Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc:)

27.09.05, 09:11
hej!
zacznę tak: mianowicie nie znam sie absolutnie na jazzie...ale bym chciał.
a sprawa dotyczy tego, ze prosiłbym was o podrzucenie mi nazw jakis fajnych
jazzowych kapelek. z jednym tylko zastrzezeniem, chcialbym zeby te kapelki
nie graly jakiegos bardzo skomplikowanego jazzu, tylko taki w ktorym rytm sie
w miare kupy trzymasmile, jakies chwyliwsze melodie itp., o ile to mozliwe w
ogolesmile
mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzismile
dzieki za wszystkie podpowiedzi
pozdrawaiam
hej
Obserwuj wątek
    • jasiek_natolin Re: prośba o pomoc:) 28.09.05, 23:46
      No to bracie kup sobie płyty big bandów Duke'a Ellingtona i Counta Basiego.
      • jazzbaky1 Re: prośba o pomoc:) 29.09.05, 05:43
        Sun Ra bylby bardziej przyswajalny, i Ornette Coleman.
        • japepi Re: prośba o pomoc:) 04.10.05, 20:13
          jazzbaky1 napisał:

> Sun Ra bylby bardziej przyswajalny, i Ornette Coleman.

z pewnoscia
          moze jeszcze Ayler, Brotzmann i Anthony Braxton
          sliczne linie melodycznesmile
          • jasiek_natolin Re: prośba o pomoc:) 04.10.05, 22:28
            Ooo właśnie,lada chwila ukaże się koncertowa płyta Brotzmanna i Trzaski.
            Wspaniała okazja.
            • japepi Re: prośba o pomoc:) 05.10.05, 19:53
              na pewno ale nie wprowadzajmy ludzi w blad
              vini4 prosil o lekkostrawny, melodyczny jazz, a kontakt zwyklego zjadacza
              chleba z 'machine gun' Brotzmanna, 'free jazz' Colemana czy 'witches & devils'
              Aylera (Sun Ra juz predzej) moze sie skonczyc powaznym urazem i zniecheceniem
              do jazzu na lata
              ja osobiscie nie moge nic konkretnego polecic bo nie slucham takiego jazzu i
              sie w nim nie orietuje; jedyne z lekkich rzeczy jakie mi przychodza na mysl to
              Carla Bley i Steps Ahead, ale przy tym zbytnio nie ponucisz
              pozdrawiam
    • jazzpunk Re: prośba o pomoc:) 29.09.05, 08:26
      Nie ma jazzowych kapelek, tak samo jak nie ma klasycznych kapelek(mam na myśli
      europejską muzykę klasyzcną).Jazz to czarna muzyka klasyczna. Mawiał
      tak "wielki" Rahsaan Roland Kirk, mawiał tak również "wielki" Charles Mingus.
      smile
      • pharoah Re: prośba o pomoc:) 05.10.05, 13:57
        mam nadzieje,ze dobrze zrozumialem o co chodzi:jest taka "jazzowa
        kapelka",ktora"w miare trzyma rytm"-ART ENSEMBLE OF CHICAGO!!!!!na pewno Ci sie
        spodoba.GREAT BLACK MUSIC !!!!!od nich powinienes zaczac...propozycje innych
        forumowiczow tez wez pod uwage...sa jak najbardziej trafione.z "jazzowych
        kapelek"polecam jeszcze:JOHN COLTRANE QUINTET,ORNETTE COLEMAN DOUBLE QUARTET
        (absolutna klasyka-MUSISZ to znac)co by tu jeszcze...SUN RA ARKESTRA(kolejna
        dobra "jazzowa kapelka").jak CI sie to spodoba siegnij jeszcze po:ALBERTA
        AYLERA,PHAROAHA SANDERSA(trzyma rytm),CECILA TAYLORA,CHARLESA GAYLE'A,DANIELA
        CARTERA,PETERA BROTZMANNA,EVANA PARKERA,SUNNY'EGO MURRAYA,MILFORDA GRAVESA(to
        perkusista-trzyma rytm "jak sukinsyn"-jakby powiedzial miles...),ANTHONY'ego
        BRAXTONA...itd.itp.jak bedziesz jeszcze potrzebowal wiecej "jazzowych kapelek"
        zglos sie...z dzezowym pozdrowieniem-pharoah
        • pharoah Re: prośba o pomoc:) 05.10.05, 14:00
          wink
    • pjetrek29 Re: prośba o pomoc:) 08.10.05, 09:09
      jeśli chodzi o mnie, to słucham głównie jazzu krajowego, wycieczkującego w
      różne dziwne strony i trochę "mniej jazzowego". bardzo polecam dwie grupy,
      które grały w latach 80-tych: Tie Break i Young Power, oraz "podzbiory" tego
      drugiego: Pick Up i Priest & Big Cork. z późniejszych polecam kwartet Alka
      Koreckiego "Z całym szacunkiem dzika świnia". z całkiem najnowszych: Wiosnę,
      Batyskaf, klezmer-jazzowe Meritum i etno-jazz-rockowe Stilo.
      pozdrowienia
      • pjetrek29 Re: prośba o pomoc:) 08.10.05, 09:12
        no i polecam chyba jedyną płytę z jazzu zagranicznego, którą dobrze znam [taki
        ze mnie znawca tematu wink] - "Tutu" Milesa Davisa.
    • pz7 Re: prośba o pomoc:) 10.10.05, 16:03
      Jesli wolno to dam Ci jedna wskazowke. Posluchaj sobie jazz radia a jak pojawi
      sie cos co ci sie spodoba to zdabadz plyte. Ja tak robilem i nadal robie. Jesli
      nie jestesz szczesliwcem z Krakowa lub warszawy (jedyne miejsca gdzie odbiera
      Jazz radio) to posluchaj sobie "Siesty" M. Kydrynskiego w programie 3 polskiego
      radia.
      Facet gra najlzejsze kawalki jazzowe jakie mozna sobie wyobrazic. Ponadto
      zamecza n-tymi aranzacjami przebojow Stinga i sprawia wrazenie strasznego bubka.
      Gust muzyczny ma jednak zupelnie nienaganny.
      Pozdrawiam
      Piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka