mumuja Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 09:39 Gdy zaczyna płynąć gdzieś któraś z tych pieśni, widzę w wyobraźni prawdziwą PL.. Dziękuję mamie i tacie za opiekę Za ciepło rodzinne i kłótnie przy kolacji Dziękuję szkole za pierwsze kontakty Za dzikie wakacje i nerwy w ubikacji Ojczyznę kochać trzeba i szanować Nie deptać flagi i nie pluć na godło Należy też w coś wierzyć i ufać Nie deptać flagi i nie pluć na godło Cześć, gdzie uciekasz? Skryj się pod mój parasol Tak strasznie leje i mokro wszędzie Ty dziwnie oburzona odpowiadasz: "Nie trzeba" Uciekasz w swoją stronę, bo tak cię wychowali Ojczyznę kochać trzeba i szanować Nie deptać flagi i nie pluć na godło Należy też w coś wierzyć i ufać Nie deptać flagi i nie pluć na godło Wydaje mi się, Ze jesteś gdzieś daleko Tak mi się tylko wydaje, bo właśnie ciebie nie ma Tak bardzo chciałbym, abyśmy zwariowali Tak bardzo chciałbym, lecz tak nas wychowali no i druga: Za oknem zimowo zaczyna się dzień Zaczynam kolejny dzień życia Wyglądam przez okno, na oczach mam sen A Grochów się budzi z przepicia Wypity alkohol uderza w tętnice Autobus tapla się w śniegu Przez szybę oglądam betonu stolicę Już jestem na drugim jej brzegu Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha Krakowskie Przedmieście zalane jest słońcem Wirujesz jak obłok, wynurzasz się z bramy A ja jestem głodny, tak bardzo głodny Kochanie, nakarmisz mnie snami Zielony Żoliborz, pieprzony Żoliborz Rozkwita na drzewach, na krzewach Ściekami z rzeki kompletnie pijany Chcę krzyczeć, chcę ryczeć, chcę śpiewać Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha Jesienią zawsze zaczyna się szkoła A w knajpach zaczyna się picie Jest tłoczno i duszno, olewa nas kelner I tak skończymy o świcie Jesienią zawsze myślę o latach Tak starych, jak te kamienice Jesienią o zmroku przechodzę z tobą Przez pełne kasztanów ulice Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja Gdzie Hitler i Stalin zrobili, co swoje Gdzie wiosna spaliną oddycha A o resztę, to może cudzoziemców spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kultura Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 09:52 Bezkonkurencyjnie KULT - "POLSKA" Poranne zorze poranne zorze Gdy idę w Sopocie nad morzem Po plaży brudno-piaskowej Bałtyk śmierdzi ropą naftową Poranne chodniki Gdy idę nie rozmawiam z nikim Jak jest w niedzielę nad ranem Po sobotnich balach chodniki zarzygane Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu tu tu tu Koncerty popołudniowe Pełne bezmózgów w służbie porządkowej Patrzą wokoło bo swędzą ich rę Kochają bić coraz więcej i więcej Znowu wieczorne przygody Gdy wchodzę na kamienne schody Zaczepia mnie pijanych meneli wielu Jutro spotkają się w kościele Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu tu tu tu Nocne sklepy z mlekiem I patrzę co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś w Kutnie na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko że pękają oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu tu tu tu Nocne sklepy z mlekiem I patrzę co się dzieje pod sklepem Tłum przystawia komuś do twarzy pięści Żądają dla niego kary śmierci Znowu poranne pociągi Ja stoję i patrzę na mundurowe dziwolągi Czy byłeś kiedyś u nas na dworcu w nocy Jest tak brudno i brzydko że pękają oczy oczy oczy Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu tu tu tu Tu tu tu tu tu tu tu tu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muza Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:55 Szła dzieweczka do laseczka? - przynajmniej wg specjalistów od reklamy w TV. A serio to z Polską kojarzą się kościelne chóralne zaśpiewy, koniecznie z fałszowaniem. Niestety. I trutututu z wiezy mariackiej w Krakowie. Inne propozycje, które wczesniej się pojawiły, to raczej wyraz tego co się komu podoba w poskiej muzyce. A takich rzeczy jest sporo. No i jeszcze jedno "niestety" - jesli obcokrajowiec usłyszałby dowolną piosekę zawierającą w tekście słowo "k..." natychmiast identyfikuje to z Poską. Ale to nie na temat, bo dotyczy słów, a nie melodii. Odpowiedz Link Zgłoś
j-cob Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 10:41 "pamiętasz, była jesień..." Odpowiedz Link Zgłoś
martinez_mtz Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 11:24 "A teraz idziemy na jednego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 18.08.06, 11:21 Orły i sokoły. Prędzej czy później latają na każdej popijawie. Jakie to polskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: .3P1DEBUG* / *.kodak.com 18.08.06, 11:21 mój facet jest obcokrajowcem i jemu najbardziej sie kojarzy z Polską Bohema Wilków bo tam jest "kocham cieeeeeeee" a nie mówi po polsku ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gees30 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.server.ntli.net 18.08.06, 11:29 a mnie najbardziej z Polska kojarza sie piosenki Anny Marii Jopek, czuje w nich klimat polskiej pogody, przyrody i kuchni, po prostu polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:02 a to w Polsce chłoppaków ni mo tylko cyncla z zagranicy trzeba było szukac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 81.219.149.* 19.08.06, 13:28 A może ta głęboka w treści i ambitna w tekście, że jemu paznokieć z palca zszedł?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 84.5.159.* 18.08.06, 12:08 Znacie coś, co na pierwszy rzut oka (ucha?) nawet wśród obcokrajowców przywołuje myśl o Polsce? jasne, ze obcokrajowcy kojarza Kult czy T.Love?!? jestem zdumiona... Odpowiedz Link Zgłoś
fifi-5 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 12:35 Czesław Niemen "Dziwny jest ten Świat" Może dlatego, że kiedys w Irlandii, na całkowitym pustkowiu, w nocy z piwkiem i fajeczką pod czarnym gwieździstym niebem puścilśmy sobie tą piosenkę z telefonu komórkowego i .... taką Polske poczuliśmy. To była naprawde piękna chwila. Wiedzielismy że nikt oprócz nas nie zrozumie ani słów, ani tego co czujemy, i że pewnie nikt w Irladnii nawet nie wie kto to czesław Niemen. Zawsze słuchajac tej piosenki bede pamietac ta chwile. Bo była jakas taka wzniosła. Napewno moich zanjomych bardziej wzruszyła bo oni tam mieszkają. Ja wróciłam z wakacji do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 13:19 Podobno wątek był co ludziom na świecie i jaka muzyka kojarzy się z Polską....Pozwólcie, że się uśmieję że np Kult albo Anna Maria Jopek albo Doda...Żałość...Po pierwsze na pewno znają Poloneza As dur, albo rewolucyjną Chopina, ale akurat 3/4 świata nie wie co to Polska i gdzie leży, może szok ale tak jest, większość amerykanów nie ma pojęcia, dlatego inteligentni Polacy robią tam takie kariery...I dalej nie zgodzę się z ciekawą bardzo opinią, że świat kojarzy Polskę z muzyką Dody, Kultu czy nawet Grzesia Turnaua, którego notabene uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
greenhell Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 13:25 Ja sądze, że większość osób NIE ZROZUMIAłO TEMATU : Co kojarzy się z Polska nawet obcokrajowcom ? 1. Angelic Upstarts - "Solidarity" - klasyk brytyjskich punkowców o Solidarności. 2. Przeciętny obcokrajowiec na hasło Polska muzyka ma pustkę w głowie. Wystarczy jednak zapytać kogoś, kto ma jako takie pojęcie o muzyce rockowej i momentalnie mówi : Vader, Behemoth, Decapitated. Podobno któregoś roku Vader sporzedał w Japoni więcej płyt niż Celine Dion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ossij Ewa Demarczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:28 słyszałem nawet angielską wersję "karuzeli z madonnami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szympek 'Jestes szalona', Boys IP: 194.205.246.* 18.08.06, 13:35 I zeby bylo wiecej imprez hip-hopowych w Zielonej Gorze. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: szympek 18.08.06, 13:42 szympek zmieniając temat hehe, czy u was naprawdę paliwko PB95 jest po 4,10 a nie po 4,60 jak w centrum kraju????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agin Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.obr.pl / *.obr.pl 18.08.06, 13:36 "1996" T Love mnie się bardzo kojarzy z Polską, tekst bardzo prawdziwy choć minęło 10 lat. Chociaż wątpię żeby kojarzyło się obcokrajowcom... Odpowiedz Link Zgłoś
alyra11 Polakom - kazdemu 18.08.06, 13:48 ta, zwiazana z jego waznymi przezyciami: od Lulajze Jezuniu & co, ach spij kochanie, Goralu cy ci nie zal ....po dzisiejsze SONGI , Niepolakom - stereotypy Chopin, moze Lutoslawski w sumie niewiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 84.5.159.* 18.08.06, 18:53 W temacie bylo: co obcokrajowcom kojarzy sie z Polska, a nie Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś zły bardzo Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 21:50 Gość portalu: nadzieja napisał(a): > W temacie bylo: co obcokrajowcom kojarzy sie z Polska, a nie Tobie. ano było, NAWET obcokrajowcom, a nie przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Jednak Chopin... 18.08.06, 16:05 ...i sygnał "Lata z Radiem" ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Jednak Chopin... IP: 84.5.159.* 18.08.06, 18:53 a ktory obcokrajowiec kojarzy sygnal "lata z radiem"??? )) Odpowiedz Link Zgłoś
morusia muzyka Preisnera???? 18.08.06, 20:36 z filmów Kieślowskiego???? Zwłaszcza "Niebieski" i "podwójne życie Weroniki"? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: muzyka Preisnera???? 19.08.06, 02:38 Tam i się kojarzy z Francją i pewnie innym też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uzam Re: Jednak Chopin... IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 00:56 Chopin to sie np. Francuzom kojarzy z Francją Odpowiedz Link Zgłoś
vok Re: Jednak Chopin... 22.08.06, 17:50 Mylisz się. Nawet francuscy kloszardzi wiedzą, że Chopin był Polakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
algreg Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 20:39 Dla mnie tylko CHOPIN !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 22:21 CZy ktos z was wpisal w Google Warszawianke i zobaczyl w ilu jezykach swiata jest spiewana? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 20.08.06, 20:54 A o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha kocham cię jak Irlandię :) IP: *.chello.pl 18.08.06, 22:41 kocham Cie jak IRLANDIE he, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
marchowskaphoto Re: kocham cię jak Irlandię :) 18.08.06, 23:01 Dla mnie zdecydowanie Republika i Lorenc, ale dla obokrajowcy... hm... czy istnieja wogole takie utwory? Ostatnio jeden z anglikow powiedzial mi, ze wedlug niego Polacy maja bardzo zly gust muzyczny. Oczywiscie bardzo sie oburzylam i zapytalam co ma na mysli, a on jedyne co znal i slyszal to polska muzyka disco polo... smutne Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 19.08.06, 02:20 Twórcy - Kilar, Kaczmarek, Preisner, Górecki, Penderecki, Paderewski, Stańko, Urbaniak, Dudziak... > Znacie coś, co na pierwszy rzut oka (ucha?) nawet wśród obcokrajowców > przywołuje myśl o Polsce? "Góralu, czy ci nie żal" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polla4 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 12:06 Myślę, że Myslovitz jest dośc ropzoznawalny za granicą, a więc "Długość dzwięku samotności". Może być? Odpowiedz Link Zgłoś
sukiennica Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 19.08.06, 12:46 Preisner, oczywiacie! Czysta, zewna polszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzykolog Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 81.219.149.* 19.08.06, 13:23 Łup,łup,łup,łup, dubu, dubu, dubu, dubu, łubudubudubu, dup, dup, dup, dup, łubudubudubudubu, cy, cy, cy , cy, dup, dup, dup, dup, cy, cy, cy, cy, dup, dup, dup dup itd. dookoła jak podczas młocki na wsi, lub w remizie strażackiej na dużym zadupiu. To polski gust muzyczny zdecydowanej większości młodych "znawców" muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
dece2 Zmienie troszke temat:) 19.08.06, 13:52 Mam ogromna prosbe. Czy istnieje jakis sklep w Krakowie z plytami winylowymi...chodzi mi o plyty z lat 70 i 80 zespolow rockowych i punkowych. Sprawa dla mnie dosc pilna....z gory dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania F. Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 14:49 Z Polską najbardziej kojarzą mi się piosenki Ireny Santor. Poruszają tematykę Polskości a wiele z nich dotyczy naszej stolicy. W jej piosenkach można również odnależć piękne opisy mazowieckich i nadwiślańskich krajobrazów, np. Powrócisz tu, Maleńki znak, Kamienne schodki itd... Myślę, że te piosenki najpiękniej oddają Polskość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 15:16 Oczywiscie, ze polonez As-dur Frycka. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 19.08.06, 17:38 "Warszawianka" Odpowiedz Link Zgłoś
kinia1987 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 19.08.06, 23:21 dla mnie przede wszystkim wszystko, co napisała Agnieszka Osiecka Odpowiedz Link Zgłoś
kayek Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 20.08.06, 09:04 jedyne co szerszej publicznosci moze kojarzyc sie z Polska, to muzyka Chopena, waskiej grupie Panderecki, poza tym polska muzyka jest kompletnie nie znana, nawet nie chodzi tu o sam jezyk ale o calosc muzyki, mam na mysli szeroki swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andziaaa Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 16:31 "moherowe berety"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 20.08.06, 20:56 Hejnał Mariacki Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Co innego w Polsce... 20.08.06, 13:46 a co innego za granicą kojarzone jest z Polską jesli chodzi o muzyke. Pewnie trudno niektorym z Was bedzie to zrozumieć, ale faktycznie najbardziej na swiecie kojarzoną polska muzyka jest... death metal. Nie zadne Niemeny. Nie Edyty G, tylko zespoly takie jak Behemoth, czy Vader. Znajacym sie na temacie nie trzeba ich przedstawiac, a innych zachecam do zapoznania sie z dokonaniami tych zespolow na swiecie. Metalowcy na całym swiecie kojarza zwiazek frazeologiczny "polski deathmetal" kojarzony jest tak samo jak "francuskie wino" lub "wloska pizza" - jako specjalnosc naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Co innego w Polsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 21:55 "Nie żadne Niemeny" - to mi się nie spodobało (( Mało kto dorównuje Niemenowi On był wyjątkowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pm Re: Co innego w Polsce... IP: 80.54.27.* 21.08.06, 09:02 Wyjatkowy pod jakim wzgledem ? Wyjasnij mi... Mam wrazenie ,ze po smierci urosl do miana wrecz kultowego ,a prawda jest taka ze np takiemu Klenczonowi (o ktorym zbyt glosno nie jest) moglby co najwyzej buty czyscic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Co innego w Polsce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:58 Fakt,że po śmierci mówi się i pisze o Nim więcej. A wyjątkowy pod wieloma względami : 1)Wybierał poezję ambitną do której tworzył muzykę (inni nie odważyliby się) 2)Pisał muzykę do filmów,teatru ... 3)Grafiki,itd nie sposób tutaj wymieniać całego jego dorobku. 4)Jako człowiek (nie dbał o sławę,zaszczyty) Klenczonowi (do którego nic nie mam) mógłby co najwyżej buty czyścić " no tu przesadziłeś:[ Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Co innego w Polsce... 21.08.06, 20:55 Gość portalu: fanka napisał(a): > "Nie żadne Niemeny" - to mi się nie spodobało (( > Mało kto dorównuje Niemenowi On był wyjątkowy ! Wlasnie o tym byl ten post. Ze w Polsce ludzie kojarza "polska muzyke" z Niemenem (na przykład), a za granicą raczej nikt go nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 21.08.06, 09:52 BLog 27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Mi się wszystko z Polska kojarzy. IP: *.acn.waw.pl 23.08.06, 02:51 Weźmy cokolwiek, dowolny zestaw: Promiscuous, Nelly Furtado - ja to tłumaczę: Zawzięci w obietnicach. Ain't No Other Man, Christina Aguilera - to niewątpliwie o Premierze Marcinkiewiczu Crazy, Gnarls Barkley - wiem ale nie powiem Unfaithful, Rihanna - Niewierni czyli to co zostaje z elektoratu po odliczeniu Radia Maryja. Chasing Cars, Snow Patrol - to coś o automobliowych ekscesach posłów. Get Together, Madonna - czyli wespół, wzespół w nowym opracowaniu Is It Any Wonder?, Keane - na tak postawione pytanie odpowiedź jest jednoznaczna: nie! Sexy Back, Justin Timberlake - u nas to szło wcześniej pod tytułem Cały świat za tę noc z Renatą. Stars Are Blind, Paris Hilton - to chyba o tym jak małżenstwo Gwiazdów szuka w obcym mieście renomowanego hotelu. Who Knew, Pink - rozważania dlaczego zabroniono parady. A Public Affair, Jessica Simpson - Innych afer niż publiczne u nas nie ma. Dani California, Red Hot Chili Peppers - kolejny zrzynka, tym razem z "Kalifornia, mon amour" Deja Vu, Beyonce f/ Jay-Z Deja vu - mam bez przerwy Buttons, The Pussycat Dolls - też już było u nas - But w butonierce. Hips Don't Lie, Shakira - Hippisi nie kłamią. W odróżnieniu od polityków. Tell Me Baby, Red Hot Chili Peppers - już Zaucha spiewał: baby, ach te baby. Supermassive Black Hole, Muse - to nasza słynna czarna dziura budżetowa. Too Little, Too Late, JoJo - Próby powstrzymania emigracji. Hate Me, Blue October - o politykach: w październiku jak będę smutny to załatwię sobie chatę. Not Ready To Make Nice, Dixie Chicks - In Dixieland I make my stand to live and die in Dixie - najbardziej polska z polskich piosenek. No i te kurczaki. What's Left Of Me, Nick Lachey - w luźnym tłumaczeniu: puszczony w skarpetkach Animal I Have Become, Three Days Grace - to o wyścigu szczurków biurowych itd itd Jak ktos ma życzenie to mu skojarze z Polską dowolny tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
iza-beza czy ktoś jeszcze pamięta 22.08.06, 21:08 niegdysiejszą dumę narodową Basię Trzetrzelewską? A tak to Chopin, Penderecki, Lutosławski, Preisner, Kilar, Vader, Behemoth Ale żeby zaraz na pierwszy rzut ucha to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś