Dodaj do ulubionych

IRA, "Tu i teraz" - 45/100

03.11.02, 14:21
Na samym początku napiszę, że płytę wygrałem... gdyby nie to, pewnie nigdy
bym jej nie kupił ani nie posłuchał... od początku nie byłem do niej dobrze
nastawiony i płyta też nie okazała się dobra.
Jest średnia.
Takie nie wiadomo za bardzo co, bez stylu, bez charakteru... niby to myzyka
Wilków... niby to rock... gdzieś tam miał się znaleźć własny pomysł ale
wyszło nudne i puste.
Wiem, że IRA już kiedyś (7 lat temu) grała... ale i wtedy ich nie
słuchałem... później Artur Gadowski miał jakieś solowe projekty. Jednak mnie
on nie przekonuje. Wydaje mi się, że chcieli być postrzegani jako buntownicy,
wybrali sobie nazwę, która do nich nie pasuje (IRA -> gniew). Ja w ich
muzyce, ani na najnowszej płycie gniewu nie znajduję.
Zamiast gniewu i buntu jest ślizganie się po gustach, i nie chce nadużywac
tego słowa, ale jednak... komercja.
Średnie teksty, średnia muzyka, średnia płyta... średnia ocena
Obserwuj wątek
    • Gość: sunny Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 14:27

Ira grala dawno temu, nawet nie siedem lat, a jakies dziesiec...na poczatku lat
      dziewiecdziesiatych, kiedy byl boom na polskiego rocka. Sluchalo sie Heya i
      wlasnie Iry. Chodzilam do szostej klasy podstawowki i wydawalo mi sie, ze w tej
      muzyce (posluchaj sobie plyty "Moj dom") jest jakis bunt i sila. Uchodzilo to
      za muzyke niekomercyjnasmile
      Teraz...ostatnich paru plyt ani solowych projektow Gadowskiego nie sluchalam i
      nie zamierzam. Faktycznie, tani plastikowy rock. Lubie autentyczna muzyke, a w
      nich nie wyczuwam nawet kropli autentycznosci.
      Pozdrawiam.
    • Gość: gadofski Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: proxy / 213.195.168.* 06.11.02, 14:52
      Znam wszystkie płyty iry i także tą nową masz racje jest beznadziejna, ale co
      do poprzednich nie mam takiego zdania jak ty.Płyty mój dom i ira 93 są jednymi
      z moich ulubionych.Tam pokazuja bardzo dla siebie charakterystyczny typowo
      hardrockowy styl.Z tym że w piosence śpiewali :to jet mój dom moje szare ulice
      mój dom to klejka po darmowy szmal mój dom to ci smutni ludzie mój dom to ty i
      ja.Była tu maowa o Polsce po czym wyjechali do stanów i ogarnęła ich popowa
      komercja .

To moje zdanie o tym zespole.
    • Gość: Xionc Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: proxy / 213.77.7.* 06.11.02, 16:48
      Eee, nie jest taka zła...
      Rzeczywiście od strony muzycznej żadna rewelacja, chociaż do płyty Znamię (moim
      zdaniem najlepszej) jej daleko...
      Ale teksty (poza tzw. love ballads) są zajebiste - siła optymizmu i akceptacja
      samego siebie, które wypływają z tej płyty pozwalają patrzeć na świat przez
      różowe okulary. BTW, czy dobra muzyka musi zawierać w sobie jakiś protest? Czy
      rockowiec nie może czegoś akceptować, m. in. samego siebie?
      • Gość: cze67 Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: *.se.com.pl / 172.16.22.* 06.11.02, 17:09
        Dla mnie IRA byla zawsze synonimem muzycznej miernoty. Ich kompozycje to
        popluczyny po pop-metalowych kapelach typu Def Leppard. Texty co najwyzej
        mierne. A ich wersja Knockin On Heavens Door - Dylana, zaspiewana w stylu Guns
        i Roses zawsze wzbudza we mnie wesolosc. Jednym zdaniem - zero oryginalnosci i
        inwencji. Jednym slowem - nic.
      • socoow Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 06.11.02, 23:38
        > BTW, czy dobra muzyka musi zawierać w sobie jakiś protest?

oczywiście, że nie
        ale wydaje mi się, że IRA stara się stworzyć swój wizerunek jako grupa
        buntownicza... i jej to nie wychodzi

pozdrawiam
        • Gość: Xionc Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: proxy / 213.77.7.* 07.11.02, 11:45
          socoow napisał:

> > BTW, czy dobra muzyka musi zawierać w sobie jakiś protest?
          >
          > oczywiście, że nie
          > ale wydaje mi się, że IRA stara się stworzyć swój wizerunek jako grupa
          > buntownicza... i jej to nie wychodzi

czas przeszły - starała... i kiedy to robiła to raczej jej to wychodziło...
          Ostatnia płyta raczej nie zawiera elementów buntu, wręcz przeciwnie -
          pogodzenie się z upływem czasu.. I to dla mnie jest ok
          • Gość: KRISTOF Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 IP: 212.191.66.* 13.11.02, 16:18
            Do bani z tą IRĄ. Nie lubię ani ich, ani Gadowskiego (mimo, że głos ma dobry).
            Pamiętam, jak po wydaniu drugiego solowego krążka Gadowski twierdził, że IRA to
            w jego życiu zamknięty rozdział. Ale co tam... Jak album G.A.D. wykonał
            spektakularną katastrofę, to Arturo zmienił zdanie, skrzyknął chłopaków i
            wysmarzyli tego nowego gniota. Jak słyszę te ich nowe kawałki, to chce mi się
            rzygać. Jednak pociesza mnie to, że Polacy nie dali się nabrać i nie kupili tej
            nowej płyty. Gadowski może sobie szukać nowej pracy. I jeszcze jedno - on
            zaśpiewał w tym syfie "Oj kot!". To już totalnie go dyskwalifikuje. W sumie to
            mógłby pozować do katalogów Tesco.
    • nutria2 Re: IRA, 'Tu i teraz' - 45/100 18.11.02, 17:13
      socoow napisał:

> Średnie teksty, średnia muzyka, średnia płyta...
      średnia ocena

nic dodać, nic ująć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka