Dodaj do ulubionych

Jakie kolumny kupic? Co to jest za firma ENERGY?

IP: 195.41.66.* 27.06.02, 13:09
Mam pewna manie kolumnowa i lubie zmieniac cos od czasu do czasu. Poniewaz mam
do obsluzenia az 3 miejsca, w ktorych slucham muzyki jest nad czym sie glowic.
Ostatni sluchalem w sklepie kanadyjskich kolumn ENERGY i zrobily na mnie dobre
wrazenie (zdaje sie xl-26). Nie znam zas tej firmy zupelnie i niewiele review
mozna znalezc w internecie. Czy ktos to ma w domu? A jezeli nie to co polecacie
w okolicach 2000 - 3000 zl za pare. Chodzi o hi-fi stereo a nie o surround.
Muzyka wszelka, nie nastawiona na basowo dudniacy rock ale wszystko poukladane
i na swoim miejscu.

pzdrw
soso
Obserwuj wątek
    • pastwa Re: Jakie kolumny kupic? Co to jest za firma ENERGY? 27.06.02, 16:11
      W tej cenie ( a nawet taniej, bo około 1900 PLN)zdecydowanie polecam podłogowe
      Avance Omega 503( dystrybucja Audio System, przynajmniej w Polsce) bo:

Słuchanie dowolnej muzyki jest na tych kolumienkach bardzo relaksujące, co
      więcej, są wybitnie( w swoim przedziale cenowym, ale też i trochę powyżej)
      przejrzyste,super przestrzeń,bas jest głęboki i szybki,dobrze kontrolowany.
      Bardzo duża kultura brzmienia, mówiąc krótko.

Koniecznie(!) przesłuchaj też podłogowe:
      RLS Phobos( dystrybucja RLS - cena około 2400) - wskazany wydajny piec.

Ps.Te kolumny mogłyby powalczyć bez dużego wstydu z większością nawet 3 krotnie
      droższych kolumn.Jakie masz źródło i wzmacniacz ?

Pastwa

• Gość: jacek 2 Re: Jakie kolumny kupic? Co to jest za firma ENERGY? IP: *.abo.wanadoo.fr 27.06.02, 17:05
      Polecam kolumny francuskiej firmy Cabasse .Sa doskonale- o pieknym naturalnym
      brzmieniu,choc nie tanie(dostepne w Polsce).Adres strony :www.cabasse.com
    • pastwa ENERGY ? 27.06.02, 17:07
      Słyszałem, ale o brytyjskiej firmie Acoustic Energy, więc nie wiem, czy tą
      właśnie firmę miałeś na myśli( zwłaszcza że napisałeś "kanadyjska").
      • Gość: soso Re: ENERGY ? IP: 195.41.66.* 27.06.02, 18:23
        Nie, nie acoustic energy - to firma dobrze zanana. Zwyczajnie ENERGY i 100%
        Kanada. Oni istnieja nawet dlugo i dostali troche nagrod z absolutnego topu.

Avance omega nie wystepuja w tutejszych sklepach choc podobno ta firma
        (angielska?) ma siedzibe w Danii i tu produkuje. To nawet pasuje bo Dania to
        mocarstwo kolumnowe a w glosnikach to absolutny top.

Cabasse takze nie sa latwe do dostania w Danii ale sluchalem kiedys w Polsce
        takich z dolnego zakresu i mnie nie zachwycily. To bylo cos w stylu muzyka gra
        swoje a te kolumny wciaz swoje. Wszystko przekrecaly na swoja modle. Jakies
        takie pretensjonalne brzmienie, pseudo-monumentalne. Ale bylo to tylko
        zetkniecie z jednym typem, zdaje sie, ze cena w okolicy 3000 zlotych i wyglad
        dosc przecietny. Niestety, nie pamietam nazwy ale to bylo ponad rok temu.

soso
        • pastwa To jeszcze kilka typów proponuję... 27.06.02, 18:51
          Paradigm Studio 20 ( około 3000 PLN ),Shan Aztec 250 (2500),Proac Tablette 2000
          ( 4000),
          albo zaszalej z Proac Studio 125 ! (5500)- moje marzenie( cenowo i brzmieniowo)
          jak na chwilę obecną.

Powodzenia

• Gość: Astra Re: ENERGY ? IP: *.ima.pl 27.06.02, 18:23
        Ja mam BOSE i dla mnie są super, selektywne. Polecam.
        • Gość: soso Re: ENERGY ? IP: 195.41.66.* 28.06.02, 09:51
          To maja byc kolumny do roboczego mieszkania a nie do domu. Pokoj wprawdzie jest
          duzy - 64 m2 ale nie chce sie wykosztowywac a tylko kupic cos za okolo 2000 -
          3000 co bedzie dobrze brzmialo. Za ta cene mozna tak samo trafic cos
          odpowiedniego jak i badziewie. Stad saduje i slucham po sklepach. W Danii nie
          ma jakiegos szczegolnie wielkiego wyboru w sklepach a z kolei kupowanie poprzez
          internet jest w przypadku kolumn troche niecelowe - chodzi przeciez nie o
          wyglad.

Paradigm Studio 20 ( około 3000 PLN ),Shan Aztec 250 (2500) - tego obawiam sie
          nie ma pod reka.

Proac Tablette 2000( 4000) znam i nie sa one w moim typie a poza tym drogie

Proac Studio 125 to tez nie to - za drogo.

Bose to renomowana firma ale takze nie spotkalem w Danii.

Tu do woli sa kolumny dunskie, oraz tych wielkich koncernow typu Hardan czy JBL
          lub B&W. No i problem jest taki, ze jak cos tanszego to zwykle do brzmienia
          rokowego lub malutkie. Jak lepsze to drogie. Natomist niektore 'pospolite'
          firmy daja nieraz dobry towar w rozsadnej cenie. I tego szukam. Wlasnie Energy
          ma takie walory przy sluchaniu w sklepie a na dodatek teraz jest wyprzedaz. Z
          kolei nie wiem, czy to aby nie podpucha i kiepskie materialy spowoduja, ze po
          kilku miesiacach wszystko nie zacznie sie rozchodzic. Z drugiej strony ta
          nagroda EIDA cos mowi.
          Eltax czy Jamo graja tylko poprawnie. Dali, Audiovector czy inne mniejsze firmy
          jak dobre to drogie, podobnie z JBL, czy B&W. No i badz tu madry smile

pzdrw

soso
          • pastwa 64 m2 ! 28.06.02, 12:02
            Tutaj problem raczej tkwi w wielkości tego pokoju(to bardziej salon),niewiele
            kolumn będzie wstanie wypełnić go dźwiękiem o opdpowiednim ciśnieniu,nie mówiąc
            o istnieniu basu....,rozumiem zatem ze bardziej szukasz czegos co będzie miło
            brzęczało w tle( założona cena w tym przypadku tak podpowiada ).

Może więc jeszcze te kolkumny;

podstawkowe PSB Century 500i (2100) bardzo duzy, mocny dźwięk i mają klasę,
            Paradigm Monitor 3 v.2 (2000) - może jednak da się znaleźć,dają ogromny dźwięk
            i uszy nie krwawią wcale,

Niestety z wymienionych przez Ciebie dunskich firm w tej cenie nic rozsądnego
            do głowy mi nie przychodzi,uważam ze klasę dana firma pokazuje wtedy, gdy
            potrafi zaoferować coś dobrego za niewielkie pieniądze, bo za te duże, to już
            nie sztuka.

Wychodzi na to,że duński "szewc" chodzi boso wink

• kalasznikowa22222 Re: Jakie kolumny kupic? Co to jest za firma ENER 26.11.18, 19:35
      Oficjalny sklep STX ma bardzo fajny wybór kolumn, teraz na cyber monday jest sporo przecen smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka