Dodaj do ulubionych

współczesny rock progresywny

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.06.05, 18:41
chciałem uzyskać wasze opinie o wspołczesnym rocku progresywnym. Jakie kapele
cenicie, a jakie uważacie za słabe. Czy muzyka progresywna będzie ewoluowała
w kierunku metalu. Proszę o opinie
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: en.de Re: współczesny rock progresywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:56
      mam szczerą nadzieje, ze jednak nie, jesli chodzi o ewolucje w kierunku metalu,
      choc i tu fałszywy podział. specem nie jestem, bardziej moj chlopak, ale to co
      ostatnio zachwyca do Adriam Belew i Riverside, o ile miesci się w kanonie.
    • dreaded88 Re: współczesny rock progresywny 06.06.05, 21:19
      Najlepsza współczesna kapela progresywna to chyba Van der Graaf Generator. No i Ulver. Co do metalu, to wchłonął on to, co było najlepszego w progu, poczynając od "Into the Pandemonium" Celtic Frost - efekty to europejski nurt postdeathowy z połowy lat 90. (MDB, Tiamat, Gathering etc.) czy współczesne wyczyny takich orkiestr jak Solefald czy Alchemist. Powtarzanie tej drogi przez progowców z drugiej strony byłoby niezbyt twórcze, stąd moje odczucia wobec metalizacji np. Porcupine Tree są ambiwalentne. Są jeszcze takie projekty jak Liquid Tension Experiment - cudna, powalająca technika, ale mam wrażenie obcowania, jak to ujął św. Paweł, z miedzią brzęczącą i cymbałem brzmiącym.
      • pendragon_pl Re: współczesny rock progresywny 07.06.05, 20:49
        Van Der Graaf Generator, współczesna kapela progresywna? Coś chyba pomieszałeś,
        chyba że dla Ciebie współczesny zaczyna się tuż po wojnie.VDGG to zespół
        zaliczany już do klasyki, Peter Hammill to człowiek który współtworzył ten nurt
        muzyczny, między innymi obok takich sław jak Marillion, Genesis czy... Pendragon.
        Zgadzam się za to co do LTE, naprawdę powalająca muzyka.
        Jesli chodzi o moje typy współczesnego rocka progresywnego to skupiłbym się w
        tym poscie na ostatnich dokonaniach naszych rodaków, mianowicie Riverside
        zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoją płytą "Out Of Myself"
        • dreaded88 Re: współczesny rock progresywny 07.06.05, 21:16
          pendragon_pl napisał:

> Van Der Graaf Generator, współczesna kapela progresywna? Coś chyba pomieszałeś,
          > chyba że dla Ciebie współczesny zaczyna się tuż po wojnie.

I to rosyjsko-japońskiej.

> VDGG to zespół
          > zaliczany już do klasyki, Peter Hammill to człowiek który współtworzył ten nurt
          > muzyczny, między innymi obok takich sław jak Marillion, Genesis czy... Pendrago
          > n.

No jasne, ale nie jest, jak się okazuje, szacownym, pokrytym kurzem, pleśnią i pajęczyną antenatem, spoczywającym w błogości w rodzinnej krypcie, ale żywym organizmem, czego dowodem "Present" (byłbym ostrożny w stawianiu M i P w jednym szeregu z VdGG czy KC, a nawet G, tak na marginesie).

> Zgadzam się za to co do LTE, naprawdę powalająca muzyka.
          > Jesli chodzi o moje typy współczesnego rocka progresywnego to skupiłbym się w
          > tym poscie na ostatnich dokonaniach naszych rodaków, mianowicie Riverside
          > zaskoczył mnie bardzo pozytywnie swoją płytą "Out Of Myself"

Indukti niezłe jest.
          • Gość: Leatherface Re: współczesny rock progresywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:38
            pendragon_pl napisał:
            > > Van Der Graaf Generator, współczesna kapela progresywna?

Niby nie, ale wrócili, co jest wg mnie najważniejszym wydarzeniem na scenie
            progrockowej w ciągu ostatnich paru lat.

dreaded88 napisał:
            byłbym ostrożny w stawianiu M i P w jednym s
            > zeregu z VdGG czy KC, a nawet G, tak na marginesie).

Ja również. Tak się składa, że Hammill i s-ka byli (niedoścignionym) wzorcem
            dla Marillion. Zupełnie inne czasy, i jakość też inna niestety...
    • Gość: As Re: współczesny rock progresywny IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 06.06.05, 21:51
      Nie jestem ekspertem, ale powaliła mnie płyta "Contagion" Areny. Niby nic
      nowego, ale tak podane, że chce się słuchać na okrągło.
    • Gość: H Re: współczesny rock progresywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:58
      Jak dla mnie to raczej regresywnie ostatnio, a nie progresywnie.
      Chyba najbardziej w ciągu ostatnich kilku lat podobało mi sie No Man -
      wszystkie płyty bez wyjatku - chyba najbardziej niebanalne i najciekawsze
      zjawisko w progresywnych okolicach (bo Porcupine Tree, chociaz budził jeszcze
      kilka lat temu apetyt, to teraz robi się raczej męczące). No Man nagrywają
      naprawdę urzekajace płyty. "Power To Believe" King Crimson też mi się bardzo
      podobało. A o tym, zę przy odpowiednim talencie można wiele wykrzesać z raczej
      już wyeksploatowanej typowo progresywnej formuły - przekonuje "Marbles"
      Marillion - śliczne. Nie słyszałem tego nowego VDGG. Naprawdę jest taki
      znakomity?
      Nie przesadzałbym z "metalizowaniem się" kierunku - to raczej metal
      sie "progizuje" - dobre przykłady to większosć symfonicznych blackowców, którzy
      przeciez "progizują" na swój sposób już prawie od 10 lat, no i oczywiście
      Opeth, który z metalowego stał sie przyjemnie artrockowy.
      Pozdrawiam!
      • Gość: papi Re: współczesny rock progresywny IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.06.05, 23:20
        NO Man mi się również bardzo podoba. Szczególnie płyta Returning Jesus, a
        ostatni Marillion jest rewelacyjny. Na uwagę zasługuje również ostatniapłyta IQ
        Dark Mater, jak również mimo wszystko PORCUPINE TREE. Dla mnie jednak nowym
        obliczem rocka progresywnego jest THE MARS VOLTA z genialną płytą Frances The
        Mute.
        Co o tym sądzicie
        Pozdrawiam
        • Gość: lesio Re: współczesny rock progresywny IP: *.idea.pl 07.06.05, 21:30
          o tak. King Crimson stale i wciąż. A ponadto polecam Toola, który zwie się
          matematycznym metalem, ale z gatunkiem tym (metalem w sensie stricto) na
          szczęście nie ma aż tak wiele wspólnego. [tak a propos kiedy, do ch..a pana,
          nowa płyta będzie !?]. Jeśli zaś chodzi o metal jako taki (konkretnie death) to
          nie ma obecnie nic lepszego niż Meshuggah, momentami bardzo crimsonowy, bardzo
          progresywny. W ogóle to wszysto jest progresywne. Radiohead, Sigur Rós, Dream
          Tijater, w jakimś sensie. No może poza White Stripes.
          • Gość: lesio Re: współczesny rock progresywny IP: *.idea.pl 07.06.05, 21:33
            co do mars volty to jak najbardziej owszem. Nie mogę doczekać się koncertu.
        • Gość: papi Re: współczesny rock progresywny IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.06.05, 22:07
          Bardzo mnie cieszy powrót Van Der Graff Generator po bardzo długich latach
          milczenia.Dla mnie jest to jedna z ważniejszych płyt tego roku. Jednak w dniu
          wczorajszym ukazała się jeszcze jedna perełka tzn.NOWA PŁYTA DREAM THEATER
          OCTAVARIUM. Cała płyta jest rewelacyjna, ale tytułowa suita to mistrzistwo
          świata (pokłon dla YES, GENESIS czy PINK FLOYD).
          Jeśli chodzi o koncert THE MARS VOLTA to napewno będzie wspaniały, a już w
          październiku w poznańskiej Arenie wielki DREAM THEATER
          Pozdrawiam
          • Gość: H Re: współczesny rock progresywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:12
            Muszę przyznać, ze akurat Dream Theater raczej mnie nudzi i nie spodziewam sie
            zmian na nowej płycie... Ale cóż, de gustibus...
    • Gość: be wspolczesny rock regresywny... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.05, 12:31
      ...chyba tak powinno sie nazywac muzyka, ktora z zalozenia jest wtorna? pomijam tu rzecz jasna
      aspekt "piekna", "uduchowienia" czy "wzruszenia", bo nikt kto ma ukonczone 14 lat nie bedzie sie
      wzruszal przy opowiesciach nie potrafiacych dojrzec pajacykow... a porownac VDGG i marillion czy
      pendragon to jak porownac mazowieckiego do syna leszka millera
      • Gość: As Re: wspolczesny rock regresywny... IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 08.06.05, 12:37
        Chyba chciałeś obrazić kilka osób tym postem. Zarowno fanów, jak i muzyków
        zespołów o których jest wątek. Mam jednak wrażenie, że Ci się nie udało, z
        czego się bardzo cieszę.
        • Gość: wieniak Re: wspolczesny rock regresywny... IP: *.idea.pl 08.06.05, 12:47
          ależ udało się. ja osobiście czuję się urażony i żądam przeprosin. W przeciwnym
          wypadku nie napiszę żadnego postu przez piencet lat.
    • Gość: Kamil Re: współczesny rock progresywny - Mechanism IP: *.pl 21.05.14, 09:19
      Witam Serdecznie

Chciałbym zaproponować pewną kapelę z pomorza smile nazywa się Mechanism
      www.youtube.com/watch?v=eHj4MWQIJoQ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka