gregkor 11.07.02, 16:03 Alvin Lee z Ten years After w kawałku "Im going home". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cze67 Re: Twoja ulubiona solówka. 11.07.02, 16:16 gitarowa - Steve Hackett - Dancing Withe The Moonlight Knight - Genesis klawiszowa - Tony Banks - Cinema Show - Genesis perkusyjna - Ringo Starr - The End - The Beatles basowa - Mike Rutheford - Can Utillity and The Coastliner - Genesis saksofonowa - ktos tam w utworze Old England - The Waterboys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paxon Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.zlo.cxt.pl 11.07.02, 17:06 Pan Edward van Halen- BEAT IT - dla mnie klasyka W Polsce: Jan Borysewicz -Smutek duszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 18:25 klawiszowa - Jon Lord (Deep Purple) - Highway Star z "Made in Japan" gitarowa - R.Blackmore (DP) - Child in Time ------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sese-seko Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.chello.pl 11.07.02, 18:28 mialem solowe z kolega Tomkiem w 3klasie podstawowki... walczylismy o dziewczyne... wygralem, wiec jest moja ulubiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 11.07.02, 18:46 Gitarowych jest zbyt duzo żeby tu wymieniać. Więc perkusyjne. Pewnie cięzko Wam uwierzyć i nawet będziecie się ze mnie śmiać ale z tych co słyszałem (a słyszałem niewiele) najbardziej podoba mi się utwór będący w 90 % solem na perkusji że studyjnej płyty Kiss "Revenge" - utwór chyba nazywał się "Carr Jam 1981". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 18:58 Witam ! Gitara – Jimmy Page „Stairway to heaven” wersja z „The song remains the same” Bas – Jaco Pastorius „ Slang” z „Weather Report 8:30” Skrzypce – Jean Luc Ponty „ Egocentric Molecules” z „Cosmic Messenger” Perkusja – Iron Butterfly – „In-A-Gadda-Da-Vida” Klawisze – Patrick Moraz „Credo” Refugee Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekris Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 21:09 Slash z Guns N Roses - November Rain Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: Twoja ulubiona solówka. IP: 217.96.37.* 26.08.02, 14:32 a dla mnie Slash najpiękniej gra w Sweet Child o'Mine i Estranged Fajnie, że ktoś jeszcze pamięta o G'n'R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugugunan Chłopcy z ferajny... IP: *.mrzezyno.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 21:38 Uwielbiam słuchać fortepianowej cody w "Layla" by Derek and the Dominos... O ile można to nazwać solówką... Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 ulubione solówki 11.07.02, 23:00 Świat: Gitarowa - Andy Summers w "King of pain" The Police/Alan Holsdworth w "In the dead of night" United Kingdom Basowa - Jaco Pastorius w "Teen Town" Weather Report Perkusyjna - Danny Seraphine w "I'm man" Chicago Klawiszowa - Tony Banks w "Fifth a firth" Genesis Inna - Dick Parry w "Us and Them" Pink Floyd (sax) Polska: Gitarowa - Dariusz Kozakiewicz w "Gdy gaśnie w nas płomień" Test Basowa - Jerzy Kawalec w "Ptak moich marzeń" Krzak Perkusyjna - coś mnie korciło żeby wpisać słynne solo Piotrowskiego w "Słodkiego miłego życia", ale w tej kategorii nic mi nie przychodzi do głowy Klawiszowa - Leszek Możdżer w "Śmierdzi mi z ust" Kury Inna - Tomasz Świtalski w "The Real One" Brygada Kryzys (sax) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ulubione solówki IP: 2.3.STABLE* / 10.10.15.* 12.07.02, 13:33 teddy4 napisał(a): > Klawiszowa - Tony Banks w "Fifth a firth" Genesis Witam ! Chyba chodziło Ci o "Firth of fifth" - ładnie gra Banks i Hackett. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek666 Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 10:19 czymś w rodzaju solówki na basie jest "anesthesia (pulling teeth)" w wykonaniu cliffa burtona. a poza tym to kirk hammett bardzo ładnie sobie radzi w "ride the lightning". taa.... był kiedyś taki zespół thrash metalowy - metallica... Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 10:43 Gitarowe: Lynyrd Skynyrd koncetowy "Free Bird" studyjny "Working for MCA" Alvin Lee "Good Morning Little Scoolgirl" z "Shhhh" Ten Years After Billy Gibons w "La Grande" ZZ Top Jimmy Page "Whole Lotta Love" dużo tego by jeszcze pisać, ale te mi się wryły w pamięć najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 11:39 Gitara - Frank Zappa - Watermelon in Easter Hay na "Joe's Garage" Perkusja - Ruth Underwood u Zappy - album "Roxy and Elsewhere" - "Do you ever wash that thing?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.ek.univ.gda.pl 12.07.02, 12:45 saxofon - Grzech Piotrowski "Movin'" Freedom nation Odpowiedz Link Zgłoś
gregkor Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 13:13 Widzę, że wątek się rozwinął o kilka instrumentów, a nawet o muzyków jazzowych, chociaż mi w zasadzie chodziło o rockowych, ale nie będę tego rozdzielać i dodam jeszcze kilka ulubionych solówek z obu gatunków. (znowu by mnie posądzono o zakompleksiony snobizm i chwalipięstwo, więc pomieszam gatunki, żeby było poprawnie politycznie) Klawisze - Jon Lord - "Lazy" z Made in Japan oraz Herbie Hancock - "Cantaloup Island" - któraś z wersji koncertowych. Flet - Ian Anderson (Jethro Tull) - "Bouree" Bass Elektryczny - Marus Miller (z płyty Kenwooda Dennarda)- "Just Drums/Just Get Started/Justice" , Jaco Pastorius - "Kuru/Speak Like A Child" Kontrabass - Ron Carter - "So What" Perkusja - Ian Paice z Deep Purple - "The Mule" Saxofon - John Coltrane - "Love Supreme" Trąbka - Wynton Marsalis - "Father Time" Skrzypce - Jean Luc Ponty - "Aurora" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gregkor Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 13:15 Widzę, że wątek się rozwinął o kilka instrumentów, a nawet o muzyków jazzowych, chociaż mi w zasadzie chodziło o rockowych, ale nie będę tego rozdzielać i dodam jeszcze kilka ulubionych solówek z obu gatunków. (znowu by mnie posądzono o zakompleksiony snobizm i chwalipięstwo, więc pomieszam gatunki, żeby było poprawnie politycznie) Klawisze - Jon Lord - "Lazy" z Made in Japan oraz Herbie Hancock - "Cantaloup Island" - któraś z wersji koncertowych. Flet - Ian Anderson (Jethro Tull) - "Bouree" Bass Elektryczny - Marus Miller (z płyty Kenwooda Dennarda)- "Just Drums/Just Get Started/Justice" , Jaco Pastorius - "Kuru/Speak Like A Child" Kontrabass - Ron Carter - "So What" Perkusja - Ian Paice z Deep Purple - "The Mule" Saxofon - John Coltrane - "Love Supreme" Trąbka - Wynton Marsalis - "Father Time" Skrzypce - Jean Luc Ponty - "Aurora" pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 14:34 Jeżeli felet Andersona to z "Locomotiv Breath". Odpowiedz Link Zgłoś
piki1 Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 13:34 Steve Lukather, TOTO - w "Jake to the Bone" (Kingdom of Desire) Odpowiedz Link Zgłoś
ella22 Re: Twoja ulubiona solówka-Grażyna Auguścik 12.07.02, 13:37 Obecnie jestem pod ogromnym wrażniem wokalnej solówki Grażyny Auguścik w piosence "W olszynie" z koncertu w Ogrodach Krakowskich. pozdrawiam- ELLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.02, 14:14 Steve Hackett w "Firth of fifth" Genesis - porywająca solówka na gitarze. Zresztą klawisze Banksa też są tam genialne. A np. jeśli chodzi o flet, to mistrzem jest oczywiście Ian Anderson z Jethro Tull - są to raczej solówki na flet i gwałtowne połykanie powietrza. A najbardziej to kocham jego "Bouree" - za flet, ale także za świetny bas (nie pamiętam kto tam grał na basie). Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 14:48 Na basie gral tam niejaki Glenn Cornick... Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Twoja ulubiona solówka. 12.07.02, 22:00 cze67 napisał(a): > Na basie gral tam niejaki Glenn Cornick... A na Hammondzie Hammond-Hammond? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudy Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.istop.com / 66.11.170.* 22.08.02, 03:02 > najbardziej to kocham jego "Bouree" ciach Burre nie bylo jego, tylko Jana Sebastian ... Odpowiedz Link Zgłoś
vulture Zgadzam się w zasadzie z Lukasem 12.07.02, 22:00 klawiszowa: Jon Lord w koncertowej wersji Space Trucking gitarowa: Ritchie Blackmore w Highway Star perkusyjna: Ian Paice w The Mule wokalna: Ian Gillan w Strange Kind Of Woman (wersja z Made In Japan) taneczna: Violetta Villas w teledysku "Oczi Cziornyje" Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Twoja ulubiona solówka. 13.07.02, 13:48 Wspomniany Alvin Lee J'm going home i 50000 miles beneath my brain (live). Co do tego ostatniego to może trochę przesadziłem ale bardzo ten kawałek lubię. A z basowych: Andy Fraser z Free i jego solo w Mr Big (gitara Kossoffa w tym samym też fajna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Shade Re: Twoja ulubiona solówka. IP: 195.114.189.* 13.07.02, 14:01 Gitarowa solówka: Jimmi Hendrix - Little Wing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 13.07.02, 18:33 tylko waters w wish you were here. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Twoja ulubiona solówka. 13.07.02, 23:17 Gość portalu: agnes napisał(a): > tylko waters w wish you were here. A na czym tam Waters gra solo? Na burzy czy na radiu? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith3 Re: Twoja ulubiona solówka. 15.07.02, 00:36 a nie gra? ja slyszalam na koncercie jak gral. Odpowiedz Link Zgłoś
teddy4 Re: Twoja ulubiona solówka. 15.07.02, 20:28 lilith3 napisała: > a nie gra? > ja slyszalam na koncercie jak gral. Ja też byłem na tym koncercie i to co grał Waters to był wstęp. A nie solo. Odpowiedz Link Zgłoś
seqence Re: Twoja ulubiona solówka. 15.07.02, 14:37 Hehe jeśli chodzi o szybkość to niedawno wgrzebałem przyjemny kawałek w sieci (Alvin Lee Co. i inni nastawieni na rajdowanie ustpują). Pozostaje tylko pytanie czy szybkość i granie skal to jedyny cel tzw. Solówek bo w takim razie byle komputer bije człowieka na tym polu odrobine) www.scottmishoe.com/MalFunkShen.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Twoja ulubiona solówka. 15.07.02, 20:03 Jeśli ma być wolniejsze solo, no to moim zdecydowanym faworytem jest śp. Duane Allman np. w "Whipping post". W sumie to przy solach nie chodzi wcale o szybkość tylko chyba o jakiś specjalny klimat którego określić nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzol Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.chello.pl 15.07.02, 21:13 Edward van Halen - Erupiton i wiele innych tego gitarzysty Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Twoja ulubiona solówka. 16.07.02, 21:21 Zawsze tam gdzie ty i Sztuka latania z Koncertowej Lady Pank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widmo Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.gpw.com.pl 30.07.02, 16:04 Grzegorz Skawiński - Nasze Randez Vouz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartoo Re: Twoja ulubiona solówka. IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 01:53 Jimmy Page (Led Zeppelin) - "Achilles Last Stand"!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Twoja ulubiona solówka. IP: 213.25.168.* 02.08.02, 12:12 Aktualnie: Frank Zappa "Inca Roads". Zresztą Frank Zappa dla mnie był przede wszystkim genialnym gitarzystą, bo te jego kabarety mnie denerwują. Fajna jest też solówa w utworze Aphrodite's Child "Aegian Sea" z płyty 666. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Twoja ulubiona solówka. 02.08.02, 12:22 a moze byc solowka wokalna? bo ja bym mial faworytow dwoch: Clare Torry w Great Gig In The Sky z Dark Side Of The Moon Floydow oraz Ian Gillan w Child In Time. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociec dyrektor Re: Twoja ulubiona solówka. IP: 195.136.45.* 08.08.02, 15:53 Nie jest to solówka,ale chyba najbardziej genialna gra wstępna - riffy Slayera w "Hell Awaits". Potem jest kaszana,ale początek ociera się o geniusz. Szkoda tylko, ze na tym się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
waldi123 Re: Twoja ulubiona solówka. 08.08.02, 23:03 perkusyjna - John Bonham "Bonzo" - "Mobby Dick" gitara - jest tego duzo trudno sie zdecydowac, ale moze Jimmi Hendrix w jednej z solowek w Woodstock Odpowiedz Link Zgłoś