Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z WOK?

26.05.06, 13:24
Sprzedawane są od dawna bilety na Festiwal Mozartowski. Dotąd nie wiadomo,
kto kiedy będzie śpiewał. Panie od biletów odsyłają mnie za kazdym razem na
przyszły tydzień. Przecież szlag moze człowieka trafić!
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: Co się dzieje z WOK? 26.05.06, 13:36
      Napisz o jakie przedstawienia chodzi a wyślę dokładne dane obsadowe.
      • iwa_ja Re: Co się dzieje z WOK? 26.05.06, 14:00
        quasthoff napisał:

> Napisz o jakie przedstawienia chodzi a wyślę dokładne dane obsadowe.
        Ja nie chcę na przedstawienie, ja chcę na nazwiska. Czy kiedykolwiek razem
        występuje Olga Pasiecznik i Andrzej Klimczak (chyba nie jestem zbyt oryginalna)?
        Albo: kiedy Klimczak jest np. w Don Giovannim, Czarodziejskim Flecie czy Weselu
        Figara?
        Z góry dziekuję i serdecznie pozdrawiam.
        • debina6 Re: Co się dzieje z WOK? 27.05.06, 17:49
          dziadoska chyba to instytucja, choc jako Pamine polecam bardzo Boberską. Dla
          niej też warto przejechać 450 km.
    • verdiprati Re: A co z TW-ON 26.05.06, 23:31
      Tez nie ma obsady na premierę. Mam nadzieję, że to O. Pasiecznik będzie śpiewać
      Paminę, bo tylko dla niej jestem gotów przejechać 450 km.
      • iwa_ja Re: A co z TW-ON 27.05.06, 12:54
        No i co z tą pocztą, quast?
        • quasthoff Re: A co z TW-ON 28.05.06, 11:12
          Jutro jestem na próbie to sprawdzę i przekażę, tak jak zapowiedziałem. Cierpliwości.
          • iwa_ja Re: A co z TW-ON 28.05.06, 13:12
            dzięki z góry...
            Trochę się boję, że tak czy owak teraz będzie po ptakach, że nie dostanę
            biletów. Próbować będę.
            • quasthoff WOK 29.05.06, 13:58
              Zgodnie z obietnicą podaję przedstawienia, w których występuje Andrzej Klimczak,
              Olga Pasiecznik bądź oboje razem.
              16 czerwca "Czarodziejski Flet" - A.K.
              18 czerwca "Wesele Figara" - A.K.
              21 czerwca "Don Giovanni" - A.K.
              26 czerwca "La finta giardiniera" - O.P. i A.K.
              28 czerwca "Idomeneo" - A.K.
              2 lipca "Cosi fan tutte" - A K.
              3 lipca "La finta giardiniera" - O.P i A K.
              4 lipca "D.O.M." - A.K.
              5 lipca "Don Giovanni" - O.P i A.K.
              9 lipca "Wesele Figara" - O.P.
              11 lipca "Zaide" - A.K.
              13 lipca "Azione teatrale" - O.P i A.K.
              14 lipca "Czarodziejski flet" - O.P.
              19 lipca "Idomeneo" - A.K.
              21 lipca "La finta giardiniera" - A.K.
              22 lipca "Cosi fan tutte" - A.K.
              24 lipca "Czarodziejski flet" - A.K.
              26 lipca " Don Giovanni" - O.P.
              • iwa_ja Re: WOK 29.05.06, 14:09
                Ojejej!!!! Ślicznie dziękuję!!!!!
              • verdiprati Re: WOK 29.05.06, 16:01
                Dobrze, że O. Pasiecznik nie śpiewa w WOKu 16. czerwca smile
                • iwa_ja Re: WOK 29.05.06, 20:10
                  verdiprati napisał:

> Dobrze, że O. Pasiecznik nie śpiewa w WOKu 16. czerwca smile
                  Bo?
                  • quasthoff Re: WOK 29.05.06, 20:42
                    No właśnie, czemu?
                    • jdrk Re: WOK 29.05.06, 20:53
                      quasthoff napisał:
                      > No właśnie, czemu?

To ja zgaduje: bo śpiewa wtedy w TWON-ie? smile
                      • verdiprati Re: WOK 29.05.06, 21:16
                        Mam ogromną nadzieję, że będzie śpiewać na premierze Fletu w TW-ON.
                        • iwa_ja Re: WOK 29.05.06, 21:25
                          Poszłam za ciosem i zarezerwowałam już bilety na Czarodziejski Flet (AK) i Don
                          Giovanniego (OP i AK).
                          Ślicznie Ci dziękuję, quast!
                          • iwa_ja Quast!!! 30.05.06, 13:47
                            Kupiłam dzisiaj bilety. W WOK akurat była próba i słyszałam (chyba) AK. Pani od
                            biletów powiedziała, że na niektórych próbach generalnych dopuszcza się
                            obecność publiczności. Są jakieś dostępne informacje na ten temat?
                            • bwv1004 Re: Quast!!! 30.05.06, 14:54
                              iwa, ściągnełaś?
                              • iwa_ja Re: Quast!!! 30.05.06, 15:12
                                bwv1004 napisał:

> iwa, ściągnełaś?
                                Przepraszam, ale w tych dniach mam straszny młyn. Mogę usiąść do sprawy w
                                poniedziałek (ale zarejestrowałam, że przyszło, dzięki).
                                • bwv1004 Re: Quast!!! 30.05.06, 16:01
                                  OK, to ja na razie to zamknę żeby nie trzymac włączonego komputera 24h na dobę.
                                  Uruchomię ponownie w weekend wieczorem. Daj znać, jesli będziesz chciała
                                  wcześniej.

pozdr
                            • quasthoff Re: Quast!!! 30.05.06, 17:07
                              W przypadku próby generalnej można usiąść na balkonie, bo na dole jest tylko
                              dyrektor i reżyser, ewentualnie artysta z drugiej bądź trzeciej obsady.
                              • iwa_ja Re: Quast!!! 30.05.06, 18:17
                                quasthoff napisał:

> W przypadku próby generalnej można usiąść na balkonie, bo na dole jest tylko
                                > dyrektor i reżyser, ewentualnie artysta z drugiej bądź trzeciej obsady.

No dobrze, ale jest jakiś grafik tych prób?
                                • quasthoff Re: Quast!!! 31.05.06, 14:24
                                  Jest, ale tylko dla artystów.
                                  • iwa_ja Re: Quast!!! 31.05.06, 22:22
                                    quasthoff napisał:

> Jest, ale tylko dla artystów.
                                    No masz, to jak tam trafić?!!!!
                                    • quasthoff Re: Quast!!! 31.05.06, 23:00
                                      Chyba będę się musiał ujawnić i Was wprowadzać cichaczem, jak jest takie
                                      zainteresowanie?
                                      • iwa_ja Re: Quast!!! 31.05.06, 23:37
                                        quasthoff napisał:

> Chyba będę się musiał ujawnić i Was wprowadzać cichaczem, jak jest takie
                                        > zainteresowanie?

Pewnie!!!!
                                        • kanarek2 Re: Quast!!! 31.05.06, 23:47
                                          Mhmsmile
                                          • debina6 Re: Quast!!! 01.06.06, 19:17
                                            a ja uwazam, ze formula WOKu i festiwalu mozartowskiego dawno juz sie
                                            wyczerpala, wiekszosc przedstawien to nudy, orkiestra gra w najlepszym razie
                                            srednio, z mlodymi spiewakami roznie, a przede wszystkim brakuje dobrego
                                            dyrygenta, CZAS NA ZMIANY!
                                            • quasthoff Re: Quast!!! 01.06.06, 20:10
                                              Przede wszystkim trzeba spojrzeć na młodych obiecujących wykonawców, dać im
                                              szansę i trochę czasu. Nie od razu Kraków zbudowano. W tegorocznym Festiwalu
                                              Mozartowskim będzie kilku artystów debiutujących w różnych partiach, a także
                                              stara świetna gwardia w innych rolach niż dotychczas. Proszę spojrzeć choćby na
                                              rolę Hrabiny w "Weselu Figara". Pojawią się dwie, moim zdaniem znakomite
                                              artystki: Olga Pasiecznik i Anna Wierzbicka. Olgi Pasiecznik nie trzeba
                                              rekomendować, ta wspaniała śpiewaczka zawsze gromadzi tłumy wielbicieli.
                                              Natomiast Anna Wierzbicka, niedawno debiutująca w WOK to naprawdę wielki
                                              talent.Będzie też nowy Hrabia - Artur Ruciński oraz Zbigniew Dębko jako
                                              Bartolo.A to nie koniec nowinek. Wystarczy dokładnie prześledzić program
                                              tegorocznego festiwalu. Pozdrawiam.
                                              • iwa_ja Re: Quast!!! 11.06.06, 22:55
                                                Przypomniało mi się, bo troszku odtajam po porodzie (nie moim, oczywiście). Co
                                                z tymi próbami w WOK? Ja zawsze (w miarę) chętnie, co?
                                                • iwa_ja Re: Quast!!! 20.06.06, 21:23
                                                  iwa_ja napisała:

> Przypomniało mi się, bo troszku odtajam po porodzie (nie moim, oczywiście).
                                                  Co z tymi próbami w WOK? Ja zawsze (w miarę) chętnie, co?

To ja jeszcze raz się namolnie przypominam!
                                                  • quasthoff Re: Quast!!! 20.06.06, 21:50
                                                    Teraz, kiedy zaczął się festiwal, to automatycznie liczba prób się zmniejszyła,
                                                    a te które jeszcze będą, są przed południem. Najbliższa w niedzielę do Idomenea.
                                                  • iwa_ja Re: Quast!!! 20.06.06, 21:56
                                                    quasthoff napisał:

> Teraz, kiedy zaczął się festiwal, to automatycznie liczba prób się
                                                    zmniejszyła, a te które jeszcze będą, są przed południem. Najbliższa w
                                                    niedzielę do Idomenea

Przed wszystkim chciałam Ci się zwierzyć z mojego głębokiego do Ciebie uczucia
                                                    za to, że napisałeś "liczba prób", a nie "ilość (tfu!!!)prób".
                                                    A w niedzielę rano będę już po krakowskiej sesji, więc? O której? Dam radę
                                                    wejść?
                                                    > .
                                                  • arana Iwa! 21.06.06, 13:24
                                                    Iwo, cóż to za czarne chmury z tą młodością w sygnaturce! Po drugim wnuczku
                                                    powinnaś czuć się podwójnie odmłodzona. wink

Też bym poszła na próbę. Quast, można?
                                                  • iwa_ja Re: Iwa! 21.06.06, 14:21
                                                    arana napisała:

> Iwo, cóż to za czarne chmury z tą młodością w sygnaturce! Po drugim wnuczku
                                                    > powinnaś czuć się podwójnie odmłodzona. wink
                                                    To nie były czarne chmury, to odprysk po koncercie z piosenkami Kaliny
                                                    Jędrusik, mniam.
                                                    >
                                                    > Też bym poszła na próbę. Quast, można?
                                                    Quast, napisałam...
                                                  • quasthoff wok 21.06.06, 15:03
                                                    Mogę wprowadzić na balkonik. Początek próby o 10.00, tak że trzeba być chwilę
                                                    przedtem, przed operą. Pozdrawiam.
                                                  • iwa_ja Re: wok 21.06.06, 20:09
                                                    quasthoff napisał:

> Mogę wprowadzić na balkonik. Początek próby o 10.00, tak że trzeba być chwilę
                                                    > przedtem, przed operą. Pozdrawiam.
                                                    OK, stanę na głowie, żeby.
                                                    Dzięki.
                                                  • iwa_ja Re: wok 24.06.06, 21:35
                                                    Z bólem uwiadamiam, że z wielopokoleniowych przyczyn rodzinnych jutro się nie
                                                    stawiam... Mam nadzieję, że nie jesteście jeszcze tak doskonali (tzn. według
                                                    mnie, laika, jesteście dokonali), że możecie w ogóle obyć się bez prób.
                                                    Serdecznie pozdrawiam i przepraszam.
                                                  • quasthoff Re: wok 24.06.06, 22:06
                                                    Mówi się, następnym razem. Trudno, przeboleję.
                                                  • iwa_ja Re: wok 24.06.06, 22:25
                                                    quasthoff napisał:

> Mówi się, następnym razem. Trudno, przeboleję.
                                                    Ale będę 5 lipca na Don Giovannim. Bedziesz?
                                                  • quasthoff Re: wok 24.06.06, 22:56
                                                    Będę w masce.
                                                  • iwa_ja Re: wok 24.06.06, 23:15
                                                    quasthoff napisał:

> Będę w masce.
                                                    A na przerwie?
                                                  • quasthoff Re: wok 24.06.06, 23:24
                                                    Podczas przerwy i po niej, już przebrany będę czekał na ostatni chór balkonowy.
                                                    Niestety to długie czekanie.
                                                  • iwa_ja Re: wok 24.06.06, 23:27
                                                    quasthoff napisał:

> Podczas przerwy i po niej, już przebrany będę czekał na ostatni chór
                                                    balkonowy.
                                                    >
                                                    > Niestety to długie czekanie.
                                                    Jak bardzo? Mogę poczekać.
                                                  • quasthoff Re: wok 24.06.06, 23:39
                                                    To proste. Do końca przedstawienia.
                                                  • iwa_ja Re: wok 24.06.06, 23:44
                                                    quasthoff napisał:

> To proste. Do końca przedstawienia.
                                                    Czy to znaczy, że jesteśmy umówieni? (masz moją komórkę)
                                                  • quasthoff Re: wok 25.06.06, 14:46
                                                    Ło matko, od razu umówieni?! Na przerwie ewentualnie mogię krązyć w pobliżu. To
                                                    tyz dosyćko.
                                                  • iwa_ja Re: wok 25.06.06, 20:03
                                                    quasthoff napisał:

> Ło matko, od razu umówieni?! Na przerwie ewentualnie mogię krązyć w pobliżu.
                                                    To tyz dosyćko.

No właśnie o tym mówię. A gdzie to jest "w pobliżu"?
                                                  • quasthoff Re: wok 25.06.06, 20:53
                                                    Będę spacerował koło WOK. Bo w garderobie nie ma czym oddychać.
                                                  • iwa_ja Re: wok 25.06.06, 21:28
                                                    quasthoff napisał:

> Będę spacerował koło WOK. Bo w garderobie nie ma czym oddychać.
                                                    Jak każdy normalny człowiek. Ale zważywszy, nieśmiało napomknę), że spacerować
                                                    w czasie przerw na zewnątrz będą wszyscy, jak Cię rozpoznać.
                                                    No, chyba, że na przerwie będziesz chodził w masce...
                                                  • quasthoff Re: wok 25.06.06, 21:40
                                                    Tak daleko to już się nie posunę, by w maseczce paradować w czasie przerwy,
                                                    choć czytałem, że Szalapin kiedyś wyszedł w stroju Mefista i demonicznym głosem
                                                    operując, przestraszył nie na żarty jakiegoś gościa.
                                                  • iwa_ja Re: wok 25.06.06, 21:47
                                                    quasthoff napisał:

> Tak daleko to już się nie posunę, by w maseczce paradować w czasie przerwy,
                                                    > choć czytałem, że Szalapin kiedyś wyszedł w stroju Mefista i demonicznym
                                                    głosem operując, przestraszył nie na żarty jakiegoś gościa.

Hehe, to mam wołać gromko: quast?! Może się zdarzyć, że się zgłosi kto inny...
                                                  • quasthoff Re: wok 26.06.06, 21:19
                                                    To najlepiej będzie przy szlabanie koło wejścia na schodki.
                                                  • iwa_ja Re: wok 26.06.06, 21:27
                                                    quasthoff napisał:

> To najlepiej będzie przy szlabanie koło wejścia na schodki.
                                                    Jesssu, gdzie jest ten szlaban? No, dobra, będę miała kartkę z
                                                    napisem "quasthoff", dobrze?
    • arana Re: Ha! 25.06.06, 18:01
      A ja byłam. Szkoda, że Was nie było. sad
      • iwa_ja Re: Ha! 25.06.06, 21:29
        arana napisała:

> A ja byłam. Szkoda, że Was nie było. sad
        Arana, nie rań! Zięć wyjechał, córka sama z młodymi. Nie mogłam jej zostawić.
        Opowiadaj, jak było!
        • arana Re: Ha! 27.06.06, 15:15
          Przepraszam, że tak późno, ale mam trudności z dostępem do netu. Dlatego nie
          wiedziałam, że nie przyjdziesz w niedzielę, no i że w związku z tym Quasthoff
          też nie będzie czatował. Ale poradziłam sobie - dżentelmenów w WOK-u, cytując
          wieszcza, "jak much na Litwie - dostatek."

Była mowa o próbie generalnej, więc nastawiłam się na całość z kostiumami itd.
          Było jednak inaczej: zwyczajna próba z wieloma powtórkami, i to było wspaniałe!
          Po raz pierwszy miałam okazję obserwować, jak wyłania się wersja pożądana przez
          dyrygenta, jak zmienia się barwa i treść sceny, gdy uwypukli się jakiś
          instrument, by złączył się z głosami śpiewaków.
          Żałuję, że brak mi kompetencji, aby to wszystko opisać (to potrafiłaby tylko
          Schaetz lub Zamek), ale wrażenia mam niezapomniane.
          Kiedyś na Mezzo oglądałam z podobną satysfakcją próbę baletu "Romeo i Julia"
          Prokofiewa i stwierdzam, że powinno się na takie próby wpuszczać zaiteresowaną
          publiczność. To niezwykłe doświadczenie, szczególnie dla takiej dyletantki-
          miłośniczki, jaką ja jestem.
          • quasthoff Re: Ha! 27.06.06, 16:35
            Nie powinnaś mieć kompleksów. Pisz tak jak dyktuje Ci wrazliwość. Niezależnie
            od tego czy jesteś muzykiem czy też nie
            • iwa_ja Re: Ha! 27.06.06, 23:58
              quasthoff napisał:

> Nie powinnaś mieć kompleksów. Pisz tak jak dyktuje Ci wrazliwość. Niezależnie
              > od tego czy jesteś muzykiem czy też nie
              Otóż to!
          • quasthoff Re: Ha! 29.06.06, 18:17
            Myślę, że najlepiej byłoby uczestniczyć w próbach od samego początku, kiedy
            zarysowany jest ogólny kształt wizji reżyserskiej, natomiast brakuje jeszcze
            ostatecznego szlifu, szczegółów, które wypracowywane są w trakcie kolejnych
            spotkań na scenie. A generalna, niedzielna do "Idomenea" była przeprowadzana w
            dekoracjach do zupełnie innego dzieła. Ze szkodą oczywiscie dla artystów i
            ruchu scenicznego. Ale cieszę się, że się podobało.
            • quasthoff Re: Ha! Ha? 05.07.06, 22:56
              I co? Czekałem przy szlabaniku w czasie przerwy a potem po przedstawieniu. I
              nikt nie zapytał. Może następnym razem?
              • schaetzchen Re: Ha! Ha? 05.07.06, 22:57
                Iwa miała być - czekamy na relację!
                • maro76 Re: Ha! Ha? 05.07.06, 23:04
                  jak bedzie możliwość wejścia na jakas próbe to prosze o znaksmile
              • iwa_ja Re: Ha! Ha? 06.07.06, 00:19
                quasthoff napisał:

> I co? Czekałem przy szlabaniku w czasie przerwy a potem po przedstawieniu. I
                > nikt nie zapytał. Może następnym razem?
                Kurcze, to przeczytaj mój wątek! Po przedstawieniu musiłam biec do domu (pies).
                Ale całą przerwę trwałam przy szlabanie. Może Cię zmyliło, że gadałam z
                dziewczyną w języku. Ale na bilecie miałam napisane: quasthoff i ten bilet cały
                czas dierżyłam w widocznym miejscu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka