double_please 27.08.06, 07:36 Miles Davis planowal z nim grac, a Gil Evans nagral cala plyte z kompozycjami Hendrixa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miles9 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 27.08.06, 08:20 Nie jest istotne jak nazwiemy muzykę Hendrixa, był wspaniałym artystą i grał genialnie. Niech będzie - grał jazz ! Często słucham hendrixowegojazzu. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll nie, klasykę grał Hendrix 27.08.06, 14:39 przecież jazz to synkopy i pasaże, a Jimi Hendrix to klasyka Odpowiedz Link Zgłoś
double_please czy Bela Bartok gral jazz 28.08.06, 10:31 skoro juz zeszlismy na synkopy Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: czy Bela Bartok gral jazz 02.09.06, 22:25 jazz ma czarne korzenie, a Bela Bartok nie, ergo jazzu nie grał co najwyżej pseudo-jazz Odpowiedz Link Zgłoś
walek11 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 28.08.06, 07:55 Istnieje zapis sesji nagraniowej Jimiego Hedndrixa z 26 października 1969 roku, w której uczestniczyli ponadto: John Mc Laughlin, Jack Bruce, Larry Young, Tony Williams, Mitch Mitchell oraz Buddy Miles Nagrania z tej sesji to oczywiście popis obu wspaniałych gitarzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzbaky1 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 28.08.06, 09:23 Wreszie dowiedziałem się, że jazz to synkopy i pasaże. Jaka ulga! A co, jeśli Kopa miał córkę? Odpowiedz Link Zgłoś
walek11 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 28.08.06, 09:40 A czemuż to ta uwaga skierowana jest do mnie? Oczekiwałbym raczej opisu wrażeń po przesłuchaniu płyty Jimiego z Johnem McLaughlinem. Odpowiedz Link Zgłoś
k123456 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 28.08.06, 16:22 Ja znam to wydawnictwo. Cztery utwory, najciekawszy jest utwór nr 3: "The third CD track begins with "Tarnia", the actual Hendrix/McLauglin jam which also features Dave Holland on bass and Buddy Miles on drums. Hendrix dominates the take as he improvises creative runs that demonstrate his ability to play in a jazz context. Playing an amplified acoustic guitar, McLaughlin sounds almost emasculated next to Hendrix as he provides merely background support" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 29.08.06, 09:41 Podpisuje sie pod tym co powiedzial forumowy Miles. Nie jest istotne jak nazwiemy jego muzyke. Mysle, ze Hendrix ocieral sie o jazz. Mial niezwykly talent i wyobraznie i na pewno poszedlby dalej i wyzej. Mial wspolne plany z Davisem, myslal o orkiestrze. Nawet uznano go jazzowym gitarzysta roku (nie pamietam ktorego). Wspolne granie z McLaughlin'em. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 30.08.06, 22:19 no właśnie, mniejsza o etykietki. pięknie grał i tyle, na pewno wykraczał daleko poza schemat czysto rockowy. a jeśli chodzi o zabawne etykietki, to voo voo, które bardzo lubię, grało nie za dawno w nowym jorku i przy tej okazji zostało sklasyfikowane jako... acid- jazzowe )) Odpowiedz Link Zgłoś
double_please Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 31.08.06, 11:05 ciekawe dlaczego... nalykali sie LSD czy ochlali jabcokami? Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 31.08.06, 12:18 może i jedno i drugie. a na dodatek grali kawałki acid drinkers Odpowiedz Link Zgłoś
new_adar Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 31.08.06, 14:21 Niewątpliwie Henio jak się kiedyś mówiło był geniuszem, grał jazz.Jego kawałki gra też Kronos Quartet, latem był ich koncert w Wa-wie, grali też jego utwory.Dla mnie był to niesamowity koncert, choć czasami pomagali sobie playbackiem.Ciekaw jestem czy wg. forumowiczów to też jest jazz? Zapraszam do mojej Galerii Foto, są tam moje fotki z koncertu Kronos Quartet w Wa-wie Fotki koncerty jazz i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 31.08.06, 18:55 No, więc na szczęście tak się składa, że odmian jazzu jest wiele. Ogólnie muzykę kwartetu smyczkowego Kronos Quartet określa się mianem muzyki kameralnej, klasycznej, jednak ich kompozycje balansują na krawędzi awangardy, klasycznej muzyki współczesnej oraz minimalistyki a stąd do jazzu już nie daleko..., tym bardziej, że swoje pomysły czerpią właśnie zarówno z rocka, jazzu jak i world, wykonując przy tym nagrania wielu innych znakomitych artystów, kompozytorów , np. Billa Evansa, Theloniusa Monka, Astora Piazolli, Philipa Glassa, Steve’a Reich’a, czy chociażby Hendrixa. Tak, więc muzykę tego kwartetu subiektywnie zaliczyłbym do jednej z pozytywnych hybryd jazzu właśnie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 18.09.06, 11:50 Dzis 36 rocznica jego smierci - zmarl w wieku 28 lat - 18 wrzesnia 1970 w Londynie. Dla mnie to wazny muzyk i zawsze tego dnia slucham jego muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
double_please zmarl 18 wrzesnia ?! 18.09.06, 11:59 ciekawe, bo to tak jak Witkacy... ale ja zdecydowanie wole posluchac Hendrixa Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: zmarl 18 wrzesnia ?! 18.09.06, 12:24 double_please napisał: > ciekawe, bo to tak jak Witkacy... ale ja zdecydowanie wole posluchac Hendrixa wspólne im było zamiłowanie do eksperymentowania z używkami. zaraz puszczam Heńka, ale Witkacego też cenię, zwłaszcza obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
double_please Re: zmarl 18 wrzesnia ?! 19.09.06, 12:00 wczoraj w sklepach z odzieza i sprzetem do surfingu puszczali Hendrixa (znowu polecialy tantiemy dla niedobrego tatusia?), a tam sami mlodzi i luzni sprzedawcy, a jeszcze luzniejsze mlode sprzedawczynie (schabik na pokaz, a jak!)... ktos starszy za tym biznesem widac stoi Odpowiedz Link Zgłoś
double_please Re: zmarl 18 wrzesnia ?! 19.09.06, 12:13 zapomnialem dodac, jak wszedlem do sklepu to lecialo wlasnie Voodoo Chile i w ten sposob pierwszy raz od jakichs 10-u lat uslyszalem Hendrixa... czyzby szykowalo sie jakies Renaissance? Odpowiedz Link Zgłoś
double_please to jednak bylo Voodoo Child ! 19.09.06, 13:26 o to: video.google.com/videoplay?docid=-2999417569188182518 Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: to jednak bylo Voodoo Child ! 19.09.06, 15:16 Voodoo Child (Slight Return) jest samodzielnym utworem, ale też i częścią jamu Voodoo Chile (oczywiście, wszystko to na "Electric Ladyland"), stąd często powielany błąd. Tak często, że już pewnie błędem nie jest. Przykładem ta strona, na której w tekście jedno, a w liście utworów drugie: www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:8e881vyjzz9a Potwierdza to wszystko tezę: muzyka jest do słuchania, nie zaś do czytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewce1 Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 18.09.06, 17:18 Dzięki za przypomnienie,jazzfoxy. Natychmiast wrzucam Heńka, a zacznę od Foxylady U mnie w domu Hendrixa słuchają wszyscy. Ponadczasowy i ponadpokoleniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 20.09.06, 22:55 18 wrzesnia tez zawsze byl u mnie dniem Hendrixa!!!Czy Jimi gral jazz?posluchajcie sobie chociazby tego fragmentu z woodstock i sami sobie odpowiedzcie...dla mnie Hendrix gral jazz,bluesa,wspaniale ballady i najlepszy na swiecie rock! ze wstydem przyznaje,ze w tym roku panskim obyczaj poswiecania dnia 18 wrzesnia w calosci muzyce Hendrixa zostal haniebnie zaniechany... zabiegany tak jakos bylem... w ogole czasu na sluchanie muzyki nie starczylo...ale o rocznicy pamietalem...dzis sobie poslucham troche...A Wam polecam Hendrixa w coverach...szczegolnie rekomenduje plyte String Quartet plays Jimi Hendrix,Nigela Kennedy'ego...oraz plyte polskiego zespolu ATMAN p.t. Tradition-znajdziecie tam Third Stone From The Sun(jeden z moich ulubionych /hendrixowskich tematow)...malo kto o tym wie,ale pare lat temu w Lublinie dzialal niezly zespol inspirujacy sie muzyka lat 60-tych,a muzyka Hendrixa w szczegolnosci-panowie grali naprawde ciekawa muzyke,nazywali sie More Experience...ich plyta "From Acid Dreams" wyszla w wydawnictwie OBUH records...mialem to kiedys na kasecie,ale co sie z tym stalo nie pamietam...pozdrawiam faraon Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Hendrix 21.09.06, 08:46 no właśnie, jest jeszcze to studio nagrań wraz ze sklepem lub wypożyczalnią płyt w Lublinie? Pamiętam, jak z kumplem chodziliśmy tam jeszcze za czasów studenckich i paliliśmy wszystko na kasety... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzpunk Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 21.09.06, 15:31 pharoah napisał: > 18 wrzesnia tez zawsze byl u mnie dniem Hendrixa!!!Czy Jimi gral > jazz?posluchajcie sobie chociazby tego fragmentu z woodstock i sami sobie > odpowiedzcie...dla mnie Hendrix gral jazz,bluesa,wspaniale ballady i najlepszy > na swiecie rock! ze wstydem przyznaje,ze w tym roku panskim obyczaj poswiecania > dnia 18 wrzesnia w calosci muzyce Hendrixa zostal haniebnie zaniechany... > zabiegany tak jakos bylem... w ogole czasu na sluchanie muzyki nie > starczylo...ale o rocznicy pamietalem...dzis sobie poslucham troche...A Wam > polecam Hendrixa w coverach...szczegolnie rekomenduje plyte String Quartet play > s > Jimi Hendrix,Nigela Kennedy'ego...oraz plyte polskiego zespolu ATMAN p.t. > Tradition-znajdziecie tam Third Stone From The Sun(jeden z moich ulubionych > /hendrixowskich tematow)...malo kto o tym wie,ale pare lat temu w Lublinie > dzialal niezly zespol inspirujacy sie muzyka lat 60-tych,a muzyka Hendrixa w > szczegolnosci-panowie grali naprawde ciekawa muzyke,nazywali sie More > Experience...ich plyta "From Acid Dreams" wyszla w wydawnictwie OBUH > records...mialem to kiedys na kasecie,ale co sie z tym stalo nie > pamietam...pozdrawiam faraon Całkiem niedawno WSQ wydał cały album z tematami Hendrixa, Purcella zastąpił Bruce Williams, gościnnie pojawiają się:Billy Bang, Craig Harris, Matthew Garrison ...grają ulubiony kawałek mojej żony "Little Wing", świetna rzecz, btw ich ostatni album "Political Blues" również mieści się w "hendrixowskim klimacie" Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: czy Jimi Hendrix gral jazz? 21.09.06, 23:08 no wlasnie,jak mozna bylo pominac World Saxophone Quartet...ich Hendrixowska plyta jest jedna z mych ulubionych... Odpowiedz Link Zgłoś