Dodaj do ulubionych

ha!!! stone roses!!!

01.06.04, 18:04
no ja wiem, ze sie emocjonuje... troche ze spoznionym zaplonem... ale musicie
mnie zrozumiec - pierwszy raz ich uslyszalam!!! zajebioza po prostu.
strasznie mi sie podoba jak na razie (made of stone + i wanna be adored) i
jesli reszta jest tez tak fenomenalna, to mozecie mnie wpisac na liste
fanowsmile))
ach, jak fajnie...
slucham dalej
chcialam sie tylko podzielic odkryciem.
smile))
Obserwuj wątek
    • Gość: aniamania Re: ha!!! stone roses!!! IP: *.lodz.mm.pl 01.06.04, 18:18
      "This Is The One" - posłuchaj koniecznie!!!
      • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 18:20
        walsnie slucham... pisalam juz, ze zajebioza? smile
        • Gość: aniamania Re: ha!!! stone roses!!! IP: *.lodz.mm.pl 01.06.04, 18:22
          wypowiadanie się w tonie entuzjastycznym jak najbardziej wskazane smile
          • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 18:26
            to jeszcze tylko wrzuce, ze aktualnym numero uno jest "i am the
            ressurection" smile)))
            az mi humor z tego wszystkiego poprawil. od miesiaca szukalam czegos na
            odciazenie adamsa... i wreszcie... po dlugich poszukiwaniachsmile))
            znalazlamsmile))
      • libertine Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 18:22
        nawet ciężko polecić jakiś konkretny utwór, bo ta płyta to hit za hitem.
        poszukaj za to kawałka 'fools gold', tego nie ma na płycie.
        no i skoro tak się emocjonujesz, to oszczędź sobie na razie 2 album ('second
        coming')....
        też sobie włączę, bo to naprawdę super rzecz!
        • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 18:28
          fools gold znalazlam... na pocztaku myslalam, ze to nie ich, bo jakos tak
          zupelnie inaczej brzmialo... ale niezlesmile
          druga duzo gorsza? coz, na razie i tak mnie nie stac na pierwszasmile
          • ihopeyouwilllikeme Ilhan ! Gdzie jesteś ??? Kolejna fanka jest :))))) 01.06.04, 19:09

• ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 19:29
      No brawo brawo, co za reakcja wink "Fools Gold" to trzeba posłuchać tak z 5-6 razy, a potem działa jak cała reszta, a w niektórych okolicznościach nawet lepiej smile Druga płyta, no jednak Lib przesadza, uważam że jest dobra, ale faktycznie najpierw naucz się na pamięć pierwszej.

Pozdr.
      • Gość: ta od mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.06.04, 20:09
        smile fools gold juz mi sie podoba... teraz mecze waterfall...

a tak przy okazji, to msuze ci ilhanie serdecznie podziekowac za zwrocenie
        uwagi na te kapele... inaczej omineloby mnie tyle wspanialosci...
        naprawde - dozgonnie bede wdziecznasmile))
        • ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 20:13
          Będę pamiętał o tej deklaracji tongue_out Cieszę się że się podoba i oczywiście polecam się na przyszłość wink

Pozdrawiam
        • ilhan aha 01.06.04, 20:20
          Spoza debiutanckiego albumu (single, b-sides) warto poznać, bo same ładne piosenki i w zasadzie w klimacie tej pierwszej płyty:
          Sally Cinnamon
          Elephant Stone
          Mersey Paradise
          Standing Here
          Where Angels Play
          Going Down
          One Love
          All Across The Sands
          The Hardest Thing In The World
          The Sun Still Shines

Z "Second Coming" (drugi i ostatni album) możesz już teraz śmiało uderzać w "Ten Storey Love Song", przepiękny, liryczny utwór, no... taki uplifting smile

Koncertowe nagrania raczej się omija w przypadku tego zespołu, brakuje ich w dobrej jakości, poza tym wokal Browna na żywo nie wypada najlepiej. Próbkę masz tu:
          www.stoneroses.net/multi/ytwc.mp3
          Utwór jest niedostępny w żadnej innej postaci, z tego co mi wiadomo. Piękną kompozycję masakruje Ian smile Tzn. mi to nie przeszkadza, ale...

Się rozpisałem. Ale taka okazja nie trafia się często smile
          • Gość: ta od mickiewicza Re: aha IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.06.04, 20:26
            dziekismile))
            wiesz, ze jestes moim bogiem, na najblizsze dwa tygodnie co najmniejtongue_out
            (ryan bedzie zazdrosny, ale coz - takie zycie...)
            z listy mam wszystko oprocz trzech ostatnich (i wszystkie mi sie podobajasmile )
            love songa tez mam... bardzo uplifting, fakt...
            i jeszcze cos mi sie trafilo z second coming, ale tak jakos srednio mi
            podeszlo...
            live kiepsko, rzeczywiscie... chcoiaz, kto wie..jak juz bede fanka z
            prawdziwego zdarzeniasmile))
            na razie sie ucze na pamiec...

ps. rozpisuj sie, jak ci cos jeszcze wpadnie do glowy, nie mam nic przeciwkosmile
            • ilhan Re: aha 01.06.04, 20:30
              Rozpisałem się kiedyś na temat historii tego zespołu tutaj:

www.screenagers.pl/index.php?service=artists&action=show&id=48
              • Gość: ta od mickiewicza Re: aha IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.06.04, 20:42
                rozumiem, ze chcesz mnie wykonczyc nadmiarem wrazen? wink
                zupelnie nie zdawalam sobie sprawy, ze oni byli przed oasis czy suede... ale
                rzeczywiscie, patrzac z tej perspektywy, wiele stone'owego brzmienia alychac w
                kolejnych brit popowych produkcjach...
                ach.. az mi cholera slow brak no.
                smile
                how do you sleep rzeczywiscie jest zachwycajace...
    • madee1 Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 19:41
      Uwielbiam jak ktoś słucha tego po raz pierwszy i tak reaguje. Zazdroszczę.
      Drugiej płyty - na razie unikać.
      • Gość: ta od mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 01.06.04, 21:21
        tak samo reagowalam po uslyszeniu po raz pierwszy "sylvii plath" adamsa.. smile to
        dobry znak.. czuje, ze stone roses zagoszcza u mnie na dobresmile ryan bedzie mial
        towarzystwo, na jakie zaslugujewink
    • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 22:03
      "moses" - intryguje mnie ten kawalek.. brzmi ciezej niz te typowe z debiutu,
      wiec obstawiam secodn coming... no i nie ma wokalu, ale za wspanialy kawal
      dobrej, solidnej gitary...
      • ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 22:17
        "Moses" to instrumental brzmieniowo charakterystyczny dla okresu "Second Coming". Ze strony B singla "Ten Storey Love Song" o ile dobrze pamiętam.
    • jmarr Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 22:08
      Taaa, stary dobry Stone Roses. Pierwsza płyta - świetna. Przy "Second Coming"
      niestety zasypiam w okolicach trzeciego utworu...
      • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 22:12
        trudno mi sie ustosunkowac, bo zbieram na razie do kupy to, co mamsmile
        fakt, ze to, co slyszalam z second coming nie jest tak powalacyjne, jak z
        pierwszej, ale sa perelki... smile
        • libertine Re: ha!!! stone roses!!! 01.06.04, 23:56
          oczywiście legendy o tym, jak okropne jest 'second coming' są trochę
          przesadzone, ale biorąc pod uwagę potencjał widoczny w 1 płycie, to druga to
          cienizna, ale są na niej również całkiem niezłe utwory, wyżej wspomniany 'ten
          storey love song' chociażby, lubię też 'straight to the man', 'love
          spreads', 'tightrope', a 'daybreak' to 1 utwór iana browna...
          • ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 00:04
            libertine napisał:

> wyżej wspomniany 'ten
            > storey love song' chociażby, lubię też 'straight to the man', 'love
            > spreads', 'tightrope', a 'daybreak' to 1 utwór iana browna...

Pokręciłeś Lib wink Na tej płycie Brown napisał "Straight To The Man". A czy była to jego pierwsza samodzielna kompozycja? Raczej nie, a żeby daleko nie szukać: mimo że pierwszy album podpisany jest Brown/Squire, tam również podział był różny, i to wcale nie na korzyść Johna - z tego co dobrze pamiętam, Ian napisał większość tekstów, a muzycznie było gdzies po połowie (mam nadzieję że nie pomyliłem sięsmile)
            • libertine Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 00:26
              ilhan napisał:
              > Pokręciłeś Lib wink Na tej płycie Brown napisał "Straight To The Man".

ojojoj, faktycznie, przepraszam smile sprawdziłem na okładce i masz rację...
              'daybreak napisali brown/mani/reni/squire, czyli cały zespół...

A czy była

> to jego pierwsza samodzielna kompozycja? Raczej nie, a żeby daleko nie
              szukać:
              > mimo że pierwszy album podpisany jest Brown/Squire, tam również podział był

> żny, i to wcale nie na korzyść Johna - z tego co dobrze pamiętam, Ian napisał
              w
              > iększość tekstów, a muzycznie było gdzies po połowie (mam nadzieję że nie
              pomyl
              > iłem sięsmile)

teksty - ian wiadomo, muzyka squire/brown, ale chodziło mi o solową kompozycję,
              a przynajmniej to 1 októrej mi wiadomo, ale w stone roses to ty jesteś mega-
              specjalistą smile
              a co do koncertowych wokali browna, to nie porawiło się to do dziś, solo brzmi
              równie fatalnie...ale może i to jakiś specyficzny jego akcent smile
              ale na koncert stone roses do haciendy to by się poszło, co?
              szkoda, że ani jedno, ani drugie już nie istnieje...
              • ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 08:25
                Trzeba to ustalić z tą solową kompozycją. I pewnie to jednak faktycznie "Straight To The Man", z tych oficjalnie wydanych... Nie wiem, jednak nie jestem mega-ekspert tongue_out Nie da się jednak ukryć, że wszystko co najlepsze miał ten zespół, stworzyli w duecie.
    • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 09:27
      dzisiejszy poranek uplywa pod znakiem "begging you" i "elephant stone" smile))
      • oxygen78 Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 10:09
        a ja na pozytywny rozruch dnia wrzucam sobie dzis "love spreads". Teraz
        spokojnie mozna juz wyjsc do pracy:]
        • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 10:12
          to jest to z "she's my sister..." w refrenie? tez mi sie strasznie podoba smile
        • libertine Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 17:27
          oxygen78 napisał:

> a ja na pozytywny rozruch dnia wrzucam sobie dzis "love spreads". Teraz
          > spokojnie mozna juz wyjsc do pracy:]

na składance 'help!' na rzecz dzieci z krajów objętych wojną jest trochę inna
          wersja tego utworu, krótsza i z gorszym (jakby koncertowym) wokalem.
          • cze67 Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 17:38
            A jak już się nasycisz Stone Roses, polecam pierwszą plytę The Charlatanes
            (jeżeli nie znasz, oczywiście). Może mniej zakręcona, może nieco prostsza, ale
            też znakomita. Chociaż Stone Roses oceniam wyżej.
            • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 17:40
              dziekismile cos mi sie obilo o uszy, ale juz nie pamietam zupelnie, wiec na pewno
              poslucham, zeby pamiec odswiezycsmile
            • libertine Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 17:47
              cze67 napisał:

> A jak już się nasycisz Stone Roses, polecam pierwszą plytę The Charlatanes
              > (jeżeli nie znasz, oczywiście). Może mniej zakręcona, może nieco prostsza,
              ale
              > też znakomita. Chociaż Stone Roses oceniam wyżej.

...albo happy mondays smile , bardziej zakręcone
              • ilhan Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 18:53
                libertine napisał:

> cze67 napisał:
                >
                > > A jak już się nasycisz Stone Roses, polecam pierwszą plytę The Charlatanes
                > > (jeżeli nie znasz, oczywiście). Może mniej zakręcona, może nieco prostsza,
                > ale
                > > też znakomita. Chociaż Stone Roses oceniam wyżej.
                >
                > ...albo happy mondays smile , bardziej zakręcone

Tak jest. Zrobimy z dziewczyny_mickiewicza dziewczynę_beza smile
                Tak jak koledzy powiedzieli. Z podobnych klimatów, aczkolwiek nie identycznych:
                Happy Mondays - Pills 'n' Thrills And Bellyaches
                The Charlatans - Some Friendly

Fajne płyty smile
                • dziewczyna_mickiewicza Re: ha!!! stone roses!!! 02.06.04, 21:55
                  no spoko... tylko teraz jeszcze mi skombinujcie maszynke do robienia pieniedzy
                  i mozemy sie wybrac na zakupywink
    • Gość: zoe Re: ha!!! stone roses!!! IP: *.chello.pl 03.06.04, 19:33
      wow dziewczyno ale zajawke zlapalas ... smile
      bardzo dobrze, bardzo dobry gust!
      przypominasz mi siebie sprzed 7 lat smile
      pozdro!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka