Dodaj do ulubionych

muzyka skinów

IP: *.chello.pl 22.06.04, 19:45
Nie chciałem, by ten wątek zabrzmiał prowokacyjnie, ale po prostu nie
wiedziałem jak inaczej go sformułować.
Z góry uprzedzam, że nie należe do żadnej z tych... subkultur, czy jak ich
tam nazwac i w żaden sposób z nimi nie sympatyzuje.
Ostatnio kolega ściągnął z netu naprawdę fajną polską rockową muzę chyba z
przełomu lat 80-tych i 90-tych. Trąciło to z lekka punkiem, było nagrane na
nieprofesjonalnym sprzęcie, brzmiało chropawo i ogólnie było intrygujące.
Dopiero po wsłuchaniu się w słowa okazało się, że coś tu nie gra.
Poziom muzyczny nie był wcale niski i gdyby nie teksty być może nawet
zaistniałoby to w mediach.
Faszyzmem brzydzę się jak każdy normalny człowiek, ale mimo wszystko ciekaw
jestem historii tych zespołów, więc jeżeli ktoś z Was coś więcej o nich może
powiedzieć, to będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 21:47
      Nie ma co skinow demonizowac. To, ze sa wsrod nich przedstawiciele o skrajnych
      pogladach (nie tylko prawicowych ale i lewicowych) nie powinno zawazyc o opinii
      n.t. skinheadow.
      Nie nalezy zapomniec, ze subkultura ta wywodzi sie z... Jamajki! Tak, wlasnie z
      czarnoskorej Jamajki.
      Tam narodzilo sie ska, ktorego pozniejszym odlamem jest reggae.
      Skinheadowa muzyka lat 70tych i pozniejszych jest Oi!, ktore to jest troche
      podobne do punka.
      • Gość: jerzyk Re: muzyka skinów IP: *.chello.pl 22.06.04, 22:21
        Tak, wiem, ale jamajscy skinheadzie w sensie ideologicznym mało mieli wspólnego
        z naszymi. Zupełnie inne były motywy ich działalności, inne realia, inne
        okoliczności.
        Mówisz, że nie należy demonizować, ja mówię, że nie należy bagatelizować.
        Teksty, z którymi miałem do czynienia (choć jak mówiłem, muzyka i aranżacja
        dośc ciekawe) były ewidentnie faszystowskie, rasistowskie i antysemickie w
        treści. Rozczulać się wiec nad TYMI skinami nie zamierzam.

Znasz może jakieś zespoły?...

• Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:35
          No tak. Pewnie zetknales sie z jakims faszystowskim shitem.

Polecam The Analogs. Polski zespol ze Szczecina.
          Kawal naprawde porzadnej muzyki.

Zobacz takze takie zespoly jak Partia, Lumpex '75 czy Skarpeta.
          • facecja Re: muzyka skinów 22.06.04, 22:44
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> No tak. Pewnie zetknales sie z jakims faszystowskim shitem.
            >
            > Polecam The Analogs. Polski zespol ze Szczecina.
            > Kawal naprawde porzadnej muzyki.

mam kasetę, wygrałam w pewnym konkursie

tzn miałam, bo gdzieś pożyczyłam, ale muszę się o nią upomnieć
            podoba mi się

>
            > Zobacz takze takie zespoly jak Partia, Lumpex '75 czy Skarpeta.

a skaropeta z koeli brzmi nieco inaczej i nigdy by,m nie pomyślała, że ma coś
            wspólnego ze skinheadami
          • Gość: jerzyk Re: muzyka skinów IP: *.chello.pl 22.06.04, 23:05
            Dzięki wielkie. Postaram się coś z tego zdobyć.

Na marginesie: co właściwie wg Ciebie łączy europejskich skinów w sensie
            ideologicznym? Może się nie znam, ale nie jest to chyba subkultura głosząca
            wszem i wobec miłość do wszelkiego stworzenia.

Czy w tekstach polecanych przez Ciebie kapel nie znajdę żadnych treści mogących
            mnie nieco zbulwersować? Chodzi oczywiście o kwestie rasistowskie, o hasła
            typu: Polska dla Polaków, czy gloryfikowanie przemocy.

• Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 23:32
              Teksty sa przerozne.
              Z tego, co piszesz to moga cie zniesmaczyc troche teksty traktujace o
              huliganstwie, ale niektore piosenki zahaczaja nawet o milosc, wiec mysle, ze
              sie nie rozczarujesz. smile
            • Gość: Gość p.s. do mojego poprzedniego posta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 23:58
              Jeszcze male uzupelnienie.

Nie wiem co obecnie skinow laczy. Nie naleze do nich, po prostu slucham m.in.
              takiej muzyki.
        • Gość: renfree Re: muzyka skinów IP: *.adsl.highway.telekom.at 04.07.04, 16:52
          ja bym ich tam raczej demonizowala (skinow), jak kazda skrajnosc....a co do
          SKA, to wlasnie mam wrazenie, ze cos tu nie gra, bo kocham ska, swietnie sie
          bawie na koncertach SKA i jesli np. text, summertime, time to take your scooter
          out jest faszystowski to nic juz nie rozumiem.....
    • Gość: ska Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 22:49
      polecam: ska, ska, ska i jeszcze raz ska ............ a tak naprawde:
      skapulioaro, skaos, skape, skarface, skalialites, bad manners no i
      madness.......... kiedy chodzilam do tzw. szkoly sredniej "skini" bawili sie
      swietnie w hybrydach na Rock party (m. in. na koncercie Post Regiment). Bardzo
      milutko bylo.
    • Gość: Zbyszek Re: muzyka skinów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:57
      O czym wy kurna mowicie? Skini to faszysci, a skad sie ten ruch wzial to mnie
      zupelnie nie obchodzi. Nie znam skina, ktory kochalby Zydow, wiem za to o wielu
      skinach, ktorzy w domu trzymaja swastyke. Chyba nie chcecie ich wybielac?
      Kurde, niedlugo zaczniecie mowic, ze Hitler nie byl taki zly.
      • Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:22
        Sam jestes faszysta jesli piszesz takie rzeczy.
        Co ma Hitler do historii ruchu skinheadow, to pojecia nie mam.

Wiesz o wielu skinach, ale czy WIDZIALES te swastyki?

Tak fajnie wrzuca sie wszystkich do jednego worka, co?
        To, ze dla takich jak Ty slowo skin=faszysta swiadczy tylko o nieznajomosci
        przedmiotu dyskusji. Owszem, w latach 70-tych skrajnie nacjonalistyczne
        ugrupowania skinow werbowaly, ale robily to tez ugrupowania LEWICOWE!

To byla tylko czesc srodowiska.

Slyszales kiedys o SHARP Skins, he?
        Wiesz co to znaczy???

Skinheads Against Racial Prejudice

I co ty na to?
        • Gość: Zbyszek Re: muzyka skinów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:29
          Nie przekonales mnie. Wyzywaniem od faszystow rowniez. Moze cechuje sie
          nieznajomoscia rzeczy w tym przypadku, ale Twoj post w zadnym razie tej
          nieznajomosci rzeczy nie zmienia. Sprobuj jeszcze raz mnie przekonac.
          Aha. kapele ktore wymieniles WSZYSTKIE sa faszystowskie. Poczytaj sobie ich
          teksty.
          • Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:30
            Daj przyklad takiego faszystowskiego tekstu zespolu, ktory wymienilem.
            • Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:59
              Aha. I przepraszam, za faszyste.
              Unioslem sie.
              • Gość: Zbyszek Re: muzyka skinów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:39
                Spoko.
                Powiem tak: probowalem znalezc cos w necie na temat kapel, ktore podales.
                Utwory sciagnac moge, ale przeciez nie bede opowiadal tu ich tresci.
                Poszukiwania tekstow nie przyniosly rezultatow nawet na stronach poswieconych
                tylko i wylacznie poszczegolnym kapelom. Boja sie czegos, czy co? A moze
                wstydza?
                W koncu w akcie desperacji wszedlem na ktorys z ich czatow. Grzecznie zadalem
                kilka prostych pytan, po czym zostalem z czata wyj...any. Rowniez grzecznie.
                Wulgaryzmy, ktore za mna polecialy rowniez byly w normie. Dowiedzialem sie, ze
                jestem pejsaty, obrzezany, ze jestem czlonkiem (w roznych wersjach), oraz ze
                ejstem pedalem.
                Na czacie gospodyni domowa, czy milosnicy militariow cos takiego by mnie raczej
                nie spotkalo.
                Ale oczywiscie dowodow tutaj nie przedstawiam, jeno swoja relacje z czata pt.
                skinheads (strona z czatem podana jest w linku do strony lumbex75). Jezeli masz
                jeszcze jakies uwagi, to chetnie wyslucham. Najlepioej gdybys po prostu podal
                jakies fajniejsze strony niz te ktore znalazlem i konkretne teksty np. "Zydzi,
                Arabowie, Cyganie, ja wszystkich was kochom, i kazdemu z was wszystko oddom."
                Albo cos w tym rodzaju.
                Za to na stronach zespolow, ktore podales sa czeste odniesienia do organizacji
                o nazwie Szczerbiec, o ktorej mi juz nic mowic nie musisz, bo sam wystarczajaco
                duzo na ten temat wiem.
                • Gość: Zbyszek Re: muzyka skinów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 15:43
                  A, wlasnie... zaczynajac od tego oto linku:
                  virus.chopin.sopot.pl/l75/index.php
                  mozna znalezc ciekawe klimaty. Wystarczy brnac od linku do linku. Przy okazji,
                  jak bedziesz mial ochote zajrzec na czat, na ktorym bylem, to pozdrow tam ode
                  mnie wszystkich najlepiej slowem: Szalom.
                  • Gość: otherside Re: muzyka skinów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.04, 18:22
                    Gość portalu: Zbyszek napisał(a):
                    > A, wlasnie... zaczynajac od tego oto linku:
                    > virus.chopin.sopot.pl/l75/index.php
                    > mozna znalezc ciekawe klimaty. Wystarczy brnac od linku do linku. Przy
                    okazji,
                    > jak bedziesz mial ochote zajrzec na czat, na ktorym bylem, to pozdrow tam ode
                    > mnie wszystkich najlepiej slowem: Szalom.

Ojej.. ja jak rano przeczytałam ten wątek i zaciekawiła mnie ta muzyka
                    zajrzałam pod kilka liknów i trafiłam również na serwis dla skinheadów. Z
                    ciekawości weszłam na czat. Skończyło się tym, ze zaczeli na mnie krzyczec i
                    kazali mi wyjsć.. byłam tylko ciekawa co do powiedzenia ma prawdziwy skin.
                    Jeden wypierał sie faszyzmu a na pytanie ile nosisz sfastyg odpowiedział, że
                    4...

• god_save_the_queen Re: muzyka skinów 25.06.04, 18:45
                      no właśnie, skini. to jescze zalerzy którzy. ci najlepie znani to prawicowi
                      radykałowie, dla których wrogami publicznymi są żydzi, romowie, rumuny, punki a
                      nawet metale, choć sami często grają coś podobnego do metalu!!!
                      dalej, śa chłopaki słuchający muzyki w stylu umcy-umcy, z główkami-zapałkami
                      no i są ci 'normalni' czyli ci grający ska, czyli takie łyse punki, bo trudno to
                      inaczej określić...
                • Gość: Gość Re: muzyka skinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:53
                  Czy brak tekstu typu: "kochamy Cyganow" swiadczy o nienawisci do nich?
                  Nie przecze, ze w tekstach sa odniesienia do przemocy, ale nie skierowanej na
                  inna narodowosc, czy cos podobnego.

Co do tekstow to tu masz piosenki przytoczonej przeze mnie Partii:
                  www.teksty.org/p/partia/
                  O teksty Lumpexa, czy Analogsow rzeczywiscie dosc ciezko.

A co do czata. Nikt nie ma wplywu na to, kto tam siedzi. Zazwyczaj jest tak, ze
                  na czatach o bardzo konkretnym zespole gada sie o d*** Maryni.
    • Gość: otherside Re: muzyka skinów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.06.04, 12:03
      Posłuchałam troche Lumpexu'75 i rzeczywiście niezła muzyka... ale texty
      pozostawiam bez komentarza
      • sfinks13 Re: muzyka skinów 24.06.04, 08:30
        Skinheadzi w tej chwili słuchają raczej Narodowo-Socjalistycznego Black Metalu
        (NSBM) a nie jakichś Skarpet czy innych...Pogaństwo,jeszcze raz
        pogaństwo.Kapele takie jak Infernal War,Saltus,Gontyna Kry,oto muzyka
        dzisiejszych skinheadów.
    • szczerbaty_alfred POLECAM KOLEGOM 24.06.04, 11:33
      www.oiwarsaw.civ.pl/kultura.html
      Strona z różnościami, niektóre do dostania w Polsce. Książka Spirit of 69 była
      gdzieś w necie nawet ją sobie sciągnąłem - mogę podesłać jakby ktoś chciał
      Moje zdanie prywatne:
      - jak każdy ruch społeczny skupia najróżniejszych ludków, dla wielu z nich to
      chlanie, kolesiowanie, zadymy w większosći w pięciu na jednego, nie znają
      historii, zasad (niestety lub stety ruch skinhead pochodzi z czarnoskórej
      Jamajki, na zachodzie (kolebka to UK) miało być w założeniach apolitycznym
      ruchem młodzieży zainteresowanym muzą, piłką nożną i browarowaniem,- a więc
      wszelkie nazi, oi dla ojczyzny nie mówiąc o 68 czy 88 to zaprzeczenie
      wyjściowej idei ruchu) no i są to w dużej części małolaty, którzy za parę lat
      z tego wyrosną, chociaż teraz grają twardych kolesi, stąd te anonimowe bluzgi,
      pozowanie na żydożerców bo to modne itd
      - są tam całkiem fajni i inteligentni kolesie, muza i texty zależą od zespołu i
      środowiska, ogólnie ska, street-punk, rock-steady, oi niezaangażowany
      politycznie itd są fajne (polecam w wyszukiwarce relacje ze Ska nad Bzurą-
      zdjęcia są rewelacyjne- burzą medialny wizerunek polskiego skina)
      To tyle, trochę chaotycznie ale z serca (nie jestem i nie należę, no i brak tu
      czasu, miejsca i ochoty na większe dyskusje.
      • Gość: Generał Re: POLECAM KOLEGOM IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 25.06.04, 12:59
        Nic dodac, nic ujac.
        Ilu skinheads tyle roznych odpryskow ideologii. Czesto pelnej sprzecznosci
        zwlaszcza gdy chodzi o stosunek do nazimu. Zwlaszcza dla polskich skinow.

Ze nie wspomna o skinach - kibolach. Ci to maja klopot z ustawkami.
    • Gość: Kazek Re: muzyka skinów IP: *.p-s-inter.net 25.06.04, 14:16
      podobnie jak inni na tym forum, polecam Ci Analogs - choć moim zdaniem to oni
      sa lepsi live niż na płytach. Poza tym to fajni ludzie no i zero głupich
      nazistowskich klimatów.
      Jesli chcesz cos ze świata to zapamiętaj nazwę Dropkick Murphys - najlepsza w
      tej chwili kapela na swiecie.
      • Gość: Notus Re: muzyka skinów IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.13, 15:34
        czy zatem Dropkick Murphys to Oi? Czy w ich tekstach to słychać, bo do tej pory się nie doszukałem?
    • negatywista muzyka skinów jest git:) 25.06.04, 22:34
      Posłuchaj kapel: Honor i Konkwista 88. Analogs nie dorasta do nich artystycznie.
      Olej teksty, są nazi, ale muzyka jest naprawdę dobra. Rusza mnie. Uważam, że te
      dwa zespoly to jedne z najlepszych zespołów, jakie powstały w polskim rocku.
      Takie numery Konkwisty 88 jak "Niezwyciężeni", "Wolność lub śmierć"
      czy "Skinheads"; albo Honoru "Rudolf Hess-Ostatni Płomień", "Moje serce bije z
      prawej strony", "Ocalić jutro", "Żołnierz północy" czy "Krew i honor" to
      rewelacyjne kompozycje, które, gdyby odjąć im skrajnie niepoprawną politycznie
      warstwę tekstową, mogłyby sporo namieszać w kulturze muzycznej.
      W każdym razie skinheadzi grają lepiej niż jakikolwiek zespół punkowy.
      Ideologii nie popieram, ale szkoda, że tyle dobrej muzyki się marnuje, bo
      obecnie na mocy ustawy wycofano muzykę skinheadzką ze sklepów.
      • tomqpl ar ju dżołkin? 25.06.04, 22:44
        negatywista napisał:
        > Posłuchaj kapel: Honor i Konkwista 88.
        > dwa zespoly to jedne z najlepszych zespołów, jakie powstały w polskim rocku.
        > szkoda, że tyle dobrej muzyki się marnuje

To prowokacja miała być, prawda?
      • sfinks13 Re: muzyka skinów jest git:) 26.06.04, 08:57
        Co do Honor;najlepsza jest płyta "W płomieniach wschodzącej siły"i split z
        Graveland "Raiders of Revenge".Tylko cztery Honorowe kawałki ale kapitalne.
        • negatywista Re: muzyka skinów jest git:) 26.06.04, 11:17
          Wiem, słyszałem - zgadzam się. Ale to już metal, zmienili styl, troche inna
          bajka. Dla mnie jednak mimo wszystko "Przetrwać by zwyciężyć cz.1" to jest
          esencja Honoru.
      • Gość: Kazek Re: muzyka skinów jest git:) IP: *.p-s-inter.net 26.06.04, 16:33
        "Posłuchaj kapel: Honor i Konkwista 88. Analogs nie dorasta do nich
        artystycznie." Wygłupiasz się, co nie? Głupia muzyka głupich ludzi tworzona dla
        głupich słuchaczy.
    • homohedonistus Re: muzyka skinów 26.06.04, 18:08
      na początek przypomnę stary wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=5621613&a=5621613

do poczytania:

slimak.sciaga.pl/prace/praca/16466.htm

mała ciekawostka, czyli skinolska Armia:

www.bosko.pl/muzyka/?art=146

takich kapel też słuchają skinheadzi. Kapela o mocno lewicowym odchyle.

www.theadjusters.com
      • ahaswer Re: muzyka skinów 26.06.04, 18:22
        W Polsce dominują jednak skini-faszyści.
        Mniejszość ideologicznie zbliżona jest do punków (anarchistycznie nastawiona) i
        słucha różnych różności: ska, punkrocka, metalu i innych takich.
        Generalnie jednak stereotyp skina nie bierze się niestety znikąd. Nie ma się co
        oszukiwać - większość skinów w ten czy ów sposób manifestuje radykalizm. A to,
        że nie ma to nic wspólnego z korzeniami ruchu nie musi już ich specjalnie
        obchodzić.
        • homohedonistus Re: muzyka skinów 26.06.04, 18:31
          ahaswer napisał:

> W Polsce dominują jednak skini-faszyści.

oto spierać się nie będę, bo po prostu nie wiem. Jednak na pewno jest o nich najgłośniej. W czym wielka zasługa mass mediów.
          • ahaswer Re: muzyka skinów 26.06.04, 18:38
            A może samych skinów? Nie demonizowałbym roli mediów. Zwykle robią to co do
            nich należy. Grupka osób należąca do określonej subkultury i mająca na koncie
            napady na Murzynów czy Romów wywołuje większe zainteresowanie niż jakieś tam
            łyse małolaty, które spokojnie słuchają sobie muzyki.
            • homohedonistus `Re: muzyka skinów 26.06.04, 18:59
              ahaswer napisał:

> Nie demonizowałbym roli mediów. Zwykle robią to co do
              > nich należy.

Nie mam zamiaru zwalać całej winy na media. Ale jak już piszą o czymś to niech się wykażą chociaż elementarną znajomością tematu. A czegoś takiego nie stwierdziłem po przeczytaniu kilku artykułów o skinheadach.

> Grupka osób należąca do określonej subkultury i mająca na koncie
              > napady na Murzynów czy Romów wywołuje większe zainteresowanie niż
              > jakieś tam
              > łyse małolaty, które spokojnie słuchają sobie muzyki.

no właśnie. Łyse małolaty sobie nie zasłużyły na to, aby stawiać między nimi a nazi-skinami znak równości. A w mediach skin to się równa faszysta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka