Gość: . IP: *.10.15.vie.surfer.at 30.09.05, 21:52 nie sztuka zagrac z nut czyjas kompozycje , sztuka jest samemu skomponowac . Konkurs Chopinowski TO HOCHSZTAPLERSTWO ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leXXX Re: Przewietrzyć Chopina! IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 01.10.05, 00:47 Zamilcz nie przynos wstydu gatunkowi ludzkiemu.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moxie Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.ny325.east.verizon.net 01.10.05, 22:34 Nie wiem czy maleje - konkurs odbywa sie co 5 lat i nie jest tak wylansowany jak niektore inne. Jednakowoz wydaje mi sie ze dalej jest "naj". Jeden z ostatnich Wall Street Journal-ow, nazwal go "the biggest prize of all." Byl to artykul o Yundi Li, ktory wygral ostatni KC, i autor napisal te slowa w kontekscie przemysliwan mlodego pianisty, jego nauczycieli i miejscowych liderow partyjnych, na ktory ze swiatowych konkursow Yundi powinien byc zgloszony. Odpowiedz Link Zgłoś
john_malkovitch Re: Przewietrzyć Chopina! 01.10.05, 02:33 Cwaniaczku, w życiu nawet nut nie oglądałeś, więc się nie wypowiadaj.. Aktorstwo to dla ciebie też hochsztaplerstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
onanna Re: Przewietrzyć Chopina! 02.10.05, 21:18 john_malkovitch napisał: > Cwaniaczku, w życiu nawet nut nie oglądałeś, > więc się nie wypowiadaj.. > Aktorstwo to dla ciebie też hochsztaplerstwo? > W założeniu nuty się czyta. Dawniej aktor był uosobieniem największego syfa. Nie ma powodu dla którego ma być inaczej. Kim była piękna aktoreczka? Nie hochsztaplerką, gorzej, była zwykłą *****. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VV BŁAGAM WAS LUDZIE - ŻADNEGO WIETRZENIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 12:20 Nie czyńmy proszę żadnej profanacji. Zostawmy wszystko tak jak jest. A jest pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
tinglit Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? 01.10.05, 12:36 Mieszkam za granicą i niestety nie bardzo mam okazję śledzić tegoroczny konkurs. Czy znajdzie się może jakaś osoba, która ma zamiar chodzić na przesłuchania i chciałoby się jej umieszczać potem gdzieś w sieci komentarze? Interesowałaby mnie też relacja z zakończonych już eliminacji. Byłabym ogromnie wdzięczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość po raz 1 Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:18 Niestety mieszkam w Nysie i na przesłuchania nie mam szansy się wybrać, ale będę śledzić wszystko na bieżąco. Oto link www.konkurs.chopin.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? 01.10.05, 20:54 W TVP Kultura maja byc podobno relacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? IP: 62.117.84.* 01.10.05, 21:30 Moze ktos wie, czy bedzie transmisja internetowa? Odpowiedz Link Zgłoś
tinglit Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? 01.10.05, 21:47 Cały konkurs będzie na żywo transmitowany przez 2. program PR, ktorego niby można słuchać w internecie, ale b. często są z tą wersją online problemy, tak więc raczej nie nastawiam się na mozliwość słuchania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? IP: 62.117.84.* 01.10.05, 21:57 Dzieki za informacje! W maju sluchalem i ogladalem w internecie konkurs pianistyczny im. S. Richtera (chociaz chodzilem na przesluchania tez), i wszystko bylo OK. Odpowiedz Link Zgłoś
tinglit Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? 02.10.05, 08:12 Miałam na myśli słuchanie w internecie konkretnego programu - Dwójki. Często nie udaje się ich złapać - chyba coś szwankuje z powodu zbyt dużego ruchu na ich serwerze?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moskwiczanin Re: Czy ktoś wybiera się na przesłuchania? IP: 62.117.84.* 02.10.05, 14:36 Udalo mi sie zlapac Dwojke, cos tam slychac, niestety nie bardzo glosno. Juz zrozumialem, ze specjalnej transmisji internetowej i mozliwosci ogladania konkursu nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Przewietrzyć Chopina! 02.10.05, 08:56 A ja powiedzmy że się zgadzam z autorem pierwszego posta. Nie twierdze że "odgrywać z nut" każdy umie, ale dla mnie większym artystą jest np. Józef Skrzek niż nawet najlepszy technicznie pianista, który sam nic nigdy nie napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 08:59 Czemu aż tak przywłaszczyliśmy sobie Chopina? W końcu jego ojciec był Francuzem. Oddajmy Chopinowi, co francuskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka! Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.aster.pl 02.10.05, 10:20 Tak jest. Nie zapominajmy również że Leśmian i Tuwim byli Żydami, a Kopernik - kobietą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwet14 Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.bredband.comhem.se 02.10.05, 13:20 Nie zapominaj, ze Ojciec Chopina wybral sobie Polske na Ojczyzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 14:25 Co nie zmienia faktu, że pan Mikolaj był Francuzem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deportowany Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.dc.dc.cox.net 10.10.05, 07:20 Jakie francuskie? Gdybyś znała jego biografię, wiedziałabyś, że był w pełni Polakiem i to patriotą. Że ci tylko zacytuję jego reakcję na upadek powstania listopadowego : "[...]wróg w domu [...] o Boże, jesteś ty! - Jesteś i nie mścisz się! - Czy jeszcze ci nie dość zbrodni moskiewskich - albo - alboś sam Moskal! [...] A ja tu bezczynny, a ja tu z gołymi rękami, czasem tylko stękam, boleję na fortepianie, rozpaczam." (dziennik Stuttgarcki) Co do jego ojca, przyjechał z własnej woli do Polski w wieku lat szesnastu, sam się spolonizował i żadnych kontaktów z Francją nie utrzymywał. Więc co mamy niby "oddać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deportowany Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.dc.dc.cox.net 10.10.05, 07:39 Aha, jeszcze co do "francuskości" Fryderyka Franciszka: Przyjaciółka George Sand mówiła o nim, że był bardziej polski niż sama Polska. O jego polskości taką piękną opinię wyraził muzyczny krytyk francuski: „Serce jego narodu biło w jego piersi. Nie znamy drugiego muzyka, który by był bardziej patriotą od niego. Jest on Polakiem znacznie więcej niż którykolwiek Francuz był Francuzem, Włoch Włochem lub Niemiec Niemcem. Jest Polakiem, niczym innym tylko Polakiem, a z tego zniszczonego, mordowanego kraju polskiego wyłania się jak nieśmiertelna jego dusza, jego muzyka”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sluchaczka Błędy w GAZECIE STOLECZNEJ IP: *.polityka.com.pl 03.10.05, 15:07 W Stołecznej z nieznanych a bezsensownych przyczyn nie można napisać posta pod artykułem bez zalogowania, a nie zamierzam zakładac konta w GW. W artykule p. Dębowskiej jest po pierwsze śmieszny błąd, że I nagroda na konkursie wynosi 25 tys. zł zamiast dolarów (tak jestteż w wydaniu papierowym!), a po drugie - supozycja, że zwycięstwo Dang Thai-Sona było ukartowane w Moskwie. To brednie! Kto był na tym konkursie, pamięta, że Dang był ujmujący i delikatny jak kwiatek - może to nie było tak efektowne jak produkcje skądinąd ogromnie utalentowanego, ale nierównego Pogorelicha, ale było naprawdę pięknie. Jakieś plotki o ukartowaniu w Moskwie były - już wtedy, a nie "teraz" - rozpuszczane przez rozhisteryzowanych wielbicieli Pogorelicha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: help1962 Re: Przewietrzyć Chopina! IP: *.olsztyn.mm.pl 22.10.05, 19:10 Nie sztuka nagrać dwolny utwór za pomocą programu komputerowego! Odpowiedz Link Zgłoś