ilnyckyj 15.02.10, 17:34 W tekście były trzy słowa, które wzbudziły kiedyś prawie skandal. Kto wie - lub pamięta? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziwny_ten_swiat Re: Imagine 16.02.10, 14:56 ilnyckyj napisał: > W tekście były trzy słowa, które wzbudziły kiedyś prawie skandal. Kto wie - > lub pamięta? Wiem, wiem - to o religii. "... and no religion too". W US podobno te słowa usunięto. Zaistniała też wersja: " one religion too". Ale nie słyszalem by był taki skandal (jak np. z porównaniem do Jezusa) Odpowiedz Link
basilisque Re: Imagine 27.02.10, 10:11 dziwny_ten_swiat napisał: > ilnyckyj napisał: > > > W tekście były trzy słowa, które wzbudziły kiedyś prawie skandal. Kto wie > - > > lub pamięta? > > Wiem, wiem - to o religii. "... and no religion too". W US podobno te słowa > usunięto. Zaistniała też wersja: " one religion too". Ale nie słyszalem by był > taki skandal (jak np. z porównaniem do Jezusa) Pierwsze słyszę. Może ktoś-tam sie oburzał, ale nikt nie cenzurował słów! Odpowiedz Link
trzcinka78 No religion? 31.03.10, 16:38 Mimo to uważam, że to jedna z najbardziej religijnych piosenek Johna. Roseau Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: No religion? 08.03.12, 21:08 Religijnych? Raczej: ideowych. To blisko, ale nie to samo. Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Popieram Johna 16.03.10, 20:23 1. Bitelsi byli (i są) bardziej popularni niż Jezus (ktory nawet nie wiadomo czy istniał) 2. Bez religii - na pewno lepiej! Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: Popieram Johna 17.03.10, 19:58 krol-czy-krolik napisał: > 1. Bitelsi byli (i są) bardziej popularni niż Jezus (ktory nawet nie wiadomo cz > y > istniał) > 2. Bez religii - na pewno lepiej! No, no Rabbit, ty uważaj! Podważasz naszą ajdentity. Będziesz się smażył na stosie, we własnym sosie! Za obrażanie uczuć i nietolerancję! Odpowiedz Link
basilisque Re: Popieram Johna 18.03.10, 20:21 dziwny_ten_swiat napisał: > No, no Rabbit, ty uważaj! Podważasz naszą ajdentity. Będziesz się smażył na > stosie, we własnym sosie! Za obrażanie uczuć i nietolerancję! > > O! Pieczeń z królika. To brzmi zachęcająco. Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Popieram Johna 20.03.10, 12:39 basilisque napisał: > > stosie, we własnym sosie! Za obrażanie uczuć i nietolerancję! > > > > > O! Pieczeń z królika. To brzmi zachęcająco. > Uprzedzam: jestem wyjątkowo niestrawny! DBR Odpowiedz Link
ilnyckyj Losing my religion 03.04.10, 13:22 Jeśli chodzi o takie osobiste wyznanie niewiary, a może wyznanie wątpliwości, to ta piosenka R.E.M. najbardziej do mnie trafia Odpowiedz Link
basilisque Re: Losing my religion 15.04.10, 22:13 Teraz mamy do czynienia z czymś co można nazwać religią bez Boga. Zastanawiam się, czy możliwy jest Bóg bez religii... Odpowiedz Link
czarny-kelvin Co za bzdura! 19.04.10, 15:36 To tak jakbyś zapytał: czy jest możliwy Bóg bez Boga! Odpowiedz Link
basilisque Re: Co za bzdura! 27.03.11, 23:09 Nie całkiem. Religia - to ogólnie rzecz biorąc zespół wartości, zwyczajów, rytuałów. Bóg bez religii, tzn. całej ludzkiej otoczki i ideologii - to Deizm. Koncept, ktory powstał w wieku Oświecenia. Odpowiedz Link
pomer_anya Re: Imagine 24.03.12, 10:17 Dla mnie to hymn na cześć "epoki miłości". A właściwie, coś co się określa jako podzwonne. Czyli tęsknota za czymś co się nie udało. Albo co możliwe jest tylko w wyobraźni. Ten czas to coś więcj niż muzyka, pop, rock, itp. To byl czas nadziei na lepszy świat i lepszych ludzi. Okazało się to tylko złudzeniem. Odpowiedz Link
ole-na Re: Imagine 24.05.12, 17:08 Tak, bardzo trafne spostrzeżenie. Tęsknota i rozczarowanie Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Imagine 11.05.13, 17:03 pomer_anya napisała: > Dla mnie to hymn na cześć "epoki miłości". A właściwie, coś co się określa jako > podzwonne. Czyli tęsknota za czymś co się nie udało. Albo co możliwe jest tylk > o w wyobraźni. Ten czas to coś więcj niż muzyka, pop, rock, itp. To byl czas na > dziei na lepszy świat i lepszych ludzi. Okazało się to tylko złudzeniem. Złudzeniem? To co by znaczyło: but I'm not the only one? Odpowiedz Link
bruno565 Re: Imagine 06.06.13, 14:17 Była wtedy jeszcze Yoko.Czyli razem wychodzi dwójka.I wszystko się zgadza. Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: Imagine 06.06.13, 22:37 I jeszcze: "I hope someday you'll join us" - czyli wtedy już byłąby trójka! Odpowiedz Link