IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.05.02, 01:26
Jak myślicie, czy istnieje taki styl w muzyce??
Obserwuj wątek
    • Gość: ksenia Re: Jazzmetal IP: *.de.ihost.com 28.05.02, 09:36
      Gość portalu: As napisał(a):

> Jak myślicie, czy istnieje taki styl w muzyce??

hmmmmm moze Dillinger Escape Plan, albo niektóre projekty Johna Zorna - choćby
      Painkiller.......smile))
      ksenia
    • jasiek666 Re: Jazzmetal 28.05.02, 10:02
      Kiedyś słyszałem takie określenie w odniesieniu do muzyki zespołu CYNIC.
    • Gość: gregkor Re: Jazzmetal IP: 195.94.205.* 28.05.02, 10:13
      W zasadzie można zakwalifikować do tej półki Matalex z płytą "Jazz Grunge".
      Również kapelka Tribal Tech gra dosyć ostry jazz-rock.
      • Gość: teddy Re: Jazzmetal IP: 62.233.138.* 28.05.02, 13:56
        Jak założymy kapelę z Jaśkiem to będziemy grali jazzmetal. Asie - dzięki za
        wymyślenie nazwy nowego gatunku.JESTEŚ OJCEM CHRZESTNYM TEJ NAZWY - rozbijanie
        szampana o Marshalla masz pewne.
        • jasiek666 Re: Jazzmetal 28.05.02, 14:13
          Jazz jest dla mnie niemal całkowicie nieznanym zjawiskiem, ale myślę, ze
          elementy metalu jestem w stanie bez większych problemów zapewnić.
          Pozostaje jedynie w miarę szybko nauczyć się grać na jakimś instrumencie
          • Gość: gregkor Re: Jazzmetal IP: 195.94.205.* 28.05.02, 14:50
            Proponuje wydać płytę i pobić ich troje.
            • jasiek666 Re: Jazzmetal 28.05.02, 14:57
              Gość portalu: gregkor napisał(a):

> Proponuje wydać płytę i pobić ich troje.

Nie jestem pewien, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale wydaje mi się że do pobicia
              muzyków zespołu Ichtroje nie jest konieczne wydawanie płyty.
              wink)))))))
              • Gość: gregkor Re: Jazzmetal IP: 195.94.205.* 28.05.02, 15:16
                Przecież mi chodzi o kaseeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                • jasiek666 Re: Jazzmetal 28.05.02, 15:41

> Przecież mi chodzi o kaseeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Eh, aż 20 wykrzykników po wyrazie "kasa"....
                  ależ teraz ludzie są bez ideowi...
                  wink))))))))))

• Gość: As Re: Jazzmetal IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.05.02, 15:23
                jasiek666 napisał(a):

> Gość portalu: gregkor napisał(a):
                >
                > > Proponuje wydać płytę i pobić ich troje.
                >
                > Nie jestem pewien, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale wydaje mi się że do pobicia
                > muzyków zespołu Ichtroje nie jest konieczne wydawanie płyty.
                > wink)))))))

Jaśku, z całym szacunkiem ale w tym zespole występuje również kobieta... chcesz ją
                bić ?
                • Gość: gregkor Re: Jazzmetal IP: 195.94.205.* 28.05.02, 15:31
                  A nie występują przypadkiem 2 a może nawet 3 kobiety?
                  • Gość: As Re: Jazzmetal IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 28.05.02, 15:38

> A nie występują przypadkiem 2 a może nawet 3 kobiety?

Tego to akurat nie wiem. Ale wiem że w zespole Ich Troje udziela sie taki balet
                    na koncertach no i w tym balecie występuje brat mojego kumpla. Zresztą znam tego
                    brata.

• jasiek666 Re: Jazzmetal 28.05.02, 15:35
                  Gość portalu: As napisał(a):

>
                  > Jaśku, z całym szacunkiem ale w tym zespole występuje również kobieta... chcesz
                  > ją
                  > bić ?

A niech mnie, w życiu bym nie pomyślał....
                  ona jest tak pozbawiona kobiecości, ze byłem pewien, że to facet...
                  • egon_olsen jazz i metal 09.06.02, 20:00
                    polecam tworczosc solowa Mike'a Pattona. Robil wiele roznych rzeczy, ocierajac
                    sie o metal, jazz, pastisz. Zespoly takie jak Mr.Bungle, Fantomas, Big Jake czy
                    tez solowe plyty Pattona sa doskonalym dowodem ze mieszac mozna wszystko ze
                    wszystkim... aczkolwiek nikt jeszcze nie pomyslal o czyms tak wspanialym jak
                    disco-polo z growlingiem a la Cannibal Copse smile)) Wszystko przed nami...
                    • Gość: As Re: jazz i metal IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 09.06.02, 20:13
                      aczkolwiek nikt jeszcze nie pomyslal o czyms tak wspanialym jak
                      > disco-polo z growlingiem a la Cannibal Copse smile)) Wszystko przed nami...

Eee, to ja już bym wolał thrash-metal z głosikami a la disco-polo smile

• egon_olsen Re: jazz i metal 09.06.02, 20:17
                        umiesz grac? skoluj kapele - ja nie umiem spiewac... jakos by sie przetworzylo
                        wokal na kompie i bysmy mieli np. "Majteczki w kropeczki' w aranzacji a la
                        Sepultura wink))
                      • Gość: ugugunan To istnieje od dawna... IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 09.06.02, 20:30

Na początku zamierzchłych lat 90-tych ubiegłego stulecia działała w Stanach
                        kapelka o wdzięcznej nazwie Psychopath. W niej to, udzielał się pałker z
                        jazzowymi inklinacjami. Było to nawet dobrze słyszalne, zwłaszcza jak
                        delikatnie "macał" blachy.

Jazz metal to nie nowość, protoplastą był Slayer. Niektóre harmonie kreowane
                        przez panów Hanemanna i Kinga do złudzenia przypominają rozwiązania harmoniczne
                        wypływające spod palców Sir Johna Scofielda (np. l.p. "Grace under pressure")...

Musicie się tylko uważnie wsłuchać... *-)
                    • Gość: este Re: jazz i metal IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.02, 22:09
                      a przecież w Fantomasie bębni nie kto inny tylko Dave Lombardo, który
                      po odejściu ze Slayera zaczął często współpracować z jazzmanami - głównie
                      nowojorskimi szaleńcami z Zornem na czele
                      swoją drogą Naked City czy Painkiller Zorna to klasyka jazzmetalu
                      niektóre utwory to czysty Napalm Death !

choć to wszystko tylko etykietki, zresztą obraźliwe dla tych muzyków, bo Patton
                      czy Zorn potrafią przeciez zagrać każdy gatunek muzyki (może trochę w "nowych
                      brzmieniach" się jeszcze nie odnajdują, ale myslę, że to kwestia czasu)
                      no i szkoda, że nie słyszeli disco-polosmile

• egon_olsen Re: jazz i metal 09.06.02, 22:14
                        to nic tylko im wysłać... żeby mieli czerpać skąd inspiracje... smile))
                      • Gość: ksenia Re: jazz i metal - do este IP: *.de.ihost.com 10.06.02, 13:04
                        Gość portalu: este napisał(a):

> a przecież w Fantomasie bębni nie kto inny tylko Dave Lombardo, który
                        > po odejściu ze Slayera zaczął często współpracować z jazzmanami - głównie
                        > nowojorskimi szaleńcami z Zornem na czele
                        > swoją drogą Naked City czy Painkiller Zorna to klasyka jazzmetalu
                        > niektóre utwory to czysty Napalm Death !
                        >
                        nie powtarzaj się kolego.......o Painkillerze wspomnialam na samym początku
                        wątku......... wink)))
                        pozdrawiam
                        ksenia

• kugel Re: jazz i metal 11.06.02, 15:11
                      egon_olsen napisał(a):

> polecam tworczosc solowa Mike'a Pattona. Robil wiele roznych rzeczy, ocierajac
                      > sie o metal, jazz, pastisz. Zespoly takie jak Mr.Bungle, Fantomas, Big Jake czy
                      >
                      > tez solowe plyty Pattona sa doskonalym dowodem ze mieszac mozna wszystko ze
                      > wszystkim... aczkolwiek nikt jeszcze nie pomyslal o czyms tak wspanialym jak
                      > disco-polo z growlingiem a la Cannibal Copse smile)) Wszystko przed nami...
                      Dlaczego tylko solową twórczość pattona?? a jak mike pracował z zornem to się nie
                      liczy?? Ponadto jest kilka niemieckich kapel grających coś co można by określić
                      jazzmetal, a raczej jazzpunk, tudzież hardcorejazz, ale to już zupełnie inny
                      temat, chyba się zagalopowałem...

• Gość: Quesso Re: Jazzmetal IP: *.wlan.pl 10.06.02, 17:00

> Proponuje wydać płytę i pobić ich troje.

Ja proponuje pobic ich i bez tegowink

• kugel Re: Jazzmetal 11.06.02, 15:07
            jasiek666 napisał(a):

> Jazz jest dla mnie niemal całkowicie nieznanym zjawiskiem, ale myślę, ze
            > elementy metalu jestem w stanie bez większych problemów zapewnić.
            > Pozostaje jedynie w miarę szybko nauczyć się grać na jakimś instrumencie

Kiedyś czytałem wywiad z muzykami slayera, w którym powiedzieli " my może nie
            umiemy grać, ale robimy to najszybciej na świecie"smile), więc życze powodzeniasmile)
            pozdro MKD
    • Gość: este Re: Jazzmetal IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 23:51
      ale o Naked City niesmile
      • Gość: ksenia Re: Jazzmetal IP: *.de.ihost.com 12.06.02, 10:59
        Gość portalu: este napisał(a):

> ale o Naked City niesmile

no tak smile)), a moze dodamy jeszcze Praxis??? smile))
        pozdr!
        ksenia
        • Gość: teddy Re: Jazzmetal IP: 62.233.138.* 12.06.02, 12:01
          To może nie do końca na temat. W roku 1982 moi koledzy (fani TSA) wybrali się
          na koncert zespołu HEAVY METAL SEXTET. Spodziewali się, że to będzie rasowy
          hejwimetal. A tu niestety, trzy saksofony,fortepian,kontrabas i perkusja.
          Zespół grał bowiem jazz! I to nieźle, bo w stylu V.S.O.P. Ale koledzy
          przeklinając wyszli po pięciu minutach. Więc może to był jazzmetal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka