yvonnek2 28.10.06, 16:09 Chodzi mi o taki mix muzyki irlandzkiej (z kobza) z rockiem, najlepiej bez wokalu. Czy znacie jakies kapele/plytki? Dzieki za wszelkie info! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomash8 Re: Muzyka celtycko-rockowa... 28.10.06, 16:30 hmmm bez wokalu to nie znam, ale polecam zespół Skyclad Odpowiedz Link Zgłoś
missmoonslave Re: Muzyka celtycko-rockowa... 30.10.06, 15:40 clannad i cruachan < troche mocniej> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad.no fintroll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 16:26 finntroll... ale z wokalem Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Muzyka celtycko-rockowa... 31.10.06, 07:15 Na kobzach nie gra się w Irlandii, to o czym piszesz, to są dudy. A co do wykonawców instrumantalnych : Hevia, Allan Stivel lub Peatbog Faires na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Muzyka celtycko-rockowa... 31.10.06, 09:55 > Na kobzach nie gra się w Irlandii, to o czym piszesz, to są dudy. autor wątku przepisze to sto razy. pl.wikipedia.org/wiki/Kobza pl.wikipedia.org/wiki/Dudy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Muzyka celtycko-rockowa... IP: *.65.rev.vline.pl 31.10.06, 07:17 Płyta "Harbour Of Tears" grupy Camel. Odpowiedz Link Zgłoś
kolega.maynard Re: Dropkick Murphy's n/t 01.11.06, 12:30 Dokladnie, jak ktos lubi takie laczenie folku (irlandzkiego w tym przypadku) z rockiem, to Dropkick Murphy's to zespol dla niego (niej) Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Muzyka celtycko-rockowa... 31.10.06, 14:33 Karaluchy i rock, buahaha, dobre sobie. To dżezik, folkowy dżezik. To,że jakaś kapela ma w skladzie perkusję i basówkę nie upodabnia jeszcze do twierdzenia że gra rock. Odpowiedz Link Zgłoś
vlastovka Re: Muzyka celtycko-rockowa... 01.11.06, 13:33 Dżezik? Ja ich słyszałam grających jakieś reele, jigi i inne poleczki w stylu łupucupu i byle do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Muzyka celtycko-rockowa... 01.11.06, 18:19 Otoź to, byle do przodu. Większość narodu "byle do przedu" kojarzy z rockiem a to tylko remizowa tancbuda jest. Karaluchy to niestety tylko średni imitatorzy, zero rocka a grają teraz tak pod publiczkę, żeby Owsiakowi się przypodobać i nie wypaść z obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Celtycka,to nie irlandzka :P polecam Luar na Lubre 01.11.06, 12:16 IMHO jedno z najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajrisz Ogólna charakterystyka zespołów, które znam i mam IP: *.smstv.pl 02.11.06, 21:34 The Dubliners - gł. folk, biesiady piwne, itepe. The Pogues - j.w. The Chieftains - często instrumentalne Capercaillie - j.w. Planxty - pop/folk Gary Moore - przyjemny hardrock z elem. irl. Cruachan - a'la powermetal (vikingmetal?) -- Ogólnie różnorodność ciesząca wybrednych, powyższe podałem tylko irlandzkie z zielonej wyspy, różnorakich bretońskich czy baskijskich nie znam jak na razie Ja jestem interdyscyplinarny, bo słucham prawie wszystkiego - lepiej więc wybierz coś odpowiedniego dla siebie, no i już sam wiesz co z tym zrobić dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etix Re: Muzyka celtycko-rockowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 22:22 Emerald. Polska. Szczecin. Bardzo sympatyczna kapelka, słyszałem ich na żywo, niezły czad. Poszukaj w necie, są mp3-ki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polla4 Re: Muzyka celtycko-rockowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 13:36 The Chieftains (kocham ten zespół) polecam.. wszystkie płyty. Jest kobza, przeważnie nie ma wokalu, łączą folk z rockiem i jest cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polla4 Re: Muzyka celtycko-rockowa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 13:38 Juś sie poprawiam - oczywiście DUDY nie kobza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: browarekk Re: Muzyka celtycko-rockowa... IP: *.wsiz.rzeszow.pl 04.11.06, 15:03 mysle ze kobza jest bardziej zwiazana z kultura szkocka niz z irlandia no ale jesli chodzi o to folk irlandzki to polecam polska kapele Carrantuohill oraz Leahy, na pewno nie bedziesz zawiedzony pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś