Dodaj do ulubionych

Etap I - plyty CD

14.10.05, 20:05
A ja wlasnie wrocilem do domku z plytami CD z nagran I etapu Konkursu smile Na
calosc skladaja sie 4 plyty, w sumie 85 utworow. Kazdy uczestnik ma tam swoje
najlepsze wg Stanislawa Dybowskiego utwory - niektorzy kilka. Fajnie, ze sa
tam wszyscy, bo przeciez nie sposob wybrac tak, aby kazdy sluchacz byl
zadowolony smile
Obserwuj wątek
    • schaetzchen Re: Etap I - plyty CD 14.10.05, 20:33
      Właśnie, słyszałam jak Dybowski mówił w radio, że w tym roku jest "bardziej
      demokratycznie" i słuchacz dostaje próbkę każdego uczestnika. Tylko... 4*74=296
      minut, to na jednego uczestnika wypadają niecałe 4 minuty... Cienizna.
      Kupiłeś w filharmonii? Ile kosztują? Jak słychać? Jak wyglądają? smile)))
      • jdrk Re: Etap I - plyty CD 14.10.05, 21:16
        schaetzchen napisała:
        > minut, to na jednego uczestnika wypadają niecałe 4 minuty... Cienizna.
        > Kupiłeś w filharmonii? Ile kosztują? Jak słychać? Jak wyglądają? smile)))

Tak, kupilem w FN. No wiesz, gdyby kazdy mial nie 4 a 8 min, to zrobilyby sie z
        tego nie 4 a 8 plyt! Kazda kosztuje 30zl - troche drogo, ale powiedzialem sobie,
        ze takiej pamiatki to nigdzie nie kupie smile Tak wiec te 2-4 min. to najczesciej
        jakas Etiuda, Preludium albo Walc, czasem Nokturn. Ale milo sobie przypomniec
        kto i jak gral (bardzo wyraznie slychac jak byli roznorodni, jak graja tak jeden
        zaraz po drugim!).

Plyty wygladaja tak, ze pierwsza strona to Nike z plakatu konkursowego ucieta do
        kolan, natomiast z tylu roznymi kolorami (kazda plyta inny kolor) zamieszczony
        jest spis utworow wraz z wykonawca i czasem trwania utworu (szkoda, ze nie ma
        informacji na jakim fortepianie gral).

Co do jakosci dzwieku, to jak na nagranie na zywo jest calkiem dobra (lekki szum
        sali, zadko ale zdaza sie jakis gruzlik z tle). Ale chyba nie mieli za duzo
        czasu na jej dopieszczenie, bo nierowno przycieli niektore utwory (czasem
        slychac echo konczacego sie poprzednio utworu). Ale generalnie nie jest zle, na
        pewno duzo lepiej niz w slyszalo sie w radio smile
    • jdrk Re: Etap I - plyty CD 19.10.05, 22:10
      Pojawila sie jeszcze jednak plyta CD z I etapu (Vol.5). Sa na niej pozostali
      uczestnicy, ktorzy nie zmiescili sie na poprzednich 4 plytach oraz Suplement:

Howard Na: 2 Preludia op.28/13 i 28/14 + Barkarola Fis-dur op.60
      Xioxi Wu: Berceuse Des-dur op.57 - huraaaa!!! smile)))
      Wen-Yu Shen: Etiuda h-moll op.25/10 + Walc As-dur op.42
      Marian Sobula: Nokturn E-dur op.62/2
      Avan Yu: Nokturn cis-moll op.27/1
      Timo Letonen: Scherzo h-moll op.20

Ale mozna tez kupic plyty z kompletem wykonywanych utworow z I i II etapu
      nastepujacych wykonawcow:
      Vol.6: Rafal Blechacz
      Vol.7: Nobuyuki Tsujii
      Vol.8: Takashi Yamamoto
    • jenny_s Re: Etap I - plyty CD 25.10.05, 19:59
      Wybrałam się dziś do księgarni muzycznej przy Moliera w poszukiwaniu nagrań
      konkursowych Yumy Osaki, która oczarowała mnie swoimi interpretacjami we
      wszystkich etapach. Urzeczenie najwyraźniej subiektywne, skoro jury postawiło
      ją swoim werdyktem w jednym szeregu z Andriejem Jaroszyńskim, ale przecież
      skoro mnie zachwyca, to co ja poradzę. No i obejrzałam sobie całą serię (nota
      bene w dniu koncertu laureatów, obrażona pani w sklepiku w filharmonii nie
      miała ani jednej płyty z serii kalendarium konkursu) pod kątem mojej
      ulubienicy. I oto na płycie z pierwszego etapu mamy jedną etiudę w jej
      wykonaniu (minuta dwadzieścia dwie sekundy), a na nagraniu finalistów owszem
      jest jej Wielki Polonez, ale o zgrozo znów w towarzystwie potwornych produkcji
      pana Jaroszyńskiego. Smutny i ponury żart wytwórni Dux.

Andrzej Sułek (kocham Pana, Panie Sułku) obiecał wprawdzie, że odbędą się
      recitale swoistego "salonu odrzuconych" w studio im. Lutosławskiego, ale czy
      Yuma będzie wśród wykonawców? Czy też przeminie jak sen jakiś złoty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka