Gość: laik IP: *.broker.com.pl 08.10.05, 16:05 jakies konkretne utwory, symfonie etc. oraz muzykow. z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolega.maynard Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 16:44 wiesz co... ja tez jestem laikiem w tej dziedzinie, ale tez bardzo chetnie bym to zmienil. Tylko, ze zadawanie pytania: "mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej?" nie ma wiekszego sensu. Ktos moze Ci polecic mase rzeczy, ktore Ci sie nie spodobaja i sie zrazisz. Sa chyba rozne rodzaje muzyki klasycznej ? (znak zapytania stawiam, bo sie nie znam) Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 17:20 dla tych, ktorym sposoba sie brzmienie skrzypiec lub gitary: N.Paganini,J.Haydn,H.Wieniawski J. Rodrigo,I.Albeniz,F.Sor (kolejnosc nieprzypadkowa ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scribs Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:10 good_morning napisała: > dla tych, ktorym sposoba sie brzmienie skrzypiec no i ja jeszcze dodam tutaj Vivaldi'ego, i jego, każdemu dobrze znane "Pory roku" ale też koncerty. Tyle, że tutaj nie jestem w stanie podać konkretnbych tytułów. J.S. Bach słynna i znana "Toccata i Fuga, d-moll" Kocerty Brandenburgskie Mozart warto posłuchać symfonie, słynny też "Requiem" opery np. "Czarodziejski flet" z przepiękną i moja ulubioną arią królowej nocy Beethoven można najbardziej znane Symfonie nr 5 i 9, ale warto wszystkie warto też koncerty, np. Koncert 5 dla fortepiana C. Debussy nokturny: "Morze", "Syreny", "Chmury", "Święto" słynny "Popołudnie fauna" Ravel ja znam tylko "Pawana umierajacej infancie", no i "Bolero" Carl Orff "Carmina Burana" Warto też opery: Rossini, np. "Sewilski cyrulik" Verdi, np. "Aida" Puccini, ostatni wielki kompozytor opery, "Tosca" Znawcą to nie jestem. To co ja tu podałem, to są dzieła powszechnie i dobrze znane. Ale nawet według tego kryterium, jest jeszcze sporo. Właściwie to tylko stożek góry lodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Czajkowski IP: 198.36.86.* 11.10.05, 16:03 Ja się kocham w Czajkowskim... na dzień dobry- jak masz zszargane nerwy po robocie... zanurzam sie w wannie, i slucham na caly regulator "Dziadka do orzechow" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Czajkowski IP: 198.36.86.* 11.10.05, 16:03 Ja się kocham w Czajkowskim... na dzień dobry- jak masz zszargane nerwy po robocie... zanurzam sie w wannie, i slucham na caly regulator "Dziadka do orzechow" Odpowiedz Link Zgłoś
parana8 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 08.10.05, 23:55 Polecam przepiękny utwór Szostakiewicza z filmu "Oczy szeroko zamknięte". Mogę tego słuchać "aż do non stopu" Kto to powiedział? .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRN Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:08 > Polecam przepiękny utwór Szostakiewicza z filmu "Oczy szeroko zamknięte". Mogę > tego słuchać "aż do non stopu" Kto to powiedział Walc z suity jazzowej. Piekny utwor. Jak nie umiem i nie lubie tanczyc to gdy tego slucham zawsze zaluje ze nie umiem tanczyc walca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izza Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 23:04 A czego słuchasz tak w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B'Thoveen Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:22 Polecam do przesłuychania tą MP3 !!!! Dla mnie rewelka !!! www.mrpollack.pl/mp3/Mix%20Air%20on%206%20Strings.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu_zielone_ucho Straszna sieczka, czegoz tam nie ma? IP: *.ri.ri.cox.net 11.10.05, 01:36 beethoven,mozart,bach,schubert,chaczaturian,mozart,chopin,mozart,bach,brahms no czego nie ma? - wieniawskiego, liszta, musorgskiego, wagnera, rodriga, ravela, mendelssohna, czajkowskiego, griega, sarasatiego, haydna, saint-saensa, rachmaninowa, heandla, szymanowskiego, paganiniego, webera, sibeliusa, gounoda, straussa, vieuxtempsa, gershwina, dvoraka, i wielu innych zagraj kilku jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Straszna sieczka, czegoz tam nie ma? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 14:06 Jeszcze zabrakło Strawińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.home1.cgocable.net 10.10.05, 20:34 Epoka Romantyczna Fryderyk Chopin: Etude (wszystkie) Nocturne (wszystkie) Koncert Fortepianowy Nr 1 Koncert Fortepianowy Nr 2 Marsz Zalobny Polonaise (wszystkie) Mazurki (wszystkie) Beethoven: Koncert Fortepianowy Nr 5 Handle: Water Works Vivaldi: Cztery Pory Roku Mozart: Kazdy utwor - Symfonie i Koncerty (fortepianowe i skrzypcowe) Strauss: Walce Rosyjscy kompozytorzy: Czajkowski Rachmaninow Amerykanski: Gershwin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marley Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 21:02 Ja tam nie znam sie na muzyce klasycznej tylko na klasyku muzyki, posłuchaj Marlya, Bob Marleya. kawałki: No woman no cry Sun i shining get up stand up it is love sunshine reggea satisfy my soul could you be loved hotel california bad boys by the rivers of babylon Ta muzyka poprstu potrafi zaczarowac człowieka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 13:49 Jeszcze Redemption Song Boba Marleya. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleku Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.autocom.pl 11.10.05, 16:05 "Ja tam nie znam sie na muzyce klasycznej" to po cholere sie wpisujesz buraku??? Odpowiedz Link Zgłoś
romek67 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 21:04 Warto posłuchać Brahmsa, nie jestem znawcą tego gatunku, ale kiedyś kupiłem sobie taką małą kolekcję muzyki klasycznej, i akurat Brahms mi przypadł do gustu. Pozatym fajny jest Straus, miałem płytę, tylko nie wiem czy to był ojciec czy syn, obaj byli kompozytorami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszko Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 21:51 Romek, ja jestem 65 i tez lubie Brahmsa. Wszystkim polecam "jesienny" kwintet fortepianowy f-moll, podobno o walce pierwiastka meskiego i zenskiego... a tak w ogole bardzo jesienny i zapadajacy w dusze. Poza tym polecam Scarlattiego - ale w wersji orygnalnej - klawesynowej. Napisal tych sonat klawesynowych kilkaset, a w ponure jesienne wieczory (a jeszcze lepiej - poranki) brzmia wyjatkowo. A na deser "Orawe" Wojciecha Kilara. Po tym utworze sie placze, znam kilku starych chlopow, ktorzy plakali w trakcie "Orawy". Nie przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justi Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.10.05, 21:27 Eric Satie. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 21:47 Co do Brahmsa to polecam koncert skrzypcowy D dur. Poza tym Mozarta koncert fortepianowy D mol A jeśli chodzi o Beethovena to przede wszystkim Appassionata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the.bill1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.bazapartner.pl 10.10.05, 23:17 Classical - Mozart - Sinfonia Concertante K.364, K.190 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 23:38 Zasadniczo to polecam ten wątek: tinyurl.com/85gcl Wiele się da wyłuskać, a zabawa przednia. Odpowiedz Link Zgłoś
zydmason Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 10.10.05, 23:47 trzech autorów musisz usłyszeć: czajkowski czajkowski i czajkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek k Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.aster.pl 10.10.05, 23:48 Jesli masz ucho do glosnych, pompatycznych, symfonicznych brzmien (np. podoba ci sie muzyka filmowa panow Zimmera albo Boyle'a), to Beethoven i Mahler beda w sam raz. No i Wagner, rzecz jasna, ale tego ciezko sie slucha bez sceny. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotka1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 08:16 Gość portalu: laik napisał(a): > jakies konkretne utwory, symfonie etc. oraz muzykow. z gory dziekuje. Najlepiej przestroic sie na II program PR. To jest cos absolutnie cudownego, znajdziesz tu naprawde wszystko to, co dobre. Teraz przez niemal cale dnie - Chopin z konkursu. NIektore, wcale liczne wykonania konkursowe - to prawdziwe kreacje. Cudowne dni. Goraco polecam! pozdr. Wiktor Nowotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eble Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.chello.pl 11.10.05, 13:35 Tak jest, radiowa dwójka jest super stacją. Spróbujcie wszyscy którzy nie znacie jeszcze muzyki "poważnej". Klasyka jest tak obszerna, że trudno cokolwiek polecić, najlepiej posłuchać różnych rzeczy, a potem samemu szukać w wybranym kierunku. Dla mnie najpiękniej brzmi muzyka dawna. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
persona_grata Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 10:06 Edward Grieg - Suita "Peer Gynt" (I i II) Na pewno niektóre części wydadzą Ci się znajome, np. "Poranek" albo "W grocie Króla Gór". Gorąco polecam! Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caroll Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.toya.net.pl 11.10.05, 11:51 Masz rację, Griega słucha się jednym tchem. Odpowiedz Link Zgłoś
en10219 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 12:53 Witam! J.S. Bach: Wariacje Goldbergowskie - mogę tego słuchać do imentu. Polecam klasyczne już wykonania Glenna Goulda - zarówno z '55 jak i '81. Ja osobiście wolę wykonanie późniejsze, ale furia i perfekcja pierwszego wykonania poraża. Suity wiolonczelowe - bardzo zacne moim skromnym zdaniem wykonanie Annera Bylsmy - nagrane w barokowym (?) kościele gdzieś w Bawarii - cud. tego też mogę słuchać do bólu. W.A. Mozart - Czarodziejski flet. Polecam wersję filmową Ingmara Bergmana. No i J.S. Bach: Pasja wg. Świętego Jana. w szczególności aria "Ich folge dir gleichfalls". Ale to już nieco cięższe. Tak btw - w 2000 roku w Warszawie było Collegium Vocale Gent, i śpiewała tę arię pani nazywająca się Deborah York. Nigdy nie byłem w stanie znaleźć jej żadnego nagrania, a bardzo bym chciał. Znacie może jakieś jej nagrania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.ib.amwaw.edu.pl 11.10.05, 13:06 Proponuję "Święto Wiosny" Strawińskiego, ale w dobrym wykonaniu, np.Orkiestra Z Chicago, Filharmonia Nowego Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 14:42 chopina proponuję w wykonaniu stasia drzewieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
saalo Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 16:07 Wodecki spiewal kiedys ...'zacznij od Bacha'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maff1 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.chello.pl 11.10.05, 17:29 mysle ze bardziej właściwym forum do zadania Twojego pytania będzie prywatne forum Muzyka Klasyczna forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242 spotkasz tam zyczliwych i przyjaznych forumowiczów, którzy podpowiedzą ci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? IP: *.blast.pl / *.devs.futuro.pl 11.10.05, 17:52 "Obrazki z wystawy" Murorgskiego i koncerty fortepianowe Rachmaninowa, zwłaszcza II i III oraz "Rapsodia na temat Paganiniego" Niezrównane. Odpowiedz Link Zgłoś
parana8 Re: mozecie mi polecic cos z muzyki klasycznej? 11.10.05, 22:34 Polecam również walce Johanna Straussa lub płytę Andre Rieu- wirtuoza pełnego humoru. Z przyjemnością nie tylko słucham, ale także oglądam "spektakle" z jego udziałem. Odpowiedz Link Zgłoś