Dodaj do ulubionych

co myslicie o takim czyms:-)

07.06.05, 14:43
www.bykom-stop.avx.pl/
BYKOM-STOP - Poprawna pisownia i ortografia w Internecie
Obserwuj wątek
    • szprota hm... 07.06.05, 15:32
      no nie wiem, nie wiem
      staram się pisać poprawnie i błędów zasadniczo nie robię, ale z drugiej strony
      daleka jestem od potępiania osób, które piszą nieortograficznie.
      • mallina Re: hm... 07.06.05, 16:00
        przeciez nie chodzi o potepianie.
        ja tez sie staram pisac poprawnie ale nie mam pewnosci czy czasem jakis blad mi
        sie nie wymknalwink
        ale nadmiar bledow mnie razi.
        mam spory problem z interpunkcja, byc moze kogos to bardziej denerwuje niz bledy
        ortograficzne.

ale udziwnione pisanie(mala -duza litera na zniane w jednym wyrazie, czy tez
        zamista sz -sh, u - oo, itp) zle dziala na moje oczy
        • ilhan Re: hm... 07.06.05, 16:22
          mallina napisała:

> ale udziwnione pisanie(mala -duza litera na zniane w jednym wyrazie, czy tez
          > zamista sz -sh, u - oo, itp) zle dziala na moje oczy

A yA OOvaZhAm ZhE tO MeeLoShYe i SwOtKyE.
          • pagaj_75 Re: hm... 07.06.05, 16:37
            bez sęsu. hciaubym załówarzyć, rze powinnismy odrurzniać gópie ortografy
            stawiane pszez żekomyh dyskle... dyske... dyskobolów od tfurczego podejścia do
            ortografji, jakie se czasem urzondzam z pszyjaciułmi. mnie to bawi, o ile
            oczywistym jest, rze to dla jaj. żekłem.
            • pagaj_75 postscriptum 07.06.05, 16:45
              on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią
              dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych
              wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze
              'świeży'. każdy kij ma dwa końce?
              • mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 17:48
                pagaj_75 napisał:

> on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią
                > dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych
                > wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze
                > 'świeży'. każdy kij ma dwa końce?
                >

no dokladniesmile ale i tak nie jest zle, maj Low tak na niemiecki sie przez te
                germanistyke przerzucila, ze robi bledy gorsze niz moja 10letnia Siostrawink a
                zawsze byla prymuska, do czasu jak miala polski w szkolachsmile
                u mnie jeszcze dochodzi czynnik swiadomego blednego pisania smsow, tak zeby
                zjadalo mniej literek, np. hodzi, scegol, strasyc i tym podobne dziwolagi
                przyczyniaja sie ze potem, piszac cos normalnie, mam male chwile zawahania (no i
                wlasnie musialem sprawdzic jak pisze sie 'wahac', gdybym nie sprawdzil,
                napisalbym zlewink
              • mallina Re: postscriptum 07.06.05, 18:29
                Pagaj, ja tez to wlasnie u siebie zauwazylam
                kiedys wszystko pisalam bez zastanowienia sie, a teraz musze czasem zastanawiac
                sie nad tym czy "rz", "ch" itd
                • pagaj_75 Re: postscriptum 07.06.05, 18:49
                  No właśnie. Kiedyś, w czasach przed internetowych (czyli ponad 10 lat temu, fiu
                  fiu), ze słowem pisanym miałem do czynienia jedynie w postaci książek i gazet, w
                  których (prawie) wszystko było pięknie sprawdzone przez korektora i innych.
                  Zresztą swoją dobrą znajomość ortografii niewątpliwie zawdzięczam temu, że od
                  dość wczesnego wieku całkiem sporo czytałem.
                  A potem przyszedł internet, a wraz z nim stado cierpiących na "dysleksję" (czy
                  oni w ogóle wiedzą na czym polega ta przypadłość?) misiów kolorowych, którzy
                  wbrew pozorom nie są tacy nieszkodliwi jak by się mogło wydawać.
              • ilhan Re: postscriptum 07.06.05, 20:26
                pagaj_75 napisał:

> on second thought, zauważyłem kiedyś, że nie miałem problemów z ortografią
                > dopóki nie zacząłem korzystać z internetu. tak już się przyzwyczaiłem do tych
                > wszystkich byków, że czasami łapię się na tym, że nie wiem jak się pisze
                > 'świeży'. każdy kij ma dwa końce?

Nie mam pojęcia czy ma to związek z internetem, ale niestety coraz częściej również i ja się na tym łapię. A kiedyś mistrzem ortografii byłem, serio serio.

(Może coś w tym jest, ludzie piszący bez polskich znaków, tony literówek, zaczynanie zdań z małych liter, heh).
                • mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 21:14
                  ilhan napisał:

> (Może coś w tym jest, ludzie piszący bez polskich znaków, zaczynanie zdań z
                  małych liter, heh).

rozumiem ze mam sie nad soba zastanowic?smile ale cholera, ciezko pisac z polskimi
                  znakami nie patrzac na klawiature, przynajmniej jeszcze sie nie nauczylem (bo
                  prawie nie probowalemwink, a z wielkimi literami na poczatku zdan tez mi jakos nie
                  po drodzeuncertain ale moze za jakis czas zrobie sobie dzien pisania po polskiemu?smile
                  • mallina Re: postscriptum 07.06.05, 21:26
                    spokojnie, Ilhan pewnie mnie mial na mysliwink
                    • mameluch Re: postscriptum 07.06.05, 21:32
                      Ty zawsze mozesz powiedziec ze nie masz polskich znakowwink i shifty sie zaciely,
                      a caps lock wypadlwink
                      • mallina Re: postscriptum 07.06.05, 23:35
                        Nie do konca - jak sie postaram to mam polskie znakiwink
                        ale mam tez niemiecka klawiature i po prostu nie chce mi sie ciagle zmieniac z
                        niemieckich ustawien na polskie, ot lenistwo.
                    • ilhan Re: postscriptum 07.06.05, 21:36
                      mallina napisała:

> spokojnie, Ilhan pewnie mnie mial na mysliwink

Nikogo konkretnego - jedynie setki tysięcy użytkowników internetu smile
        • szprota jasne, że nie 07.06.05, 16:34
          chodzi mi tylko o to, by nie popaść w przesadę ani w jedną ani w drugą stronę -
          dbać o pisownię, ale z wyrozumiałością dla błędów smile
          w każdym razie, bannerek na blogu powiesiłam
    • humbak scytny sel... ietnagofosz... 07.06.05, 17:14
      nje ieztem befny so do tasmile
    • aislinn Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 20:34
      Ja jestem za. Zwłaszcza za tępieniem pokemonów, któe doprowadzają mnie do białej
      gorączki. Też widzę, że era komputera wink powoduje u mnie dziwne objawy - czasem
      muszęzxastanowić isę, jak dany wyraz napisać, choć kiedyś nigdy nie miałam
      takich problemów. No bo okej, zrobimy bląd, nic się nie stało. Ale taki
      dzieciak, który żyje w przekonaniu, że ortografia nie istnieje, kiedyś będzie na
      przykład musiał napisać pismo urzędowe albo ofertę handlową, albo recenzję
      płyty, i się kurczę zdziwi, że istnieje nie tylko ortografia, interpunkcja, ale
      nawet cos takiego jak spell check. Hmm, no właśnie, u mnie do watpliwości
      ortograficznych dochodzi nagminne używanie zapożyczen, kalek, czy po prostu
      angielskich wyrazów, bo w zasadzie więcej używam tego języka w ciągu dnia niż
      polskiego. I potem mam problem - jak jest spell check po polsku ? smile
      Heh, chyba się starzeję, wyszłam na zgreda. Może przerobię się na aislinn 99 ? wink

A swoją droga, skąd się wzięły te wszystkie jush, koffane, niom...? Jush to
      jeszcze kumam, ale koffane ? Od Anana Bergerowej ?
      • aislinn errata 07.06.05, 20:36
        Begerowej miało być, oczywiście. Wczoraj Hair oglądałam i to przeciągłe
        Beeeeeeeerger na końcu tak mi utkwiło w uszach smile))
        • mallina Re: errata 07.06.05, 21:29
          a co w zasadzie znaczy "niom"?
          bo jeszcze niedawno myslalam, ze to taki skrot uzywany w internecie, a tu jakis
          czas temu spotkalam sie z tym "na zywo"wink))
          • aislinn Re: errata 07.06.05, 21:33
            Wnioskując z kontekstu, w jakim to coś się pojawia, sądzę że jest to rodzaj
            potwierdzenia - takie "no". Ale może to pułapka smile
            • mameluch o wlasnie!:) <najn najn> 07.06.05, 21:34

• mameluch Re: errata 07.06.05, 21:33
            z tego co wiem to tyle co 'no' czy 'tak'smile potwierdzenie znaczy siesmile
          • pagaj_75 Re: errata 07.06.05, 23:14
            mallina napisała:

> a co w zasadzie znaczy "niom"?

tak jak już inni wyjaśnili - "niom" - "no" rozmiękczone niczym u uczącego się
            mówić dziecka. no i tu docieramy do rzeczy, która irytuje mnie jeszcze bardziej
            niż ortografy. te wszystkie zmiękczenia (niom, cio) oraz zdrobnienia w ilościach
            przekraczających wszelkie dopuszczalne stężenia (papatki, buziaczki i inne,
            wystarczy rozejrzeć się po dowolnym forum lub blogu). do cholery, przecież
            normalnie ludzie tak nie mówią! a jak siadają do kompów, to nagle wszyscy
            dziecinnieją. pół biedy jeszcze gdy to kobieta, ale jeśli pisze to dorosły facet
            (a to zdarza się często), CHŁOP Z JAJAMI, to czuję się cokolwiek dziwnie. niby
            staram się nie myśleć jakimiś męsko-szowinistycznymi stereotypami i być
            tolerancyjnym dla różnych orientacji seksualnych wink, ale takie zachowanie mnie
            osłabia, serio. też tak macie czy może jestem osamotniony?
            • mallina Re: errata 07.06.05, 23:31
              Pagaj!!
              nawet nie masz pojecia jak bardzo nie jestes sam!
              ze zdrobnien akceptuje chyba jedynie "plytki"wink
              podpisuje sie pod kazdym Twoim slowem z postu powyzej - miod na me serce.

a moja bliska kolezanka ciagle konczy smsy "pozdrowionkami", przeznaje, ze nie
              potrafie jej zwrocic uwagi.
            • ilhan Re: errata 07.06.05, 23:40
              Chyba by mi ręka uschła gdybym popełnił choć jedne "papatki" albo (rety) "niom".
              • mallina Re: errata 08.06.05, 00:09
                a pozdrowionka?wink
                • ilhan Re: errata 08.06.05, 12:12
                  mallina napisała:

> a pozdrowionka?wink

Ale co powiesz na "pozdrawiaszki"?
    • grimsrund Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 21:45
      Bardzo potrzebny wątek i całkowicie słuszne spostrzeżenia szanownego gremium.

Gdybym cały czas nie trzymał się wszystkich zasad ortografii i interpunkcji
      (przez lekturę wieloletnią od lat najmłodszych wyuczonych zresztą, bo nigdy nie
      próbowałem opanować reguł w szkole), nawet w pisaniu maili i SMS, to też bym w
      Sieci przepadł z kretesem. Bo owsiakowa polszczyzna pociąga i wciąga. Nie dam
      się!!
      • kwiat_paproci Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 22:39
        a ze mną jest coś nie tak, bo im więcej piszę na forach, itp., tym mniej robię
        byków big_grin Serio serio. Co roku muszę pisać w szkole dyktando i z roku na rok
        idzie mi coraz lepiej. W tym roku dostałam "czystą" kartkę bez żadnych
        poprawek, oprócz jednego przecinka. Czy to już powinnam leczyć ?? wink
        A moją zmorą zamiast literówek i błędów ortograficznych są emotki. To jakieś
        uzależnienie, bo ja na końcu każdego zdania mam ochotę walnąć jakąś buźkę. O
        taką na przykład big_grin
        • ilhan Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 22:46
          kwiat_paproci napisała:

> A moją zmorą zamiast literówek i błędów ortograficznych są emotki. To jakieś
          > uzależnienie, bo ja na końcu każdego zdania mam ochotę walnąć jakąś buźkę. O
          > taką na przykład big_grin

To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo indifferent (dwa emotowe absoluty).
          • nemrrod Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 23:02
            ilhan napisał:

> To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo indifferent (dwa emo
            > towe absoluty).

<palacz> - tego w ogóle nie używam, aż musiałem sprawdzić jak wygląda. Natomiast
            ja nadużywam (poza standardowymi smile, wink, big_grin, :] ):

1. <co jest>
            2. <lol2>
            3. indifferent
            4. uncertain
            5. <spox>
            • ilhan Re: co myslicie o takim czyms:-) 07.06.05, 23:07
              nemrrod napisał:

> ilhan napisał:
              >
              > > To się na gg objawia. U mnie jest obowiązkowo <palacz> albo indifferent (d
              > wa emo
              > > towe absoluty).
              >
              > <palacz> - tego w ogóle nie używam, aż musiałem sprawdzić jak wygląda.

<palacz> jest arcymistrzowski - jedna ikonka, która robi z Ciebie wielkiego bossa smile
              • kwiat_paproci Re: co myslicie o takim czyms:-) 09.06.05, 17:30
                a ja najczęściej korzystam poza tymi oczywistymi z:
                devil
                <cwaniak>
                <killer>
                <:F>
                <aniołek>
                <głupek>
                I z tego można odczytać mój rys osobowościowy bez problemu wink
    • mallina na temat , na forum Internet 19.11.05, 00:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=31841925&v=2&s=0
      Gazeta.pl : Forum : Internet