Dodaj do ulubionych

Popularnosc Hip Hop'u

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:32
Zastanawia mnie, co wplynelo na tak ogromna popularnosc HH w Polsce, dla
porownania w innych krajach europy zachodniej HH jest raczej srednio lub malo
popularny.

Jakie sa wasze opinie na temat przyczyn tego jak by nie bylo dziwnego fenomenu?
Obserwuj wątek
    • Gość: FigoFago Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: 80.51.233.* 04.08.05, 16:37
      Gó..arze/srule lubią "kocie ruchy" wykonywane przez afroAmerykanów.
      Pseudomuzyczka dla chłopaczków z podwórka.
    • humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 04.08.05, 17:12
      Czy ja wiem... Angolom i Francuzom chyba ten gatunek również przypadł do gustu. Atrakcyjna dla młodzieży blokowej jest chyba całość tego zjawiska- Graffiti, szalejący u nas od stosunkowo niedawna hip hop. My po prostu jesteśmy nieco do tyłusmile
      • humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 04.08.05, 17:29
        No i ta możliwość pokazania, że jaki to świat jest ciężkiwink
      • Gość: brontozaur Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: 212.2.164.* 11.08.05, 23:50
        ale w USA i we Francji jest mnostwo kolorowych i hiphop jest popularny glownie
        wsrod nich, biala mlodziez obecnie slucha glownie alternatywnego rocka, post
        punka i tego typu grzywkowcow. polularnosc hiphopu w Polszy to rzewiscie jakies
        kolosalne kuriozum.
        • humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 12.08.05, 00:10
          Skąd masz takie informacje?
    • Gość: hhstop Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.icpnet.pl 04.08.05, 17:34
      Nie wiem. Wiem, że teraz byle pener może zostać """"raperem""",
      wydać """teledysk""" i """płytę muzyczną""".
      Peja - typowy przykład.
      I inne palanty o agresywnych lub banalnych pseudonimach....
    • Gość: Johnny Kalesony Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:22
      Podstawową przyczyną może być fatalny stan edukacji muzycznej, prowadzący do
      zaniku wyrobienia, braku zdolności oceny, czy dane dzieło jest wartościowe, czy
      też nie.
      Jeżeli na przykład, analogicznie - system edukacji zaniedba nauczania
      prawidłowego czytania, gdy dzieci dorosną będą czytać komiksy a nie książki.
      Hip-hop jest właśnie swego rodzaju dźwiękowym "komiksem": łatwym, prymitywnym,
      nie wymagającym większych umiejętności zarwno od twórców jak i słuchaczy.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • Gość: mnich Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.theocn.net / 213.232.79.* 04.08.05, 19:34
        Zgadzam sie z poprzednia wypowiedzia.Ponadto,sytacja w Polsce jest taka,ze
        mlodzi ludzie sluchajacy hip=hopu,socjalizowani byli do wartosci sukcesu-
        wmawiano im,ze powinni piac sie w gore hierarchii,uczestniczyc w wyscigu
        szczurow itd.Kiedy rozpoczeli budowanie wlasnej tozsamosci okazalo sie,ze nie
        moge zrealizowac wartosci,do ktorej byli przygotowywani-dlatego w imie
        buntu,uciekaja sie do subkultury hip-hopowej,bo tak jest po prostu latwiej
        zyc:wspolna muzyka,wspolne slowa,zachowania, to sprawia,ze pozory quasi-
        wspolnoty staja sie lekarstwem na codzienne zycie.
        Co do gustow estetycznych w zwiazku z ta muzyka-no coz,chyba nie ma sensu
        rozpatrywac jej w takich kategoriach-bo to mniej wiecej tak samo,jakby
        rozpatrywac cechy malp skaczacych po drzewach w kategoriach typowo ludzkich
        zachowan.
        Pozdrawiam
        • Gość: tre Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:10
          "Co do gustow estetycznych w zwiazku z ta muzyka-no coz,chyba nie ma sensu
          rozpatrywac jej w takich kategoriach-bo to mniej wiecej tak samo,jakby
          rozpatrywac cechy malp skaczacych po drzewach w kategoriach typowo ludzkich
          zachowan."

Ze niby lekki rasizmy przez mnicha przemawia? Fe, nieładnie!
          • Gość: brontozaur Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: 212.2.164.* 11.08.05, 23:52
            rasizm to pozytywne zjawisko.
      • Gość: Bleman Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:02
        Ale komiks to nie substytut ksiazki

Poza tym jest wiele komiksow o doskonalej kresce ktore spokojnie mogly by
        pretendowac do miana sztuki .
        • humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 05.08.05, 00:03
          Dlatego też porównanie jest zupełnie trafnetongue_out
          Poza tym znowu dyskusja zchodzi na to jaki to ten hip hop jest okropnywink
        • roar Re: Popularnosc Hip Hop'u 05.08.05, 23:48
          > Ale komiks to nie substytut ksiazki
          >
          > Poza tym jest wiele komiksow o doskonalej kresce ktore spokojnie mogly by
          > pretendowac do miana sztuki .

Hej. A skąd ta defensywna postawa?

Komiksy czyta się znacznie trudniej niż książki, wymagają też one większego skupienia i, przede wszystkim, podzielności uwagi. Rzecz nie do osiągnięcia dla przeciętnego czytelnika-humanisty od lektur szkolnych. Pewnie stąd też i ta nienawiść do komiksów wśród wyżej wymienionych - odrzucenie tej dziedziny sztuki w całości pozwala im ukryć (zwłaszcza przed sobą samym) własne ograniczenie.
          • roar Re: Popularnosc Hip Hop'u 05.08.05, 23:51
            Aha, i w sumie nie było moim celem wysnuwanie analogii pomiędzy krytykami komiksu i hip-hopu, ale jakoś tak się sama nasuwa... wink
      • Gość: tre Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:09
        "Hip-hop jest właśnie swego rodzaju dźwiękowym "komiksem": łatwym, prymitywnym,
        nie wymagającym większych umiejętności zarwno od twórców jak i słuchaczy."

Za to Sex Pistols było skomplikowane i głębokie i wymagalo wielkich
        umiejetnosci zarowno od sluchaczy i tworcow. Edukacja muzyczna nie ma tu
        zadnego znaczenia. Uwazasz, ze ktos kto nie slyszal nigdy Beethovena, Mozarta,
        czy Chopina, nie wie, czym jest oktawa, a czym tercja nie jest w stanie oceniac
        co jest dobre, a co zle? Uwazam, ze do hip hopu trzeba podejsc nie tylko pod
        kontem muzyki ale i kontekstu kulturowego, w jakim ta kultura sie u nas
        rozwinela, tak samo zreszta jak w przypadku muzyki punkowej. Rap potrafi byc
        jak wszystko lepszy i gorszy, prymitywny i ambitny i mysle, ze troche
        otwartosci na to co nowe nikomu nie zaszkodzi.

• Gość: olo Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:05
          gdyby do w/w opinii dodać to co od wielu lat grają RR /rozgłośnie
          radiowe/,muzykę którą wszyscy znamy już na pamięć i szczerze mamy jej już
          dosyć,nie dziwi mnie,że młodzi stworzyli sobie "swoją" muzę choćby prymitywną
    • Gość: zmiasta Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 04.08.05, 19:39
      > Zastanawia mnie, co wplynelo na tak ogromna popularnosc HH w Polsce, dla
      > porownania w innych krajach europy zachodniej HH jest raczej srednio lub malo
      > popularny.
      >
      > Jakie sa wasze opinie na temat przyczyn tego jak by nie bylo dziwnego
      fenomenu?

Już ci odpowiadam. To nie jest hip hop, i tylko z tego powodu to, co przez
      pomyłkę lub wskutek nieszczęśliwego zbiegu okoliczności nazywane jest hip-hopem
      w Polsce, jest takie popularne. Gdyby to był hip-hop, zapewniam cię, że
      zainteresowanie ograniczałoby się do wąskiego targetu ludzi spragnionych
      głebszych doznań. Żeby się o tym przekonać, wystarczy pojechać np. nad Tamizę,
      gdzie hip hop ma charakter całkowicie niszowy, incydentalny i stanowi domenę
      eksperymentu.
      Wyjątkiem są Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie wszystko jest hip-hopem i innego
      hip-hopu, poza amerykanskim, nie ma, a kto twierdzi, że jest jakiś inny hip-
      hop, np. nie-amerykański, a francuski czy londyński, naraża się kpiny i
      społeczny ostracyzm.

• blinski Re: Popularnosc Hip Hop'u 05.08.05, 00:40
        no tak, ale zauważ że amerykanie w ogóle nie za duże mają pojęcie o tym, co się
        dzieje poza ich królestwem. gdyby brać ten 'ostracyzm' na poważnie, możnaby
        powiedzieć że nie ma rocka innego niż angielski i amerykański, jazzu innego niż
        afro-amerykański, czy punku innego niż angielski.
        a z tą niszowością francuskiego hip-hopu to żeś przyj..ałsmile hip hop,
        szczególnie w modnych klimatach dance-hallowo raggowych jest bardzo popularny w
        całej europie, wystarczy obejrzeć sobie listy sprzedaży albumów i singli w
        europejskich krajach, a także przejrzeć pierwsze miejsca list przebojów. w
        niemczech np. hip hop jest chyba jeszcze popularniejszy niż u nas, podobnie w
        austrii. czechy też mają rozbudowaną scenę hip hopową, jest tam podobnie jak u
        nas. nie wiem tylko jak ze skandynawią - ale zdziwiłbym się, gdyby było
        inaczej.
        • Gość: zmiasta Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 06.08.05, 12:03
          Teraz to ty przy@łeśtongue_out
          Na jakich listach króluje hip hop o krajowym zacięciu?
          Z wiedzy, którą posiadam, na listach z ubiegłego tygodnia w US [stany są
          wyjątkiem] i Europie w pierwszej dziesiątce znajdowali się tacy wykonawcy jak
          Miss Elliot, 2pac[sic!], Eminem, 50 cent etc. Nie widziałem za to Rodneya P,
          Roots Manuva, Sir Menelika, Oneself czy Shadowa, bo widzieć ich nie mogłem.
          Zajmują swoja niszę, nastawieni na produkcję MUZYKI, która nie ma generalnie
          szans na zaistnienie w szerszym obiegu, bo jest po prostu zbyt wymagająca wobec
          gustów przeciętnego odbiorcy, jak każda dobra muzyka...
          • blinski Re: Popularnosc Hip Hop'u 06.08.05, 14:54
            zaraz, pytanie na pocżątku było 'czemu hip-hop jesttak popularny w polsce, a
            gdzie indziej nie' - nie było mowy o tym, że chodzi o hip-hop o krajowym
            zacięciu.
            • Gość: Jacenty Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.chello.pl 06.08.05, 18:55
              "Komiksy czyta się znacznie trudniej niż książki, wymagają też one większego
              skupienia i, przede wszystkim, podzielności
              uwagi. Rzecz nie do osiągnięcia dla przeciętnego czytelnika-humanisty od lektur
              szkolnych. Pewnie stąd też i ta nienawiść
              do komiksów wśród wyżej wymienionych - odrzucenie tej dziedziny sztuki w
              całości pozwala im ukryć (zwłaszcza przed sobą
              samym) własne ograniczenie"

czy ja śnię?! rozumiem, że można być fanem komixów, ale żeby od razu pisać
              takie bzdury, pliiiz ;D

Wracając do meritum: hip hop z założenia jest raczej "robotniczym" gatunkiem
              muzyki, dlatego też doszukiwanie się w nim głębszych treści intelektualnych
              jest z góry skazane na niepowodzenie wink Już widzę rzesze oburzonych takim
              podsumowaniem i sypanie przykładami przeczącymi mojemu stwierdzeniu. Sam
              mógłbym podać sporo takich przykładów, ale z premedytacją uogólniam. Nie jest
              to może szczególnie odkrywcze, co nie zmienia faktu, że tak to wygląda.
              Wyjątkiem jest Zjednoczone Królestwo, gdzie hip hop jest często elitarny, a
              efekty są takie, że tenże bije na głowę większą część innych hip hopów, z
              amerykańskim na czele, o! ;P

• humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 06.08.05, 20:09
                Pytanie brzmi co rozumiesz pod pojęciem "robotniczy". Jeśli chodzi ci o gatunek tworzyony przez ludzi z ulicy, to hh który możemy zobaczyć w tivi najczęściej nie ma z tym nic wspólnego. Nawet patrząc na rap made in US. W telewizji widzimy co najwyżej ludzi wywodzących się z nurtów tego typu. HH tworzony przez ludzi nie jest gatunkiem popularnym poza swoją niszą. Zresztą powiedzmy sobie szczerze: przygniatająca większość muzyki tworzonej przez ludzi bez wykształcenia muzycznego z intelektualizmem nie ma nic wspólnego... poza tym czy to źle?
                • Gość: Jacenty Re: Popularnosc Hip Hop'u IP: *.chello.pl 06.08.05, 20:15
                  Hmm, czy ja coś o MTV wspominałem? wink Mój post nie był próbą dyskredytacji hip
                  hopu ani czegokolwiek innego więc szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem Twoją
                  ripostę...
                  • humbak Re: Popularnosc Hip Hop'u 06.08.05, 23:16
                    Nie zrozumiałem go jako próby zdyskredytowania hh, tylko zasanowiło mnie to sformułowanie i nieco mnie poniosło. MTV przywołałem a propos popularności hh o której mowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka