Dodaj do ulubionych

barwy w muzyce

21.06.06, 12:05
hmmm jestem malarzyną i czytalem ze w muzyce kazda tonacja ma swoj przyporządkowany kolor .Powiedzcie mi drodzy muzycy czy sa jakies zestawienia kolorystyczne ktore uwazane sa za klasyczne tak jak to jest w ikonach np gorąca czerwien z zielenią ? hmm moze jakies przyklady??
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: barwy w muzyce 21.06.06, 15:05
      littlun1 napisał:

> hmmm jestem malarzyną i czytalem ze w muzyce kazda tonacja ma swoj przyporządko
      > wany kolor .

I zapach i smak. Jak kto przyporządkuje i w to wierzy to ma. A jak jeszcze to
      czuje, to znaczy, że jest synestetykiem.

> Powiedzcie mi drodzy muzycy czy sa jakies zestawienia kolorystyczne
      > ktore uwazane sa za klasyczne

Nie ma takich. Synestetycy mają takie przyporządkowania dane "odgórnie" i nie
      mają na nie wpływu, często ten sam dźwięk dwie różne osoby odbierają jako
      zupełnie inny kolor, bodajże Schoenberg ze Scriabinem się na tym punkcie
      poprztykali i jeden uważał drugiego za szarlatana a nie synestetę i wzajemnie
      wink U pozostałych ludzi to kwestia skojarzeń - równie indywidualna.

O synestezji trochę przy okazji tutaj:
      www.dobiasz.art.pl/czytelnia.php?doc=artykuly/kandynski
      Przy okazji pisania tej pracy przebiliśmy się przez trochę ciekawych materiałów
      o synestezji. Bardzo dużo można się dowiedzieć w sieci, np. przykłady różnych
      konstrukcji mających zamieniać dźwięk na światło itp. itd. Jak znasz angielski
      to zagooglaj. Zajrzyj też do bibliografii w podlinkowanym artykule.

psyche.cs.monash.edu.au/v3/psyche-3-06-vancampen.html
      psyche.cs.monash.edu.au/v2/psyche-2-10-cytowic.html
    • dwakretki Re: barwy w muzyce 21.06.06, 15:53
      od czasu, kiedy w muzyce przyjęto równomierną temperacje stroju, wszystkie
      tonacje są jedynie transpozycją tej samej skali. kiedyś każda tonacja miała
      różną barwę i charakter ze względu na różną wielkość tych samych interwałów
      (np. kwarta "c-f" była zupełnie inna od kwarty "h-e"). kiedyś było
      bardziej "kolorowo", dziś jest "uniwersalnie" - coś za coś
      • dobiasz Re: barwy w muzyce 21.06.06, 16:25
        dwakretki napisał:

> od czasu, kiedy w muzyce przyjęto równomierną temperacje stroju, wszystkie
        > tonacje są jedynie transpozycją tej samej skali. kiedyś każda tonacja miała
        > różną barwę

Ja zrozumiałem, że littlunowi chodziło o prawdziwe kolory w znaczeniu malarskim.
        O "barwach" tonacji w znaczeniu barwy muzycznej był wątek niedawno.
    • ania13 Re: barwy w muzyce 21.06.06, 18:21
      Mnie sie cos jeszcze kreci w glowie w zwiazku z Chopinem i Debussym - kiedys
      czytalam taki piekny esej na ten temat - wniosek moj byl taki, ze obydwaj byli
      synestetami (tak sie nazywa osoba? - tu brak mi pewnosci). Poszukam, jesli
      znajde, to podesle fiszke. To byla zdaje sie taka uzupelniajaca przyjazn, a sam
      Chopin to mowil o tonacjach, ze maja barwy (OK, my tez tak mowimy, ale majac na
      mysli roznice w stroju np., a on przyporzadkowywal konkretne kolory wybranym
      tonacjom).
      A poza tym cos na ten temat tez jest u Baudelaire'a, u niego synteza sztuk jest
      jednym z wazniejszych elementow w tworczosci. Jeszcze gdzies mi sie majaczy
      Berlioz, ale zadnych szczegolow, tak jakos na fali skojarzenia pojawia sie.
    • abacaba Re: barwy w muzyce 21.06.06, 23:26
      Moja znajoma tak ma. Tonacja, dajmy na to, F-dur kojarzy się jej nierozerwalnie
      z kolorem żółtym, itd. Ale generalnie to chyba rzadkość, a każdy „kto tak ma”,
      przyporządkowuje kolory do tonacji według własnego klucza (tak sądzę).
      • littlun1 Re: barwy w muzyce 21.06.06, 23:32
        tak ku uscisleniu jak dobrze to zrozumial dobiasz chodzilo mi o kolory malarskie i faktycznie w jakiejs encyklopedii byly one scisle przyporzadkowane tonacjom ,ja jednak nie czuje kolorow w muzyce- raczej sfumatosmile
        • dobiasz Re: barwy w muzyce 22.06.06, 08:36
          littlun1 napisał:

> i faktycznie w jakiejs encyklopedii byly one scisle przyporzadkowane tonacjom

Robiono takie próby i próbowano je naukowo uzasadnić (chyba nawet Newton się w
          to bawił). Psychologia się jednak rozprawiła z próbami wyjaśnienia zjawiska w
          ten sposób wink
          • zamek Re: barwy w muzyce 22.06.06, 18:49
            dobiasz napisał:

> Psychologia się jednak rozprawiła z próbami wyjaśnienia zjawiska w ten sposób wink
            I całe szczęście smile))
      • dobiasz Re: barwy w muzyce 22.06.06, 08:33
        abacaba napisał:

> Moja znajoma tak ma. Tonacja, dajmy na to, F-dur kojarzy się jej nierozerwalnie
        > z kolorem żółtym, itd.

To jest właśnie typowy przypadek synestezji.
        • dwakretki Re: barwy w muzyce 22.06.06, 15:24
          ale barwa jest także uwarunkowana rejestrem, budową interwałową i instrumentacją
          • bwv1004 Re: barwy w muzyce 22.06.06, 17:03
            Mam wrażenie pomieszania, może mówmy "barwa" na wrażenie psychoakustyczne barwy
            dźwięku i "kolor" na wrażenie wizualne, ewentualnie zasocjowane z tymi czy
            innymi wrażeniami akustycznymi?

Wtedy wątek byłby o kolorach w muzyce.
            • w.a.n.i.l.i.a Re: barwy w muzyce 01.07.06, 13:32
              Powiem więcej, barwy mogą inspirować do ruchu smile Wszak inaczej człowiek
              poruszałby się otoczony krwistą czerwienią, a inaczej śnieżną bielą. Mówię o
              ruchu w ciszy oczywiście, oddając się tylko działaniu barw.
    • jdrk Re: barwy w muzyce 22.07.06, 14:03
      littlun1 napisał:
      > hmmm jestem malarzyną i czytalem ze w muzyce kazda tonacja ma swoj przyporządko
      > wany kolor .Powiedzcie mi drodzy muzycy czy sa jakies zestawienia kolorystyczne
      > ktore uwazane sa za klasyczne tak jak to jest w ikonach np gorąca czerwien z z
      > ielenią ? hmm moze jakies przyklady??

Rymski-Korsakow i Scriabin mieli kolorystyczne skojarzenia dot. muzyki i często
      o tym ze sobą rozmawiali. Przypadkiem natrafiłem na tabelę porównawczą jakie
      kolory kojarzyły im się z jakimi tonacjami:

Scriabin, Rymski-Korsakow
      C-dur - czerwony, biały
      G-dur - pomarańczowo-różowy, zielono-brązowy
      D-dur - złocisto-zółty, złocisto-zółty
      A-dur - zielony, jaskrawo-różowy
      E-dur - matowo-granatowy, jaskrawo-granatowy
      H-dur - zielono-granatowy, jasno-zielony
      Fis-dur - jaskrawo-granatowy, szaro-zielony
      Des-dur - fioletowy, ciemno-zielony
      As-dur - purpurowo-fioletowy, szaro-fioletowy
      Es-dur - szaro-stalowy, granatowo-stalowy
      B-dur - błyszcząco-stalowy, ciemnawy
      F-dur - czerwony, zielony
    • dominutka Re: barwy w muzyce 13.08.06, 23:44
      Rzadko miewam muzyczne skojarzenia kolorystyczne.Natomiast od lat prowadzę
      króciutką sondę- "z jakim kolorem kojarzy ci się koncert skrzypcowy A-dur
      Karłowicza?". Wszyscy niezmiennie odpowiadają, że z czerwonym.
    • ania13 Re: barwy w muzyce - artykuly 02.10.06, 15:36
      Hej Littlun, jesli nadal interesuje Cie ten temat, to polecam dwa artykuly,
      ktore ukazaly sie w katalogu wystawy "Romantyzm. Malarstwo w czasach Fryderyka
      Chopina".

pierwszy:

Agnieszka Morawinska, Konfrontacje z romantyzmem, w: Romantyzm. Malarstwo w
      czasach Fryderyka Chopina. Katalog wystawy na Zamku Krolewskim w Warszawie,
      Warszawa 1999

drugi:

Maria Poprzecka, Chopin i malarstwo, w: jw.

W obydwu jest troche przypisow odsylajacych do ksiazek szerzej o tym
      traktujacych. Polecam szczegolnie:

J. Starzynski, O romantycznej syntezie sztuk. Delacroix, Chopin, Baudelaire,
      Warszawa 1965

Jesli interesuja Ciebie (albo kogos innego) te artykuly z katalogu wystawy
      warszawskiej, to moge je przyslac mailem. Zrobilam im zdjecia big_grin Jesli ktos
      chetny - prosze na priva pisac.
      • littlun1 Re: barwy w muzyce - artykuly 02.10.06, 17:29
        Czesc Aniu wydaje mi sie ze kiedys zagadalas do mnie na gg . Mialem wtedy nicka mozart a ty ( albo kto inny) figurowalas w katalogu wlasnie jako Ania13 . Pamietasz moze , czy to zbieg okolicznosci? JEsli bylabys taka mila to wyslij mi te materialy na konto littlunster@gmail.com. Dziekuje za wszelkie informacje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka