Gość: fiki miki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:39 Sprawa wyglada tak... zajaralem sie hipisami, wiec chcialbym poznac muzyke, jaka towarzyszyla tej kulturze w latach 70'tych.... do dziela! i z gory dzieki! sorry a jakosc posta, ale nie chce mi sie poprawiac))... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carrramba Re: co polecacie???????/ 07.09.04, 21:52 Gość portalu: fiki miki napisał(a): > Sprawa wyglada tak... zajaralem sie hipisami, wiec chcialbym poznac muzyke, > jaka towarzyszyla tej kulturze w latach 70'tych.... do dziela! i z gory dziek > i! > > sorry a jakosc posta, ale nie chce mi sie poprawiac))... Joplin, The Doors, Hendrix sorry a jakosc posta, ale nie chce mie sie poprawiac)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: co polecacie???????/ IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 07.09.04, 21:54 No ale Joplin, Hendrix i Doors to lata '60 a kolega pytał o '70. A mi się wydawało że hipisizm skończył się na przełomie tych dwóch dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: co polecacie???????/ 07.09.04, 21:59 Gość portalu: As napisał(a): > No ale Joplin, Hendrix i Doors to lata '60 a kolega pytał o '70. A mi się > wydawało że hipisizm skończył się na przełomie tych dwóch dekad. oczywiście masz rację, ale kolega nie ma o tym pojecia. lata 70 czerpały z tych wykonawców. ale najlepszy okres "dzieci kwiatów" to koniec lat 60. zresztą wystarczy zobaczyć festiwal Woodstock, tam sa wszyscy którzy sie liczyli. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiki miki Re: co polecacie???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:12 O boze, to dla mnie nie istotne, czy lata 60 czy 70, nie musicie sie tak wymadrzac, skoro uwazacie, ze najlepsze kawalki byly w latach 60 to podajcie cos z tych lat... Ja bym prosil jednak o wykonawcow i tytuly, a nie tylko o wykonawcow, bo ich kojarze, ale i tak nie wiem co zrobili dobrego, wiec badzcie tak mili i rzuccie jakas dobra muza, ok? Wierze w was, wiec dajcie rade))....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: co polecacie???????/ IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 07.09.04, 22:16 Gość portalu: fiki miki napisał(a): > O boze, to dla mnie nie istotne, czy lata 60 czy 70, W przypadku wymienionych wykonawców to dość istotne - cała trójka bowiem zakończyła żywot na początku lat '70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiki miki Re: co polecacie???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:15 a tak w ogole to slucham sobie soundtrack z easy ridera, moze to nie o hipisach, ale mi sie podoba, wiec moze byc tez cos w podobnych klimatach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy seed Re: co polecacie???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:07 OK, teraz chwila konstruktywnej porady: The Byrds: "Turn! Turn! Turn!" (jazda obowiązkowa) The Mamas and the Papas: "If you can believe your eyes and ears" (slynna California Dreamin'), "Deliver" Joan Baez: glos pokolenia z piosenką Forever Young (uwaga folk i ballady!), albumy: "Any Day Now", "Noel", ale najlepsze z lat 70-tych "Once at a time" czy "Diamonds and Rust" Bob Dylan - no comment! Grateful Dead: "Grateful Dead", "Anthem for the Sun", i z 1970 "American Beauty" Jefferson Airplane: "Surrealistic Pillow" i "Volunteers" Quicksilver Messenger Service: album pod tym samym tytułem + "Happy Trails" Credence Clearwater Revival (troche monotonne) Janis Joplin - no comment Blood Sweat and Tears: "Child is father to the Man" (to z Wordswortha The Incredible String Band: "The Hangman's Beautiful Daughter" (mniam!) and many many more ale to mniej wiecej klimat i dekada o ktora chodzi... na razie styka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy seed dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:11 dekada, o ktora chodzi, czyli muzyka hippisowska lata 60te - poprzez The 1967 Summer of Love, 1969 Woodstock, do 1970 wlącznie, bo lata 70te to juz co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy seed dodatek2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:19 plus oczywiscie "Jesus Christ Superstar", ale soundtrack z 1973: Ted Neely jako Jezus (Ian Gillan jakos mi nie pasuje) i Ivonne Elliman jako Maria Magdalena. Piosenka "Gethsemane (I only want to say)" wyrywa z butow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: dodatek2 IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 07.09.04, 23:22 Hipisiarstwa i ogólnie muzy z lat '60 nie trawię, ale uważam że obowiązkowo trzeba do tego zestawu dodać Iron Butterfly z płytą wiadomo jaką Odpowiedz Link Zgłoś
haribo_goldbaren Re: co polecacie???????/ 07.09.04, 23:23 lata 70 i hipisi?Trudno wymienic tu jakies zespoly bo ruch ten jest zwiazany z latami 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiki miki Re: co polecacie???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 20:05 Ok, przepraszam, nie wiedziem, ze lata 70 juz sie nie zaliczaja do wydarzen zwiazanych z hipisami... crazy seed, wiekie dzieki!!!!) Sorry, ze tak pozno odpowiedam, ale wierzcie mi lub nie, dopiero teraz sobie przypomnialem, ze zakladalem taki topic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy seed Re: co polecacie???????/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 20:18 Cała przyjemnosc po mojej stronie btw. Czy ten nick to w nawiązaniu do bajki "Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki"? Ehh, te wspomnienia z dzieciństwa... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś