obly 24.03.06, 07:56 Jeszcze ktoś go słucha? Ciekawym bo jego płyty mają wiecej energii niż cała nasza scena rockowa razem. Nagrał dużo płyt, mam kilka w tym ostatnio Koncert Afrika 70 ginger baker co byście polecali? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mi Re: Fela Kuti IP: 195.94.205.* 24.03.06, 08:31 cześć ja fela kutioego znam tylko z rekomendacji Flea, basisty red hot chili peppers. ostatnio wlasnie widzialem w sklepie koncert z gingerem bakerem. a ponieważ gre bakera uwielbiam mam ochotęwysupłać pieniadze na plyte. mozesz mi cos wiecej powiedziec o tej płycie? Odpowiedz Link Zgłoś
walek_z_lasu Re: Fela Kuti 24.03.06, 08:37 Mam nagrane fragmenty. Sporo żywiołu. Polecam. Artysta zupełnie niedoceniany... Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Fela Kuti 24.03.06, 09:40 Płyta ta jest za 49 zeta w sklepach, dla mnei jest boska ma 4 kawałki żywiołowego grania (7/12/12/12 minut) nie są to jego najlepsze kawałki, te mam na składaku od znajomka, ale jest taki czad ze dawno u nikogo nie słyszałem takiego żywiołu. Płyta bardzo jednorodna. Jak się zna fela kutiego to w ciemno. jego estetyka jego rytmy i jego chórki i stado bębnów. nie jest to słodkie hipisowskie granie ale jest to bardzo zwierzęce ale nic nie tracące z melodyjności. Mam tez taki album dwupłytowy "best of" który jest w miarę słaby (ale połowa z niego - wymiata) bo jakoś dziwnie sterylnie nagrany. natomiast koncerty są tak smaczne i takie pożywne takie kolorowe i takie spocone. Bardzo jest gorąco i transowo. Facet nagrał kilkadziesiąt płyt, zupełnie nie kumam dlaczego on siedzi na półce z Jazzem w sklepach. dla mnie jest bogiem ostatnio. dlatego zsukam opinii o innych płytach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI Re: Feal Kuti IP: 195.94.205.* 24.03.06, 16:33 OK dzieki za wyjasnienia odnosnie bakera, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kutia (z makiem) Re: Feal Kuti IP: 195.188.41.* 25.03.06, 11:32 Viva Nigeria! Odpowiedz Link Zgłoś