Dodaj do ulubionych

Oldfield!!!

IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.05, 10:21
Czy ktoś z Was słucha nieśmiertelnego "dinozaura" M.Oldfielda.
Ja zachwycam się jego muzyką od wielu lat. Ale ostatnio jakby się odsunął w
cień. Może to jakiś nowy projekt???... a może po prostu zmęczenie materiału.
Wolałabym to pierwsze a Wy???
Obserwuj wątek
    • grace81 Re: Oldfield!!! 20.02.05, 11:42
      Ja kiedyś dawno temu lubiłam Oldfielda, ale właśnie nie tego ambitnego tylko
      tego od "Moonlight Shadow". Bez specjalnego szaleństwa na tym punkcie, ale miło
      posłuchać. Z tym że wątek o Oldfieldzie chyba tu niedawno widziałam.
    • znawcah Re: Oldfield!!! 20.02.05, 15:23
      Ja znam Oldfielda, sciagnalem wiekszosc jego plyt, ale zniechecil mnie fakt, ze
      polowa to plyty na nowo nagrane, przez co mialem spore zamieszanie w plikach.
      Muzyke ma na pewno bardzo roznorodna, ale mnie nie zainteresowala. Znam kilka
      hitow z radia i mysle ze tam Oldfield ze swoja tworczoscia sie nadaje.
    • Gość: Lecho Re: Oldfield!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:56
      Fakt, Mike od dłuższego czasu gryzie swój ogon, niestety bo jego pierwsze płyty
      to było prawdziwe i nikwestionowane mistrzostwo świata. Brak epigonów i
      następców.
    • haribo_goldbaren Re: Oldfield!!! 20.02.05, 17:28
      Moj ulubiony tworca,a tak przy okazji polecam popatrzec sie czasami na starsze
      watki:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=19526696&v=2&s=0
      • joseph80 Re: Oldfield!!! 20.02.05, 20:58
        Pierwsze płyty Oldfielda to płyty wybitne: Tubular Bells, Hergest Ridge,
        Ommadawn to dzieła skończone.

pzdr
        Jos
      • Gość: szaramysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.05, 21:15
        Dzięki serdeczne za "odsyłaczka". Po prostu od niedawna goszczę na tym forum i
        nie sięgałam za bardzo wstecz.A widzę że warto. Pozdrawiam.
        • haribo_goldbaren Re: Oldfield!!! 21.02.05, 16:54
          Gość portalu: szaramysz napisał(a):

> Dzięki serdeczne za "odsyłaczka". Po prostu od niedawna goszczę na tym forum i
          > nie sięgałam za bardzo wstecz.A widzę że warto. Pozdrawiam.
          Nie ma problemu,najwazniejsze ze tez lubie Oldfielda.Ja go lubie od
          dziecka,chyba zawsze juz bedzie artysta nr 1 dla mnie.
      • tegoslaw_szuka_zony Re: Oldfield!!! 20.02.05, 22:15
        haribo_goldbaren napisał:

> Moj ulubiony tworca,a tak przy okazji polecam popatrzec sie czasami na starsze
        > watki:

"Popatrzec sie" - Boze, Ty widzisz i nie grzmisz!!! Admin powinien usuwac takie
        chamskie wpisy.
        • piotrek_63 Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 22:16
          Przepraszam, czy Ty masz moze jakis powazny problem ze soba? Bo dopisujesz sie
          wszedzie bez sensu, moze zabierz glos w jakiejs dyskusji na temat, bo nudne sie
          juz robia Twoje "smieszne" komentarze na poziomie malego dziecka...
          • tegoslaw_szuka_zony Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 22:18
            Mam straszliwe problemy ze soba. Takie, jakich nawet TY sobie nie wyobrazasz.
            • piotrek_63 Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 22:27
              Nie wyobrazam sobie, ale wyobrazam sobie ze sa miejsca inne, lepsze do
              rozwiazywania takich problemow.
              • tegoslaw_szuka_zony Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 22:30
                Alez ja tu nie rozwiazuje swoich problemow. Ja tu sie wspaniale relaksuje.
                • piotrek_63 Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 22:41
                  tegoslaw_szuka_zony napisał:

> Alez ja tu nie rozwiazuje swoich problemow. Ja tu sie wspaniale relaksuje.

To badz uprzejmy relaksowac sie gdzie indziej a nie zasmiecac forum.
                • haribo_goldbaren Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 23:13
                  Tegoslaw napisz cos o Oldfieldzie,jakie plyty lubisz jakie nie.
                  • tegoslaw_szuka_zony Re: Do tegoslaw_szuka_zony 20.02.05, 23:58
                    haribo_goldbaren napisał:

> Tegoslaw napisz cos o Oldfieldzie,jakie plyty lubisz jakie nie.

Wydaje mi sie, ze masz czkawke. Polecam szklanke wody.
    • opelvectra Re: Oldfield!!! 20.02.05, 22:45
      Oldfield jest w porzadku. Nie znam dokladnie calej dyskografii, ale z tego co
      znam najabrdziej lubie Tubular Bells II i I(dwojka ma szczegolne miejsce u mnie
      w sercu),"the songs of distant earth", TB III niezbyt przypadlo mi do gustu.
      Lubie tez te jego piosenkowa pop-strone z Maggie Reilly, itd. Co do nowszych
      rzeczy mam Tres Lunas i jest ok, chociaz "To be free" nie musialo sie tam
      znalezc. Ale niech Mike zbiera sily, nie spieszy sie i zaskoczy nas czyms
      interesujacym.
    • Gość: Jacenty Re: Oldfield!!! IP: *.chello.pl 21.02.05, 09:13
      Oldfield był wyjątkowy i niepowtarzalny mniej więcej do końca lat
      siedemdziesiątych. Później jeszcze dużo muzyki, ale w większości przypadków
      niewartej uwagi. Bywa.
      • Gość: szaramysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 16:50
        Ilu ludzi tyle zdań. To chyba normalne i tak powinno być. Dlatego nie do końca
        z Tobą się zgodzę i jako przykład podam "Guitars" z końca lat
        dziewięćdziesiątych. Uwielbiam tą płytę i uważam, że z pewnością jest warta
        uwagi. Nie są to taneczne hity w stylu "Moonlight shadow", ale liryczna muzyka
        też często sprawia ogromną przyjemność i w tym przypadku tak jest. Ponadto
        często sięgam do płyt "Earth moving" i "Discovery" które bardzo, bardzo lubię.
        Brakuje mi ogromnie czegoś nowego, dlatego tak jak napisałam na początku wątku
        liczę, że ta cisza to "cisza przed burzą" i Mike zaczaruje swoich fanów nową
        cudowną płytą. Zwolenników, przeciwników i neutralnych pozdrawiam równie
        serdecznie.
        • haribo_goldbaren Re: Oldfield!!! 21.02.05, 16:56
          Swietnie napisane.Tez uwielbiam Guitars,ze o Amarok nie wspomne.Powinnas
          czesciej pisac na forumsmile
          • Gość: szaramysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 18:19
            Cała przyjemność po mojej stronie szczególnie że dotyczy muzyki, której wydaje
            mi się słucham od zawsze. Teraz także z głośników pobrzmiewa mi dyskretnie "Let
            there br light" (The songs...)
            A przy okazji polecam Ci także coś mało znanego, ale mnie zachwyciło to
            mhmhmhm....ścia lat temu. Jeff Wayne - "War of the worlds". A może już znasz???
        • Gość: Jacenty Re: Oldfield!!! IP: *.chello.pl 21.02.05, 16:57
          To oczywiście kwestia gustu, ale jednak odrobinę się dziwię Twojemu zachwytowi
          nad wymienionymi tytułami. Znasz płyty typu Tubullar Bells, Hergest Ridge czy
          Ommadawn i zachwycasz się Guitars i Earth Moving? Nie rozumiem, ale
          pozdrawiam wink
          • opelvectra Re: Oldfield!!! 21.02.05, 17:44
            Ze sie tak miedzy Was wtrace. Tez lubie zarowno TB i Earth Moving. Zupelnie inne
            klimaty, ale wszystko zalezy od nastroju. Earth Moving kojarzy mi sie z
            dziecinstwem, byc moze stad ten sentyment. Guitars nie slyszalam, wiec sadze, ze
            czas nadrobic zaleglosci.
            • Gość: Jacenty Re: Oldfield!!! IP: *.chello.pl 21.02.05, 17:51
              Nastrój nastrojem, a te płyty dzieli przepaść.
              • opelvectra Re: Oldfield!!! 21.02.05, 17:54
                Roznice (przepasc) slysze, co nie zmienia faktu, ze mozna obie plyty lubic smile
          • Gość: szara mysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 18:04
            Nie dziw się... Od Tubullar Bells wszystko się zaczęło, potem było II, III,
            Millenium. I w zasadzie znajmomość twórczości Oldfielda dla "przeciętnego"
            słuchacza do tych tytułów się ogranicza. A jednak warto sięgnąć do tego "co
            pomiędzy". Nuta starego dobrego Oldfielda pobrzmiewa w każdej z płyt, a jednak
            znacznie różnią się od siebie.Pojawił się w tym wątku "The songs of distant
            earth" - i słusznie, bo to też świetna płyta.I w moim uznaniu lepsza od
            Ommadawn. Na marginesie dodam, że miałam niewątpliwą przyjemność "zaliczyć"
            koncert Mike'a w Katowicach kilka lat temu. Na samo wspomnienie tego wydarzenia
            dostaję "gęsiej skórki". Było cudownie, widowiskowo i ... nieziemsko (w końcu
            w "Spodku") - Tubullar Bells III i Guitars. Być może dlatego odbieram utwory z
            tej płyty troszkę inaczej jak Ty. Zachęcam Cię gorąco do "klimatycznego"
            odsłuchania "Muse", "Embers" i "Enigmatism" (Guitars).Życzę miłych wrażeń.
            • Gość: Jacenty Re: Oldfield!!! IP: *.chello.pl 21.02.05, 18:10
              Słyszałem wszystkie płyty Oldfielda i to bynajmmniej niejednokrotnie. Mimo, że
              akurat The Songs Of Distant Earth uważam za jeden z bardziej udanych
              późniejszych albumów Mike'a, porównanie do Ommadawn uważam za nietakt wink
              Oczywiście jednak de gustibus itp itd oraz etc wink
              • Gość: szaramysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.05, 18:28
                A więc jednak "FAN", tyle tylko że bardzo bardzo krytyczny.
                Powiem więc tak - to nie nietakt, to "de gustibus itp itd oraz etc"smile))
                Pozdrawiam lirycznie.
    • glewik_pospolity Re: Oldfield!!! 21.02.05, 20:51
      Milo że ktoś go jeszcze wspomina. Zasadniczo Discovery nie lubię, Voyager, choć
      tu dotychczas nie wspominany, kocham. Plyta mojego zycia, doslownie.
    • opelvectra Re: Oldfield!!! 28.02.05, 22:29
      Sprobuje reaktywowac ten watek. Wiem, ze wielu nie lubi "piosenkowego", akurat
      ja tak. Patrze na ta czesc piosenkowa widzac otwartosc i niezwykly talent
      Oldfielda do pisania nie tylko ponadczasowych rzeczy w stylu TB czy Hergest
      Ridge, lecz takze calkiem dobrych jakby nie bylo po prostu piosenek. Slucham
      sobie "Moonlight Shadow" czy "To France", "Shadow On The Wall" i mysle, ze sa to
      swietne piosenki pop i z tego co pamietam jak przez mgle to chyba staly sie
      zasluzenie przebojami w tamtych latachsmile
      • Gość: Marcinlet Re: Oldfield!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 10:28
        opelvectra napisała:

> Sprobuje reaktywowac ten watek. Wiem, ze wielu nie lubi "piosenkowego", akurat
        > ja tak. Patrze na ta czesc piosenkowa widzac otwartosc i niezwykly talent
        > Oldfielda do pisania nie tylko ponadczasowych rzeczy w stylu TB czy Hergest
        > Ridge, lecz takze calkiem dobrych jakby nie bylo po prostu piosenek. Slucham
        > sobie "Moonlight Shadow" czy "To France", "Shadow On The Wall" i mysle, ze sa
        t
        > o
        > swietne piosenki pop i z tego co pamietam jak przez mgle to chyba staly sie
        > zasluzenie przebojami w tamtych latachsmile
        Mike Oldfield należy do moich ulubionych muzyków. Zgadzam się z tobą, że jego
        dokonania piosenkowe też są świetne. Fajne melodie, klimat, świetni wokaliści.
        Swoją drogą to nie rozumiem podejścia niektórych ludzi, że 3minutowa piosenka
        pop musi być od razu gorsza niż półgodzinny utwór instrumentalny.
        • Gość: Jacenty Re: Oldfield!!! IP: *.chello.pl 01.03.05, 13:40
          Gdy Oldfield zaczął pisać piosenki, nie stanąłem w rzędzie z ortodoxami
          krytykującymi go za komerchę. W końcu skomponował kilka całkiem udanych
          popowych 3-minutówek. Obecnie jednak nie zdarza mi się wracać do żadnej z nich
          w przeciwieństwie do jego płyt instrumentalnych. Taka to różnica wink
    • Gość: szaramysz Re: Oldfield!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.05, 17:08
      Cieszę się że ktoś odświeżył wątek . Pozdrawiam serdecznie
      wszystkich "Forumowiczów" uszka których klimatyczne utwory Oldfielda radują. I
      bez znaczenia czy te "taneczne, popowe" czy "ambitne instrumentalne".Na każde z
      nich jest czas i miejsce. Miłego słuchania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka