraz widzę że z nieznanych mi powodów nie wrzuciłem pieprzu, przepraszam, Pieprza w polecane płyty - najpewniej z roztargnienia, które zwykle mnie opada przy rankingach. A co do The Beatles - chyba rzeczywiście nie ma sensu robić listy płyt. Nie nagrali ich setki, a moim zdaniem przesłuchanie podstawowej brytyjskiej dyskografii nie powinno być dla nikogo bolesne, więc najlepiej zacząć chronologicznie i już. Jak się ktoś zniechęci to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: właśnie 29.05.04, 11:50 Już wiem, co mi w Pieprzu, oprócz przytoczonych wyżej powodów, nie pasuje - to, iż jest to płyta bardzo popowa, mało tam typowo rockowego grania. Ostrzejszą gitarę można usłyszeć właściwie tylko w obu utworach tytułowych (a najbardziej w SPLHCB reprise), no i jeszcze w Good Morning. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
libertine Re: The Beatles - ktora plyta najlepsza? 29.05.04, 13:32 1. revolver 2. sgt. pepper 3. magical mystery tour 4. abbey road kup te 4 od razu! tylko nie daj się nabrać na żadne 'best of' i 'number ones', bo tam nie znajdziesz najważniejszych utworów. Odpowiedz Link Zgłoś