Dodaj do ulubionych

Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polską

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 18:53
Jaki utwór najbardziej kojarzy się z Polską (niekoniecznie musi mieć w nazwie
wyraz POLSKA)? Naturalnie będzie to Mazurek Dąbrowskiego. Proszę jednak o
inne propozycje, które będą pochodzić z różnych rodzajów muzyki. Najbardziej
interesują mnie ostatnie dwa stulecia, aż do dnia dzisiejszego.

Znacie coś, co na pierwszy rzut oka (ucha?) nawet wśród obcokrajowców
przywołuje myśl o Polsce?

PS. Proszę o odpowiedzi TYLKO na temat. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kolega.maynard Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 01:20
      > Znacie coś, co na pierwszy rzut oka (ucha?) nawet wśród obcokrajowców
      > przywołuje myśl o Polsce?

Zaloze sie, ze czegos takiego nie ma. Tzn nie biore pod uwage fanow muzyki klasycznej, ktorzy kojarza Chopina i innych z Polska, fanow eurowizji, ktorzy znaja Wisniewskiego itd.
      • kszynka Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 07:54
        w zasadzie typując Mazurek Dabrowskiego sam sobie dałeś odpowiedź bo:
        zastanów się, jak myślisz o Francji to do głowy przychodzi Marsylianka
        ale jak myślę o Anglii to przychodzi mi na myśl piosenka Sex Pistols
        "God Save the Queen" też w jakiś sposób powązana z hymnem tego państwa
        smile
        • dzisssabel Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 03.09.06, 17:46
          mi z POlska najbardziej kojarzy sie ZEBY POLSKA BYŁA POLSKA i piosenka ktora
          golce spiewali papiezowi "Do wadowic wroc"- ogolnie wszystkie piosenki ktore
          spiewano papiezowi w polsce
      • badjuk Polka i Disco-Polo 18.08.06, 09:09
        j.w.
        • Gość: Anka bo wszyscy Polacy to jedna rodzina... IP: *.chello.pl 18.08.06, 22:43
          albo Ole..Olek wygraj grupy Top One
        • lykaena Re: Polka i Disco-Polo 21.08.06, 19:17
          czeski taniec ludowy kojarzy ci się z Polską?? tylko ze względu na tę nazwę?? Po
          czesku czyta się pulka
      • Gość: m_ip Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.manpower.com 18.08.06, 10:24
        sunday bloody sunday u2
        • Gość: krzym Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 18.08.06, 11:18
          Jeżeli U2 to raczej New Years Day inspirowany wprowadzeniem stanu wojennego w
          Polsce
        • Gość: df rozszumiały sie wierzby płaczące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 21:59
          rozszumiały = podkresla naszą cichą dumę, niezależnośc , umiłowanie swobody i
          wolności prawdziwie sarmackiej.
          wierzby = przywodz na myśl fryckowe klimaty; wierzby rosochate, mazowieckie łany
          i sielsko anielsko srające bydło na pastwiskach
          płaczące = archetyp polaka cierpietnika. polak zawsze pałacze. czy to wesele cy
          pogrzaeb to łzy lecą jak w greckim dramacie.

A poza tym Wanda Landowska, jóźwa Hoffmann, Paderewski, Chopin, Tansman, i wielu
          wielu innych którzy przesiąknęłi polskością nie bedąc rdzennymi polakami.
          najbardziej rozpoznawalna polska piosnka oprócz "rozszumiały.." to chyba "pater
          noster"
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: rozszumiały sie wierzby płaczące 20.08.06, 16:56

Tylko to jest niestety piosenka rosyjska.

→ → → → → → → → → →
            Odkryjmy Białoruś!
            odkryjmybialorus.blox.pl
      • Gość: emeryt Do przodu Polsko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:41
        DO PRZODU POLSKOOOOOO

Marek Torzewski. Tylko On.
    • kung_fu_plaster Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 09:42
      "Lornetka" Golec uOrkiestra
      "Czerwony Jak Cegła" Dżem
      "Pieśń o cegle" Izabela Trojanowska
      "Dziwny Jest Ten Świat" Czesław Niemen
      "Nie Przejdziemy Do Historii" Trzy Korony
      "Jeszcze Nie Czas" Bogdański Koczewski
      "Zegarmistrz Światła" Tadeusz Woźniak
      "Małgośka" Maryla Rodowicz
      "Umówiłem się z nią na dziewiątą" Eugeniusz Bodo
      "Już taki jestem zimny drań"
      "Sex-appeal"
      "King" T.Love
      • Gość: plagiat Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.cm-upc.chello.se 18.08.06, 06:19
        "dziwny jest ten swiat", to akuratnie Niemen zerznal w ordynarny sposob.
        • Gość: a Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 18.08.06, 07:17
          od kogo?
          • erneste Niemen<-James Brown.... 18.08.06, 08:28
            "Dziwny jest ten świat" podobne jest do "It 's A Man 's Man 's Man 's World"
            Jamesa Browna (przede wszystkim wstęp obu piosenek)... choć Niemen zarzekał
            się, że płytę Browna kupił, gdy jego utwór był gotowy.
            Ale "zerżnięciem" jednak tego bym nie nazwał.
            • d_arek_d Re: Niemen<-James Brown.... 18.08.06, 08:32
              erneste napisał:

> "Dziwny jest ten świat" podobne jest do "It 's A Man 's Man 's Man 's World"
              > Jamesa Browna (przede wszystkim wstęp obu piosenek)... choć Niemen zarzekał
              > się, że płytę Browna kupił, gdy jego utwór był gotowy.
              > Ale "zerżnięciem" jednak tego bym nie nazwał.

Oj, zdziwiłbyś się jakbyś pogadał z Niemenem trochę i poznał jego prawdziwy,
              cyniczny charakterek (o zmarłych źle się nie mówi, więc na tym poprzestanę).
              Jak najbardziej zerżnięciem można to nazwać.
              • Gość: Schweiger Re: Niemen<-James Brown.... IP: *.pools.arcor-ip.net 18.08.06, 11:04
                i poznał jego prawdziwy,
                > cyniczny charakterek (o zmarłych źle się nie mówi, więc na tym poprzestanę"
                dlaczego piszesz tak pejoratywnie o cynicznym charakterku ? Co w tym zlego byc
                cynikiem? To po prostu jedna z postaw zyciowych .Byc moze koliduje ona ze
                swiatopogladem katolickim, co nie znaczy ,ze jest godna potepienia. Ja np.
                nigdy nie nadstawiam drugiego policzka ale od razu wale na odlew i to w miare
                mozliwosci silniej niz dostalem.Po takim scharakteryzowaniu tego Niemena
                zaczynam go juz troche lubic.
              • jmx Re: Niemen<-James Brown.... 19.08.06, 02:28

Cynik = złodziej? a jak złodziej to i pijak zapewne...?

Poza tym plagiatem można nazwac coś co jest identyczne a nie "podobne"...
            • Gość: mathom Re: Niemen<-James Brown.... IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 18.08.06, 12:04
              Niemen, "Sen o Warszawie" mimo ze to nie o Polsce.
              Turnau, "Na Brackiej pada deszcz"
              Kazik " Polska"
        • d_arek_d Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 08:28
          "Budujemy nowy dom", "Autobus czerwony", "Boże coś Polskę", "Dziwny jest ten
          PiS".
      • mandzia92 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 20:06
        MI kojarzy sie z Czerwonymi Gitarami, Czesławem Niemenem, Edyta Geppert, Marek
        Grechuta, Seweryn Krajewski. pozdrawiam . =)
    • theagata Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 10:02
      Gość portalu: Rafał napisał(a):

> (niekoniecznie musi mieć w nazwie wyraz POLSKA)?

jeśli nie musi a może:

Polska - Kult.

Polska
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam w Polsce
      Mieszkam tu, tu, tu, tu
      • theagata Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 10:06
        Czesław Niemen - Sen o Warszawie.

Gdybyś ujrzeć chciał nadwiślański świt
        Już dziś wyruszaj ze mną tam
        Zobaczysz jak, przywita pięknie nas
        Warszawski dzień

{bo stolica i nad Wisłą}
        • Gość: Rafał Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:39
          Kochani, dziękuję za pomoc i poświęcony mi czas. Jesteście bardzo mili.
          Oczywiście, jeśli chcecie, możecie podawać kolejne pomysły.
        • brakloginu44 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 01:01
          świetlicki & ostrowski & click - bagnet na broń wink
      • Gość: ja Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:11
        popieram
      • electra.bertone Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 20.08.06, 13:27
        o własnie :] ta piosenka:]

ale jeszcze el dupa - nie mam dupy<co?> nie wiem czmeu ale tez w jakis sposob mi
        sie kojarzy z polską.
    • wqrwiony Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 11:56
      Funky Polak - Bialo-Czerwony Dres
      • Gość: góralska muyka Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:25
        a ja mysle ze góralskie przyspiewki ok zapytacie czemu jasne szybka odpowiedz
        byłem niedawno nie tak przez 3 lata jeżdziłem za granice na litwe na wegry na
        ukraine i to co ciekawe to pewnien Liwtin zapytał mnie czy znam ta piosenke ja
        zaskoczony przerazony ale jakze szczesliwy ze ktos zaspiewał hej bystra woda no
        cos pieknego pozdrawiam !! big_grin
    • trydzyk "Kiedy ranne wstaja zorze" :) n/t 14.08.06, 12:47
      • Gość: ktoś "Bogurodzica" ntxt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 12:57
    • Gość: eleonora Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 13:50
      Ostatni przebój Maanamu - Tu jest mój dom
    • manituuu Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 14.08.06, 13:57
      Polonezy marki Chopin wink
    • Gość: don_pedo plagiat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 17:49
      jw.
      • polla4 Re: plagiat 14.08.06, 21:02
        "Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina
        starszy czy młodszy
        chłopak czy dziewczyna
        ref. hej hej bawmy się
        hej hej śmiejmy się...", Bayer Full
        • d_arek_d Re: plagiat 18.08.06, 08:34
          polla4 napisała:

> "Bo wszyscy Polacy to jedna rodzina
          > starszy czy młodszy
          > chłopak czy dziewczyna
          > ref. hej hej bawmy się
          > hej hej śmiejmy się...", Bayer Full

Jes, jes, jes!! No to i "Mydełko Fa"!!!
    • Gość: garnuszek Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:19
      disco polo
      ich troje (no to było wcześniej, kiedy trwał ich złoty wiek)
      doda (virgin jest według mnie w jej cieniu)
      pozdrawiam
    • Gość: garnuszek Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:22
      a patrząc na ten wątek z tej drugiej strony...
      t.love - warszawa
    • Gość: garnuszek Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:23
      aha... jeszcze jeden kawałek, też t.love, "jest super"
    • mucha_na_dziko1 Mazowsze. 14.08.06, 21:43
      • Gość: Rafał Re: Mazowsze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:12
        Całkowicie zapomniałem o Mazowszu. To ciekawe, jak różne utwory przychodzą Wam
        na myśl.

Jeszcze raz dziękuję i jeszcze raz proszę o więcej smile
        • polla4 Re: Mazowsze. 14.08.06, 23:20
          Rafał, wykorzystujesz nas! smile
      • jelon_p Re: Mazowsze. 18.08.06, 13:19
        Mi z kolei niezawodnie z Mazowszem i wszelkimi kapelami ludowymi niezawodnie
        zawsze kojarzy się to:
        www.tiutiaputia.com/na_ludowo.htm
        Płaczę ze śmiechu za każdym razem jak to oglądam. wink
    • theagata Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 15.08.06, 00:06
      Jacek Kaczmarski - MURY.

{hymn Solidarności, w interpretacji Jeana Michela Jarre'a poszło w świat}
      • Gość: nomina Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.local.pl / 217.153.178.* 18.08.06, 11:30
        a szkoda, że poszło w świat w żenujacej interpretacji chóru a la Jarre sad
    • Gość: no name Obywatel GC "Nie pytaj o Polskę" IP: *.4web.pl 15.08.06, 15:11
      to nie karnawał
      ale tańczyć chcę
      i będę tańczył z nią po dzień
      to nie zabawa
      ale bawię się
      bezsenne noce
      senne dnie

to nie kochanka
      ale sypiam z nią
      choć śmieją ze mnie się i drwią
      taka zmęczonai pijana wciąż
      dlatego nie
      NIE PYTAJ WIĘCEJ

nie pytaj mnie dlaczego jestem z nią
      nie pytaj mnie dlaczego z inną nie
      nie pytaj mnie dlaczego myślę że...
      że nie ma dla mnie innych miejsc
      nie pytaj mnie co ciągle widzę w niej
      nie pytaj mnie dlaczego w innej nie
      nie pytaj mnie dlaczego ciągle chcę
      zasypiać w niej i budzić się...

te brudne dworce
      gdzie spotykam ja
      te tłumy które cicho klną
      ten pijak który mruczy coś przez sen
      że PÓKI MY ŻYJEMY ona żyje też
      nie pytaj mnie
      nie pytaj mnie
      co widzę w niej (...)
      • gogorz76 Warszawskie dzieci pojdziemy w boj 18.08.06, 13:17
        Zawsze mnie wzrusza.

P.S Obywawtel G.C tez od razu przyszedl mi do glowy.

Pozdrwaiam
    • Gość: aga Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 81.219.117.* 15.08.06, 16:28
      closterkeller "w moim kraju"
      dziekuje za obywatela gc i kult
    • Gość: dymixx Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:08
      może to dziwne skojarzenia, ale bardzo polskie są dwa Albumy Kur "Polovirus"
      i "Sto lat undergroundu". szczególnie takie kwiatki jak "Mam znowu doła" czy
      kawałek o TP S.A.
      no i jeszcze Tymon & Transistors "Wesele" OST. to chyba jednak najbardziej
      ojczyźniane jest...
      • Gość: polla4 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:59
        Andrzej Rosiewicz "Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny"
        • Gość: polla4tr Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 12:05
          Wiesław Gołas "W Polskę idziemy"
          • Gość: Andrzej Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:24
            Irena Santor-"Powrócisz tu" /kompozycja Piotra Figla-piosenka dokładnie sprzed
            40 lat z roku 1966,wspaniały możnaby rzec patriotyczny tekst,równie wspaniała
            interpretacja wokalistki/..
    • Gość: ozeans Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.chello.pl 17.08.06, 22:29
      Hymn, Bogurodzica
    • Gość: nadzieja Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: 84.5.159.* 18.08.06, 00:54
      Albo ja nie zrozumialam, albo tez nikt w tym watku nie zrozumial tematu. Autor
      bowiem zadal pytanie: Znacie coś, co na pierwszy rzut oka (ucha?) nawet wśród
      obcokrajowców przywołuje myśl o Polsce?
      I znow albo nigdzie nie wyjezdzacie za granice albo za granica macie do
      czynienia tylko z Polakami.
      Moja propozycja w tym temacie to muzyka Wladyslawa Szpilmana, popularna za
      granica dzieki "Pianiscie" Polanskiego. Dodam, ze Roman Polanski jest persona
      nie mniej znana w Stanach czy Francji niz papiez. Muzyka zas Szpilmana i jej
      niesamowity klimat przywoluja na mysl Polske i z Polska mi i znanym mi
      obcjokrajowcom sie kojarza.
      Poprawcie mni, jelsi to nie ja jestem w temacie smile)
      Pozdrawiam...
      • Gość: f. Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.06, 22:36
        o właśnie...

z takiej kategorii to:

Górecki
        Komeda (poprzez Polańskiego)
        ostatnio Skalpel (choć to nie ta skala oczywiście smile )
    • marklips Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 03:29
      Chopintongue_outolonez A i Rewolucyjna.
      Polskie koledy,w roznych jezykach-jak lulaj ze jezuniu..
      "Tango Milonga"
      Tematy filmowe Komedy.
      W Europie,tak ...Czerwone Gitary i ich "starsze przeboje".
      • m.gil Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 03:36
        pieśń z serialu "Przygody Pana Michała"
        mi osobiście "Mój dom" IRA
        • Gość: bumerang Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.dyn.optonline.net 18.08.06, 05:06
          Piosenka "powrocisz tu" rozkleja mnie kiedykolwiek ja slysze.Wylansowana w Opolu
          1966.To niedowiary ze juz ja spiewamy 40 lat.
    • waldek1610 Polonez opus 53 Chopina... 18.08.06, 06:16
      ...Etiuda Rewolucyjna, Mazurki i Polonezy wszystko wlasicewie co skomponowal
      Chopin kojarzy sie z Polska na Swiecie. W USA natomiast z niejasnych powodow
      Polska kojarzy sie z ...Polka. Bo w USA Polke promowali glownie Niemcy.
      • Gość: gość Może to nie kojarzy się obcokrajowi z Polską, ale. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 07:43
        najdobitniej opisuje atmosferę powstałą w Polsce w ostatnich czasach
        5.2 Dębiec - To My Polacy! Bynajmniej nie znoszę tego rodzaju muzyki (o ile to
        można nazwać muzyką), ale przyznać muszę rację tym panom co wynucają ten tekst.
      • Gość: nadzieja Re: Polonez opus 53 Chopina... IP: 84.5.159.* 18.08.06, 12:05
        Bo Polki to po prostu piekne dziewczyny sa... Wyjdz w Warszawie na ulice,
        pozniej w NYC czy Paryzu i porownaj.
      • Gość: EmdE Re: Polonez opus 53 Chopina... IP: 83.14.92.* 18.08.06, 13:33
        Walc cis-moll op.64 nr 2 Chopina
        • Gość: f etiuda rewolucyjna IP: *.kalisz.mm.pl 18.08.06, 14:11
          kojarzy się na całym świecie, ale oczywiście tylko tym którzy maja troszkę
          pojęcia o kulturze i historii
    • Gość: ami Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 07:54
      "12 groszy tylko nie płacz proszę..."
    • Gość: fiori1 Penderecki , Lutoslawski , Szymanowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:09
      znani kompozytorzy i obowiazkiem kazdego czlowieka wyksztalconego na swiecie
      wiedziec kim sa i z jakiego kraju pochodza
      • Gość: disg Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:43
        A mi się na dzień muzyka która kojarzy mi się z Polska to "Powstanie
        Warszawskie" Lao Che smile
      • Gość: Oio Kilar, Komeda, Skalpel... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:51
        Wyksztalcenie jak wyksztalcenie: oni poprostu sa znani...
    • anette444 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 09:06
      A muzyka filmowa? Dla mnie najpiękniejsze kawałki kojarzące się z Polską to:
      1. "Polskie drogi" A Kurylewicza,
      2. "Lalka" też Kurylewicza
      Następne utwory już bez szeregowania: "Noce i dnie", "Dom", "Ziemia
      obiecana", "Czterdziestolatek", "Przygody Pana Michała", "Czterej
      pancerni", "Stawka większa niż życie", 'Czarne chmury", "Janosik" "07 zgłoś
      się", "Stawiam na Tolka Banana".
      • theagata Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 09:22
        Strzeż się tych miejsc - Lech Janerka {jest moim idolem}.

Ciemnych przejść
        Późnych pór
        Zakamarków, schodów, wind
        Baru, park
        Końca tras
        Brudnych ulic gdzie jest mrok

Strzeż się tych miejsc
        Strzeż się tych miejsc

Tu nie wolno głośno śmiać się
        I za dobre mieć ubranie
        Strzeż się

Tutaj ludzie złych profesji
        Mają swoje oceany
        śmierć im podpowiada przyszłość
        I co noc, co noc z nich drwi

Strzeż się tych miejsc
        • bdx65 Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk 18.08.06, 09:43
          Moniuszko - Ameryka Pd.
          Kilar, J.A.P. Kaczmarski - USA
          Górecki, Penderecki - raczej Europa
          Chopin - Azja (Japonia, Korea, Chiny)
          • Gość: nomina Re: Muzyka, która najbardziej kojarzy się z Polsk IP: *.local.pl / 217.153.178.* 18.08.06, 11:32
            Kaczmarek, nie Kaczmarski
    • sirseb kult - polska 18.08.06, 09:37
      www.kopalnia.tekstow.infi.pl/kult/polska.php
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka