24.03.06, 07:56
Jeszcze ktoś go słucha? Ciekawym bo jego płyty mają wiecej energii niż cała
nasza scena rockowa razem. Nagrał dużo płyt, mam kilka w tym ostatnio Koncert
Afrika 70 ginger baker
co byście polecali?
Obserwuj wątek
    • obly Fela Kuti 24.03.06, 07:57
      oczywście musiała mi się przydazyć literówka no.
      • Gość: mi Re: Fela Kuti IP: 195.94.205.* 24.03.06, 08:31
        cześć

ja fela kutioego znam tylko z rekomendacji Flea, basisty red hot chili peppers.
        ostatnio wlasnie widzialem w sklepie koncert z gingerem bakerem. a ponieważ gre
        bakera uwielbiam mam ochotęwysupłać pieniadze na plyte. mozesz mi cos wiecej
        powiedziec o tej płycie?
        • walek_z_lasu Re: Fela Kuti 24.03.06, 08:37
          Mam nagrane fragmenty. Sporo żywiołu. Polecam. Artysta zupełnie niedoceniany...
          • obly Re: Fela Kuti 24.03.06, 09:40
            Płyta ta jest za 49 zeta w sklepach, dla mnei jest boska ma 4 kawałki
            żywiołowego grania (7/12/12/12 minut) nie są to jego najlepsze kawałki, te mam
            na składaku od znajomka, ale jest taki czad ze dawno u nikogo nie słyszałem
            takiego żywiołu. Płyta bardzo jednorodna. Jak się zna fela kutiego to w ciemno.
            jego estetyka jego rytmy i jego chórki i stado bębnów. nie jest to słodkie
            hipisowskie granie ale jest to bardzo zwierzęce ale nic nie tracące z
            melodyjności.

Mam tez taki album dwupłytowy "best of" który jest w miarę słaby (ale połowa z
            niego - wymiata) bo jakoś dziwnie sterylnie nagrany. natomiast koncerty są tak
            smaczne i takie pożywne takie kolorowe i takie spocone. Bardzo jest gorąco i
            transowo. Facet nagrał kilkadziesiąt płyt, zupełnie nie kumam dlaczego on
            siedzi na półce z Jazzem w sklepach. dla mnie jest bogiem ostatnio.

dlatego zsukam opinii o innych płytach.
    • Gość: MI Re: Feal Kuti IP: 195.94.205.* 24.03.06, 16:33
      OK dzieki za wyjasnienia odnosnie bakera,
      • Gość: Kutia (z makiem) Re: Feal Kuti IP: 195.188.41.* 25.03.06, 11:32
        Viva Nigeria!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka