jazzfoxy 10.01.06, 17:24 Musze sie przyznac, ze slabo znam polski jazz, szczegolnie nowa muzyke. Zdaje sie, ze teraz "na fali" sa bracia Olesiowie, jakos o Mozdzerze coraz ciszej. Czego sluchacie, co polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pjetrek29 Re: polski jazz 10.01.06, 21:57 Alek Korecki - więcej wypocin w wątku koncerty Meritum - klezmer-jazz Stilo - etno-jazz z jazzu "bardziej jazzowego": Graal Tymański Yass Ensemble Pink Freud i last but not least, mało znany zespół o nazwie Batyskaf Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: polski jazz 10.01.06, 22:39 Sławek Jaskułke 3yo Custom Trio Pink Freud i okolice Karbido Robotobibok Trzaska w każdej postaci Gwinciński w każdej postaci z jazzowym smaczkiem Miloopa i Skalpel ze "starszych" Mazzol - forever! Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 11.01.06, 10:59 fnoll napisał: > Gwinciński w każdej postaci jaki obciach, w ogole nie znam tego nazwiska, mozesz cos wiecej napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: polski jazz 12.01.06, 00:32 pisać? w dobie internetu? z własnej głowy? zaguglaj a potem ctrl-c, ctrl-v Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 11.01.06, 11:01 fnoll napisał: > z jazzowym smaczkiem Miloopa i Skalpel Skalpel wczoraj dostal paszport polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
umyslscisniety Re: polski jazz 11.01.06, 12:39 wiem,ze to zadna nowosc,ale czy ktos moglby sie wypowiedziec na temat Milosci? Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: polski jazz 11.01.06, 20:38 u mnie z polskim jazzem cieniutko...mam stary winyl zespolu laboratorium (no.8)- nigdy nie sluchany(!!!!),bo nie mam na czym(cholera skad on sie u mnie w ogole wzial...),przegralem pare plyt Stanki,Komedy...z mlodego pokolenia-plyty dodane do gazety jazzi magazine:loskot w mozgu,Andrzej Przybielski & Custom Trio (swietna plyta,choc jakosc nagrania pozostawia wiele do zyczenia)ciekawe propozycje,slucham ich dosc czesto...po za tym przegralem sobie plyte Lestera Bowie z Miloscia...i to chyba wszystko co mam z polskiego jazzu...aha,zapomnialem o najlepszejpolskiej jazzowej plycie w mojej kolekcji:Jorgos Skolias& Bronek Duzy-Do It-rewelacja!!!aaa...mam jeszcze znakomita plyte bassfidle alla pollaca vitolda reka...wiec chyba nie jest tak zle u mnie ze znajomoscia polskiego jazzu...choc prawda jest taka :jezeli mam wybierac pomiedzy plyta polskiego wykonawcy,a plyta wykonawcy zagranicznego- wybiore raczej te druga...jezeli mam wybierac pomiedzy plyta wykonawcy polskiego,a jego koncertem wybieram to drugie...wiec to chyba tlumaczy tak mala liczbe plyt z polskim jazzem w mojej kolekcji...polski jazz znam glownie z tego co uslysze w radio,lub z kilku koncertow...ale obiecuje nadrobic te braki...mysle,ze wsrod polskich jazzmanow jest wielu,ktorych warto posluchac... Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: polski jazz 11.01.06, 21:53 pharoah napisał: > jezeli mam wybierac pomiedzy plyta polskiego wykonawcy,a plyta wykonawcy > zagranicznego-wybiore raczej te druga... to dokładnie odwrotnie niż u mnie . ale wiem skąd to się bierze: po prostu cierpię na chroniczny brak gotówki i jak mam ochotę pójść na koncert, to z reguły idę na taki za free, a są to z reguły koncerty wykonawców krajowych (poza ekscesami na wsjd). no i płytki też trochę tańsze. jednym słowem: byt kształtuje moją jazzową świadomość . Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: polski jazz 11.01.06, 22:23 krajowe plyty wcale nie sa tansze od zagranicznych...wiekszosc jazzu jaki kupuje na plytach to reedycje starych nagran z lat 50-tych i 60-tych,a te mozna dostac od 30-tu kilku zlotych,tymczasem polskie premiery sa duzo drozsze...moja jazzowa swiadomosc tez ksztaltuje byt...nie dosc,ze zagraniczne nagrania sa w wiekszosci lepsze,to bardzo czesto sa duzo tansze...pozdr. z calym szacunkiem dzika swinia-faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: polski jazz 11.01.06, 22:47 No,nie przesadzaj,nowa plyta polskich muzykow jest zawsze tansza od nowej plyty muzykow zagranicznych.To tez jest jeden z powodow,dla ktorych kupuje sporo plyt z polskim jazzem. Z polskich jazzmanow najbardziej cenie Piotra Wojtasika. Zeby bylo smieszniej lubie tez braci Olesiow ( smieszniej dlatego,bo Olesiowie bardzo niepochlebnie,wrecz chamsko, wypowiadali sie kiedys o swojej wspolpracy koncertowej z Wojtasikiem,z ich slow wynikalo,ze Wojtasik nie ma pojecia o improwizacji,i ze potrafi grac wylacznie z nosem utkwionym w nutach) Bardzo lubie Mikolaja Trzaske,uwazam,ze na szerokie wody to on juz dawno wyplynal,z niecierpliwoscia czekam na moment,kiedy bede mogl poznac jego nagrania ze Skandynawami,chociaz - z drugiej strony - musze powiedziec,ze mialem okazje byc w Cieszynie na koncercie tria Trzaski ( bez Brotzmana ) i bylem porzadnie rozczarowany. Zwlaszcza w kontekscie przedkoncertowej zapowiedzi Trzaski,ze za chwile nastapi cos nieprawdopodobnego.Nic takiego nie nastapilo,nie chce tu twierdzic,ze wiem,dlaczego...Powtorze jeszcze tylko cos,co juz gdzies pisalem:bardzo sie boje o jazzowa przyszlosc Mikolaja Trzaski. Nie zgadzam sie tez z jego atakami na Stanke,lubie nie tylko jego wczesne plyty,ale takze te ECM-owskie,chociaz mnie tez breakuje na nich troche ognia. Jest sporo plyt polskichh jazzmanow,ktorych czesto slucham,trudno,zeby tu o wszystkich pisac. Wspomne jeszcze tylko o Joachimie Menclu,ktory nagral swietna plyte,do Warszawy na porzadny koncert nie przyjechal,a teraz, jak widze, wdaje sie w romansa z didzejami...Ciekawe co z tych amorow wyniknie. No i jeszcze odkrycie minionego roku: Chromosomos, dla mnie zdecydowanie najlepszy zespol ze wszystkich,jakie slyszalem w ostatnich latach. Ich plyta jest swietna,chociaz za krotka...Jak gdzies kiedys napisalem,ze nie lubie plyt trwajacych mniej niz godzine,to od jakiegos goscia ,ktory podszedl do moich slow ze smiertelna powaga, dostalem niezlego wirtualnego kopa...Ale nie zrazil mnie ten kop,nadal twierdsze,ze nie powinno sie nagrywac plyt krotszych niz godzina. Basta,za duzo tego gadu gadu... No i bardzo lubie plyte tria Jagodzinskiego z Mirabassim. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: polski jazz 11.01.06, 22:50 Troche przecenilem Chromosomos,chcialem napisac:zdecydowanie najlepszy MLODY zespol... Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: polski jazz 13.01.06, 19:26 zgadzam sie, ze Chromosomos to kawał swietnej muzyki!!! ale jest tez wiele innych dobrych polskich grup ...dzieje sie bardzo duzo na polskiej scenie jazzowej i nie moge za tym nadazyc,niestety( ale staram sie jak moge pozdrawiam Ania ps.tez natolin Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: polski jazz 16.01.06, 21:51 Szkoda,ze nie jestes moja sasiadka zza sciany,juz niedlugo wracam do domu i krew mnie zalewa na mysl,ze znowu bede musial od czasu do czasu sluchac disco polo czy techno,ktorymi pasa sie moi przemili sasiedzi.Ja mam na nich ,,Ole,, Sandersa. Albo ,,Smells like teen spirit,,Nirvany ( bo przeciez nie Mozdzera ,bron Boze) Ach,te rozkosze blokowego zycia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: polski jazz 17.01.06, 12:31 a moi sasiedzi nie sluchaja wcale muzyki(okazuje sie,ze mozna tak zyc).ale ze mna maja ciezko...wspolczuje im...lubie czasem posluchac nieco glosniej...zdarzalo sie nawet czasem,ze przychodzili z prosba o sciszenie muzyki..staram sie byc wtedy grzeczny...ale kiedys zgotowali mi prawdziwa "zemste"-remont trwajacy caly miesiac...to byl koszmar-robotnicy zaczynali prace od 7:00...bezkompromisowe "free" zaaranzowane na orkiestre mlotkow,wiertarek itp. instrumentow...pozdr.faraon Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: polski jazz 17.01.06, 15:01 no coz ja tez zaluje ze nie jestesmy sasiadami....a co do sasiadki to moze da sie ja przekabacic na jazzowe klimaty, ona zyje w glebokiej nieswiadomosci i trzeba pomoc biedaczcea co do muzyki ktora ich raczysz, to moze warto pojsc na calosc i zapuscic im Pattona? heheheh pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: polski jazz 18.01.06, 23:33 Ba,zeby to byla sasiadka,ale niestety za sciana mieszka kilku sasiadow. Zadnej sasiadki...Moje szczescie,ze wlaczaja muzyke niezbyt czesto i na krotko,chyba tylko po to,zeby odtwarzacz nie zardzewial... Pattona? O nieee...Ten to potrafi wrzasnac,ale przy nim sam bym predzej zwariowal.Pamietam jak na koncercie Naked City w Warszawie Zorn przed bisem zapytal publiki ,czy chce,zeby zabisowali z Pattonem czy bez niego. Jak myslisz:za jakim wariantem ja sie opowiadalem? Oczywiscie, ze darlem sie,aby grali bez Pattona, zdecydowanie wole jednak pastiszowe jaja Naked City od tych wyladowan atmosferycznych,jakimi wypelnione sa ich plyty i koncerty. Pharoah,powinienes sobie wyobrazic,ze to bezkomkpromisowe free na orkiestre mlotkow,wiertarek, itp. to dopiero co odkryta,nieznana wczesniej kompozycja Johna Cage'a. Wtedy od razu odnalazlbys w sobie przyjemnosc sluchania... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 19.01.06, 10:06 jasiek_natolin napisał: > Pattona? O nieee...Ten to potrafi wrzasnac,ale przy nim sam bym predzej > zwariowal.Pamietam jak na koncercie Naked City w Warszawie Zorn przed bisem > zapytal publiki ,czy chce,zeby zabisowali z Pattonem czy bez niego. Jak > myslisz:za jakim wariantem ja sie opowiadalem? Oczywiscie, ze darlem sie,aby > grali bez Pattona, zdecydowanie wole jednak pastiszowe jaja Naked City od tych > wyladowan atmosferycznych,jakimi wypelnione sa ich plyty i koncerty. Tez bylam na tym koncercie ps.moi sasiedzi sluchaja dobrej muzyki, mam szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: polski jazz 19.01.06, 21:44 Jasiek,ja sluchalem tych mlotkow i wiertarek z prawdziwa przyjemnoscia...przez 4 minuty 33 sekundy...pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: polski jazz 20.01.06, 11:40 Ojej!Nie sadzilam, ze na haslo-Patton,powstaną takie burzliwe dyskusje No i wszyscy mowia Patton jest bee Kochani, faktycznie to bardzo specyficzna postac i skłamie jesli powiem, ze slucham go codziennie, ale czasem "wujek Mike" naprawde potrafi pomoc czlowiekowi Ps.w mojej skromnej rekomendacji wieksze znaczenie mialo wlasnie samo haslo,bo jak przypuszczam, kazdy wie co ono oznacza...hehheh Pozdrawiam goraco!! ps.2Naprawde nie mialam zamiaru nikogo urazica jesli tak sie stalo to przepraszam,wiecej nie bede) Odpowiedz Link Zgłoś
bart_ad Re: polski jazz 12.05.06, 12:56 wiec tak, spiesze dodac ze romanse mencla z dj krime (bo tak mc na pseudo) sa niezwykle ciekawe - improwizacje skreczowane zwalily mnie z nog (na szczescie siedzialem). n i wlasnie mencel jest dla mnie najciekawsza postacia jazzu polskiego absolutnie niedocieniana (bo o mainstreamowcach pisze sie w jazz forum - wezmy namysłowskiego np) a o trzaskach, pieronczykach, olesiach w awangardowych czasopismach (no i tu olesiów, chromosomos, projekty mazolewskiego m.in. pink fredu polecam szczerze i goraco). dla wielbicieli klimatow okołojazzowych (takich co to np. cenia fisza z tworzywem sztucznym) polecam najnowsza plyte muzykoterapii (i jest prawda ze polskie plyty sa tansze - 30-40 zlotych, podczas gdy nowe nagrania jazzowe z hameryki 67 zeta na ten przyklad). no i jeszcze raz mowie mencel - w trio akustycznym, elektrycznym, w kwartecie z djem, w duecie z djem, jako akompaniator. ja go uwielbiam. dodam tylko ze arek skolik to guru. pozdrawiam wszystkich milosnikow jazzu. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 19.04.06, 18:04 Slucham Meritum - pierwszej plyty i podoba mi sie ich muzyka. W piatek graja w Kulturalnej material z drugiej plyty. Chyba warto sie wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: polski jazz 19.04.06, 18:20 Nie slyszalam o tej grupie.. A mozna gdzies posluchac w internecie chocby probek ich utworow? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 19.04.06, 19:06 www.kulturalna.pl/flash.html tu krotkie info o zespole, Pjetrek pisal cos o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
julie87 Błaaaaagam POMÓŻCIE!!! 19.04.06, 19:16 Czy ktoś z was nie wie przypadkiem, kto jest autorek tekstu i muzyki do piosenki Krystyny Prońko pt. "Kolejka"??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: Błaaaaagam POMÓŻCIE!!! 19.04.06, 19:45 W grudniu 1980 roku odbyła się prapremiera spektaklu Ernesta Brylla i Wojciech Trzcińskiego "Kolęda Nocka".Wyszła płyta pod tym samym tytułem na której Krystyna Prońko wykonuje utwor pt. "Psalm stojących w kolejce", słowa Brylla, muz. Trzcińskiego Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
julie87 Re: Błaaaaagam POMÓŻCIE!!! 19.04.06, 22:01 Matko... uratowałeś mi życie, a właściwie moją prezentację maturalną :] DZIĘĘĘĘĘĘKUJĘ BAAAARDZO!!! I pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Błaaaaagam POMÓŻCIE!!! 20.04.06, 22:38 to chyba pierwszy przypadek uratowania komus zycia na tym forum ...jak sie domyslam cale zamieszanie jest wokol pieknej piesni pani Pronko,ktorej non stop sluchalem w dziecinstwie...czy to ten song z oblednym refrenem:"za czym kolejka ta stoi?..."nie wiem jak to jest ,ale te niesmiertelna fraze zdarza mi sie zanucic czasem i dzis,gdy stoje czasem w jakiejs kolejce... Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: polski jazz 19.04.06, 19:34 koss.ania napisała: > A mozna gdzies posluchac w internecie chocby probek ich utworow? > pozdr. meritum.art.pl/meritum.php?id=newspozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
koss.ania Re: polski jazz 19.04.06, 21:22 Dzieki Pjetrek!!! Fajne niektore improwizacje pozdr. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: polski jazz 19.04.06, 21:27 jazzfoxy napisała: > Slucham Meritum - pierwszej plyty i podoba mi sie ich muzyka. > W piatek graja w Kulturalnej material z drugiej plyty. > Chyba warto sie wybrac. > ja się namierzam. ale od namierzania do wybrania droga - niestety - daleka Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 19.04.06, 21:33 pjetrek29 napisał: > ja się namierzam. ale od namierzania do wybrania droga - niestety - daleka u mnie dokladnie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
jankes234 Pomysl na prezent - JAZZ z Warszawy 12.05.06, 17:06 Kolega z Niemiec poprosil mnie o kupienie jakiejs plyty zespolu jazz'owego z Warszawy lub Polski. Jest zafascynowany polskim Jazzem bo 10 lat temu był na Jazz Jamboree. Czy mozecie cos polecic ? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Pomysl na prezent - JAZZ z 3-miasta 12.05.06, 19:09 Naprawdę sami nie wiemy co mamy. Zdecydowanie: Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Pomysl na prezent - JAZZ z 3-miasta 12.05.06, 20:47 w tym watku masz duzo propozycji, moze skorzystasz? Odpowiedz Link Zgłoś
patjopek Re: Pomysl na prezent - JAZZ z 3-miasta 28.05.06, 22:52 Mi sie zdarzalo robic prezenty w postaci polskiej plyty moim zagranicznym znajomym.Byla to Anna Maria Jopek,Leszek Mozdzer i Tomasz Stanko.Zawsze prezenty bardzo sie podobaly.Uwazam,ze polski jazz jest na bardzo wysokim,swiatowym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
lan.kwai.fong Re: Pomysl na prezent - JAZZ z Warszawy 29.05.06, 00:00 Niekoniecznie z W-wy, ale: Pink Freud, Kerd, Stworywodne, Mazzol, Baaba, Muzykoterapia, etc. w sumie można by wymieniać i wymieniać... LKF p.s. A to możesz przekazać bezpośrednio Koledze z Niemiec: Gruesse an den Kollegen aus Deutschland, wenn du uns etwas interessantes auf Gegenweg aus deiner Gegend vorschlagen wuerdest, werden wir sehr froh sein! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: Pomysl na prezent - JAZZ z Warszawy 30.07.06, 19:12 podciagam...bo chcialbym sie podciagnac z polskiego jazzu...jestem bowiem troche lajkonikiem w tym temacie(ze wstydem przyznaje...) Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: polski jazz 31.07.06, 17:58 Dopiero teraz odkryłam ten wątek Trochę się orientuję na rodzimej scenie, a także jestem w kontakcie z muzykami. Przede wszystkim: Maciek Sikała, to chyba nasz najlepszy saksofonista. Ponad miesiąc temu byłam na jego koncercie, który po prostu zwalil mnie z nog!!! Znałam go tylko z jam sessions i z płyty "Asaf" a tu nagle objawił swoje całkiem odmienne oblicze!!! Ach, jakiś swój "Pazur" pokazał Także polecam jego nową płytę "Another one for ... ". Drugim saksofonistą, który imponuje mi brzmieniem jest Adam Pierończyk, on jednak gra bardziej "współcześnie". To trudna muzyka, którą nie każdy lubi, ja z czasem coraz więcej go słucham. Warto się zapoznać z projektami Olo Walickiego, bardzo ciekawy projekt sprzed dwóch lat chyba "Metalla pretiosa" na trio jazzowe i klasyczny kwatet dęty - bardzo polecam! Hm, no to chyba tyle na razie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: polski jazz 31.07.06, 18:58 sztuka.latania napisała: > Warto się zapoznać z projektami Olo Walickiego, bardzo ciekawy projekt sprzed > dwóch lat chyba "Metalla pretiosa" na trio jazzowe i klasyczny kwatet dęty - > bardzo polecam! Projekt Walickiego z Mozdzerem widzialam 3 lata temu w Kongresowej. Swietny koncert. Musze nabyc plyte. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: polski jazz 31.07.06, 20:09 Płytę koniecznie, bo jest dostępna, a projekt chyba nieprędko będzie można znowu usłyszeć na żywo, a szkoda, bo na żywo wszystko brzmi lepiej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beskidnewsbb Re: polski jazz 23.08.13, 09:39 Zapraszamy Was do obejrzenia wywiadu, w którym wspominamy Klub Piątawka beskidnews.tv/ogladaj/moim-zdaniem-pogadajmy-o-jazzie/3570 Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
nataszka_k Re: polski jazz 23.09.13, 11:55 O dzięki za linka! Bardzo fajne! Przyda się Odpowiedz Link Zgłoś
pseudopafnucy Re: polski jazz 14.01.14, 16:25 Z polskiego jazzu ostatnich lat podoba mi się Jazgot, są bardzo ciekawi. Niedługo mają koncert w Katowicach, tu jest opis tixar.pl/bilety/jazgot Chyba się wybiore Odpowiedz Link Zgłoś
viavi Re: polski jazz 20.01.14, 01:00 Wiem, że nie jest to najodpowiedniejsze miejsce do tego, tym bardziej, że udzielę informacji na pytanie, ale wstawiam tu ankietę na temat jazzu, licząc na to, że znajdę tu kulturalnych i pomocnych ludzi. Ankieta nie zajmie więcej niż 2 minuty Dziękuję z góry i pozdrawiam. www.ankietka.pl/ankieta/134022/muzyka-jazzowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
dicksmith polski jazz to szmata 10.02.14, 13:28 wolę słuchac jazzu norweskiego, szwedzkiego albo włoskiego Odpowiedz Link Zgłoś