Gość: pawel piec Była piosenka!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 19:33 "Sleap save and warm" K Komedy do filmu "rosemary baby" K Polanskiego utrzymywala sie tygodniami na szczycie list przebojow w usa. Ale kto to pameita, niestety. Cudze chwalicie swego nie znacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sella_w Re: Była piosenka!! IP: *.selfnet.de 12.02.07, 20:03 Ja tam jestem za Niemenem... przecież jego niektóre kawałki są lepsze od Zeppelinów! A "dziwny jest ten świat" - rewelacja na poziomie Stairway to heaven conajmniej, albo takiego, dajmy na to, Imagine- najlepszej piosenki wszech czasów wg różnych plebiscytów... jak dla mnie ten sam poziom. Tylko ustrój był nie ten i nie urodził się w Stanach, co by go rozpromowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Postać Re: Była piosenka!! IP: 208.49.241.* 13.02.07, 13:13 Tylko "Dziwny jest ten świat" to cover "It's a man's world" Jamesa Browna z innym tekstem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robuś Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.echostar.pl 12.02.07, 20:12 3/4 europejskich panków zna post regiment a w Finlandii odsetek jest jeszcze większy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly Wladzio Wielki polski przeboj w USA "Who stole the kishka? IP: 152.75.136.* 12.02.07, 20:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petersburski Re: Wielki polski przeboj w USA "Who stole the ki IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.07, 14:17 Poszukajcie w histori muzyki nazwiasa Petersbuski.On napisal wiele swiatowych przeboji.Pare lat temu na pierwszym miejscu list byla 3 symfonia Henryka Goreckiego.Na listach pop.Marek i Wacek byli rewelacja swiatowa.Mozna jeszcze wspomniec pochodzacego z Polski Leonarda Cohena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazzek Jest taki samotny dom,Cien... IP: *.icpnet.pl 13.02.07, 16:10 wielkiej gory,Mojemu miastu na do widzenia-Budka Suflera.Chiciory jak sie patrzy.Kiedy bylem malym chlopcem-Breakout.Autobiografia-Perfect.Pare numerow Lady Pank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Chichot Kalwi i Remi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:47 ...którzy chyba nawet lepiej są znani za granicami Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paragon Polskie zespoły IP: *.lanet.net.pl 12.02.07, 20:55 Kiedyś podróżowałem autostopem przez Francję - zatrzymał się jakiś samochód, w którym siedziało dwóch chłopaków, z samochodu buchał dym z papierosów a oni słuchali WŁOCHATEGO. Są polskie zespoły, które zrobiły światową karierę - tylko są to zespoły niszowe - punkowy Włochaty, heavy-metalowy Kat, folkowa Orkiestra Św. Mikołaja... Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Polskie zespoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 23:17 No i oczywiście Vader - bardzo znany w swojej niszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rfrank urszula dudziak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 20:48 w 1976 roku Urszula Dudziak miala swiatowy hit "Papaya" ktory przez lata byl sygnalem radia Luxemburg!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Re: urszula dudziak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:01 Pani Dudziak bylaby swietnym menedzerem i swietną inspiratorką. Natomiast jej tworczosc, to raczej trafia do wąskiego grona (wyjątkowego ). Osobiście ja ją bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffan Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.02.07, 21:02 w Stanach to chyba ten wspanialy utwor z refrenem: Bania u Cygana.... do rana... hit w amerykanskich dyskotekach kilka lat temu nawet w radiu amerykanskim go slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.ghnet.pl 12.02.07, 21:24 BASIA TRZETRZELEWSKA zrobila karierę na Zachodzie. Nikt, niestety, o niej nie pamieta, a ona stworzyła fenomenalny styl, śpiewała pop oparty na klimatach bossanovy i innych rytmów latino plus sooul i jazz plus jej mocny, czysty, SŁOWIAŃSKI głos dał świetny, niepowtarzalny efekt. Wszystko, o czym tu piszecie JUZ BYŁO, nawet najfajniejsi polscy artyści sa kopiami czegoś, tymczasem BASIA zrobila karierę, bo była ORYGINALNA I niepowtarzalna. Przypominam tytuły jej EUROPEJKSICH hitów z list przrbojów: "Cruising for brusing", "London, Warsaw, New York", "Baby your mine". Ściągnijcie sobie, to się przekonacie. POza tym, Basia dostała całą mase nagród rozmaitych prestizowych firm, była na listach Billboardu, zdobyła nagrodę Billboardu dla najlepszego artysty w kategorii "new contemporary jazz", mimo, ze de facto nie śpiewała jazzu, ale pop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.wilm.ppdi.com 12.02.07, 22:07 Basia to chyba jedyna polska wykonawczyni, ktorej nagrania mozna bez trudu kupic w kazdym sklepie plytowym w USA (mowie o muzycie popularnej). Obecna dyskusja jest dosc jalowa. O wiele ciekawiej byloby podyskutowac DLACZEGO polska muzyka popularna nie produkuje swiatowych przebojow? Dlaczego np. stosunkowo nieludny kraj jak Szwecja dala swiatu super-zespol ABBA i kilka innych pomniejszych, a Polska nic? Ja tez MOGLBYM zrobic swiatowa kariere - ciekawsze jest jednak czego mi potrzeba, aby tryb przypuszczajacy zamienil sie w tryb dokonany. Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 15.02.07, 21:57 Potrzebujesz TEGO CZEGOŚ, co nie dosyć, że wstrzeli się w aktualne potrzeby ludzkości, to jeszcze będzie świetnie wypromowane. Proste, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko muzykant Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:41 kiedyś: Czesław Niemen, dzisiaj: - Ania Dąbrowska, Smolik. Odpowiedz Link Zgłoś
sowca Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 12.02.07, 21:53 Myslovitz. Ich piosenki sa popularne na Zachodzie (bardzo w Niemczech, Wielkiej Brytanii). To zdecydowanie muzyka na wysokim poziomie - cos, czym mozemy sie chwalic na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik Jan Serce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:09 Piosenka z filmu "Jan Serce" - Seweryna Krajewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
zajac351 Re: Jan Serce 13.02.07, 12:37 wogoele pare jego piosenek jak np;kolysanka dla okruszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:57 Tylko oni: www.youtube.com/watch?v=HKEotfj4gl8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie odpowiadac kretynom, ignorantom !!!!!!! IP: *.crowley.pl 12.02.07, 21:56 Sprowadzenie historii polskiego rocka od czasow Niemena (bedacego ewenementem na skale przynajmniej europejska) poprzez SBB, Klan, TSA, Maanam, Perfect itp itd Jarocina ( o ktorym BBC nakrecilo film My blood- your Blood) do jakiegos disckopolo w stylu "Dajm mi te noc" jest po prostu kretynstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tefałpe Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 21:59 Najbardziej znane polskie melodie na świecie to stare, lub ludowe przeboje, typu: Tango Milonga (znane jako O, Donna Klara), Ta ostatnia niedziela, czy Szła dzieweczka. Ponadto na świecie jest wiele znanych piosenek wykonawców z Polski, o czym my nie wiemy, albo nawet nie znamy tych wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REALISTA Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 22:26 NA CALYM SWIECIE ZACHODNIM JEST NADPRODUKCJA ZDOLNYCH MUZYCZNIE LUDZI , NAPRAWDE MAJĄ W CZYM WYBIERAC WIEC FIRMY NIE MUSZA SZUKAC I DO TEGO LANSOWAC WYKONAWCOW Z POLSKI .. Z DRUGIEJ STRONY POLSKA SCENA MUZYCZNA JEST POWTORZENIEM TEGO CO JUZ BYLO NA ZACHODZIE I NAWET CZERWONE CZY ZIELONE WLOSY NIE ROBIA WRAZENIA .TAKA JEST PRAWDA ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadżikidżiki Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: 194.146.219.* 12.02.07, 22:39 a moze by tak..... LuBeLsKi FuLL? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
gm86 Tylko Rock! 12.02.07, 23:08 Mieszkam w Lublinie i nigdy nie słyszałem o tym piffq Zapraszam na rockowego bloga: tylkorock.blox.pl/html tylkorock.blox.pl/html tylkorock.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
gm86 Re: TYLKO ROCK!!! 12.02.07, 23:01 A Oddział Zamknięty? Oni to dopiero mieli hitów!!! Zapraszam na rockowego bloga: tylkorock.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WinCon Re: TYLKO ROCK!!! IP: 193.239.37.* 25.03.07, 06:21 To też właśnie tylko Rock To całe Tokio Hotel jest dziwne - grają tak jak bym chciał słyszeć, nie dość, że muza mi się podoba to nie rozumiem jak na 3ech instrumentach + wokal można to osiągnąć - za starych dobrych czasów nasze kapele (80')jak był skład gitara+bas+perka to szybko umierały. Umieją przejść od ciszy do Schrai. Sorry ale ostatni pokój osiedziesiąt dwa tysiące powalił mnie na kolana. Jeszcze trochę, no ale cóż to muzyka ontologiczna jezd-jakoby jej nie było. Dla ułatwienia mam 42 lata, nie jestem pedofilem i wydaje mi się, że na Muzyce trochę się znam - Tokio rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stooleyage Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 23:32 a szopęę?? on bodajże jakiś czas temu zrobił karierę we Francji[cool]?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:00 rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAR Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.bc.phelps.ca 12.02.07, 23:57 Basia Trzetrzelewska, wydala chyba wiecej niz jedna plyte w USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubusspce Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 00:37 KTO OGLĄDAŁ JAKIŚ MECZ NA NIEDAWNO ZAKONCZONYCH MS W PIŁCE RECZNEJ MÓGŁ USŁYSZEĆ, POLSKIE MELODIE KTÓRE PUSZCZALI NIEMCY PO BARDZIEJ UDANYCH AKCJACH. BYŁA TAM MIĘDZY INNYMI MAŁGOŚKA MARYLI RODOWICZ... Odpowiedz Link Zgłoś
gryziec Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 13.02.07, 00:52 Zrobiły, zrobiły - ale daaaaawno. Na przykład ta: www.youtube.com/watch?v=zzDUi_L6MzA Napisał ją syn polskich emigrantów, ur. w 1914 r. w Milwaukee, Juliusz Franciszek Antoni Kuczyński, znany jako Pee Wee King. Nagrywał płyty i tworzył przeboje wchodzące na pierwsze miejsca list, z których absolutną klasyką stał się Tennessee Waltz, będący dziś hymnem stanu Tennesse. Zmarł w 2000 r. w Louisville, Kentucky. Wpisany do Country Music Hall of Fame. Ktoś o tym wiedział? Pewnie nikt, bo współczesna muzyka country jest w Polsce zakazana. Odpowiedz Link Zgłoś
jjjnjankowski Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 13.02.07, 01:17 W Hameryce to sa tylko znane piosenki Bronisława Kapera i Basi, z napisanych w Polsce chyba tylko "Ta ostatnia niedziela (ostatnio jako: "Burnt by the Sun")" i "Tango Milonga" Petersburskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaslaw Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.07, 08:35 Najbardziej znanym i rozpoznawalnym polskim kompozytorem na calym siecie jest Leopold Stokowski. Miliony widzow i sluchaczy wysluchalo i sluch nadal jego ilustracji dzwiekowych do filmow walta Disnaya. To prawda ze to nie POP ani Rock ale jednak muzyka ktora przyciaga sluchaczy.Mamy takze w jazzie niekwestionowana gwiazde Leszka Mozdzera ktory swieci mocno na firmamencie conajmniej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
abs50 Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 14.02.07, 02:23 tak masz racje,a wielcy polscy artysci jada na koncert.Male sprostowanje,jada grac do kotleta i byle jaki obszcZymurek klepie go jak swojego kolege z przedszkola za $5.Polscy artysci wstyd mi za was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOC I L L U S I O N IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 13.02.07, 01:45 Mam przekonanie graniczace z pewnoscia, ze jedna z nielicznych polskich kapel, ktore grac bez wstydu i z powodzeniam moglyby na "zachodzie" bylo ILLUSION. Wpisywali sie w popularny wtedy przeciez niewiarygodnie nurt grunge'u, czerpiac zreszta mocno inspiracje, ale potrafili tak przetworzyc je na swoje, odsiebne, prawdziwe i z serducha, ze nie bylo watpliwosci, ze to nie jakas hucpa i kolejna kalko- sciema, ale wartosciowy kawal grania niezaleznie od miejsca na ziemskim padole. Soczysto tegie gitary i riffy o sile buldozera polaczone z lekkoscia do melodii i talentem do pisania "hitow", a na deser, jak dla mnie obok Niemena jedyny prawdziwie meski wokal w jajami w historii muzyki rozrywkowej made in Poland - Tomek Lipnicki. To jak koles potrafil warknac death metalowo zeby za moment przejsc w liryczna nute bylo (i jest) fenomenalne, a do tego potrafil pisac teksty, ktore cos znacza, maja nienachalne ale wiarygodne, zeby nie pwoiedziec - blesnie sluszne, przeslanie i spiewac je zarowno po polsku (co jest imho dosc karkolomnym zadaniem dla rockmana) i anagielsku. Ale niestety nikt chlopakow nie wyeksportowal, wiec mozemy sobie dzis tylko powspominac i pogdybac... a szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy4 Fakty IP: 62.233.249.* 13.02.07, 09:11 1. Bronisław Kaper zrobił karierę w Hollywood. 2. Czesław Niemen nagrał 2 płyty dla CBS - nie zrobił kariery ze względu na swój dramtyczny angielski. 3. SBB w 2 poł. lat 70-tych miało status prawdziwej gwiazdy w Niemczech, Austrii i Danii. 4. John Peel w roku 1985 puścił bodajże 3-krotnie debiutanckie single Madame oraz Made In Poland. 5. Płyta Maanamu "Mental Cut" spodobała się w Niemczech. 6. Myslovitz zagrali dużą trasę europejską, z której niewiele (niestety) dla nich wynikło. 7. Something Like Elvis i Agressiva 69 były bardziej docenione w Niemczech i w Belgii niż we własnym kraju, co akurat nie dziwi. 8. Najpopularniejszym polskim zespołem na świecie jest Vader. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja_Asia A Vader? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 09:27 Vader ZROBIL kariere za granica. To wlasnie w Polsce nie za bardzo mu poszlo. W kazdym razie USA i Japonia szlaly swojego czasu za Vaderem. Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick A Behemoth ? 13.02.07, 10:20 Podobnie chyba - chociaż pewnie nie tak wielka to kariera jak Vader. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 09:32 Jest mnóstwo polskich muzyków znanych za granicą tylko w polsce raczej słabo. Np: Motion Trio, Michał Urbaniak, czy chociażby z zupełnie innej beczki Vader. Generalnie jeżeli muzyka coś sobą reprezentuje i jest ciekawa to bardzo łatwo jest ją wypromować. Niestety polska muzyka od jakiegoś czasu stoi w miejscu i powiela stare schematy. Najwyraźniej producenci bardzo wzieli sobie do serca stwierdzenie że przebojem zostaje tylko to co już kiedyś słyszeliśmy. Przecież ile mozna słuchac i wydawać płyty Beaty Kozidrak czy Perfectu itp. właściwe od iluś lat grają, mówiąc kolokwialnie, na jedno kopyto. Zapewne zaraz znajdzie się ktoś kto powie że graja w swoim stylu, grają swój rodzaj muzyki. Ok zgadzam się, ale ile mozna komponować muzykę w jednym schemacie, w jednum rytmie, zmieniając od czasu do czasu tonację durowej na molową. Właściwie nawet teksty są do siebie podobne. Wydaje mi się że polska muzyka stoi w miejscu (poza kilkoma wyjątkami oczywiście), zastanawiam się kto jest za to odpowiedzialny czy muzycy którzy nic nie są wstanie sensownego wymyslić, czy producenci którzy "produkują" tylko taka muzyke która się sprzeda w jak największej ilości, czy słuchacze którzy nie lubią zmian i są strasznie konserwatywni nie przyjmuja do wiadomości że można słuchać trochę innej muzyki. Osobiście skłaniam się do trzeciej opcji. Producenci i stacje radiowe które kreują przeboje też nie są bez winy serwując słuchczom playlistową sieczkę, ale wiadomo pieniądz rzadzi światem i sprzedaje się to na co jest popyt. Ogladałem ostatnio eliminacje do Eurowizji i wcale się nie dziwię że nie mamy światowych przebojów. W studiu nawet z Mandaryny można zrobić gwiazdę i śpiewaczke operową ale w końcu przychodzi czas na "Sopot" i wtedy nawet producent nie pomoże. Dobre polskie piosenki nie maja tak dobrego marketingu i dobrych producentów którzy mogliby stworzyc światowy przebój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny_gość Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:48 Gość portalu: gość napisał(a): > Producenci i stacje radiowe które kreują > przeboje też nie są bez winy serwując słuchczom playlistową sieczkę, ale > wiadomo pieniądz rzadzi światem i sprzedaje się to na co jest popyt. Nie wiem, na co jest popyt i co to są tzw. przeboje, natomiast jeśli "muzyka coś sobą reprezentuje i jest ciekawa" to nie zawsze "łatwo jest ją wypromować"- np. Cejrowski ma dwa krótkie bloki muzyczne w trójce, gdzie prezentuje świetne kawałki z różnych stron świata, zawsze w odpowiedniej otoczce tematycznej, których słuchamy (niezależnie od siebie, w różnych częściach budynku) i ja, i moja córka z równie mocno podkręconym potencjometrem w porównaniu z resztą programową. Po zakończeniu audycji "przeżywamy" wspólnym dialogiem to, co się działo tego właśnie dnia. Mogę się mylić, może Cejrowski prezentuje szmirę? Pewnie tak, bo przecież są to najczęściej ludowe pop-przeróbki, ale czy my (jako zakompleksiony prowincjonalny kraik) nie moglibyśmy zaprezentować tym światowym tuzom takich samych, choć przeciez zupełnie innych, muzycznych pocztówek z Polski? Kilka dni temu, też w trójce, był dzień z Kają. Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale zapowiedziała próby z przetransformotowaniem naszych rodzimych utworów ludowych na pop-soul'ową nutę. Komu jak komu, ale jej wierzę. Że zrobi/ą światową karierę też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valwit Vader! IP: 89.101.146.* 13.02.07, 09:40 kazda plyta Vadera jest hitem poza polska. Sporo kapel ska i punk ma "hity". "son of the blue sky" wilkow dlugo byl grany w zachodnich stacjach muzycznych. a i jeszcze blog23 czy jakos tak przynajmniej w niemczech. "czerwone gitary" mialy kilka szlagierow w nrd Odpowiedz Link Zgłoś
no_nick Mandarynę wspominano ??? 13.02.07, 10:21 A powinno się - grają ją podobno w knajpach na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valwit Re: Mandarynę wspominano ??? IP: 89.101.146.* 14.02.07, 10:07 taa, bo jakis whitesnake ja coverowal. a graja chyba w polskich knajpach czyli nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Basia Trzetrzelewska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 10:23 Pamięta o niej ktoś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Basia Trzetrzelewska IP: 203.190.203.* 13.02.07, 11:50 Gość: Mateusz 13.02.07, 10:32 + odpowiedz Ale to jest podziemie, a my tu mówimy o prawdziwym przeboju na skalę światową. I takiego nie ma i nie będzie. Polska muza jest miernym naśladownictwem zachodnich produkcji (nawet Vader to przecież kopia Deicide). I dlatego jest zawsze opóźniona w stosunku do tego, co się dzieje na świecie. Przecież muzycy muszą mieć czas żeby skumać nowy styl i nauczyć się w nim grać. Oczywiście są tacy, co próbują grać oryginalnie, ale to zazwyczaj wiocha na podwórkowym poziomie (np. Kult) i nikt tego słuchał nie będzie, chyba że w polskim klubie przy kotlecie. A jeśli już rzeczywiście ktoś gra fajnie i na poziomie, to środowisko go do siebie nie wpuści i będzie zmuszony grać w podziemiu. Takich kapel jest setki. A stary polski rock, jak Niemen czy SBB, też jest osadzony w krajowych klimatach. Raczej nie na eksport. A poza tym szczerze, jak to się ma do Led Zeppelin czy np. Rush? Zaraz ,zaraz. Jak bylem w DDRze to Berlinscy hipisi wyskakiwali w radosnych podskokach ze sklepow muzycznych calujac okladki "Follow My Dream" kapeli Skrzeka ) Ale na powaznie to SBB Bylo w Europie klasyfikowane wsrod takich tuzow rocka,jak Genesis i Pink Floyd. Jako pierwsza grupe rockowa ze wschodniej Europy zaproszono na festiwal w Roskilde i okrzyknieto najlepszym trio od czasow Cream i Hendrixa. Szkoda ze "Welcom" bylo troche za cienkie na Londyn gdzie SBB probowala sie zapromowac. Skrzek za bardzo jenczal. Ale to jednak byla potezna polska kapela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Kayah IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 11:57 Świetnie prezentuje się solo jak i z interesującymi gwiazdami jak C.Evoria czy G.Bregović. Poza tym, ciekawa kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Krystyna Pronko + Kayah :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 12:46 takie "Gipsy-Queens" Może być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaslaw Re: Basia Trzetrzelewska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.02.07, 13:18 Basia to zadne podziemie- wraz z zespolem Matt Bianco wydala kilka bardzo wasoko klasyfikowanych plyt. W latach 80 nalezala do scislej czolowki muzyki rozrywkowej. Half A Minute i Get Out Of Your Lazy Bed to stale rozpoznawalne utwory tamtego okresu. U nas to bylo wszystko niedoceniane a nasze massmedia nie zajmowaly sie imperialistyczna kariera polskiego uciekiniera. Jezeli dwa ich albumy zajmowaly pierwsze miejsca na liscie Billboardu i to jest niszowe i nie zasluguje na miano sukcesu to co co innego mozny tym nazwac i to nietylko w polskiej szarosci. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Prawda?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:35 Wystarczy posłuchać "New day for You" - jest jak najbardziej na skale masową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b`sss Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 11:55 Grupy VADER, Behemoth, Riverside. Bardziej znane za granicą niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
quistista Re: Jakie polskie piosenki zrobiłyby światową kar 13.02.07, 12:48 Riverside !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwy Edyta Górniak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 13:04 Zdecydowanie największe szanse, wciąż. Odpowiedz Link Zgłoś