zz3 19.02.03, 19:15 A czy jest ktos kto slucha muzyki dawnej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
draconessa Re: muzyka dawna 19.02.03, 19:42 Cale tlumy. Mowie powaznie. Chocby i ja Odpowiedz Link Zgłoś
starszak1 Re: muzyka dawna 19.02.03, 19:47 Zglaszam sie - slucham dawnej, sporo czytam, jezdze na koncerty, bez tej muzyki raczej zycia sobie nie wyobrazam... Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: muzyka dawna 20.02.03, 07:31 zz3 napisała: > A czy jest ktos kto slucha muzyki dawnej? Taaa... Jest tutaj moze jeden, dwoch, lub trzech. Takich, co nie sluchaja dawnej POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: muzyka dawna 20.02.03, 09:46 Większość słucha, a co poniektórzy to nawet czasami grają..., tylko, qrcze, kto mi sprzeda po padchadziaszczej cenie łukowy smyczek?! Odpowiedz Link Zgłoś
zz3 Re: muzyka dawna 20.02.03, 16:05 Szukam pewnego nagrania piesni Oswalda von Wolkenstein, zdaje sie z lat siedemdziesiatych? Moze zostaly przegrane na kompakt, ale nie pamietam co to byl za zespol. Miedzy innymi byly "Der mai mit liber zal", "Ir alte wip", "Her wirt uns durstet". Odpowiedz Link Zgłoś
vinyl_pl Re: muzyka dawna 13.05.03, 21:48 zz3 napisała: > Szukam pewnego nagrania piesni Oswalda von Wolkenstein, zdaje sie z lat > siedemdziesiatych? Moze zostaly przegrane na kompakt, ale nie pamietam co to > byl za zespol. Miedzy innymi byly "Der mai mit liber zal", "Ir alte wip", "Her > wirt uns durstet". prosze bardzo: cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=2530903353&category=40723 dolicz wysylke 6-8 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
zz3 Oswald von Wolkenstein 13.05.03, 23:48 Dzieki za podpowiedz, ale to niestety nie ten. A te plyte juz mam. pozostaje mi miec nadzieje, ze i tamten staroc kiedys zostanie przegrany na CD. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Morales - McCreesh 13.05.03, 16:43 czyli Msza ku czci Sw. Izydory ("taka jak moglaby być celebrowana w katedrze w Toledo ok. 1590 r.", jak głosi podtytul). Jest to niejako składanka - poza Moralesem kawalki paru innych hiszpanskich kompozytorow. Wczoraj wieczorem zrobiło to na mnie niezwykłe wrażenie, fenomenalna muzyka, i wyglada na to ze tak McCreesh jak i Gabrieli Consortes bardzo dobrze wiedzą co robią. (Draconesso - masz?, moze na to Cię skuszę?) Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Jak Morales... 13.05.03, 17:04 ...to Morales. Bardzo poleca (o ile nie znasz) Christobal de Morales: Oficium Defunctorum Hesperion XX, J. Savall. Wbrew nazwisku wykonawcy spokojne i stonowane Uzywam czesto do odprezania Towazyszki Malzonki 8-) POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Jak Morales... 14.05.03, 16:35 Wczoraj wieczor sluchajac po raz drugi Mszy podjąlem decyzję o kupnie tego wlasnie! - podobno istotnie wspaniale. k Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Jak Morales... 14.05.03, 21:53 W sitocie, wspanialy jest w wykonaniu Savalla)) Ale ten Mc Creesh tez kusi...chyba sie skusze do reszty)) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Jak Morales... 15.05.03, 19:06 > Ale ten Mc Creesh tez kusi...chyba sie skusze do reszty)) Draconesso, koniecznie! I dlatego, ze oba wspaniale, i dlatego ze oba są az tak odmienne. Rekonstrukcja McCreesha jest bardzo roznorodna, sporo wstawek instrumentalnych innych kompozytorow do jego Mszy 'De milles regretz'. McCreesh i Savall inaczej traktują pogłos: Katalońska Kapela Krolewska stoi blisko mikrofonu i wnetrze kościoła odgrywa mniejszą role, zaś McCreesh rezyseruje pogłos bogato, niektore partie spiewane z daleka całkiem, jakby z choru. W muzyce sakralnej - jak myslę - istotne jest, by element sacrum był wyraznie obecny; obaj nie mają z tym klopotu - co podkreslam, bo sam poglos wnetrza nie wystarcza do zrobienia 'uduchowionej' atmosfery, i Gabrieli Consortes świetnie to rozumieją. Pozdrawiam, do zobaczenia, k. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Św. Izydorze - wybacz! 14.05.03, 16:40 Pomyliłem płeć świetego - bardzo mi przykro! (dopiero czytajac wersje francuską opisu cd zrozumiałem rzecz). k. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Św. Izydorze - wybacz! 15.05.03, 18:11 To bylo fantastyczne)) Ubawilam sie)) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Św. Izydorze - wybacz! 15.05.03, 18:58 > To bylo fantastyczne)) Ubawilam sie)) Dżentelmenem to faktycznie nie jesteś)) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 The best of Renaissance 03.10.03, 06:02 Tytul cd prawie jak 'Renesans Ze Besciak'. Czym sie nie nalezy zrazac, The Tallis Schollars spiewaja na podwojnej cd od Josquina Desprez (missa Pange Lingua) do Missa Papae Marcelli Palestriny. Kawal nieskazitelnej muzyki. I pomyslec, ze mlody cynik w warszawskim Empiku nie chcial mi tego zamowic, uzywajac roznorodnych powodow. Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
kustosz.m Re: stara muzyka w starych wnetrzach 06.10.03, 16:59 Najmilej wspominam rzeczy grane u sw.Katarzyny np. Codex Calixtinus albo w komnatach wawelskich, jest taki cykl, znakomite koncerty kiedys np. Musica Antiqa Koln Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: stara muzyka w starych wnetrzach 06.10.03, 18:15 kustosz.m napisał: > jest taki cykl, znakomite koncerty > kiedys np. Musica Antiqa Koln ... pod Goeblem Zasłuchiwałam się Koncertami Brandenburskimi w ich wykonaniu (niesamowite tempo ), ale , niestety , nie w starych wnętrzach, tylko w moim nowym wnętrzu mieszkaniowym, z płyty. Cóż, dobre i to a. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: stara muzyka w starych wnetrzach 26.10.03, 03:52 > ... pod Goeblem Zasłuchiwałam się Koncertami Brandenburskimi w ich > wykonaniu (niesamowite tempo ), Co to to fakt, ale wiesz, wydaje mi sie ze w niektorych (bodaj w 5ym? nie pamietam dokladnie) to przesadzil, melodia przestaje byc czytelna. Ale oczywiscie zespol jest fantastyczny, ta sprezystosc dzwieku, dynamika! Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: stara muzyka w starych wnetrzach 26.10.03, 11:59 kanarek2 napisała: > w niektorych (bodaj w 5ym? nie > pamietam dokladnie) to przesadzil, melodia przestaje byc czytelna. IMHO w 6ym szczegolnie. Stanowczo wolę tutaj tempo Il Giardino Armonico. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Koncerty Brandenburskie - 03.11.03, 04:57 nagal ostatnio Savall. Slyszales? jak wrazenia? Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Koncerty Brandenburskie - 03.11.03, 21:11 Nie slyszałem - ale można się spodziewać nietuzinkowej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Monteverdi - Alessandrini 26.10.03, 04:11 z Concerto Italiano. Ottavo Libro dei Madrigali, z Madrygalami o Wojnie i Milosci. No co za wspanialy-nie-do-przebicia 'krazek' (jak powiada Draco, majac na mysli kasek('a' z ogonkiem))! Lamento della Ninfa - no nie mam slow. Konieczne. k. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: muzyka dawna 26.11.03, 13:43 a co z Pachabel Canon Mozarta. Ten kalwikord mocno kojarzący się jest z muzyką dawną Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: muzyka dawna 29.12.03, 19:37 JA!!!!! Kocham Bacha i jego syna C. Ph. E., słucham też Vivaldiego, Haendla, Telemanna, Bibera, Corellego... Muzyka barokowa to największe osiągnięcie ludzkości. Pozdrawiam wszystkich fanów baroku Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 09.01.04, 18:52 Ja!!! A najbardziej chorału gregoriańskiego (ten lubię przede wszystkim w wykonaniu prawdziwych zakonników, nawet takich o starczych, drżących głosach, a nie "profesjonalistów", choć jedno nie wyklucza drugiego. Byłam kiedyś na Mszy w Monte Olivetto - niezapomniane przeżycie!) oraz oratoriów. Uwielbiam pasje Bacha (Matuszową z Bostridgem, Janową z Gardinerem) Oratorium na Boże Narodzenie, Nieszpory Monteverdiego, utwory Hildegardy... Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 09.01.04, 20:14 yanga napisała: Uwielbiam pasje > Bacha (Matuszową z Bostridgem, Janową z Gardinerem) A próbowałaś Herreweghe? Ja go uwielbiam w pasjach Bacha Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 09.01.04, 20:33 No jasne, Bostridge śpiewa właśnie z Herreweghe, cudowna płyta. I w ogole uwielbiam Bostridge'a, na przykład w pieśniach Szuberta. Przy "Królu olch" aż dreszcz chodzi po grzbiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 10.01.04, 17:47 yanga napisała: > No jasne, Bostridge śpiewa właśnie z Herreweghe, Heh, wstyd, się mi zapomniało. Na usprawiedliwienie dodam, że dawno nie słuchałem, ostatnio na zmianę chodzą symfonie i koncerty Brahmsa oraz Kunst der Fuge Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 10.01.04, 20:32 No bo to nie jest pora na pasje . Ja słuchałam, bo ten album zafundowałam sobie właśnie w grudniu, dotąd miałam z Gardinerem, ale same arie i chóry, a czym jest pasja bez Ewangelisty? A potem nastał czas Oratorium na Boże Narodzenie (chór z Lubeki - nieznany bliżej, córka troche marudzi na orkiestrę, ale mnie sie podoba) i takichż kantat, i płyty z Gloriami... By the way, sprawę tamtej płyty z EK udało mi się załatwić w najprostszy chyba sposob: przy pomocy mieszkającej w Anglii kuzynki. A ten Kunst der Fuge to w czyim wykonaniu? Ja mam Kennetha Gilberta. Siła spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: muzyka dawna 10.01.04, 23:40 > A ten Kunst der Fuge to w czyim wykonaniu? Ja > mam Kennetha Gilberta. Siła spokoju. Mile okreslenie frakcji betonowej :-> Jak przy kazdej mozliwej okazji powtarzam, do muzyki Bacha na klawisz nie bedziesz miec innych pianistow przede Glenem Gouldem POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: muzyka dawna 11.01.04, 00:56 > Jak przy kazdej mozliwej okazji powtarzam, do muzyki Bacha na klawisz nie bedzi > esz miec innych pianistow przede Glenem Gouldem Tyle że, gwoli ścisłości, KdF nie *jest* muzyką na klawisz, a jedynie nią *bywa*. Ja osobiście bardzo lubię wykonanie Goulda, ale ostatnio skłaniam się raczej ku wykonaniom zespołowym - MAK z Goebelem i Savalla. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 11.01.04, 10:35 Co do Goulda - pełna zgoda! Ale akurat Kunst der Fuge nie mam z nim . Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 11.01.04, 00:37 yanga napisała: > No bo to nie jest pora na pasje . Ja się zwykle nie trzymam pór )) > czym jest pasja bez Ewangelisty? Bleee... W ogóle powinien być ustawowy zakaz wydawania kompilacji i skrótów: pasji, oratoriów, oper itp. > A ten Kunst der Fuge to w czyim wykonaniu? U mnie Koopman/Mathot na dwóch klawesynach. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 11.01.04, 10:46 A ja jakoś lubię trzymać się pór roku. Oratorium na Boże Narodzenie pozwalam sobie puszczać dopiero w grudniu, tak samo np. nie lubię słuchać "Podróży zimowej" w lecie. Co do kompilacji i skrótów - zgoda, zresztą nie tylko w muzyce, także w książkach. Ale nie zawsze człowiek sam kupuje płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 14.01.04, 21:06 Eeee, pasji to ja mogę słuchać cały rok, nie tylko przed Wielkanocą. A 4 pory roku rozkładasz sobie na cały rok )) ? Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 do bwv1004 15.01.04, 18:45 Czy Ty wiesz, że Twój post był 10 000 001 i na pamiątkę tego faktu otrzymasz od Gazety KUBEK??? Gratulacje!! Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 15.01.04, 19:14 Nie, aż tak to nie. Ale "Zima" z Kremerem to taki kulig, że aż się prosi, żeby jej słuchać w śnieżycę, popijając herbatę z kubka-nagrody . A co do pasji, to pewnie, trudno ograniczać się do w.postu, bo człowiek by się zatęsknił. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 15.01.04, 21:18 yanga napisała: > bo człowiek by się zatęsknił. Na amen. a_duzo_zer - wiem. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 15.01.04, 22:17 A ten nagrodzony post to do mnie? )) Jeśli tak, to się cieszę podwójnie, że masz szczęście w Nowym Roku. Chlapnij do inauguracyjnej herbatki kropelkę czegoś dobrego! Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka dawna 16.01.04, 08:45 Do Ciebie Jeszcze muszę się doczekać kubka, zanim będę chlapał. A czy szczęście? Ułamek sekundy wcześniej i byłby odtwarzacz DVD. No dobrze, wiem, że marudzę )). Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: muzyka dawna 16.01.04, 13:44 bwv1004 napisał: > Do Ciebie > > Jeszcze muszę się doczekać kubka, zanim będę chlapał. A czy szczęście? > Ułamek sekundy wcześniej i byłby odtwarzacz DVD. No dobrze, wiem, że > marudzę )). Nie żałuj, lepiej posłuchaj Partity d-moll. Takie sprzęty będące nagrodami zazwyczaj są odrzutami z produkcji i mają uciążliwe wady ukryte. Poza tym na DVD nie ma nic ciekawego z klasyki. Kilka sprowadziłam sobie ze Stanów, teraz szukam Jeziora Łabędziego ale w wykonaniu Teatru Bolszoj. Moje DVD śpi całymi tygodniami. Większy pożytek mam z CD. A nagroda pewnie starego typu i jeszcze bez możliwości odtwarzania CD. Łączę się z Tobą w chlapaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: muzyka dawna 17.01.04, 12:18 a000000 napisała: > bwv1004 napisał: > > > Do Ciebie > > > > Jeszcze muszę się doczekać kubka, zanim będę chlapał. A czy szczęście? > > Ułamek sekundy wcześniej i byłby odtwarzacz DVD. No dobrze, wiem, że > > marudzę )). > > Takie sprzęty będące nagrodami > zazwyczaj są odrzutami z produkcji i mają uciążliwe wady ukryte. Ot, kwaśne winogrona! Nie chciałabym dołować naszego Laureata, ale akurat aniołek przyniósł nam na Gwiazdkę ten sam model DVD, który przeznaczono na nagrodę. Jest super, poza filmami odtwarza też CD i mp3. Zastąpił nasz wiekowy, acz dotąd niezawodny odtwarzacz CD Technicsa, kupiony jeszcze w Peweksie w połowie lat osiemdziesiątych. Różnica dźwięku jest wyraźna. To tylko gwoli ścisłości, bo żal mi się zrobiło sponsora i tego, komu to DVD przypadło w udziale. Ale jak powiadają - lepszy kubek w garści niż DVD na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś