Dodaj do ulubionych

najgorsze teksty

12.07.06, 18:22
okej, wiadomo: najgorsze teksty mają doda i ich troje. to wszyscy wiemy. ale kto jeszcze powala przekazem słownym?

moim skromnym faworytem jest zespół coma, o którego tekstach słyszałam, że wrażliwe i poetyckie, a tu...
"Trudno to zrozumieć, lecz nic
Nie daje siły by żyć,
Jakaś misterna część
W konstrukcji zdarzeń
Pękła.
Chciałem zreperować świat,
A oto widzę, że sam
Jestem jednym z tych
Cholernych drani i świń.

Szeroka droga
Nie była moja.
Jasna siła
Utracona.

Dopiero teraz wiem jak nisko upada
Kto nie wypełnił swego czasu w pokorze.
Oto, dlaczego tak się obawiam,
Że za minutę trzeba
Będzie wstawać i żyć.

Zaprzepaszczone siły wielkiej armii świętych znaków,
Niepożądane myśli, klęska wiary, fale strachu,
Z nieodwracalnym skutkiem burzą trwały senny azyl
I oto trzeba będzie dumnym krokiem iść bez twarzy...
W kolejny dzień."

^^
Obserwuj wątek
    • Gość: a ja na ciebie Re: najgorsze teksty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 18:24
      Czepiasz sie i tyle, ja tam złego słowa o Comie nie powiem.
      • patrzenaciebie Re: najgorsze teksty 12.07.06, 20:16
        Gość portalu: a ja na ciebie napisał(a):

> Czepiasz sie i tyle, ja tam złego słowa o Comie nie powiem.

no, no, od razu się czepiam.
    • michalgajzler Re: najgorsze teksty 12.07.06, 21:06
      Ale po co zakładać kolejny wątek na podobny temat, kiedy aktywny wciąż jest
      poprzedni:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=21632654&a=21632654
      • patrzenaciebie Re: najgorsze teksty 13.07.06, 17:06
        michalgajzler napisał:

> Ale po co zakładać kolejny wątek na podobny temat, kiedy aktywny wciąż jest
        > poprzedni:
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=21632654&a=21632654
        a faktycznie, sorry
    • neder Re: najgorsze teksty 12.07.06, 21:12
      A ja odpadam przy Żukowskim Comy...
      dla mnie super.
      • magdaksp Re: najgorsze teksty 12.07.06, 21:28
        coma jest spoko
    • electra.bertone Re: najgorsze teksty 12.07.06, 21:34
      e tam..Ty po prostu "nie ta klima i nie czujesz bazy"(posłużyłam się nowomową
      dzisiejszej młodzieży..i takie teksty wydają mi się najgorsze...a nie pisoenki
      COMY!!!!!!!!!!!!!!) tongue_out
      • patrzenaciebie Re: najgorsze teksty 13.07.06, 17:07
        electra.bertone napisała:

> e tam..Ty po prostu "nie ta klima i nie czujesz bazy"(posłużyłam się nowomową
        > dzisiejszej młodzieży..i takie teksty wydają mi się najgorsze...a nie pisoenki
        > COMY!!!!!!!!!!!!!!) tongue_out

błagam, nie rozśmieszaj mnie
    • Gość: dymixx Re: najgorsze teksty IP: *.media / 195.136.30.* 13.07.06, 20:06
      dla mnie mistrzynią "mocarnych", ale jednocześnie kiepsciutkich tekstów była
      zawsze Agnieszka Chylinska. takie to pompatyczne i "mroczne", a mało literackie.
      • majkelloz Re: najgorsze teksty 13.07.06, 23:23
        nie wiem jak mozna sie zachwycac zespolem Coma.rzygac sie chce przy tych ich
        pseudointelektualnych tekstach.z ktorych nie wynika nic.watpie by choc jeden z
        zagorzalych fanow comy wiedzial o czym wlasciwie spiewa pan wokalista.brzmia
        powaznie to ludzie sie pod to podczepiaja,aby nie wiem zaimponować?
        • neder Re: najgorsze teksty 13.07.06, 23:31
          > watpie by choc jeden z
          > zagorzalych fanow comy wiedzial o czym wlasciwie spiewa pan wokalista.

ja zagorzałą fanką nie jestem, choć bardzo lubię i proszę - jeśli Ty nie
          rozumiesz tych tekstów, to nie przypisuj tego samego innym.
          pzdr
    • theagata Re: najgorsze teksty 14.07.06, 00:06
      patrzenaciebie napisała:

> moim skromnym faworytem jest zespół coma, o którego tekstach słyszałam, że
      > wrażliwe i poetyckie, a tu...

> "Trudno to zrozumieć,

a ty wolisz "kawęnaławę"?

poetyckie - jak wiersze które pozwalają na własną osobistą interpretację. może
      dla ciebie są za trudne? do pewnych tekstów trzeba dojrzeć coś przeżyć
      doświadczyć dostać po głowie od życia żeby patrzeć troszeczkę głębiej szukać
      drążyć. to lubię w tekstach Comy - niedopowiedzenia ukryte znaczenia grę słów.
      dla mnie osobiście mistrzem świata w zabawie słowami jest Lech Janerka z jego
      tekstami się utożsamiam, to jest już offtopic ale ja nienawidzę powszechnego
      narzekactwa i opluwania wszystkiego "bomisięakuratniepodobawięcsobiepopluję".
      • patrzenaciebie Re: najgorsze teksty 14.07.06, 09:29
        theagata napisała:
        > a ty wolisz "kawęnaławę"?
        >
        > poetyckie - jak wiersze które pozwalają na własną osobistą interpretację. może
        > dla ciebie są za trudne? do pewnych tekstów trzeba dojrzeć coś przeżyć
        > doświadczyć dostać po głowie od życia żeby patrzeć troszeczkę głębiej szukać
        > drążyć. to lubię w tekstach Comy - niedopowiedzenia ukryte znaczenia grę słów.

kawę na ławę? nie, chcę porządnego tekstu, napisanego świadomie.

jasne. jak wiersze. własna osobista interpretacja. okej. zatem moja interpretacja jest taka: panowie bredzą. napiętrzone metafory z których nic nie wynika, ciężkawe porównania - nie wiem, kto tu jeszcze może być w podobnym klimacie? chylińska? lipali? ukryte znaczenia? gdzie, bo nie widzę? inny jest trochę poziom odczytania, tekst piosenki oddziałuje na zmysły na równi z muzyką i przez to być może pewne niedociągnięcia zanikają, ale kiedy czytam taki tekst jako zwykły tekst to czasem po prostu wymiękam - tak jak wymiękłam przy comie. muzycznie spoko, ale ta liryka...

> dla mnie osobiście mistrzem świata w zabawie słowami jest Lech Janerka z jego
        > tekstami się utożsamiam, to jest już offtopic ale ja nienawidzę powszechnego
        > narzekactwa i opluwania wszystkiego "bomisięakuratniepodobawięcsobiepopluję".
        >
        wiesz, wydaje mi się, że to akurat jest najważniejsze. jeśli coś się komuś nie podoba, to niech gada o tym. od tego ma forum na przykład. tobie się akurat nie podoba że innym się nie podoba - i kółeczko się zamyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka