Dodaj do ulubionych

Poczucie rytmu

25.08.05, 21:43
Ostatnio znalazłam w internecie informacje na temat warsztatów flamenco, do
których była notka, że do flamenco nie trzeba mieć poczucia rytmu ani
sprawności fizycznej. I to pisała instruktorka danych warsztatów...nie moge
zdradzić kto. Ciekawa jestem Waszej opinii.
Obserwuj wątek
    • alekswir Re: Poczucie rytmu 25.08.05, 22:54
      A mnie się wydaje że o ile sprawność fizyczna nie jest może najważniejsza
      (bardziej kondycja i wytrzymałość), to akurat poczucie rytmu trzeba mieć. Bez
      tego nie wyobrażam sobie wytupania żadnego stepu i tańca w kompasie. Ale może ta
      instruktorka chciała w ten sposób po prostu zachęcić do tańca jak najwięcej osób.
    • lobita Re: Poczucie rytmu 28.08.05, 19:59
      Hmmm ... z pewnością jest ważne i bardzo pomaga.
      Prawde mówiąc i sądząc po sobie samej, to chyba moje poczucie rytmu było bardzo
      głeboko uśpione. Jak przypomnę sobie pierwsze stepy to skóra cierpnie mi na
      plecach. Aż dziw bierze, że moja ówczesna nauczycielka mnie nie pogoniła smile
      Kilka lat minęło, fura płyt przesłuchana - i jest może nieco lepiej. No ale ja
      nie będę się nigdy zawodowo zajmować flamenco, ani też występować, dlatego też
      mogę sobie spokojnie pozwolić na powolne dreptanie w ostatnim rzędzie.
      Myślę jednak, że ludzie którzy mają talent do flamenco, mają też talent
      muzyczny - tzn. dobry słuch, wyczucie rytmu itp. Takim jest z pewnością dużo,
      dużo łatwiej. A może takie warsztaty pozwalają też te talenty odkryć.
    • jaleo Re: Poczucie rytmu 28.08.05, 20:23
      Poczucie rytmu jest konieczne do wykonywania Flamenco. Ale z drugiej strony
      potrafie zrozumiec, dlaczego organizatorzy lekcji i warsztatow umieszczaja na
      ogloszeniu, ze "poczucie rytmu niekoniecznie". Wielu ludzi nie za bardzo zdaje
      sobie sprawe, ze maja bardzo dobre poczucie rytmu.
      • aliya1 Re: Poczucie rytmu 29.08.05, 21:36
        jesli sie nie myle pisala to osoba ,ktora towarzyszac w warsztatach z
        nauczycielem z Hiszpanii i cwiczac razem z nami "wypadala" ze stepow a byla to
        grupa sredniozaawansowana.Jesli po tylu latach nauki w Hiszpanii i nie tylko
        robi sie takie psikosy to albo faktycznie poczucia rytmu brak albo byc moze
        jest cos takiego ze nie wszyscy potrafia to swoje poczucie rytmu nawet
        niezle "przelozyc" na nogi.Oprocz stepu wszystko u tej osoby wydaje sie
        doskonale,postawa niezwykly wdziek.Slyszalam jej opinie ze u kobiety we
        flamenco step nie jest tak wazny jak ogolne wrazenie harmonia ruchow itp.nie
        wiem moja idolka jest Manuela Carasco i w ogole uwielbiam jak kobiety tancza
        troche "po mesku".Rzecz gustu?
    • jaleo Troche off topic... 30.08.05, 00:15
      Nie chce byc upierdliwa, ale straszliwie mi sie nie podoba okreslenie "step" w
      kontekscie flamenco. Az mi sie nie chce wierzyc, ze polscy nauczyciele tak
      mowia. Juz chyba lepiej uzywac oryginalnych okreslen hiszpanskich na niektore
      elementy tanca, ktore nie maja odpowiednikow w innych jezykach. "Step" kojarzy
      sie z zupelnie, ale to zupelnie inna stylistyka, kultura i tradycja.

Ja uczylam sie Flamenco we Francji i w Wielkiej Brytanii, i w obydwu tych
      krajach, mimo, ze zajecia byly prowadzone w lokanym jezyku, nauczyciele
      (Hiszpanie) nie porywali sie na tlumaczenie tego, co nieprzetlumaczalne. A Wy,
      co na ten temat sadzicie?
      • kafe_ole Re: Troche off topic... 30.08.05, 09:19
        • kafe_ole Re: Troche off topic... 30.08.05, 09:20
          Też mnie określenie "step" na początku nauki flamenco trochę dziwiło. Raczej
          dziwiło niż raziło. Takie słowo-wytrych, które ułatwia komunikację podczas
          zajęć. Co proponujesz w zamian?
          • jaleo Re: Troche off topic... 30.08.05, 20:51
            Zakladam, ze chodzi o perkusyjne ruchy nogami wink . W zaleznosci od rodzaju
            tego walenia nogami w podloge i palo, w jakim wystepuje: zapateado, taconeo,
            escobilla, itp itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka