Gość: warsz IP: *.supernet.pl 23.01.05, 22:02 Tyle że jest to płyta znacznie gorsza od poprzednich płyt Kapeli. W porównaniu a tamtymi to hollywoodzka komercha, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pix Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.eranet.pl 24.01.05, 14:51 Nie znam poprzednich płyt Kapeli i słyszałem tylko kilka utworów z 'Wykorzenienia'. Przyznaję, że płyta ma chyba dobry, ale niestety smutny tytuł. Bo to wprawdzie muzyka korzenna, ale słuchana gdzieś z bardzo dużego oddalenia - czasowego (historycznego), emocjonalnego, może trochę geograficznego. To oddalenie jest już tak duże, że można chyba mówić o wykorzenieniu - do świata, z którego pochodzą korzenie tej muzyki nie ma drogi dla tych, którzy tam nie wyrośli. Mogą wprawdzie jeździć na festiwal w Kazimierzu n/Wisłą i przysłuchiwać się, uczyć, ale i tak te same piosenki będą grać, śpiewać i czuć po swojemu, otaczać samplami, brzmieniami i klimatami, by były łatwiejsze lub trudniejsze, wyrażały więcej lub mniej, wykonywać je w modnych klubach, wpisywać się w nurty i łamać konwencje. Ale nowi wykonawcy nie mogą już czuć tych piosenek razem z tymi, od których wyszły. Polecam lubelską Orkiestrę św. Mikołaja (www.mikolaje.pl) - właściwie robią to samo, co Kapela (stare piosenki po swojemu - niektóre nawet te same , ale w sposób - przynajmniej dla mnie - bardziej autentyczny, pozostawiający więcej nadziei, że wykorzenienie nie jest całkowite... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.aster.pl 30.01.05, 15:39 Podpisuję się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaki Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:50 Stuknij sie w leb baranie! Nigdy nawet ulamka tego co oni nie osiagnales, to sobie komercja geby nie wycieraj. Poprostu wychodza z getta. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecho Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.teleton.pl 25.01.05, 08:05 Ty tam Yaki taki zachowuj się przyzwoicie, bo jedziesz po bandzie !!! Z całym szacunkiem, każdy może mieć swoje zdanie, tym bardziej w kwestii muzyki. Co do KzW ja też mam uczucie lotu w dziwnym kierunku ale być może tak im to podpowiedzili tam na Zachodzie, może takie są oczekiwania promotora i wydawwcy płyty. Osobiście cenię sobie Orkiestrę, za autentyczność właśnie i czad osiągany w sposób pradawny, bez prundu. Szkoda że stracili fenomenalną wokalistkę...mam nadzieję, że odwiedzą Szczecin w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konbo Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 20:43 A ja lubię Kapelę i Orkiestrę,jednak najbardziej lubię De Press 9nie istniejący już niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecho Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.teleton.pl 26.01.05, 12:29 Pierwsze słyszę, De pRess są już passe ? Moim zdaniem to zależy tylko od Dziubka a on jeszcze nie zarzucił chyba jeszcze grania ....hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 16:26 Smutne jest też to ze autor tego textu zamyka oczy na zespoły które mimo wszytsko grają w Polsce koncerty nagrywaja płyty i robią to w podobnej stylistyce, np. Masala Sound System czy Stara Lipa, a kolega nie chce (nie moze?) niestety informowac nikogo o tym pomimo że zna moc swej gazety i wie ze mozna zrobic duzo dobrego mówiąc o tym szerokiej publicznosci - Smutne to i przygnębiające. Ale cóz może jak te składy zdobęda jakieś nagrody BBC wówczas sie o nich bedzie pisało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Kapela ze Wsi Warszawa "Wykorzenienie", Jaro IP: *.aster.pl 30.01.05, 15:05 Co za bzdury wypisuje p. Kamiński! Z jakiego działu przenieśliście go do Muzyki! Przecież to najgorsza płyta Kapeli, typowy produkt na Zachód. To wuzetka ze śledziem, tego się nie da zjeść. Tzw. Francuz natomiast, jeśli mu się powie, że to tradycyjne polskie ciastko, w imie politycznej poprawności zje to i będzie robił miny, że mu smakuje. Kapela kiedyś grała fajnie, a teraz po prostu postanowiła skoczyć na kasę. O Golcach i Bratankach wszyscy juz zdążyli zapomnieć, więc moment dobry, poza tym tamte kapele orientowały się tylko na polski rynek. Recepta prosta: wziąć hiphopowca, naturszczyków ze wsi, mieć znajomosći wśród europejskich dziennikarzy muzycznych, nagrywać na dużych pogłosach, w wywiadach i na zdjęciach udawać inteligentnych głupich Jasiów itd - słowem w każdej chwili zwracać na siebie uwagę, no i do tego mieć talenty muzyczne, tylko, że muzyki w tym coraz mniej. Szkoda. Ja już o Kapeli zapominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany Kapela-Kasa-De Press IP: *.aster.pl 30.01.05, 15:34 Łukasz Kamiński z choinki się urwał!? Jaki szczery to folk!!!??? Przecież to PRODUKT od początku do końca. Jaki najzadziorniejszy!!!??? Chyba według kryteriów pani Dulskiej. Czy słuchałeś asan kiedyś De Press? Kto i za co ma się wstydzić??? Przecież to sama Kapela WYBRAŁA Zachód, tam jest po prostu więcej kasy i możliwości, tam jest łatwiej. Przecież to typowy produkt ekopodobny. To chyba Gazeta Wyborcza powinna się wstydzić dobrego samopoczucia swoich dziennikarzy muzycznych. Gdzie Olaf Szewczyk, gdzie Jagna Knittel, a chociażby Robert Leszczyński? Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Kapela-Kasa-De Press 11.03.05, 11:17 Nie znam wcześniejszych płyt ale "Wykorzenienie" mnie powaliła. Leżę w zachwycie. Odpowiedz Link Zgłoś