jazzpunk 10.11.05, 08:41 Czy to was nie dziwi, że od 2000 roku, na 42 okładki tylko na 16 mamy zdjęcia czarnych muzyków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: okładki Jazz Forum 10.11.05, 11:13 jazzpunk napisał: > Czy to was nie dziwi, że od 2000 roku, na 42 okładki tylko na 16 mamy zdjęcia > czarnych muzyków? Mnie nie, bo jakos nie zwrocilam na to uwagi. Jasne, ze jazz i blues to muzyka czarnych, ale wsrod bialych tez jest wielu mistrzow. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: okładki Jazz Forum 10.11.05, 13:59 say it loud, I'm Black & I'm Proud! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: okładki Jazz Forum 11.11.05, 02:08 ok.say it loud!okladki to jeszcze nic...a to co w srodku?moj ulubiony artykul z "jazz forum":Janusz"Cipcius"Mirecki-muzyk,perkusista,literat(swietne limeryki) (...)przyjaciel nas wszystkich iuosobienie radosci zycia(...)Po naukach u prof. Czeslawa Sowuli "Cipcius"praktykowal z najlepszymi muzykami warszawskimi, a juz w 1965 r. wybil sie na samodzielnosc i wraz ze swoja orkiestra gral w slynnej bratyslawskiej "TatraRevue",a nastepnie w latach 1966-77 prowadzil orkiestre na m/s Batory.Po tym byla Skandynawia i przez blisko 15 lat Kabaret ZAKR w warszawskim hotelu Bristol(...)z calym szacunkiem dla pana Janusza "Cipciusia"Mireckiego-to pieknie,ze redakcja postanowila przypomniec fanom jazzu jego sylwetke,ale sprobujcie znalezc podobne artykuly np.o Monku,Mingusie,Aylerze,Dolphym-chocby krotkie notki przyblizajace ich sylwetki,muzyczne dokonania i znaczenie(ze szczegolnym uwzglednieniem okresu kiedy udalo im sie w koncu "wybic na samodzielnosc")no nie ma tego za duzo.zdarzaja sie ciekawe artykuly w "jazz forum"ale mnie zawsze draznila ta dysproporcja:ze tak wiele sie pisze o polskich muzykach jazzowych,a tak malo o zagranicznych(szczegolnie czarnych)czytajac "jazz forum" odnosze czasem wrazenie ,ze ta muzyka narodzila sie nad wisla,a najwiekszymi na swiecie jazzmanami sa Dudus Matuszkiewicz,Jerzy Tatarak,"Zloty SAksofon Warszawy"-Jan Walasek czy wspomniany Janusz "Cipcius" Mirecki(powtarzam raz jeszcze:z calym szacunkiem dla tych panow)A gdzie Max Roach,Art Blakey,Sam Rivers,Pharoah Sanders,Archie Shepp,Sun Ra,JImmy Garrison,Kahil El Zabar,Bud Powell,Coleman Hawkins,Sidney Bechet,Johnny Dodds...A czytaliscie kiedys co oni pisza o Art Ensemble Of Chicago,jednej z najwazniejszych grup jazzowych...zgroza...ciekawe,ze angielska edycja jazz forum (mam kilka archiwalnych numerow)byla na duzo lepszym poziomie...artykulu o "Cipciusiu"Mireckim nie wymyslilem sobie-naprawde-znajdziecie go w grudniowym nr jazz forum z 2002 r( oczywiscie z "biala "okladka-Pat&Anna Maria)pzdr.faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: okładki Jazz Forum 01.12.05, 20:28 ciekaw jestem jaka bedzie okladka grudniowego jazz forum-czarna czy biala?jak myslicie? a przy okazji czy ktos z Was kupuje grudniowy numer i bawi sie w wypelnianie ankiety? bo ja tak...ciekawe kto w tym roku zostanie jazzowym muzykiem roku w Polsce? znowu Stanko?pozdr.faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: okładki Jazz Forum 12.12.05, 21:32 JAZZPUNK!!!widziales okladke ostatniego/grudniowego JAZZ FORUM? zobacz koniecznie!!!!Jason Moran-nie znam go...ale chyba ma czarna karnacje skory...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: okładki Jazz Forum 12.12.05, 21:36 a moze dziennikarze Jazz Forum zagladaja na "nasze" forum jazzowe? i ta okladka jest efektem lektury tego watku? jesli tak, to zapraszamy p.Krystiana Brodackiego do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: okładki Jazz Forum 13.12.05, 11:13 pharoah napisał: > JAZZPUNK!!!widziales okladke ostatniego/grudniowego JAZZ FORUM? zobacz > koniecznie!!!!Jason Moran-nie znam go...ale chyba ma czarna karnacje > skory...pozdr. O tym samym pomyslalam, juz pisalam muzyka.onet.pl/jazz_forum.html Odpowiedz Link Zgłoś