Dodaj do ulubionych

Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie?

09.03.16, 18:46
Witam wszystkich użytkowników forum. Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś lepszej gitary klasycznej z wyższej półki. W jednym ze sklepów muzycznych polecono mi gitarę Montanez CTR z opcją podłączenia do prądu. Są tu jacyś użytkownicy tego sprzętu? Zależy mi na Waszych odczuciach z grania. Słyszałem, że ich elektroklasyki są rewelacyjnie wykonane i mają olśniewające brzmienie, ale mało tych gitar w Polsce. Do tej pory grałem na Salvador Vera i w życiu jej nie sprzedam, ale chcę czegoś co mogę podłączyć do prądu. Dajcie znać.

Antek
Obserwuj wątek
    • kaczucha321 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 16.03.16, 23:27
      Ja bym poleciła te gitary w ciemno. Jestem zawodową gitarzystką i grałam już na wielu modelach mniej lub bardziej topowych gitar. Podczas przygotowań do jednego z koncertów na studiach wpadł mi w ręce Montanez CT-90. Zakochałam się od pierwszego dźwięku. Jest w tych gitarach coś wyjątkowego. Mają perfekcyjny solidny dźwięk i pewną sprężystość, która zachęca do dużej ekspresji i dynamiki w graniu. Tak mi to zapadło w pamięci, że po paru latach kupiłam gitarę tej firmy. Był to nieco inny model, ale wrażenia jeszcze lepsze. Mówią, że każdy zachwala swoje, ale podpisuję się dwiema rękami, że są to jedne z najlepszych gitar na rynku jeśli nie najlepsze. Dla mnie świadczy o tym duża powtarzalność jakości w kilku egzemplarzach - to na prawdę rzadkość. Jeśli masz możliwość kupić w sensownej cenie, to bierz. :)
      • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:32
        Jakie studia jeśli mogę zapytać ? która akademia muzyczna? Jaki wydział?
    • aptekarzolek Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 20.03.16, 23:28
      Siema, szukam gitary Montanez do 1500 zł, najlepiej z Małopolski. Stan wizualny nie jest istotny, ważne tylko aby nie miała uszkodzeń mechanicznych. Jeśli ktoś coś... Proszę o kontakt na privie
    • anzelm98 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 24.03.16, 21:11
      Zdecydowanie nie polecam tych gitar! Lepiej uważajcie w co się pchacie zanim będzie za późno. Przez pewien instrument tej firmy mało co nie dostałem pozwu rozwodowego. Konkretnie chodzi o CT z 97 r, którego kupiłem niegdyś w Anglii. Grałem, grałem, grałem i nie widziałem poza nią świata. Coraz częściej dostawałem za nią bęcki aż w końcu musiałem sprzedać. Ogólnie powiem tak... Jeśli chcesz oszaleć na punkcie doskonałego dźwięku to na prawdę polecam. Jeśli natomiast masz żonę, pracę lub inne obowiązki, to absolutnie nie kupuj - nie żartuję.
    • anzelm98 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 25.03.16, 13:50
      Polecam Montaneza! Grałem wcześniej na Yamaha C-40, potem na Fenderze i jednym z wyższych modeli Alvaro. Jak mam być szczery, to żadna się nie umywała do tej którą mam teraz. Lubię dobry styl i uważam, że Gitara poza walorami dźwiękowymi powinna być swoistą wizytówką artysty. Zawsze chcę mieć rzeczy najlepsze i najpiękniejsze.
    • marcel.mitura Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 25.03.16, 17:27
      anzelm wybacz ale zachowujesz się jak gej. Kupujesz gitare za 4 tys, a pewnie nie umiesz nawet grać. Super iphone, super okulary i super gitara pod kolor broszki...
    • anzelm98 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 25.03.16, 18:48
      Drogi Marcelu. Nie musisz tu wylewać swojej frustracji. Pewnie nigdy nie trzymałeś w ręku takiej gitary i po prostu zazdrościsz. Jak cię nie stać, to przynajmniej nie obrażaj innych.
      Pozdrawiam
    • lutnik.jarek Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 26.03.16, 13:26
      Na prawdę świetne gitary. Miałem okazję ustawiać jeden egzemplarz i postanowiłem się nimi mocniej zainteresować. To co zwraca uwagę i co na pierwszy rzut oka odróżnia te gitary od konkurencji, to bardzo elegancki, konserwatywny wygląd i świetna precyzja wykonania. Jeśli chodzi o dźwięk, to mają kilka opatentowanych systemów konstrukcyjnych, które stawiają ich w czołówce. Bardzo fajną rzeczą jest twarde przeniesienie dźwięku - metalowe rdzenie łączące mostek ze środkiem gitary - moim zdaniem daje to jakieś 15% mocniejszy dźwięk, a co za tym idzie znaczne podwyższenie amplitudy jeśli chodzi o ekspresję i intonację.
      Jeśli kogoś stać na instrument z półki cenowej 3-5 tys, to jest jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy wybór.
      A gdyby ktoś potrzebował usług lutnika, lub porady, to zapraszam
      • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 13:59
        Jako lutnik - może wiesz kto te MONTANEZY produkuje bo w całym internecie nikt nie słyszał takowej nazwy i nie sprzedaje się tego w żądnym kraju europy - nie można znaleźć takowej manufaktury czy fabryki na terenie hiszpanii - bo podobno to hiszpańska gitara - w Hiszpanii nikt jej nie zna.
    • starfish11 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 26.03.16, 20:58
      gram na gitarze kilka lat i chciałam kupić dobrego akustyka. odwiedzając ciotkę w stanach, w jednym ze sklepów muzycznych natknęłam się na gitarę montanez. szczerze mówiąc miałam poważny dylemat między montanezem ct-20 i martinem om28e. nigdy nie przepadałam za klasykami, ale przyciągnął mnie wygląd tej gitary, a kiedy usłyszałam jak brzmi zaczęłam mieć straszną rozterkę. dźwięk był niesamowity- głęboki, głośny, dźwięczny, zupełnie nietypowy jak na klasyka. aż musiałam się z tym przespać, a jak wróciłam następnego dnia gotowa by kupić pierwszą gitarę klasyczną w życiu, to okazało się, że za długo myślałam i ktoś go kupił. do tej pory pluję sobie w brodę, ale będę polować
    • guitarman41 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 30.03.16, 19:04
      To jest też taka z opcją podłączenia do prądu? Chyba jestem sporo do tyłu, bo jak kupowałem mojego Montaneza (mam T-40) to jeszcze nie było, ale powiem Ci, że nawet bez podpięcia ma niesamowite brzmienie. Klasyk, ale dorównuje dźwiękiem i głośnością, a nawet przewyższa niejednego akustyka. Niesamowita gitarka.
    • cmb2015 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 31.03.16, 13:02
      dostałem ctr-01 na rocznicę ślubu, od żony. zły byłem jak cholera, że mi sama wybrała, bo totalnie sie nie zna na gitarach- jak to baba, poszła i wybrała 'najładniejszą' , aczkolwiek ten jeden jedyny raz w życiu, przy wielkim farcie (całe szczęście, że trafiła na sensownych sprzedających w sklepie muzycznym- rzadkość) podjęła wreszcie dobrą decyzję. gitara brzmi zawodowo, wygląda 'ślicznie' (przynajmniej żona nie skrzeczy, że zawala miejsce i traktuje ją jako ozdobę) i jest pierwszym prezentem od mojej starej, który nie wylądował w koszu na śmieci. polecam- sam też bym taką wybrał.
      • mirissa2015 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 31.03.16, 14:55
        Jeśli chodzi o gitarę Montanez CTR-01, to zgadzam się w stu procentach- instrument jest niesamowity. Właściwie to z resztą wypowiedzi też mogę się zgodzić- współczuję tylko Twojej żonie, że dobry gust i szczęście dopisało jej w dniu zakupu gitary, a nie ślubu...
      • xyzqrst Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 01.02.17, 12:05
        ...skoro tak sra...z na swoją żonę, to trzeba było się nie hajtać! Kupiła mu gitarę i ch..m jeden jeszcze tak po niej jedzie! No cóż - współczuję kobiecie - ma z tobą piekło! :(
    • dontmakemenervous Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 07.04.16, 19:24
      Właśnie upolowałem CTR-01 na olx za 2tyś. Ma małe otarcia i troszkę jest poobijany, ale nie ma to najmniejszego wpływu na dźwięk- NIESAMOWITY instrument. Istny obłęd, że ludzie się boją kilku rysek, a przecież można kupić coś używanego, dużo zaoszczędzić i mieć super rzecz xD.
      • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 13:55
        A co to jest ten Montanez? W internecie widzę ofertę sprzedaży jedynie w Polsce i to tylko w dwu sklepach internetowych. W sklepach na stronach hiszpańskich, niemieckich, włoskich nie ma takowych gitar, a na hasło "guitarra montanez" wywala jedynie kubańskiego artystę. widać ta marka znana jest tylko w Polsce i to też kiepsko
    • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 14:02
      A w jakim sklepie Ci to polecono? Co to za marka w ogóle? w żadnym ze sklepów UE nie odnalazłem oferty takowej marki
    • gitarzysta81 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 15:33
      Lampart naucz się pisać, czytać i stosować znaki interpunkcyjne oraz korzystać z wyszukiwarki google. Znalezienie oferty w hiszpańskim sklepie zajęło mi kilkanaście sekund:

bestguitars.es/products/

Poza tym to na Boga nie wszystko musi być w onecie i na forach. Są dziesiątki firm o których w Polsce nie słyszano. Polecam ci yamahę C-30 - znajdziesz o niej mnóstwo informacji i jest dostępna w każdym sklepie. Tylko błagam najpierw naucz się pisać.
      • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:16
        Ty znasz hiszpański ??? Ten sklep niby "hiszpański" , który przesłałeś, to dość ciekawy, zamiast po hiszpańsku do rodaków to opisy po angielsku :-) jesteś the best - widać Hiszpan co to nie znał hiszpańskiego - a asortyment 5 gitar :-) Co ciekawe dzwoniąc pod numer sklepu +34 914 250 450 otrzymujemy informację NIE MA TAKIEGO NUMERU
        A adres sklepu hmm...wystarczy google maps i wejść na zdjęcia tej malutkiej garażowej uliczki jednokierunkowej Calle Zamora 7e obok zakładu blacharskiego.
        Tak więc kolego podaj stronę producenta tych gitar niby hiszpańskich, a nie jakąś lipną witrynę założoną na kolanie po angielsku i domenie hiszpańskiej.
        Jak kto ciekaw i zna język może wejść w zarejestrowanych producentów hiszpańskich- ciekawe czy odnajdzie taką manufakturę.
        Dziwna marka, taka ukryta - pierwszy raz widzę takiego producenta co to się chowa, a nie reklamuje
    • antecki128 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 15:43
      Upraszam tylko, aby nie doprowadzać do wojny na obelgi. :) Zachęcam do kulturalnej dyskusji. Gitarzysta81 to do Ciebie :)

Ja Montanezy widziałem w UK w jednym ze sklepów w Londynie i były faktycznie ze dwa egzemplarze. Nie wiem jak to wygląda teraz w Polsce.

• buba2-4 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:15
      Witajcie.
      Dobrze, że Was znalazłam- potrzebuję Waszej pomocy :)
      Mąż ma gitarę klasyczną tej firmy i zastanawiam się jakie struny byłyby do niej najlepsze.
      Nie bardzo się w tym orientuję, a to jego oczko w głowie i ukochane hobby- chciałabym zrobić mu fajny prezent urodzinowy.
      Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź :)
      • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:25
        Taa, ciekawy prezent, nie znasz się, pytasz o struny do TEJ gitary - na forum, a nie w sklepie muzycznym??? Tam Ci na pewno polecą jak będą znali taką markę - przecież to takie świetne gitary to każdy muzyk zawodowiec musiał o nich słyszeć. Proponuję uderzyć do emitrade prowadzi gitarzysta lady pank, sprzedaje m.in struny myślę, ze Ci doradzi
        A wiesz choć jaką muzykę gra maż na TEJ gitarze :-) strasznie dużo nagle osób się tu pojawiło w tym temacie....
    • buba2-4 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:25
      I jeszcze nie dopytałam o stojak (tak to się nazywa?). Taki gadget żeby mógł postawić gitarę i żeby nie upadła. Czy one się czymś między sobą różnią? Mają jakieś rozmiary czy każdy będzie pasował?
      Dziękuję :)
    • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.03.17, 16:47
      Ty znasz hiszpański ??? Ten sklep niby "hiszpański" , który przesłałeś, to dość ciekawy, zamiast po hiszpańsku do rodaków to opisy po angielsku :-) widać Hiszpan co to nie znał hiszpańskiego - a asortyment 5 gitar :-) Co ciekawe dzwoniąc pod numer sklepu +34 914 250 450 otrzymujemy informację NIE MA TAKIEGO NUMERU -
      A adres sklepu hmm...wystarczy google maps i wejść na zdjęcia tej malutkiej garażowej uliczki jednokierunkowej Calle Zamora 7e obok zakładu blacharskiego dosłownie 5 domków. Sklep nie sprzedaje internetowo więc gdzie ten salon bo na tej ulicy go nie ma.
      Tak więc kolego podaj stronę producenta tych gitar niby hiszpańskich, a nie jakąś lipną witrynę założoną na kolanie po angielsku i domenie hiszpańskiej.
      Jak kto ciekaw i zna język może wejść w zarejestrowanych producentów hiszpańskich- ciekawe czy odnajdzie taką manufakturę.
      Dziwna marka, taka ukryta - pierwszy raz widzę takiego producenta co to się chowa, a nie reklamuje
      Tak więc kto jest producentem gitar o nazwie MONTANEZ i czemu się ukrywa? Nie chce zarobić ? Czemu nie ma sklepów gdzie można kupić te gitary to jest ciekawostka....
    • lampart123 Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 23.03.17, 02:23
      Ciekawe kto tu te bzdury wypisuje, ktoś tam za lutnika się podaje, ktoś inny za nauczyciela gitary, a jeszcze ktoś inny za zawodowego gitarzystę -
      Lutnik koło lutnika nie stał
      zawodowy gitarzysta gitarę w TV widział ,
      Matko! i kobieta pojechała nawet do USA i tam spotkała gitarę montanez -objawienie :-) ciekawe w jakim sklepie. Jeszcze innemu żona kupiła ! Ot weszła do sklepu pomiędzy mięsnym a spożywczakiem, ot tak, wyjęła drobne z kieszeni 6 tys i kupiła w ciemno gitarę, kompletnie się nie znając, a nie napotkała tam po drodze - pomiędzy Lidlem a biedronką - salonu porsche czy ferrari lub jaguara?
      Tu ktoś w ogóle miał coś w spólnego z muzyką, szkołą muzyczną, albo choć grał w jakimś zespole wyżej podwórkowego? Czy tylko kręcący lody na naiwności ?
      • walbog Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 20.08.17, 00:57
        Witam,
        Mój Montanez CTR 01S mam od pół roku. O jakości tej gitarki świadczy jej brzmienie. Naprawdę, lepiej najpierw wziąć ją do ręki, zanim się coś o niej powie. Kupiłem ją okazyjnie i stwierdzam, że to pierwszy mój instrument, który w brzmieniu ma to coś, czego mi zawsze brakowało w moich gitarach, nawet Alhambrach (do 4p). Chodzi mi o taki rodzaj wydobywanego dźwięku, jaki słyszę w profesjonalnych nagraniach artystów, których słucham. Ma mocny, głęboki dźwięk i piękną barwę. Drganie pudła jest nawet mocno odczuwalne przez skórę, gdy się ją trzyma przy ciele. Tak mają tylko instrumenty z wyższej półki. Ja też się zastanawiałem przed zakupem, dlaczego tak malo jest w necie o tych gitarach. Ale ciekawie to skomentował sprzedawca klasyków w jednym z większych sklepów muzycznych w Wawie: "To że wytwórca gitar jest mało znany, to akurat może świadczyć na korzyść jakości jego instrumentów. Wiele najlepszych gitar wychodzi właśnie z rąk mało znanych lutników. U mnie w sklepie pan gitary tej klasy nie znajdzie - mam insrumenty tylko do 2 tyś. zł". A przy okazji dowiedziałem się że mój znajomy 20 lat temu miał jakiegoś Montaneza i wspominał właśnie jej brzmienie. Tak to jest z gitarami. Jednym słowem - trzeba na niej najpierw zagrać i już się wie :) Pozdrawiam
    • walbog Re: Gitary Montanez - jakie są Wasze opinie? 21.08.17, 09:19
      Witam,
      Mój Montanez CTR 01S mam od pół roku. O jakości tej gitarki świadczy jej brzmienie. Naprawdę, lepiej najpierw wziąć ją do ręki, zanim się coś o niej powie. Kupiłem ją okazyjnie i stwierdzam, że to pierwszy mój instrument, który w brzmieniu ma to coś, czego mi zawsze brakowało w moich gitarach, nawet Alhambrach (do 4p). Chodzi mi o taki rodzaj wydobywanego dźwięku, jaki słyszę w profesjonalnych nagraniach artystów, których słucham. Ma mocny, głęboki dźwięk i piękną barwę. Drganie pudła jest nawet mocno odczuwalne przez skórę, gdy się ją trzyma przy ciele. Tak mają tylko instrumenty z wyższej półki. Ja też się zastanawiałem przed zakupem, dlaczego tak malo jest w necie o tych gitarach. Ale ciekawie to skomentował sprzedawca klasyków w jednym z większych sklepów muzycznych w Wawie: "To że wytwórca gitar jest mało znany, to akurat może świadczyć na korzyść jakości jego instrumentów. Wiele najlepszych gitar wychodzi właśnie z rąk mało znanych lutników. U mnie w sklepie pan gitary tej klasy nie znajdzie - mam insrumenty tylko do 2 tyś. zł". A przy okazji dowiedziałem się że mój znajomy 20 lat temu miał jakiegoś Montaneza i wspominał właśnie jej brzmienie. Tak to jest z gitarami. Jednym słowem - trzeba na niej najpierw zagrać i już się wie :) Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka