Dodaj do ulubionych

Kerd 29.05.2006 Dekada

26.05.06, 03:24
Halo halo!

Przypominam o spotkaniu miłośników świeżej i energetycznej muzyki w Dekadzie w
najbliższy poniedziałek. Zagra Kerd i ...niespodzianka.

Pozdrawiam,
LKF

p.s. czy mi się tylko wydaje, czy wątek Projektu Praga został wykasowany z forum?
Obserwuj wątek
    • libl Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 26.05.06, 09:59
      lan.kwai.fong napisał:
      > p.s. czy mi się tylko wydaje, czy wątek Projektu Praga został wykasowany z
      forum?

Wydaje Ci się. Pozdrawiam, libl
    • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 26.05.06, 14:50
      lan.kwai.fong napisał:

> Halo halo!
      >
      > Przypominam o spotkaniu miłośników świeżej i energetycznej muzyki w Dekadzie w
      > najbliższy poniedziałek. Zagra Kerd i ...niespodzianka.

ciekawe jaka niespodzianka?
      • pjetrek29 Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 26.05.06, 14:57
        nie wiem czy o to chodzi, ale jako support ma zagrać triphonics - nowy projekt
        maćka bielawskiego (trifonidis, batyskaf)
        • lan.kwai.fong Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 15:31
          pjetrek29 napisał:

> nie wiem czy o to chodzi, ale jako support ma zagrać triphonics - nowy projekt
          > maćka bielawskiego (trifonidis, batyskaf)

...i o to własnie chodziło! to jest ta niespodzianka... wink

LKF

p.s. do zobaczenia
          • pjetrek29 Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 16:29
            lan.kwai.fong napisał:
            > p.s. do zobaczenia

no właśnie tego nie jestem pewiensmile
            tak a propos, to ktoś z forum jeszcze się wybiera?
            • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 16:55
              A kto bedzie na pewno, ja chetnie poszlabymsmile
              Aniu bedziesz?
              • koss.ania Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 18:26
                Oj Jazzfoxy, mam nadzieje ze bede..
                Troche sie u mnie dzialo ostatnio smutnego, ale postaram sie!
                A Ty sie wybierasz?
                Jesli bym sie zdecydowala to moze by sie jakos odnalezc w Dekadzie, co Ty na to?
                Pozdrawiam i sorry za dlugo nieobecnosc!
                Ania
                • koss.ania Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 18:35
                  i za literowkę tez przepraszam!
                  "dlugą" oczywiscie!
                • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 27.05.06, 19:52
                  koss.ania napisała:

> Oj Jazzfoxy, mam nadzieje ze bede..
                  > Troche sie u mnie dzialo ostatnio smutnego, ale postaram sie!
                  > A Ty sie wybierasz?
                  > Jesli bym sie zdecydowala to moze by sie jakos odnalezc w Dekadzie, co Ty na
                  to
                  > ?
                  Chetnie, jakby co to dam znac na poczte w poniedzialek.
                  Mam nadzieje, ze juz wesolo u Ciebie?
    • lan.kwai.fong Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 28.05.06, 18:54
      Dodatkowa niespodzianka to zaproszenie Kerd'a do zremiksowania utworu "pAvilon"
      (według zapewnień Czarka, będą grali na koncercie w Dekadzie).

Należy wejść na stronę Kerd'a www.kerd.pl i wejść w wątek "zReMiksuj
      pAvilon".

Do zobaczenia jutro w Dekadzie!
      LKF
      • koss.ania Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 28.05.06, 20:43
        No to swietnie!
        Chlopaki sa bardzo otwarci i to jest super!!!

Do zobaczenia na koncercie, mam nadzieje..
        Pozdr.
        • patjopek Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 28.05.06, 22:22
          Tez moze bym sie wybrala...Co oni graja? Nigdy nie slyszalam tego zespolu.
          • koss.ania Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 28.05.06, 23:08
            LKF objasnil by Ci po mistrzowsku, ja tak nie potrafie niestety..
            Na chwile obecna moge ci jedynie polecic strone Kerda, ktora juz padla w tym
            watku..
            A wybrac sie warto niewatpliwie!
            Pozdr.
            • patjopek Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 28.05.06, 23:18
              koss.ania napisała:

> LKF objasnil by Ci po mistrzowsku, ja tak nie potrafie niestety..
              > Na chwile obecna moge ci jedynie polecic strone Kerda, ktora juz padla w tym
              > watku..
              > A wybrac sie warto niewatpliwie!
              > Pozdr.
              Dzieki serdeczne. Zajrze na strone i chyba tez sie wybiore...smile
              • lan.kwai.fong Co Oni grają? 28.05.06, 23:43
                Elektryczność, zamulone dźwięki, spuszczone z łańcucha improwizacje wprost z
                samego środka, gitara, bas, rytm i niezidentyfikowane dźwięki. 4 młodych ludzi
                na scenie wprawia w subharmoniczne drgania całą przestrzeń. Nigdy nie wiadomo co
                stanie się w następnym takcie - to nie rymy popularnego przeboju, to nawet nie
                są subtelne, acz rozpoznawalne dojrzałym skojarzenia Osieckiej, to po prostu
                ...jazz.

Jeżeli nie zamykasz drzwi swojej percepcji po wysłuchaniu "Kind of Blue", jeżeli
                nadal uważasz, że po "Love Supreme" jest dużo do odkrycia, jeśli ciągną Cię w
                otchłań nieznanego pierwsze takty "Agharty", gubisz poczucie czasu na dźwięk
                nazwiska Molvaer, a słowo Buckethead kojarzy Ci się nie tylko z krótkotrwałą
                kolaboracją z Guns'n'Roses, a na samo brzmienie etykiety "Smooth Jazz" dostajesz
                torsji - przyjdź. Daj się ponieść. Warszawa nie jest martwym miastem...

LKF

• koss.ania Re: Co Oni grają? 29.05.06, 12:24
                  A nie mowilam wink
                  Pozdr.
                  • ewce1 Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 13:54
                    Wszystkim forumowiczom wybierającym się dziś na ten koncert życzę świetnych wrażeń i udanej zabawy.
                    Dodam,że Wam szczerze zazdroszczę. Po Waszych rekomendacjach posłuchałam sobie tej formacji i bardzo mi przypadła do gustu, bardzo. Dużo tam świeżości, dużo fajnej, rozsądnie wykorzystywanej elektroniki bez niepotrzebnego jazgotu (tak jak lubię), solidna sekcja , momentami prawie rockowa (też tak jak lubię), i ogólnie fajne klimaty.
                    Niecierpliwie czekam na recenzje z koncertu. E.
                    • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 14:09
                      Ja tez wczoraj posluchalam i poszlabym. Idzie ktos sam, do kogo moglabym sie
                      podlaczyc?
                      • koss.ania Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 14:14
                        Jazzfoxy!
                        A mialas na maila napisac czy sie wbierasz!!!
                        Obiecalas wink
                        Pozdr.
                        • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 14:16
                          Juz sie robismile
                          • jazzfoxy Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 15:03
                            kto sie wybiera? palec pod budke i znaki rozpoznawcze prosze podac!
                            • pjetrek29 Re: Kerd 29.05.2006 Dekada 29.05.06, 19:10
                              wysłałem na priva smile
                              • koss.ania Jak wrażenia? 30.05.06, 10:43
                                Jak wrażenia po koncercie??
                                Mnie osobiscie mile zaskoczyl Triphonics, pierwszy raz mialam przyjemnosc ich
                                sluchac i musze stwierdzic z cala stanowczoscia ze jestem pod wrazeniem!
                                Material z pierwszej plyty Kerda jest mi znany i lubiany przeze mnie, wiec
                                sluchalam chlopakow z nieskrywanym entuzjazmemsmile
                                Niestety nie moglam zostac na drugiej czesci koncertu i nie wiem co
                                zaprezentowali w dalszej czesci, zaluje bardzo.
                                Ale moze ktos z Was byl do konca i opowie jak bylo?
                                Moze LKF?
                                Pozdrawiam!
                                Ania
                                • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 15:27
                                  Wrazenia pozytywne, choc na kolana mnie nie powalilo, za to bylo milosmile
                                  • ewce1 Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 15:48
                                    oj jazzfoxy, ale co to znaczy, że za to było miło? Nie bądź taka tajemnicza i napisz coś więcej.
                                    • rosanna Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 15:51
                                      Bylo milo, bo sie w koncu spotkalismy!!!
                                      • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 15:52
                                        Wlasniesmile
                                        • pharoah Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 15:58
                                          Czyzby na koncercie tego enigmatycznego(przynajmniej dla mnie) zespolu doszlo
                                          do jakiejs bezposredniej konfrontacji forumowiczow? spotkanie oko w oko? pelna
                                          dekonspiracja? zadzierzgniecie przyjacielskich wiezi,etc.? smile
                                          • pjetrek29 Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:00
                                            właśnie tak - zadzierzgnięcie oko w okosmile i była to zdecydowanie główna
                                            atrakcja wieczoru, w niczym nie umniejszając muzykom.
                                            • pharoah Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:10
                                              Bar wziety ?...
                                              • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:25
                                                piwo drogiesad
                                                • pharoah Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:27
                                                  O kurcze! sad no,tak...w koncu to Warszawa...
                                                  • ewce1 Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:39
                                                    a dużo się Was nazbierało?
                                                  • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:42
                                                    Tylko troje + Rosannasmile
                                                    PS Maly zywiec butelkowy tylko 10 zlsad
                                                    LKF nam zaraz da popalic za zasmiecanie watkusmile
                                                    LKF: byles wczoraj? szukalismy Cie!
                                                  • lan.kwai.fong Re: Jak wrażenia? - jestem, jestem... 30.05.06, 20:38
                                                    Obecny! Przepraszam za spozniona reakcję - awaria sieci.

Ad meritum: Byłem, oczywiście juz przed 21:00, aby porozmawiac o projekcie
                                                    remiksowym z chlopakami na zapleczu (juz sie zabralem za obrobkę otrzymanych
                                                    śladów).

Tricphonics na początek mile zaskakujący, spodziewałem się więcej elektroniki i
                                                    instrumentów dętych (drewnianych). 50 minut bardzo sprawnej gry i ciekawego
                                                    materiału, który pomimo tria (zawsze mnie to urzeka) materializował się w
                                                    postaci bardzo przyjemnych fal akustycznych w (nie bójmy się tego słowa) mało
                                                    sprzyjającej tego rodzaju dźwiękom Dekadzie.

O 22:00 wystartował Kerd. Bardzo energetyczne pierwsze dwa numery. Od czasów
                                                    legendarnego koncertu w Kulturalnej (2 miesiące temu) chlopcy zrobili postępy
                                                    (nie tylko w selekcji swoich groupies... wink))). To ciekawe, że muzyka oparta
                                                    jednak na harmoniach basu i klawiszy (oryginalny Rhodes i syntetyki) tak
                                                    świetnie brzmi "prosto z pieca"*.

Niestety o 22:15 musiałem pojechać na Centralny po "odbiór" przyjaciółki z
                                                    Berlina, zgubiłem więc ok. 30 minut z pierwszej części. Druga część równie miła
                                                    (jak początek pierwszej), daje się zauważyć dryf w kierunku ambientu i dub'u (co
                                                    mnie bardzo stylistycznie cieszy, choć od kwartetu zaopatrzonego w mocnego
                                                    basistę i energetycznego perkusistę oczekuję więcej "power'u" - takiego jak na
                                                    płycie i z występu w Kulturalnej).

Kerd "trzyma się" mocno - to bardzo spójna paczka 4 coraz lepiej zgranych kumpli
                                                    - wszyscy mają przestrzeń do propagacji swojego muzycznego Ja. Może dlatego jest
                                                    to muzyka szczera i "chwytająca". W odróżnieniu od wielu projektów typu
                                                    "gwiazda+reszta świata".

Osobiście nie lubie Dekady, która kojarzy mi się z rockabilly i potańcówkami w
                                                    rytmie disco z lat 80-tych (vide: "tło muzyczne" przed, w przerwach i po).
                                                    Pomimo wielu zacnych koncertow, miejsce to nie nadaje sie na prezentacje dobrej
                                                    muzyki, nie tylko z punktu widzenia odbiorcow, ale i niewielkiej sceny,
                                                    ograniczajacej ekspresję twórców.

Kiedy i gdzie widzimy się znowu? Jakieś znaki charakterystyczne? GW pod pachą?
                                                    Czapeczka? Chorągiewka?

Pozdrawiam,
                                                    LKF
                                                  • koss.ania Re: Jak wrażenia? - jestem, jestem... 30.05.06, 20:49
                                                    Jesli juz isc sladami Kerda, to jesli sie nie myle, 29.06 wystapi na dziedzincu
                                                    UW, no i 12.06 zagra Pink Freud, ku malej Twojej uciesze LKF, znowu w Dekadzie.
                                                    Co do znakow charakterystycznych to mysle ze to nie problem sie dogadac, jak
                                                    kto bedzie ubrany, czy tez jakie bedzie miec gadżety wink
                                                    Daj znac LKF co sie kroismile
                                                    POzdrawiam cieplo!
                                                    I do zobaczenia!
                                                  • lan.kwai.fong Najbliższe wydarzenia... 31.05.06, 13:20
                                                    Na występ Wojtka Mazolewskiego z PF przyjdę nawet do miejskiego szaletu (z całym
                                                    szacunkiem) wink)

A co do identyfikacji... hm ja się ostatnio nie rozstaję ze swoją oryginalną
                                                    pomarańczową czapką Dsquared (wypatrzoną w zeszłym roku w HK)... wink

Pozdrawiam,
                                                    LKF
                                                  • koss.ania Re: Najbliższe wydarzenia... 31.05.06, 13:25
                                                    No to niewykluczone ze bede wypatrywac pomaranczowego nakrycia glowysmile
                                                    Ale zobacze jeszcze jak bede stac z finansami.Koncert jest platny, a piwo w
                                                    makabrycznej cenie, wiec 50 zl. spokojnie trzeba zostawic w Dekadziesad
                                                    Pozdrawiam!
                                                  • koss.ania Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:42
                                                    pharoah napisał:

> O kurcze! sad no,tak...w koncu to Warszawa...

10 zeta to zdecydowanie przesada, ale to pewnie dlatego ze szatnia bezplatna..
                                                    eheheheh..
                                                    Pozdr.
                                                  • pharoah Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:46
                                                    male piwo za dyche? kurcze...to drozej niz w Poznaniusmile
                                                  • koss.ania Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:51
                                                    To Jazzfoxy pila chyba male za dyche, ja tam pilam duze za dyche wink
                                                  • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 16:53
                                                    koss.ania napisała:

> To Jazzfoxy pila chyba male za dyche, ja tam pilam duze za dyche wink

Ale Ty pilas sikacza z beczki, ja im nie ufam i biore w butelcesmile))
                                                  • pjetrek29 Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 17:08
                                                    jedni pili z butelki, inni z beczki, w każdym razie polało się morze alkoholu.
                                                    tak na oko, to w trójkę wypiliśmy chyba z 1,5 litrasmile))
                                                  • ewce1 Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 17:09
                                                    pjetrek29 napisał:

> jedni pili z butelki, inni z beczki, w każdym razie polało się morze alkoholu.
                                                    > tak na oko, to w trójkę wypiliśmy chyba z 1,5 litrasmile))

No to rzeczywiście morze smile))
                                                  • jazzfoxy Re: Jak wrażenia? 30.05.06, 17:27
                                                    ewce1 napisała:

> No to rzeczywiście morze smile))
                                                    Przynajmniej pospacerowalismy po Warszawce noca, a to prawdziwa rozkosz dla
                                                    oczu i uszusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka