Dodaj do ulubionych

A o tym cisza?

17.08.06, 11:03
Bono przeciw biedzie. Na początek swojej:

U2 Abandons Ireland in the Name of Taxes

It is not too often that a business moves out of Ireland for tax reasons, but
tax policy can move in mysterious ways as seen by U2 leader Bono’s decision
that his band can leave behind Ireland. The Irish native has decided to move
his business out of the Republic as a result of its changing tax treatment of
royalty income, which is typically large for those in the entertainment
business. Seeking a lower tax jurisdiction, Bono has found what he is looking
for courtesy of the Netherlands.

Więcej w googlach:
www.google.es/search?q=u2+taxes+dutch
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 17.08.06, 11:22
      No pewnie, wiadomo przecież że Bono to wredny kapitalista i hipokryta. Wszyscy
      porządni ludzie na świecie robią wszystko, żeby płacić jak najwyższe podatki, a
      jak im już państwo weźmie co trzeba, to nawet jeszcze chętnie dopłacą, dom
      sprzedadzą i samochód żeby tylko państwu oddać ! tylko on szuka bardziej
      ekonomicznych rozwiązań, i sobie swoją firmę przenosi ( oczywiście sam, wszak
      nie tylko U2 składa sie wyłącznie z Bono, ale również całe Principle Management,
      i całe Mother Records, a może i nawet Island Records to wyłącznie Bono -
      przecież wszyscy to wiedzą )idiota jeden. No ciężko o coś bardziej wkurzającego.
      Jak my możemy takiego faszysty słuchać ???
      • nancyboy Re: A o tym cisza? 17.08.06, 12:28
        Trochę niekonsekwentne i na siłę jest Twoje tłumaczenie. Bo

1. próbujesz udowodnić, że unikanie podatków to nic złego, bo "wszyscy tak robią".
        2. próbujesz udowodnić, że to nie była jego decyzja.

Tyle tylko, że punkt 1 i punkt 2 się ze sobą kłócą (bo "skoro unikanie jest OK,
        to decyzja była dobra, więc nieważne czyja").

Ja jestem fanem U2 i popieram Bono w jego kampaniach, tylko że ta ucieczka przed
        fiskusem jest bardzo niekonsekwentna i sugeruje moralność "czyńcie jak mówię, a
        nie jak robię". Nad czym ubolewam i mam nadzieję, że się mylę.
        • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 17.08.06, 15:01
          > 1. próbujesz udowodnić, że unikanie podatków to nic złego, bo "wszyscy tak
          > robią".

Nie dlatego że wszyscy tak robią, tylko dlatego, że każdy rozsądny
          przedsiębiorca ( każdy rozsądny człowiek ) stara się zminimalizować straty, a
          zmaksymalizować zyski. Wszystko ok, pod warunkiem że działa zgodnie z prawem. O
          ile wiem, przeniesienie siedziby firmy do innego kraju nie jest sprzeczne z
          prawem ( a jeżeli np. w Irlandii jest, to winni zostaną ukarani, więc nie ma o
          czym rozmawiać )

> 2. próbujesz udowodnić, że to nie była jego decyzja.

Nie próbuję, bo nie mam pojęcia, czy to była jego decyzja czy nie jego. A Ty
          skąd wiesz, że to była jego decyzja ( bo w ten sposób napisałeś ) ? Patrzenie na
          cały " koncern " U2, który jest ogromnym przedsiębiorstwem, zatrudniającym
          mnóstwo ludzi ( którzy również tam zarabiają !! dlaczego ludzie piszą, jakby na
          całej działalności przemysłu U2 zarabiał tylko Bono ??? ) przez pryzmat JEDNEJ
          osoby ( wiadomo, ze najbardziej znanej, ale co z tego ?? ) to chyba przesada ?

> Tyle tylko, że punkt 1 i punkt 2 się ze sobą kłócą (bo "skoro unikanie jest OK,
          > to decyzja była dobra, więc nieważne czyja").

Nie mam pojęcia o co chodzi. Jeden punkt mówi o jednym, drugi o drugim. Nie są
          ze sobą sprzeczne. Decyzja była rozsądna, a czy to była decyzja Bono, czy nie,
          tego nie wiem.

> jest bardzo niekonsekwentna i sugeruje moralność "czyńcie jak mówię, a
          > nie jak robię".

Czy Bono sugeruje ludziom, by nierozsądnie gospodarowali swoimi pieniędzmi ?
          Korzystanie z ulg podatkowych to również jest " unikanie płacenia podatków ". A
          więc nie powinno się tego, z moralnego punktu widzenia, robić ? Powiesz, że to
          co innego. Dlaczego co innego ? Jeżeli prawo pozwala mi na przeniesienie firmy
          do innego kraju, to, jeżeli są kraje, w których za swoją działalność zapłacę
          niższy podatek, można tą możliwość potraktować jako rodzaj " ulgi ". A to, że
          czasem państwo się o to wkurza ( vide sprawa Romana Kluski, trochę podobna - ten
          pan został zatrzymany za działanie zgodne z prawem ! Nawiasem mówiąc, on również
          bardzo intensywnie udziela się charytatywnie - a jakoś NIKT nie podniósł, że
          próba oszczędzenia pieniędzy na " udawanym " imporcie jest sprzeczna z
          moralnością czy nieuczciwa ! A kiedy U2 Limited zupełnie jawnie przenosi się do
          innego kraju, nigdzie nie ukrywając powodów, to jest to nieuczciwe ? ) to już
          jest problem państwa ! Nie mówiąc już o tym, że to podwyższenie podatków jest
          czymś złym, a nie próba ( legalnego ) obronienia się przed nim.
          • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 17.08.06, 15:09
            Najgorsze jest to, że ludzie uwielbiają, jak im podać prostą odpowiedź,
            najlepiej w jednym zdaniu. Co my tak naprawdę wiemy o tej sprawie ? Ale przecież
            już w świat poszło, że gupi Bono chce być bogatrzy, a pszecierz muwi zeby hronic
            biednyh, i jaki jest gupi no !
            • nancyboy Re: A o tym cisza? 17.08.06, 16:11
              > A kiedy U2 Limited zupełnie jawnie przenosi się do
              > innego kraju, nigdzie nie ukrywając powodów, to jest to nieuczciwe
              Nie oskarżam Bono o nieuczciwość. Tylko o niekonsekwencję. Wszak żądanie od
              Afryki spłaty długów też jest uczciwe, bo oni naprawdę te długi mają.

> Co my tak naprawdę wiemy o tej sprawie?
              Wiemy, że Bono chce zmniejszyć przepaść między bogatymi a biednymi. Wiemy, że U2
              ucieka z podatkami do Holandii. Wnioski każdy sobie wysnuje jakie chce.
              • peternurek1 Re: A o tym cisza? 17.08.06, 18:52
                > Nie oskarżam Bono o nieuczciwość. Tylko o niekonsekwencję. Wszak żądanie od
                > Afryki spłaty długów też jest uczciwe, bo oni naprawdę te długi mają.

Co to ma do płacenia wyższych/niższych podatków? To, jak już napisał Ajhołp,
                jest problem jedynie irlandzkiego urzędu skarbowego.

> Wiemy, że Bono chce zmniejszyć przepaść między bogatymi a biednymi. Wiemy, że
                > U2 ucieka z podatkami do Holandii. Wnioski każdy sobie wysnuje jakie chce

Ale tu nie chodzi o to żeby bogaci rozdali wszystkie swoje pieniądze i żyli w
                domkach ze słomy w afrykańskim buszu, tylko o to, żeby nikt w takich warunkach
                żyć nie musiał. Ja tu nigdzie nie widzę sprzeczności. Na ICH (a nie jego)
                miejscu zrobiłbym pewnie to samo, gdyby mi się to opłacało.

A o tym cisza do tej pory, bo w życiu by mi do głowy nie przyszło że ten temat
                może wzbudzić jakiekolwiek kontrowersje. Dla mnie cała sprawa jest oczywista, a
                właściwie sprawy nie ma, bo nie interesuje mnie ani trochę co U2 robią ze
                swoimi pieniędzmi.
                • nancyboy Re: A o tym cisza? 18.08.06, 09:54
                  > Co to ma do płacenia wyższych/niższych podatków? To, jak już napisał Ajhołp,
                  > jest problem jedynie irlandzkiego urzędu skarbowego.
                  A może także irlandzkich bezrobotnych, lekarzy i policjantów, którzy będą mieli
                  z tego powodu mniej pieniędzy?

> Ale tu nie chodzi o to żeby bogaci rozdali wszystkie swoje pieniądze i żyli w
                  > domkach ze słomy w afrykańskim buszu, tylko o to, żeby nikt w takich warunkach
                  > żyć nie musiał.
                  Bono ciągle powtarza, że chodzi mu o zmniejszenie przepaści między biednymi a
                  bogatymi. Teraz wychodzi na to, że on jest jeszcze tym biednym.

> nie interesuje mnie ani trochę co U2 robią ze swoimi pieniędzmi.
                  Ale przyznaj, że Bono się interesuje tym co bankierzy robią ze swoimi
                  pieniędzmu, które im mają oddać biedni Afrykańczycy (w tym sensie, że chce aby
                  bankierzy im te pieniądze tam zostawili w Afryce).
                  • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 18.08.06, 10:57
                    > A może także irlandzkich bezrobotnych, lekarzy i policjantów, którzy będą mieli
                    > z tego powodu mniej pieniędzy?

Czy jesteś w stanie mi udowodnić, że pieniądze z podwyżki tego podatku
                    faktycznie i realnie pójdą na dopłaty dla lekarzy, policjantów, i bezrobotnych ?

> Teraz wychodzi na to, że on jest jeszcze tym biednym.

W którym momencie to wyszło ?

> Ale przyznaj, że Bono się interesuje tym co bankierzy robią ze swoimi
                    > pieniędzmu, które im mają oddać biedni Afrykańczycy (w tym sensie, że chce aby
                    > bankierzy im te pieniądze tam zostawili w Afryce).

Owszem, Bono się interesuje, natomiast ja się jego pieniędzmi nie interesuję.
                    Styknie ?
                    • nancyboy Re: A o tym cisza? 18.08.06, 11:07
                      > Czy jesteś w stanie mi udowodnić, że pieniądze z podwyżki tego podatku
                      > faktycznie i realnie pójdą na dopłaty dla lekarzy, policjantów, i bezrobotnych?
                      Na podobnej zasadzie jak pieniądze, których Afryka nie będzie musiała zwrócić
                      zachodnim bankierom nie pójdą na zbrojenia zwaśnoinych plemion.

> > Teraz wychodzi na to, że on jest jeszcze tym biednym.
                      > W którym momencie to wyszło ?
                      W tym, w którym zdecydował się rónać w górę a nie w dół.

> Owszem, Bono się interesuje, natomiast ja się jego pieniędzmi nie interesuję.
                      > Styknie ?
                      Owszem.
                      • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 18.08.06, 11:13
                        > Na podobnej zasadzie jak pieniądze, których Afryka nie będzie musiała zwrócić
                        > zachodnim bankierom nie pójdą na zbrojenia zwaśnoinych plemion.

To już jest ich problem. Uważam, że długi powinny zostać raczej zamrożone, niż
                        umorzone. Natomiast na pewno lepiej jest, jeżeli zostawi się im pieniądze, i
                        niech sobie radzą, niż zabrać im wszystko, i uzależnić od pomocy z zewnątrz. No,
                        chyba że zrobimy rekolonizacje... ale na to przyzwolenia nie ma. Generalnie
                        temat na oddzielną dyskusję.

> W tym, w którym zdecydował się rónać w górę a nie w dół.

Bogatych poznaje się po tym, że nie zarabiają ???
                        • nancyboy Re: A o tym cisza? 18.08.06, 11:24
                          Nic więcej w tej dyskusji do powiedzenia nie mam. Mam za to nadzieję, że pomoże
                          ona nam spojrzeć czasami krytycznie na nasze święte krówki.
                          Pozdrawiam!
                          • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 18.08.06, 11:28
                            > Pozdrawiam!

Również !
              • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 18.08.06, 09:13
                > Nie oskarżam Bono o nieuczciwość. Tylko o niekonsekwencję.

Na czym polega jego niekonsekwencja ? Naprawdę nie rozumiem.

> Wszak żądanie od Afryki spłaty długów też jest uczciwe, bo oni naprawdę te
                długi > mają.

Oczywiście.

> Wiemy, że Bono chce zmniejszyć przepaść między bogatymi a biednymi. Wiemy, że
                > U2 ucieka z podatkami do Holandii. Wnioski każdy sobie wysnuje jakie chce.

Nie ma sprawy.
                • nancyboy Re: A o tym cisza? 18.08.06, 10:11
                  > Na czym polega jego niekonsekwencja ? Naprawdę nie rozumiem.
                  Za wikipedią:
                  Oddly, despite his devotion to his homeland (he has always lived there, even
                  when the lack of musical infrastructure would have suggested London or New York
                  to be better launchpads for U2, he is less than loved in Ireland (see general
                  Irish media). U2 were able to exploit a 1969 artists-tax exemption, intended to
                  help struggling artists, until it was semi-repealed in 2005 and pay relatively
                  little tax despite their great wealth (estimated at €690 million+ by the Sunday
                  Times). This coupled with his charity campaigning has led to accusations that he
                  is two-faced in the Irish Media. When he criticised the Irish government for not
                  meeting the DATA target of 0.7% of GDP to be set-aside for the 3rd World - a
                  government minister, Conor Lenihan, suggested that if he paid his taxes then the
                  government would be half way to meeting the figure. The recent decision to move
                  U2 companies out of Ireland to avoid tax has added to the heat.
                  • ihopeyouwilllikeme Re: A o tym cisza? 18.08.06, 11:07
                    > Conor Lenihan, suggested that if he paid his taxes then th egovernment would
                    be > half way to meeting the figure.

Jaaaaasne. Zdziwiłbym się, gdyby powiedział cokolwiek innego. A check out this:

> intended to help struggling artists

Kocham polityków.

> until it was semi-repealed in 2005

I niedługo się government przekona, jak fatalna to była decyzja. Irlandia do tej
                    pory była krajem przyjaznym artystom... Nawiasem mówiąc - czy sami panowie z U2
                    nie będą płacić tego podatku ? A jakoś się nie wybierają za granicę... Za to,
                    ile pieniędzy na działalności U2 zarobiła ich ojczyzna ( a nie chodzi tu
                    przecież tylko o faktyczne wpływy - dochodzi promocja itd. ), powinni im
                    postawić pomnik ze złota w centrum Dublina, i robić WSZYSTKO, by raczyli w kraju
                    pozostać - a nie podnosić im podatki !!

> pay relatively
                    > little tax despite their great wealth (estimated at €690 million+ by the
                    > Sunday Times).

No ba, wszak to wredni kapitaliści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka