Gość: Laszlo B IP: *.chello.pl 13.11.01, 22:58 Czy ktoś zna te kapele OMEGA , LOCOMOTIV GT ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: korta Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 20:38 mole, aktunty wem ta se procegie, perekestem est Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: 213.25.169.* 15.11.01, 14:04 egesz napra felfrisiti e permetet ne kyrilion Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT 19.11.01, 19:19 dobra, wszyscy wiemy że znacie węgierski, ale co to znaczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalena Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.kci.net 15.11.01, 21:25 ja znam.......obie grupy ,zwlaszcza z poczatkowego okresu dzialalnosci.Piekna sprawa, a znasz Hobo Blues Band i FG4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalena Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.kci.net 19.11.01, 21:55 szary kot , chacha, ja wcale nie znam wegierskiego, ja muzyke lubie ,i to mi wystarczy............... Odpowiedz Link Zgłoś
shivo Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT 20.11.01, 22:46 Ciekawe czy na wegirskim forum wspominaja Budke Suflera, Maanam albo Republike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.ppp.szeptel.net.pl 04.12.01, 22:32 10000 lepes, Kepzelt Riport... i oczywiście blaszanka, czyli czwórka omegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.devs.futuro.pl 05.12.01, 08:27 Również "szóstka" Omegi "Nem tudom a neved", a także LGT V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.devs.futuro.pl 05.12.01, 09:15 shivo napisał(a): > Ciekawe czy na wegirskim forum wspominaja Budke Suflera, Maanam albo > Republike A po co mieli tego słuchać, skoro mieli tyle własnych, dobrych zespołów? Poza tym, jak pamiętacie, ich ówczesny przemysł fonograficzny był na bardzo wysokim poziomie - wystarczy spojrzeć na okładki i jakość tłoczenia płyt - a nakłady płyt były wystarczające zarówno na własny rynek, jak i na eksport. U nas, jak było, wszyscy wiedzą - pomijając fatalną jakość techniczną i edytorską, nakłady płyt ledwo wystarczały na pokrycie zapotrzebowania. Sam pamiętam, jak w 1981 roku stałem ok. 3 godzin w kolejce po pierwszą płytę zespołu KOMBI. Jeżeli nasze płyty trafiały do "demoludów", to tylko do polskich instytutów kultury mieszczących się tylko w stolicach tych krajów, i to w mikroskopijnej ilości. Trudno natomiast powiedzieć, czy nasi wykonawcy byli obecni w radiu węgierskim. Należy jeszcze pamiętać o tym, że w tamtych czasach w ogóle nie można było kupić płyt zachodnich wykonawców - skazani bylismy jedynie na sporadyczne wydania licencyjne Polskich Nagrań, jedynie Tonpress starał się być na czasie, wydając sporo singli takich wykonawców, jak Queen, Boney M., Smokie, nawet wydali "Another Brick in The Wall" Floydów. Płyty zagraniczne były jedynie dostępne w Pewexach, a przede wszystkich na giełdach płytowych, jednakże ich ceny (zwłaszcza "nówek" lub "pieczątek") oscylowały w granicach ówczesnej średniej krajowej. Płyty węgierskie stanowiły w pewnym sensie substytut płyt zachodnich, tym bardziej, że Węgry były w tamtych czasach jedynym krajem RWPG, w którym grano rocka i wydawano go na płytach. Nie zawojowali co prawda świata, poza próbami Omegi nagrywania płyt w Niemczech (pamiętam angielszczyznę Janosa Kobora z bardzo silnym węgierskim akcentem!), ale na wygłodzonym polskim rynku to było "coś". Ja w każdym razie mam duży sentyment do tych nagrań, i tym bardziej się cieszę, że niektóre z węgierskich płyt z tamtych czasów udało mi się zdobyć na CD (Omega, Locomotiv, Skorpio) Pozdrawiam wszystkich fanów wegierskiego rocka! PS. Dla młodszego pokolenia: "pieczątka" oznacza fabrycznie nową płytę zapieczętowaną w folię. Wielu moich znajomych w tamtych czasach w ogóle nie zrywało tej folii, robiąc przy pomocy żyletki jedynie szparę z boku umożliwiającą wyjęcie płyty ze środka, wszystko po to, by broń Boże nie popalcować okładki! Taką wartość miały wówczas płyty przywiezione zza żelaznej kurtyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalina Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.01, 00:29 Gość portalu: Laszlo B napisał(a): > Czy ktoś zna te kapele OMEGA , LOCOMOTIV GT ? Znam tylko jedną piosenkę Omegi "Dziewczynę...", moi rodzice się przy niej poznali.... Odpowiedz Link Zgłoś
yetta Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT 05.01.02, 21:35 Wczoraj przeglądałam swoje "czarne krążki" . Znalazłam "6 - Omega" i "Rockin` & Rollin`" General wydany w Polsce. Niestety, nie mogłam ich przesłuchać, bo mam gramofon bez igły. Koniecznie muszę coś z tym zrobić! Wciąż pamiętam Budapeszt nocą - nad Dunajem - coś przepięknego ! Minden jot! Iren. Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT 05.01.02, 22:37 The Girl With Pearl's Hair to jeden z najlepszych świtowych utworów, mimo, że nie jestem fanem Omegi. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: OMEGA , LOCOMOTIV GT 07.01.02, 20:11 > The Girl With Pearl's Hair no zgadza się, tylko czemu po angielsku? moim zdaniem Gyöngyhajú Lány wygląda ładniej Odpowiedz Link Zgłoś