Dodaj do ulubionych

Jazz- co polecacie słuchać?

IP: 213.17.147.* 12.12.02, 13:54
No właśnie. Co moglibyście mi polecić wartego posłuchania, zainteresowania
z jazzu i pokrewnych okolic. Lubię taką muzykę, ale zawsze jest to
przypadkowe i tak naprawdę nie znam zbyt wielu wykonawców i nie wiem nawet
czego szukać w sklepie.

Dzięki z góry za rady
Kasia
Obserwuj wątek
    • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 12.12.02, 14:05
      A co do tej pory słuchałaś?
      • Gość: gaspar Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.opa-carbo.com.pl 12.12.02, 14:10
        Jeżeli lubisz brzmienie fortepianu to mogę polecić z czystym sumieniem koncerty
        Keitha Jarretta,czy jakiekolwiek inne jego płyty.
    • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 12.12.02, 14:19
      Już kiedyś ktoś założył taki wątek, więc kopiuję moją wypowiedź.

Jeżeli słuchałeś dużo dobrego rocka to spróbuj coś z Fusion np. Weather Report
      (koniecznie zwłaszcza płyty "Black Market" i "Heavy Weather"), Soft Machine,
      Return To Forever (projekt Chick Corea'i), Bill Cobham (płytka "Spectrum" lub
      niedawno wydana "Focused". Również polecam projekt Metro zwłaszcza płytę "Three
      People". No i Matalex "Jazz Grunge"
      Jak słuchałeś soft rocka lub popu to spróbuj może od smooth jazzu polecam Joe
      Sample, Jeff Golub, Chuck Loeb, Bob James, Kombo, Soulive itp.
      Również z pogranicza jazzu i funku polecam, Nilsa Lundgrena, Maceo Parkera,
      Freda Wesley'a, Liquid Soul, Groove Collective, Jestofunk, Bill Evans
      (saksofonista).
      A poza tym oczywiście klasycy Miles Davis, Herbie Hancock, Ron Carter, Joe
      Zawinul, John Coltrane, Jean Luc Ponty itp.
      A z jazzu śpiewanego to Patricia Barber, Diana Krall, Astrud Gilberto, Al
      Jarreu.
      Z acid jazzu to polecam, Groove Collective, Brooklyn Funk Essential, US 3,
      Kyoto Jazz Massive, Jazzanova, Headfunk itp.
      • Gość: kasia Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: 213.17.147.* 12.12.02, 15:16
        Najbardziej lubię jazzujące kobiety. Te polecone przez Ciebie rzeczywiście są
        niezłe (opinia oczywiście po odsłuchaniu z netu tylko kilku utworówsmile). Może
        jeszcze jakieś propozycje pań?

Kasia
        • Gość: kasia Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: 213.17.147.* 12.12.02, 15:22
          Acha, a do tej pory słuchałam: Vondy Shepard, Cesarię Evorę, Khadję Nin,Laurę
          Fygi, Earthę Kitt, Basię, Ellę Fitzgerald no i A. M. Jopek i uwielbiam
          Leonarda Cohena i Marlenę Dietrich. To tak na szybko z głowysmile

Kasia
        • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 12.12.02, 15:37
          Dee Dee Bridgewater, Diana Schuur, Carmen McRae, Cassandra Wilson, Dinah
          Washington itp
    • kioskarz007 Re: Jazz- co polecacie słuchać? 12.12.02, 17:07
      Zajebisty:Jack Brubeck, spoko klimaty i jak na kogos kto nawet z jazzem nie
      obcuje motywy dosyc znane.Miles Davis to w zasadzie "król ichnego
      trendu".Polecam. Smaczna pozywka. A tak poza tym jest masa składaków w
      najblizszym Twemu domowi supermarkecie, za pewnie śmieszna cenę.Ja z reguły z
      ów zakupów korzystam...Pozdrawiam.Miłego odbioru.
      Jesli będzie Ci ów danie smakować "kioskarz007@gazeta.pl" liczy na pozytywny
      oddźwięk...
    • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 13.12.02, 11:26
      Polecam jeszcze Kristin Korb płytkę "Introducing". Dziewczyna ma naprawdę
      ciekawy głos, akompaniuje jej świetne The Ray Brown Trio.
    • Gość: saunne Eva Cassidy - polecam goraco!!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 13:12
      Jej plyty sa juz dostepne w Polsce smile)) Wreszcie!!!
      • Gość: Kleo Re: Eva Cassidy - polecam goraco!!! IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 13:53
        Eva Cassidy- oczywiście. Ale też i przede wszystkim- naszą Grażynę Auguścik
        (jeśli podoba Ci się Astrud Gilberto, to Grażyna również się spodoba), Patricia
        Barber też jest niezła, a jeśli coś z bluesem to Peggy Lee. A ze śpiewających
        panów- Chet Baker, o ile gustujesz w Cool Jazzie. Jesli lubisz ekseperymenty,
        jazz współczesny to Marek Bałata.
        pozdr-
        • Gość: saunne Pat Metheny oczywiscie :) IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 17:40
          • Gość: Jacek Re: Pat Metheny oczywiscie :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 20:17
            Zdecydowanie Secret story !
    • franzmaurer Re: Jazz- co polecacie słuchać? 15.12.02, 21:56
      Gość portalu: kasia napisał(a):

> No właśnie. Co moglibyście mi polecić wartego posłuchania, zainteresowania
      > z jazzu i pokrewnych okolic.

Moze ballady dla zakochanych smile) Jak masz niezle lacze to posluchaj:

Ben Webster
      www.artistdirect.com/store/artist/album/0,,214447,00.html
      Taaaaaaki Dżez smile
    • Gość: art Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.stat.gov.pl 16.12.02, 15:32
      z dużym zainteresowaniem przejerzałem ten wątek- byłem ciekawy odpowiedzi na
      tak bardzo ogólnie postawione pytanie, problem
      oczywiście z większością odpowiedzi się zgadzam, ale chcę zwrócić twoją uwagę
      na coś absulutnie doskonałego coś co obowiązkowo musisz prszesłuchać, coś co
      spowoduje, że dosięgnie cię magia jazzu i dzięki czemu wejdziesz na drogę, z
      której już nie ma powrotu........
      to wszystko(mógłbym jeszcze tak dalej opisywać) dotyczy płyty Milesa
      Davisa "the kind of blue" (zresztą ten krążek jest absolutnym liderem w
      większości zestawień jazzowych płyt wszechczasów)
      zachęcam Cię do sięgnięcia po ten krążek(jest ogólnie dostępny, ale jeśli
      miałabyś jakieś problemy skontaktuj się ze mną) i przyznam że Ci zazdroszczę
      tego uczucia i przeżycia, które ci bedzie towarzyszyło poznawaniu tej płyty

jezeli moje przypuszczenia się potwierdzą to proszę o kontakt -
      art.grela@gazeta.pl
      może następnie wskażę Ci coś innego, również interesującego...
      art
    • Gość: macio Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.eck-sa.krakow.pl 16.12.02, 23:03
      Ja polecam Jana Garbarka - dla mnie absolutny muzyczny no.1
      Właściwie każda płyta jest nie do opisania.
      Z "elektrycznych" klimatów - Weather Report, uważam "Mysterious
      Traveller" za najlepszą płytę ("Black Market" też).
      Z bardziej klasycznego jazzu, ale bez przesady - Theloniusa Monka.
      Jazda obowiązkowa: "Kind of Blue" Milesa Davisa.
      W ogóle polecam serię "This is Jazz" Columbii - świetna na początek.

pozdr
      M
      • Gość: Jacek Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: lustro:* / 10.10.15.* 17.12.02, 09:00
        Gość portalu: macio napisał(a):

> Z "elektrycznych" klimatów - Weather Report, uważam "Mysterious
        > Traveller" za najlepszą płytę ("Black Market" też).<

Weather Report to absolutne abecadło fusion. "Nubian sundance" zrobił na mnie
        wielkie wrażenie ponad ćwierć wieku temu i nadal mnie fascynuje. Poza nimi
        oczywiście Mahavishnu Orchestra i Return to forever (w tym bogate dokonania
        solowe Al Di Meola).
        Pozdrawiam.
      • Gość: art Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.stat.gov.pl 17.12.02, 12:38
        witaj!!!
        przeglądałem bardzo ogólną dyskusję co można na początek polecić do słuchania z
        gatunku JAZZU i muszę przyznać, że Garbarek rzeczywiście jest znakomity
        i mam pytanie czy nie byłbyś zainteresowany ewentualną wymianą poglądow i
        materiałów w tej materii (jaśli chodzi o Garbarka to na razie mam tylko ok. 10
        płyt, ale innych wykonawców mam ponad 300 albumów i moglibyśmy się ewentualnie
        wymienić kopia za kopię)
        spis przesle na Twoje życzenie, jezeli jestes zaintersowany to daj znac
        art.grela@gazeta.pl
        • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 17.12.02, 13:20
          Z lzejszego jazzu moge polecić Acoustic Alchemy, ciekawa jest ich ostatnia
          płyta "Aart". Płyta jest śitnie nagrana i zrealizowana, bardzo dobrze się jej
          słucha.

pozdr
          • Gość: Frank Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.lodz.gazeta.pl 17.12.02, 13:43
            gregkor napisał:

> Z lzejszego jazzu moge polecić Acoustic Alchemy, ciekawa jest ich ostatnia
            > płyta "Aart". Płyta jest śitnie nagrana i zrealizowana, bardzo dobrze się jej
            > słucha.
            >
            > pozdr

Też lekkie, dobrze nagrane i zagrane, z pogranicza jazzu: "North West Passage" -
            Oregon.
            • gregkor Re: Jazz- co polecacie słuchać? 17.12.02, 14:12
              Jeżeli chodzi o Oregon to mnie urzekł bardzo ich koncert z Moskwy. Interesująca
              rzecz....!!!
              • Gość: Frank Re: Jazz- co polecacie słuchać? IP: *.lodz.gazeta.pl 17.12.02, 14:59
                gregkor napisał:

> Jeżeli chodzi o Oregon to mnie urzekł bardzo ich koncert z Moskwy.
                Interesująca
                >
                > rzecz....!!!

Nie znam tej płyty, ale postaram się poznać. :o))))
                Oregon robi bardzo dobrą muzyczkę, a Ralph Towner jest naprawdę dobrym
                gitarzystą. To właśnie ze względu na niego zacząłem ich słuchać.

Aaaa, zapomniałem o nich (inne troszeczkę klimaciory) - Steps Ahaed - koncert z
                Japonii, świetna sprawa! Polecam!
    • edmundroman Re: Jazz- co polecacie słuchać? 17.12.02, 22:05
      eric dolphy - out to lunch
      powody:
      1.najbardziej zaangażowana płyta jaką znam (chodzi o zaangażowanie wykonawców)
      2. szokująco nowoczesna nie można uwierzyć, że została nagrana w 64 roku.
      3. nie powiem o co chodzi, ale ogólnie słychać, że na płycie grają żywi ludzie,
      a nie idealne roboty

oczywiście wszystkie kawałki nagrane bez dogrywek w studio na 1, 2, 3 panowie
      gramy

bardzo ci zazdzroszczę, że to jeszcze przed tobą
    • dos_santos Re: Jazz- co polecacie słuchać? 17.12.02, 22:46
      Z pań śpiewających blisko jazzu to jeszcze Rachelle Ferrell. Dla mnie
      rewelacja. Szczególnie "Individuality" ale inne płyty też.
    • jovan_a Re: świąteczne sprzątanie 20.12.02, 09:14
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka