Dodaj do ulubionych

Nowa fala XXI wieku

25.10.02, 16:07
Ciekaw jestem, co sądzicie o nowej fali zespołów, która ostatnio zalała cały
zachodni rynek muzyczny i przewróciła go do góry nogami. Mam na myśli The
Strokes (od których chyba się zaczęło), Black Rebel Motorcycle Club, The
Hives, The Vines, The White Stripes, The International Noise Conspiracy, The
Libertines itd.
Oczywiście należy się cieszyć, że w ogóle muzyka rockowa ma jeszcze tak
wielkie powodzenie, jednak czy nie uważacie, że to wyjątkowo przereklamowane
grupy? Ja mam takie odczucie, szczególnie przy The Vines, The Hives i The
White Stripes. Praktycznie nic nowego, a tyle szumu, jakby co najmniej nowi
Rolling Stones...
Ale może źle słuchałem? W takim razie proszę o wyprowadzenie z błęduwink
Obserwuj wątek
    • miecio4 Re: Nowa fala XXI wieku 25.10.02, 18:05
      Strasznie mnie drażnią te wymienione przez Ciebie kapela. Jak ktoś juz
      stwierdził tutaj: unowocześniowny Velvet Undegrand, Buzzkocks i Cockney Rebel.
      To ja juz wole the Music.
    • Gość: rychu Re: Nowa fala XXI wieku IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 20:48
      Grunge to też niby uwspółcześniony Deep Purple, czy Black Sabbath a jednak
      stworzył tak nowatorskie grupy jak Pearl Jam czy Nirvana . Lepiej żeby nowa
      fala muzyki rockowej opierała się na zespołach typu The Strokes niż
      pseudorokowych boysbandach ala Linking Park.
    • roar Re: Nowa fala XXI wieku 25.10.02, 21:11
      ilhan napisał:

> Ciekaw jestem, co sądzicie o nowej fali zespołów, która ostatnio zalała cały
      > zachodni rynek muzyczny i przewróciła go do góry nogami. Mam na myśli The
      > Strokes (od których chyba się zaczęło), Black Rebel Motorcycle Club, The
      > Hives, The Vines, The White Stripes, The International Noise Conspiracy, The
      > Libertines itd.
      > Oczywiście należy się cieszyć, że w ogóle muzyka rockowa ma jeszcze tak
      > wielkie powodzenie, jednak czy nie uważacie, że to wyjątkowo przereklamowane
      > grupy? Ja mam takie odczucie, szczególnie przy The Vines, The Hives i The
      > White Stripes. Praktycznie nic nowego, a tyle szumu, jakby co najmniej nowi
      > Rolling Stones...
      > Ale może źle słuchałem? W takim razie proszę o wyprowadzenie z błęduwink

No cóż... Mam to samo. Poza The Strokes, których po wielokrotnym przesłuchaniu polubiłem (nawet bardzo), kapele tego typu ani mnie ziębią, ani grzeją. A Black Rebel czy White Stripes miałem okazję usłyszeć już całkiem sporą ilość razy. Ale - może rzeczywiście źle słuchaliśmy...

Nie tyle jest problemem, że "nic nowego", co to, że "nic ciekawego" w nagraniach tych zespołów nie słychać. Wolę równie prostą, a o ileż bardziej melodyjną muzykę grup typu Coldplay czy Badly Drawn Boy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka