Gość: koles1 IP: *.telkab.pl 02.04.02, 21:23 Dlaczego są najlepsi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 13:29 No co, nie ma miłośników DT ? Nie ładnie .... A podobno tylu tu rockmenów, metalowców i miłośników porządnej muzyki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Dream Theater IP: *.mofnet.gov.pl 03.04.02, 13:40 Gość portalu: koles1 napisał(a): > Dlaczego są najlepsi ? nie przesadzajmy. jeden "images and words" wiosny nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 15:44 CZemu tylko I&W ? Wydali trochę więcej świetnego materiału, chociażby Change of Seasons - cudo ! Reszta też jest dobra ! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: Dream Theater 03.04.02, 16:16 Gość portalu: koles1 napisał(a): > CZemu tylko I&W ? Wydali trochę więcej świetnego materiału, chociażby Change > of > Seasons - cudo ! Reszta też jest dobra ! nie obraź się, ale zauwazam u nich delikatny przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
koles1 Re: Dream Theater 06.04.02, 10:43 > nie obraź się, ale zauwazam u nich delikatny przerost formy nad treścią. Co to znaczy ? Bo dla mnie przerostem formy nad treścią byłby np koncert Elektrycznych Gitar albo Nirvany z orkiestrą symfoniczną. A Ty co masz na myśli ? Mnoość świetnych pomysłów i doskonałą technikę ? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: Dream Theater 08.04.02, 12:14 koles1 napisał(a): > > nie obraź się, ale zauwazam u nich delikatny przerost formy nad treścią. > > Co to znaczy ? Bo dla mnie przerostem formy nad treścią byłby np koncert > Elektrycznych Gitar albo Nirvany z orkiestrą symfoniczną. A Ty co masz na myśli > ? > Mnoość świetnych pomysłów i doskonałą technikę ? jeeezuuu !!! samo istnienie zespołu elektryczne gitary jest jakims koszmarnym nieporozumieniem, a już jak pomyslę o koncercie z orkiestrą symfoniczną to mnie po prostu skręca !!! APAGE !!!! Ale nie o tym być miało. Z resztą wspominanie o e....ch g....ch podczas dyskusji o dream theater jest co najmniej nie na miejscu. (A nirvane pomijam no bo i tak jej już nie ma). DO rzeczy: Doskonała technika - zgadza sie, z Petruccim niewielu równać się może. Mnogość pomysłów - zgadza się. Problem w tym, że brakuje jednego konsekwentengo pomysłu na ich logiczne uporządkowanie. Przez to utwory DT staja się chaotyczne, nadmiernie rozbudowane i niezrozumiałe. Jednym słowem - Barok w najczystszej postaci, czyli inaczej mówiąc przerost formy nad treścią właśnie. IMHO of course. Ale moze ja sie po prostu nie znam. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Dream Theater 03.04.02, 14:02 Gość portalu: koles1 napisał(a): > Dlaczego są najlepsi ? Dobrzy są, ale czy najlepsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dream Theater IP: 2.3.STABLE* / 10.10.15.* 03.04.02, 15:05 Witam ! Czyżbyś nie słyszał innych zespołów prog-rocka ? Dream Theater na pewno wydaje najwięcej materiału muzycznego, ale muzyki (przez duże M) jest tam trochę za mało. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 15:54 To podaj nazwy wykonawców z którymi warto się zapoznać, coś co może się spodobać miłośnikowi DT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dream Theater IP: 2.3.STABLE* / 10.10.15.* 03.04.02, 15:59 Gość portalu: koles1 napisał(a): > To podaj nazwy wykonawców z którymi warto się zapoznać, coś co może się > spodobać miłośnikowi DT. Czy znasz zespoły z lat 70-ych, które były prekursorami tego stylu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 17:02 Chodzi Ci o Yes, Genesis albo Rush ? Bo z tych 3 to raczej tylko Rusha trochę znam ( a no i Pink Floyd ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dream Theater IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 19:09 Gość portalu: koles1 napisał(a): > Chodzi Ci o Yes, Genesis albo Rush ? > Bo z tych 3 to raczej tylko Rusha trochę znam ( a no i Pink Floyd ) Jesteś w szczęśliwej sytuacji - masz jeszcze przed sobą do odkrycia prawdziwą Muzykę. Ja przekroczyłem 40-kę, więc już to poznałem, ale ta Muzyka stworzona przez zespoły, które wymieniłeś i inne z tego okresu nadal się doskonale broni i mimo upływu lat wciąż ekscytuje. Poza wymienionymi zespołami polecam Ci jeszcze zapoznanie się z twórczością m.in. : Emerson, Lake & Palmer, King Crimson, Jethro Tull, Camel, Supertramp, Marillion, Pendragon (+ solowe płyty członków tych grup). Gdybym miał wytypować moj utwór wszechczasów to byłby to Tarkus zespołu Emerson, Lake & Palmer. Posłuchaj koniecznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrde Re: Dream Theater IP: *.chello.pl 07.04.02, 02:32 no no... tak sie sklada, ze podazam tym samym tropem... elpa odnalazlem, dzieki lake'owi z king crimson, marillion dzieki camelowi i king crimson, wyewoluowalem troche z eloyem, by podazyc wzdluz pink floydow... byl hawkwind, a z drugiej zupelnie strony renaissance, choc nie kazdemu sie to moze spodobac... jethro tull i soft machine sa na porzadku dziennym... w latach 90tych pojawil sie raptem porcupine tree, ktorego odszukalem dzieki frippowi z... oczywiscie z king crimson... niektore rzeczy yes tez sa na tak, natomiast najgorzej jest z pendragonem... mam ich jedna plyte i nie przepadam... genesis z gabrielem mozna uznac za sympatyczny, warto tez sie zapoznac ze styxem i budgie... gdy sie szuka czegos mistyczno-magiczno-spokojniejszego odkrywa sie nagle dead can dance, cocteau twins, this mortal coil i kate bush, a moze nawet cave'a, cohena i Bog wie co... nie pogardzilbym pierwszym alanem parsonem, jak rowniez klasyka rocka a mianowicie deep purple i led zeppelin... co do black sabbath, to nie wiem czemu, ale nie moge... ostatnio jest moda na uzywanie slowa "gotyk", ale mnie jakos nie dopadla... sisters of mercy, the cure, bauhaus i inne takie jakos mi nie wchodza, natomiast zachwycony jestem finskim nightwishem... jezeli ktos lubi barretta z pink floyd, to pewnie polubilby i legendary pink dots, a moze nawet zachlysnalby sie szeregiem przedstawicieli brytyjskiej psychodelii... co do hard rocka czasem zwanego metalem, mozna dorzucic manowar i helloween, a jezeli ktos bardzo chce to nawet ufo... dzis decencie alanis morissette, ale tez jednoczesnie nie pozwolcie zapomniec o joy division, bo po prostu nie wypada... papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Dream Theater IP: 172.16.1.* 03.04.02, 16:09 Stary, jak jesteś taki podjarany łączeniem rocka progresywnego z ciężkim graniem to nie zawracaj sobie głowy Dream Theater (znam, więc wiem co piszę), tylko posłuchaj sobie jakiejś ze starych płyt Rush - najlepiej 2112 (miodzio!), Hemispheres lub Moving Pictures. A może znasz ich - wszak DT skowerowali parę ich kawałków. Dream Theater to dobry zespół, ale to najlepszy przykład jak zawodowcy biorą się do grania rocka - wychodzi to bardzo sprawne i błyskotliwe technicznie, ale bez polotu i z małą wyobraźnią muzyczną (są oczywiście wyjątki w ich twórczości od tej mojej teorii). Brakuje "duszy" w ich graniu, improwizacje i solówki prowadzą do nikąd, niestety. No ale skoro ludzie to kupują, widocznie coś w tym musi być... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 17:07 Ja akurat mam inne zdanie ( ale wiadomo - gdzie 2 Polaków tam 3 opinie ). A Petrucci oprócz świetnej techniki, ma naprawdę sporo do pokazania jako muzyk i gitarzysta - zarzutów pod adresem jego solówek naprawdę nie rozumiem. No może czasem solówki na klawiszach są troszkę "dziwne", ale tylko czasami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Dream Theater IP: 172.16.1.* 03.04.02, 17:28 A, jeszcze jedno. Jak lubisz ciężki progresywny rock, to posłuchaj 3 kawałków Iron Maiden - Rime Of The Ancient Mariner, Sign Of The Cross i Dream Of Mirrors. Baaardzo długie i rozbudowane utwory, naprawdę extra. Pozdrówka P.S. Tak naprawdę to nawet lubię czasami posłuchać DT, szczególnie tych szybszych kawałków, ale do zachwytu mi daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 03.04.02, 18:35 Gość portalu: As napisał(a): > A, jeszcze jedno. Jak lubisz ciężki progresywny rock, to posłuchaj 3 kawałków > Iron Maiden - Rime Of The Ancient Mariner, Sign Of The Cross i Dream Of > Mirrors. Baaardzo długie i rozbudowane utwory, naprawdę extra. > > Pozdrówka > > P.S. > Tak naprawdę to nawet lubię czasami posłuchać DT, szczególnie tych szybszych > kawałków, ale do zachwytu mi daleko. Posłucham tych Ironów, choć znam kilka kawałków ( kiedyś miałem płytę Fear of the Dark, a ostatnio mam Brave New World) i to właśnie Ironów słucham czasami tak jak Ty DT ale wokalista śpiewa refreny tak, jakby chciał zaśpiewać ładną piosenkę. A większość moich znajomych, którzy kiedyś byli zatwardziałymi Matallicowcami i Ironowcami po poznaniu DT o tamtych niemalże "zapomniała" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vic1 Re: Dream Theater IP: 213.158.195.* 04.04.02, 15:37 Popieram!!! Dream Theater jest wielki. I nie mówcie, ze tam nie ma polotu i innych takich rzeczy, bo uznam, żeście głusi. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: Dream Theater 04.04.02, 15:49 Gość portalu: vic1 napisał(a): > Popieram!!! Dream Theater jest wielki. > I nie mówcie, ze tam nie ma polotu i innych takich rzeczy, bo uznam, żeście > głusi. polot może i jest, ale innych takich rzeczy to rzeczywiscie brakuje )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles1 Re: Dream Theater IP: *.telkab.pl 04.04.02, 22:38 To mi się podoba ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Dream Theater IP: 172.16.1.* 04.04.02, 23:07 Gość portalu: vic1 napisał(a): > I nie mówcie, ze tam nie ma polotu i innych takich rzeczy, bo uznam, żeście > głusi. Faktycznie jestem głuchy. Całą moją wiedzę muzyczną czerpię z teledysków i z plakatów zespołów wiszących na ścianie. Czytać również nie umiem, także niestety z Tylko Rocka, Machiny i Metal Hammera docierają do mnie tylko zdjęcia muzyków i okładki płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vic1 Re: Dream Theater IP: 213.158.195.* 09.04.02, 16:23 Zatem przesyłam wyrazy głębokiego współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś