mallina 07.06.05, 14:43 www.bykom-stop.avx.pl/ BYKOM-STOP - Poprawna pisownia i ortografia w Internecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szprota hm... 07.06.05, 15:32 no nie wiem, nie wiem staram się pisać poprawnie i błędów zasadniczo nie robię, ale z drugiej strony daleka jestem od potępiania osób, które piszą nieortograficznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: hm... 07.06.05, 16:00 przeciez nie chodzi o potepianie. ja tez sie staram pisac poprawnie ale nie mam pewnosci czy czasem jakis blad mi sie nie wymknal ale nadmiar bledow mnie razi. mam spory problem z interpunkcja, byc moze kogos to bardziej denerwuje niz bledy ortograficzne. ale udziwnione pisanie(mala -duza litera na zniane w jednym wyrazie, czy tez zamista sz -sh, u - oo, itp) zle dziala na moje oczy Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: hm... 07.06.05, 16:22 mallina napisała: > ale udziwnione pisanie(mala -duza litera na zniane w jednym wyrazie, czy tez > zamista sz -sh, u - oo, itp) zle dziala na moje oczy A yA OOvaZhAm ZhE tO MeeLoShYe i SwOtKyE. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaj_75 Re: hm... 07.06.05, 16:37 bez sęsu. hciaubym załówarzyć, rze powinnismy odrurzniać gópie ortografy stawiane pszez żekomyh dyskle... dyske... dyskobolów od tfurczego podejścia do ortografji, jakie se czasem urzondzam z pszyjaciułmi. mnie to bawi, o ile oczywistym jest, rze to dla jaj. żekłem. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaj_75 postscriptum 07.06.05, 16:45 on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze 'świeży'. każdy kij ma dwa końce? Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 17:48 pagaj_75 napisał: > on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią > dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych > wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze > 'świeży'. każdy kij ma dwa końce? > no dokladnie ale i tak nie jest zle, maj Low tak na niemiecki sie przez te germanistyke przerzucila, ze robi bledy gorsze niz moja 10letnia Siostra a zawsze byla prymuska, do czasu jak miala polski w szkolach u mnie jeszcze dochodzi czynnik swiadomego blednego pisania smsow, tak zeby zjadalo mniej literek, np. hodzi, scegol, strasyc i tym podobne dziwolagi przyczyniaja sie ze potem, piszac cos normalnie, mam male chwile zawahania (no i wlasnie musialem sprawdzic jak pisze sie 'wahac', gdybym nie sprawdzil, napisalbym zle Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: postscriptum 07.06.05, 18:29 Pagaj, ja tez to wlasnie u siebie zauwazylam kiedys wszystko pisalam bez zastanowienia sie, a teraz musze czasem zastanawiac sie nad tym czy "rz", "ch" itd Odpowiedz Link Zgłoś
pagaj_75 Re: postscriptum 07.06.05, 18:49 No właśnie. Kiedyś, w czasach przed internetowych (czyli ponad 10 lat temu, fiu fiu), ze słowem pisanym miałem do czynienia jedynie w postaci książek i gazet, w których (prawie) wszystko było pięknie sprawdzone przez korektora i innych. Zresztą swoją dobrą znajomość ortografii niewątpliwie zawdzięczam temu, że od dość wczesnego wieku całkiem sporo czytałem. A potem przyszedł internet, a wraz z nim stado cierpiących na "dysleksję" (czy oni w ogóle wiedzą na czym polega ta przypadłość?) misiów kolorowych, którzy wbrew pozorom nie są tacy nieszkodliwi jak by się mogło wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: postscriptum 07.06.05, 20:26 pagaj_75 napisał: > on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią > dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych > wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze > 'świeży'. każdy kij ma dwa końce? Nie mam pojęcia czy ma to związek z internetem, ale niestety coraz częściej również i ja się na tym łapię. A kiedyś mistrzem ortografii byłem, serio serio. (Może coś w tym jest, ludzie piszący bez polskich znaków, tony literówek, zaczynanie zdań z małych liter, heh). Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 21:14 ilhan napisał: > (Może coś w tym jest, ludzie piszący bez polskich znaków, zaczynanie zdań z małych liter, heh). rozumiem ze mam sie nad soba zastanowic? ale cholera, ciezko pisac z polskimi znakami nie patrzac na klawiature, przynajmniej jeszcze sie nie nauczylem (bo prawie nie probowalem, a z wielkimi literami na poczatku zdan tez mi jakos nie po drodze ale moze za jakis czas zrobie sobie dzien pisania po polskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: postscriptum 07.06.05, 21:26 spokojnie, Ilhan pewnie mnie mial na mysli Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 21:32 Ty zawsze mozesz powiedziec ze nie masz polskich znakow i shifty sie zaciely, a caps lock wypadl Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: postscriptum 07.06.05, 23:35 Nie do konca - jak sie postaram to mam polskie znaki ale mam tez niemiecka klawiature i po prostu nie chce mi sie ciagle zmieniac z niemieckich ustawien na polskie, ot lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: postscriptum 07.06.05, 21:36 mallina napisała: > spokojnie, Ilhan pewnie mnie mial na mysli Nikogo konkretnego - jedynie setki tysięcy użytkowników internetu Odpowiedz Link Zgłoś
szprota jasne, że nie 07.06.05, 16:34 chodzi mi tylko o to, by nie popaść w przesadę ani w jedną ani w drugą stronę - dbać o pisownię, ale z wyrozumiałością dla błędów w każdym razie, bannerek na blogu powiesiłam Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 20:34 Ja jestem za. Zwłaszcza za tępieniem pokemonów, któe doprowadzają mnie do białej gorączki. Też widzę, że era komputera powoduje u mnie dziwne objawy - czasem muszęzxastanowić isę, jak dany wyraz napisać, choć kiedyś nigdy nie miałam takich problemów. No bo okej, zrobimy bląd, nic się nie stało. Ale taki dzieciak, który żyje w przekonaniu, że ortografia nie istnieje, kiedyś będzie na przykład musiał napisać pismo urzędowe albo ofertę handlową, albo recenzję płyty, i się kurczę zdziwi, że istnieje nie tylko ortografia, interpunkcja, ale nawet cos takiego jak spell check. Hmm, no właśnie, u mnie do watpliwości ortograficznych dochodzi nagminne używanie zapożyczen, kalek, czy po prostu angielskich wyrazów, bo w zasadzie więcej używam tego języka w ciągu dnia niż polskiego. I potem mam problem - jak jest spell check po polsku ? Heh, chyba się starzeję, wyszłam na zgreda. Może przerobię się na aislinn 99 ? A swoją droga, skąd się wzięły te wszystkie jush, koffane, niom...? Jush to jeszcze kumam, ale koffane ? Od Anana Bergerowej ? Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn errata 07.06.05, 20:36 Begerowej miało być, oczywiście. Wczoraj Hair oglądałam i to przeciągłe Beeeeeeeerger na końcu tak mi utkwiło w uszach )) Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: errata 07.06.05, 21:29 a co w zasadzie znaczy "niom"? bo jeszcze niedawno myslalam, ze to taki skrot uzywany w internecie, a tu jakis czas temu spotkalam sie z tym "na zywo")) Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: errata 07.06.05, 21:33 Wnioskując z kontekstu, w jakim to coś się pojawia, sądzę że jest to rodzaj potwierdzenia - takie "no". Ale może to pułapka Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: errata 07.06.05, 21:33 z tego co wiem to tyle co 'no' czy 'tak' potwierdzenie znaczy sie Odpowiedz Link Zgłoś
pagaj_75 Re: errata 07.06.05, 23:14 mallina napisała: > a co w zasadzie znaczy "niom"? tak jak już inni wyjaśnili - "niom" - "no" rozmiękczone niczym u uczącego się mówić dziecka. no i tu docieramy do rzeczy, która irytuje mnie jeszcze bardziej niż ortografy. te wszystkie zmiękczenia (niom, cio) oraz zdrobnienia w ilościach przekraczających wszelkie dopuszczalne stężenia (papatki, buziaczki i inne, wystarczy rozejrzeć się po dowolnym forum lub blogu). do cholery, przecież normalnie ludzie tak nie mówią! a jak siadają do kompów, to nagle wszyscy dziecinnieją. pół biedy jeszcze gdy to kobieta, ale jeśli pisze to dorosły facet (a to zdarza się często), CHŁOP Z JAJAMI, to czuję się cokolwiek dziwnie. niby staram się nie myśleć jakimiś męsko-szowinistycznymi stereotypami i być tolerancyjnym dla różnych orientacji seksualnych , ale takie zachowanie mnie osłabia, serio. też tak macie czy może jestem osamotniony? Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: errata 07.06.05, 23:31 Pagaj!! nawet nie masz pojecia jak bardzo nie jestes sam! ze zdrobnien akceptuje chyba jedynie "plytki" podpisuje sie pod kazdym Twoim slowem z postu powyzej - miod na me serce. a moja bliska kolezanka ciagle konczy smsy "pozdrowionkami", przeznaje, ze nie potrafie jej zwrocic uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: errata 07.06.05, 23:40 Chyba by mi ręka uschła gdybym popełnił choć jedne "papatki" albo (rety) "niom". Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: errata 08.06.05, 12:12 mallina napisała: > a pozdrowionka? Ale co powiesz na "pozdrawiaszki"? Odpowiedz Link Zgłoś
grimsrund Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 21:45 Bardzo potrzebny wątek i całkowicie słuszne spostrzeżenia szanownego gremium. Gdybym cały czas nie trzymał się wszystkich zasad ortografii i interpunkcji (przez lekturę wieloletnią od lat najmłodszych wyuczonych zresztą, bo nigdy nie próbowałem opanować reguł w szkole), nawet w pisaniu maili i SMS, to też bym w Sieci przepadł z kretesem. Bo owsiakowa polszczyzna pociąga i wciąga. Nie dam się!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 22:39 a ze mną jest coś nie tak, bo im więcej piszę na forach, itp., tym mniej robię byków Serio serio. Co roku muszę pisać w szkole dyktando i z roku na rok idzie mi coraz lepiej. W tym roku dostałam "czystą" kartkę bez żadnych poprawek, oprócz jednego przecinka. Czy to już powinnam leczyć ?? A moją zmorą zamiast literówek i błędów ortograficznych są emotki. To jakieś uzależnienie, bo ja na końcu każdego zdania mam ochotę walnąć jakąś buźkę. O taką na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 22:46 kwiat_paproci napisała: > A moją zmorą zamiast literówek i błędów ortograficznych są emotki. To jakieś > uzależnienie, bo ja na końcu każdego zdania mam ochotę walnąć jakąś buźkę. O > taką na przykład To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo (dwa emotowe absoluty). Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 23:02 ilhan napisał: > To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo (dwa emo > towe absoluty). <palacz> - tego w ogóle nie używam, aż musiałem sprawdzić jak wygląda. Natomiast ja nadużywam (poza standardowymi , , , :] ): 1. <co jest> 2. <lol2> 3. 4. 5. <spox> Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 23:07 nemrrod napisał: > ilhan napisał: > > > To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo (d > wa emo > > towe absoluty). > > <palacz> - tego w ogóle nie używam, aż musiałem sprawdzić jak wygląda. <palacz> jest arcymistrzowski - jedna ikonka, która robi z Ciebie wielkiego bossa Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_paproci Re: co myslicie o takim czyms:-) 09.06.05, 17:30 a ja najczęściej korzystam poza tymi oczywistymi z: <cwaniak> <killer> <:F> <aniołek> <głupek> I z tego można odczytać mój rys osobowościowy bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
mallina na temat , na forum Internet 19.11.05, 00:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=31841925&v=2&s=0 Gazeta.pl : Forum : Internet Odpowiedz Link Zgłoś