Gość: el_em IP: *.chello.pl 08.02.04, 19:28 jak wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhan Re: franz ferdinand 08.02.04, 19:42 Tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=10152957&a=10152957 Odpowiedz Link Zgłoś
las_manequinas Re: franz ferdinand 08.02.04, 19:47 dzięki nie wiesz, czy można dostać ich płytę w Polszy? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: franz ferdinand 08.02.04, 21:24 las_manequinas napisała: > dzięki > > nie wiesz, czy można dostać ich płytę w Polszy? Na razie nie można jej dostać w żadnym sklepie świata. Oficjalna premiera jutro. Nie wiem co z Polską. Jak znam życie, to będzie za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzkam Re: franz ferdinand 06.03.04, 19:27 i nie pozalujesz. "my" juz znamy od pewnego czasu ) , polecam ) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiuksiu jaka najlepsza piosenka 07.03.04, 12:03 czy mozecie mi podac ich kilka najlepszych piosenek-bo musze se sciagnac ale nie wiem ktore-a wszystkich mi sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: jaka najlepsza piosenka 07.03.04, 12:22 ksiuksiu napisał: > czy mozecie mi podac ich kilka najlepszych piosenek-bo musze se sciagnac ale > nie wiem ktore-a wszystkich mi sie nie chce Darts Of Pleasure Take Me Out Dark Of The Matinee Tell Her Tonight Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: franz ferdinand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 00:50 Z tego co czytalem to plyta jest w Polsce. W Empikach i Media Marktach. Odpowiedz Link Zgłoś
dekris Re: franz ferdinand 07.03.04, 16:56 po jednej piosence mogę stwierdzić że ginie w tłumie "The .....s" i tym podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morfish Re: franz ferdinand IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 07.03.04, 18:04 po jednej piosence nie możesz nawet stwierdzić czy ci woskowina nie zalega w uszach, co powoduje niejakie zakłócenia odbioru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aimarek Re: franz ferdinand IP: 62.233.180.* 08.03.04, 15:34 Może mnie też zalega, ale "Take me out" nie podoba mi się. Wcale. Nawiasem pisząc, całe zjawisko "The ...s", zaczyna mnie irytować tak jak jeszcze jakiś czas temu nu-metal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: franz ferdinand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 18:30 Gość portalu: aimarek napisał(a): > Może mnie też zalega, ale "Take me out" nie podoba mi się. Wcale. > Nawiasem pisząc, całe zjawisko "The ...s", zaczyna mnie irytować tak jak > jeszcze jakiś czas temu nu-metal. FF to dobra kapela. Ale ze wzgledu na natlok jzu tych wszysthich The ...s zaczyna irytowac. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morfish Re: franz ferdinand IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 09.03.04, 01:31 to ja może gwoli ścisłości: po jednym kawałku NIE DA SIĘ ocenić czy płyta jest dobra, czy nie jest, i to jest fakt. FF jest na razie najlepszą płytą tego roku, i to jest opinia. nie wiem czemu wybrali na singla Take Me Out, a nie Darts of Pleasure albo The Dark of The Matinee, bo to nie jest najtrafniejszy wybór. kapele na The ...s faktycznie trochę przesadzają ale proszę posłuchać takich The Veils na ten przykład i okaże się, że to przypadek osobny. a takich przypadków być może jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aimarek Re: franz ferdinand IP: 212.191.66.* 09.03.04, 17:39 Oczywiście masz rację, toteż nie oceniam płyty, ani tym bardziej zespołu tylko tą jedną konkretną piosenkę, która jakoś tak mi pasuje na hymn rock- revivalowego ściemniactwa i impotencji twórczej. W każdym razie postaram się zapoznać z kawałkami, które wymieniłeś. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoleR Re: franz ferdinand IP: *.bci.net.pl 10.03.04, 12:46 Wszystko świetnie z tym Franzem, tylko mam jeden problem. Jakies 10 lat temu była kapela, która grała niemal identycznie. Gdy słyszałem promowany singielek Franzów, to początkowo byłem przekonany, że kapela, o której wspominam reaktywowała się. Mówię o Atomic Swing ze Szwecji. Wydali w 94 roku płytę, kórą można było dostać również w Polsce. Mieli taki dosyć popularny przebój Stone me into the grove. To co robi FF w bardzo wielu partiach tak przypomina Atomic Swing, że zupełnie nie zdziwiłbym się, gdyby ktoś zarzucił im plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: franz ferdinand 10.03.04, 13:13 Słucham własnie "Stone Me Into The Groove", ale czy to przypomina Franza Ferdinanda? Może minimalnie wokalem, ale już porównując sekcje rytmiczne, to Atomic Swing kojarzy mi się bardziej z jakimś EMF, podczas gdy FF - z klimatami w rodzaju Blondie. Sama piosenka to taki chwytliwy, słoneczny, gitarowy pop... Nie znam innych dokonań tego zespołu, być może sięgnę - ale wg mnie o żadnym plagiacie nie może być mowy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoleR Re: franz ferdinand IP: *.bci.net.pl 10.03.04, 13:32 ilhan napisał: > Słucham własnie "Stone Me Into The Groove", ale czy to przypomina Franza Ferdin > anda? Może minimalnie wokalem, ale już porównując sekcje rytmiczne, to Atomic S > wing kojarzy mi się bardziej z jakimś EMF, podczas gdy FF - z klimatami w rodza > ju Blondie. Sama piosenka to taki chwytliwy, słoneczny, gitarowy pop... > Nie znam innych dokonań tego zespołu, być może sięgnę - ale wg mnie o żadnym pl > agiacie nie może być mowy. > Pozdr. )) Stone me into the groove podałem wyłącznie w celu ułatwienia identyfikacji Atomic Swing. Nie jest to sztandarowy utwór tej kapeli. Nawet nagrywany był w zupełnie innej sesji i chyba rok, czy dwa lata przed wydaniem płyty. Skup się na pzostałych utworach Atomic (szczególnie tych "jazzujących" - takie granie wtedy było bardzo modne - vide The Cult The Cult, bardzo rockowa przecież kapela ) Moim zdaniem chłopaki z FF nasłuchali się tego zbyt dużo Ilhan, przyznaję, że kopara mi do samej ziemi spadła, że ktoś Atomic Swing jeszcze pamięta szacuneczek Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: franz ferdinand 10.03.04, 14:08 Gość portalu: MoleR napisał(a): > Ilhan, przyznaję, że kopara mi do samej ziemi spadła, że ktoś Atomic Swing > jeszcze pamięta W zasadzie mógłbym nie zaprzeczać Choć tak naprawdę to pierwszy raz dzisiaj ten zespół usłyszałem, po tym jak o nim napisałeś. Byłem ciekaw co to za granie i ściągnąłem ten jeden utwór. Ale skoro zachęcasz - sięgnę po kolejne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Re: franz ferdinand 10.03.04, 16:12 Gość portalu: morfish napisał(a): > nie wiem czemu wybrali na singla Take Me Out, a nie > Darts of Pleasure albo The Dark of The Matinee, bo to nie jest najtrafniejszy > wybór. Ale przeciez pierwszym singlem z tej płyty był własnie utwór "Darts of Pleasure"! Ukazał sie 8 września 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morfish Re: franz ferdinand IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 10.03.04, 18:27 Darts of Pleasure było na EPce razem z Shopping for Blood i Van Tango, i tu masz oczywiscie rację. Ale w 2003 mało kto w ogóle wiedział, że jest taki zespół jak FF. Chodzi mi o to, że na PR3, Vivie etc. można się napotkać jedynie na Take Me Out, i to jest jedyna forma zapoznania się przeciętnego odbiorcy z muzyką FF. Jak ktoś posłucha Take Me Out i mu się nie spodoba, to nie będzie drążył dalej, tylko spuentuje "kolejni The ...s bez the". A nie powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
miecio4 Dosyć ciekawa recenzja płyty 11.03.04, 15:00 Jak chce się komuś czytać to proszę: www.nuta.pl/plyty/plyta.html/1276.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluchacz Re: franz ferdinand IP: *.radio.com.pl 11.03.04, 17:06 Ja słyszałem Franza w PR3 w sierpniu albo we wrzesni 2003! "Darts Of Pleasure" Odpowiedz Link Zgłoś
play_lodz Następny singiel "Matinee" - 9. kwietnia 18.03.04, 06:04 Hehe A następnym singlem będzie właśnie "Matinee". Premiera 9, kwietnia 2004 r Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
archetyp8 Delays zmiotą Franza Ferdinanda z pow. ziemii 11.03.04, 21:20 Poczekajcie tylko do 5 kwietnia - wtedy wyjdzie debiut Delays. Za jakieś dwa miesiące mało kto o FF będzie pamiętał, moża poza frajerami z Epic, którzy zapłacili im 1,5 mln $ za dystrybucje w USA. "Faded Seaside Glamour" - płyta roku 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morfish Re: Delays zmiotą Franza Ferdinanda z pow. ziemii IP: *.ust.vectranet.pl / 212.160.158.* 11.03.04, 23:10 to ci od nearer than heaven? na razie ściągnąłem 3 kawałki. przyjemne; przypomina nieco polski ansambl studniówkowy big day. ale dlaczego mieliby zmiatać? to trochę inny rodzaj muzyki, pozwolę sobie zauważyć. będziemy obserwować postępy soulseeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polly Re: Delays zmiotą Franza Ferdinanda z pow. ziemii IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 23:17 a mi sie podoba))jest przyjemny, milo sie slucha...lubie takie kapele)) pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Franz Ferdinand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:36 Ja się podpisuję pod tym, że Delaysom raczej się nie uda nikogo zmieść... Grają zupełnie inaczej niż FF, no i do mnie jakoś nie trafiają. Ale za to w płycie FF można się zakochać od 1-szego przesłuchania - grają świetną, energiczną muzykę i aż się człowiekowi chce tańczyć , a 'Darks of Matinee' słucham i nucę sobie co rano, żeby się pozytywnie nastawić do świata. A poza tym płyta FF to jedna z niewielu, na których podoba mi się dokładnie każda piosenka i nie ma tak, że nastawiam sobie odtwarzacz na kilka ulubionych i ich tylko słucham.... Ja polecam, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Pozdrawiam wielbicieli i krytyków FF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: franz ferdinand IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:52 Dorzucę i swoją opinię. FF ma to czego brakuje na ostatnich płytach takim BRMC i The Strokes czyli dobrych piosenek z fajnymi melodiami. Cały ich urok to dla mnie właśnie melodie. Gdy nie prezentuje się nic oryginalnego i świeżego dobra piosenka to podstawa i to się Franzowi udało. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemista Re: franz ferdinand 20.03.04, 20:24 nie kojarzy się wam to trochę z hot hot heat? Odpowiedz Link Zgłoś
poniatowski bohemista 21.03.04, 11:10 Zauważyłem że masz poważne problemu ze skupieniem- nie potrafisz za jednym postem przekazać swoich przemysleń. I to nie tylko na tym wątku. Poćwicz troche w domku na sucho- bez wysyłania. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemista Re: bohemista 21.03.04, 15:08 Jestem przyzwyczajony do metody: jeden post - jedna myśl. Ale jak włączysz sobie "pokaż treść wszystkich" to będziesz miał jak na jednym Odpowiedz Link Zgłoś
lostdog Re: bohemista 22.03.04, 01:59 a mnie się FF bardzo podoba... miejscami trochę z the cure się kojarzy, a trochę ze wspomnianym gdzieś wyżej blondie. ciekawe... wyróżnia się wśród "the ...s" i o lata świetlne przerasta dzisiejszy brit-pop. Odpowiedz Link Zgłoś