Dodaj do ulubionych

ŚPIEW ALIKWOTOWY

03.01.03, 20:42
Coś niesamowitego !!!

Fantastyczny, aż mnie ciarki przechodzą.. Słyszeliście kiedyś o tym???? Ja się
właśnie dzisiaj na to natknąłem, świetny. Słyszałem coś takiego wcześniej, ale
zawsze wydawało mi się, że by uzyskać taki efekt potrzeba komputera, a tu
proszę ...

Rzeczony śpiew różni się od normalnego tym, że ...... śpiewający wydaje z
siebie więcej niż jeden dźwięk na raz .... hmmm...

Ktoś spodkał się już z tym wcześniej? Może jakieś mp3 macie?? Chiny Ludowe
oddam za jedną mp3. Nie moje w koncu, mogę oddać. Ale tak serio - jakby ktoś
miał albo wiedział skąd ściągnąć to bardzo byłbym wdzięczny za jakieś
informacjesmile))

A alikwot możecie posłuchać na stronie:

kuzniki.net/~ja/ja/alikwoty2.html

klikajcie na te rysunki (trzeba użyć explorera ... e .. i tak większość pewnie
go używa). Uprzedzam - stronka jakaś taka nawiedzona nieco wink)
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 03.01.03, 22:04
      No, ja nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim, ale posłuchałem tych mp3
      faktycznie interesujące, tylko chyba za długo to się tego słuchać nie da...

Loveletterze, wpadłem na genialny pomysł!
      Posłuchamy jeszcze trochę i stworzymy listę

10 NAJLEPSZYCH ŚPIEWAKÓW ALIKWOTOWYCH ŚWIATA

Co Ty na to? wink))))

I bardzo proszę nie robić w związku z powyższym <jeb> ! smile)
      • loveletter Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 03.01.03, 22:46
        ilhan napisał:

> No, ja nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim, ale posłuchałem tych mp3

> faktycznie interesujące, tylko chyba za długo to się tego słuchać nie da...

ja słuchałem tego dzisiaj przez godzinę (czyli dokładnie 240 razy dłużej niż
        jestem w stanie słuchać późnych Oasiswink) i przestałem bo musiałem się czymś
        zająć. A mp3 parę już ściągnąłem, świetnesmile)

> Loveletterze, wpadłem na genialny pomysł!

> Posłuchamy jeszcze trochę i stworzymy listę

> 10 NAJLEPSZYCH ŚPIEWAKÓW ALIKWOTOWYCH ŚWIATA

myślałem, że to się rozumie samo przez się. Alikwoci wszystkich krajów łączcie
        się!!!
      • padre Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 04.01.03, 00:01
        Jakis czas temu w Warszawie byly warszataty tego spiewu. Z tego co wiem
        wykorzystuja go ludzie z kapeli Yerba Mater(grupa nagrala 2 plytki, jedna z
        muza medytacyjna). Mozna sie z nimi skontaktowac przez Macka Cierlinskiego,
        jeden z muzykow grupy. Adres mailowy do niego mozna znalezc na stronie
        www.dudziarz.art.pl w serwisie o lirze korbowej.
    • vulture Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 03.01.03, 23:05
      Bardzo ładne, coś pomiędzy Sośnicką, Villas i jednym z moich sąsiadów.
      • Gość: janek0 Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.01.03, 23:09
        vulture napisał:

> Bardzo ładne, coś pomiędzy Sośnicką, Villas i jednym z moich sąsiadów.
        ale masz tu vulture, villas, sośnicką i sąsiada w jednym smile
      • ponurak Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 03.01.03, 23:20
        Villas jest jednym z moich sąsiadów, niestety
        jej pieski i kotki również, niestety
    • padre Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 03.01.03, 23:56
      Mam cos co sie nazywa Tuva, dokladnie to czego potrzebujesz. i jeszcze muzyke z
      filmu Himalaya, w tym stylu. Moze ci sie spodobac jeszcze Sainkho, nie jest to
      ten dwuspiew, ale tez ciekawe co czlowiek moze zrobic z wlasnym glosem.
      Sluze mp3, w takiej postaci to mam, ale sa duze, tak zeby mozna zrobic z nich
      plyte audio.
      • loveletter Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 04.01.03, 11:17
        padre napisał:

> Mam cos co sie nazywa Tuva, dokladnie to czego potrzebujesz. i jeszcze muzyke
        >z filmu Himalaya, w tym stylu. Moze ci sie spodobac jeszcze Sainkho, nie jest
        >to ten dwuspiew, ale tez ciekawe co czlowiek moze zrobic z wlasnym glosem.

> Sluze mp3, w takiej postaci to mam, ale sa duze, tak zeby mozna zrobic z nich

> plyte audio.

jak masz to chętnie posłuchamsmile)). Wyślij mi na adres który znajdziesz w
        skrzynce gazety. Najlepiej Tuva i ten Sainkho, może po jednej, dwie mp3 z
        każdego na począteksmile. Jeśli są jakieś większe (tak, że mail miałby więcej niż 5
        mega) to trzeba to będzie chyba podzielić...

Z góry dziękuję. Loveletter
        • Gość: Ivan Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 13:22

Loveletter - Sainkho to ona smile

A najlepszy zespół Tuwiański to wspomniany Huun-Huur-Tu, ich płyty można dostać
          w Polsce bez problemu, kiedyś nawet w radiu można było ich posłuchać smile

Pozdrawiam
          I.
    • huney Ano tak 04.01.03, 00:30
      Słyszałam cos takiego na Krupówkach- jedna z tychdalekowschodnich grup
      etnicznych w ramach reprezentacji swoich talentów wystawiła na srodek spiewaka
      i on właśnie wydawał dźwiek w ten sposób. To sie nazywa miec głos jak dzwon.

Kiedyś puścili o tym materiał w telewizji- z kolei innej grupie w ten sposób
      śpiewających włozono sondy komputerowe do gardła i stwierdzono, że używaja
      mięśni, które u przecietnych ludzi są mało aktywne. smile

Lovletterku, jak sie naucze tak spiewać, załozysz mój fan-clubsmile)))???

• Gość: szelak Tuwa rulez IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.01.03, 01:51
        O śpiewie gardłowym czy też krtaniowym był artykuł w Świecie Nauki 11/1999 zaś
        jeden z wybitniejszych tuwańskich zespołów prezentujących tę technikę - Huun-
        huur-tu gościł pod koniec kwietnia zeszłego roku w Polsce nie wspominając już o
        tym, że w folkowych audycjach w radiu można było trafić na "tuwę" (ale to już
        minęło po zmianach w 3 i radiostacji)
    • Gość: Alicja_ Klawisz :::{{{}}}___+++ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 01:27
      Kolega LOve jest niekompetenty, jak sie zakłada watek, to trzeba dbac o jego
      rozwój! smile
    • Gość: As Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* / *.vline.pl 05.01.03, 15:43
      Ten pierwszy na tej stronie przypomina mi początek debiutanckiej płyty Acid
      Drinkers "Are You A Rebel?". Podobnie zaczynał się utwór "Del Rocca".
    • loveletter nowe.. 05.01.03, 15:54
      jeśli kogoś choć trochę zainteresowały te próbki, które były na stronie którą podałem poprzednio to polecam również tą:
      www.spectralvoices.com/clips.htm
      to strona Spectral Voices skąd można ściągnąć ich nagrania - w całości.
      "Recesses" jest po prostu nie do przebicia!!!

Loveletter
      • cze67 Re: nowe.. 05.01.03, 18:38
        Slyszalem taki spiew podczas obchodow 1000-lecia Gdanska (1997). Niezwykle
        przezycie. W ogole muzyka, spiew z terenow bylych azjatyckich republik
        radzieckich to cos niesamowitego. Czasem mozna posluchac (i zobaczyc) na kanale
        Mezzo. Pisalem kiedys o azerskich gitarzystach.
        • loveletter Re: nowe.. 05.01.03, 18:42
          cze67 napisał:

> Mezzo. Pisalem kiedys o azerskich gitarzystach.

nie podrzuciłbyś linku do tej dyskusji, cze??? Chętnie poczytamsmile))
          • cze67 Re: nowe.. 05.01.03, 18:47
            Tam nie bylo dyskusji, tylko moja impresja. Napisalem, ze ci muzycy grali z
            taka swoboda, z taka magia, z taka w koncu radoscia, ze oglosilem ich
            najlepszymi gitarzystami na swiecie. Nie bylo w tym nic mechanicznego, BYLI
            muzyka ktora grali. Oczywiscie ich "gitary" przypominaly raczej balalajki i to
            zminiaturyzowane (niektore mialy po trzy a jedna - jedna strune!). Na program
            natrafilem przypadkowo i do tej pory zaluje ze go sobie nie nagralem.
    • mojmaz Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY 07.01.03, 21:50
      Chcaiłbym powiedzieć, że Hun Huur Tu, zaśpiewali na płycie Massive Attack,
      bodajże Protection. Taki kawałek, niestety nie pamiętam tytułu, na którym ich
      śpiew brzmi jak bardzop wysoki flet. Bo alikwoty to też wydawanie bardzo
      wysokich dźwięków. Pamiętam to z ząbkowickiej Folk-Fiesty, na którą swego czasu
      się jeździło.
      Pozdrowienia
      Mojmaz
    • Gość: As Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 07.01.03, 21:54
      Ostatnio słuchałem Soundgarden, i wydaje mi się że w utworze "Applebite" z
      płyty "Down On The Upside" usłyszałem podobne zawodzenia. Czyżby Cornel był
      jednym z Utajnionych Mistrzów ??
    • Gość: tomjk Re: ŚPIEW ALIKWOTOWY IP: 217.98.105.* 08.01.03, 07:56
      hun hur tu nagrali także dźwięki dla niejakiego f. zappy, a podobne do ich
      zawodzenia można także usłyszeć w jednym kawałku beastie boys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka