dejzii 20.12.02, 23:25 Szukam fanow (najlepiej "ortodoksyjnych" wyznawcow) tego Pana. Czy jest gdzies w Polsce miejsce, gdzie mozna kupic jego najwczesniejsze plyty???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gaspar Re: Peter Hammill IP: 217.97.157.* 20.12.02, 23:35 Płyty Hammilla można dostać w sklepie internetowym www.rockserwis.pl-jest do wyboru aż 26 płyt Mistrza! Odpowiedz Link Zgłoś
dejzii Re: Peter Hammill 21.12.02, 00:01 Zgadza sie, maja dosc duzy wybor, ale powtarzam, sa to glownie nagrania nowsze, nagrane dla wytworni FIE! - ja szukam tych najwczesniejszych! Ale dzieki za zainteresowanie tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Peter Hammill IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.12.02, 00:50 Zobacz w Megadiscu w Warszawie (istnieje on jeszcze?) na Nowym Świecie/Krakowskim Przedmieściu (gdzieś tam w podwórzu). A tak to raczej trudno, trzeba pytać w "specjalistycznych" sklepach z płytami, czasami się trafi. Kiedyś kupiłem w "namiotach" na Placu Defilad "Out of Water" wydaną oryginalnie bodajże przez wytwórnię Enigma (okładka w szarej obwódce), a już było wówczas obecne wznowienie przez FIE! z okładką i całą książeczką nieco zmodyfikowaną. Całkiem niedawno widziałem też w empiku (ale nie w Warszawie) "In a foreign town" (z katalogu wytwórni Virgin). Ładnych parę lat temu w Londynie trafiłem na sporą wyprzedaż Virgin-a i kupiłem sporo starszych płyt Hammilla . Wiązało się to z oczyszczeniem magazynów - zatem w chwili obecnej trudno coś uświadczyć, tym bardziej, że Virgin (o ile istnieje) nie zamierzał wznawiać tych płyt. A może by tak się kopnąć do Berlina? A tak w ogóle to Hammill stara się, aby wszystkie jego płyty były wydane przez FIE!. Z różnym jak na razie skutkiem, ale on sam prosi o cierpliwość. Znamienny jest tu przypadek pierwszej płyty zespołu Hammilla - Van der Graaf Generator "Aerosol Grey Machine" wydanej oryginalnie w bodajże 1967 roku (na winylu oczywiście). Wytwórnia miała prawa do tej płyty i strasznie długo (około 30 lat) opierała się z reedycją tego albumu i dopiero na koniec lat 90- tych ta płyta została wydana na CD przez FIE! (czyli wytwórnię Hammilla) i przez jeszcze Repertoire Records. Oba wydania tej płyty różnią się bonusami. Ale to szczegół. Jeszcze przed tym wznowieniem Hammill "odgrażał się", że wyda tę płytę jako pirata, bo miał jej kopię na taśmie cyfrowej (DAT) , bo ludzie nie dawali mu już spokoju Powodzenia w szukaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
dejzii Re: Peter Hammill 21.12.02, 02:21 Wielkie dzieki!!! Czyli pozostaje chyba jednak tylko zagranica...Na szczescie zaniedlugo wybieram sie do Nowego Jorku, wiec jest jakas szansa... Czy ktos moglby w zwiazku z tym pomoc mi w dotarciu do dobrze zaopatrzonych sklepow muzycznych w tym miescie??? POZDRAWIAM WSZYSTKICH, KTORZY BYLI TRZY LATA TEMU NA KONCERCIE HAMMILLA W KRAKOWIE! Do dzis na jego wspomnienie mam ciarki na plecach...I nie moge mu "wybaczyc", ze nie bisowal.... Odpowiedz Link Zgłoś