Dodaj do ulubionych

Charles Gayle

29.03.07, 21:47
Znacie, lubicie? Ja dopiero kilkanaście dni temu go temu usłyszałem na płycie
"Touchin' on Trane" z Parkerem i Rashiedem Alim, a teraz na płycie
William Parker Bass Quartet "Requiem". Co jeszcze możecie polecić? Jaki jest
jako pianista?
Obserwuj wątek
    • pharoah Re: Charles Gayle 29.03.07, 22:56
      libl napisał:

> Znacie, lubicie? Ja dopiero kilkanaście dni temu go temu usłyszałem na płycie
      > "Touchin' on Trane" z Parkerem i Rashiedem Alim, a teraz na płycie
      > William Parker Bass Quartet "Requiem". Co jeszcze możecie polecić? Jaki jest
      > jako pianista?
      > Znam,lubię...Słuchac Charlesa zacząłem parę lat temu ( płyty "Touchin' On
      Trane","Repent"...)Byłem zafascynowany tym,ze jest taki gosc,ktory gra free
      jazz,nie baczac na to,ze robi to na ulicy i w dodatku nie ma gdzie mieszkacsmile
      Polecic mozna jeszcze
      to:www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&searchlink=CHARLES|GAYLE&sql=11:f9fexq95ldse~T2
      Ja znam z tego 5 plyt i wszystkie sa znakomite,choc uczciwie przyznam,ze
      ostatnio malo slucham Gayle'a...Płyta,o ktorej piszesz to musi byc dopiero
      masakra...Sirone,William Parker,Alan Silva,Henry Grimes-gwarantuja muzyke na
      najwyzszym poziomie .4 kontrabasy i saxsmile)) chetnie poslucham!!!!!Ciekawe,czy
      miesci sie to w glowie wszystkim tym,dla ktorych zespol jazzowy musi miec taki
      schemat: sax+trabka+piano+kontrabas+gary...Slyszalem juz podwojne
      quartety,zespoly z dwoma kontrabasistami,deciak+bebny i przeszkadzajki,quartet
      bez pianina ,ale takiego projektu jeszcze nigdy...
      Jaki jest jako pianista? Sorry,to pytanie mnie przeroslo...smile
      pozdr.FaraonsmilePolecam jeszcze to:www.furious.com/perfect/charlesgayle.html
      • jazzfoxy Re: Charles Gayle 30.03.07, 10:01
        Na "Requiem" mam chrapkę od dawna. Gayle'a znam tylko z płyty "Shout!", to też
        nowa i świetna rzecz. Ja uwielbiam takie granie! Na pewno warto się bliżej
        z nim zapoznać.
        25 kwietnia zagra w Łodzi.
        www.diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Artykuly&Id=169
        • jazzfoxy Re: Charles Gayle 30.03.07, 15:07
          A znacie ten ciężki kaliber? Leandre Joelle / William Parker
          "Contrabasses". Tu skromnie, bo tylko dwa basy smile
          • jasiek_natolin Re: Charles Gayle 30.03.07, 20:41
            To posłuchajcie sobie,moi mili, tej płyty:
            www.silkheart.se/release.php?catno=155
            • jasiek_natolin Re: Charles Gayle 30.03.07, 20:47
              O...Libl musi być rozczarowny...Gayle nie zajrzy do Poznania...Jakże To!!!
              A swoją drogą to ciekawe,czy przechodnie wrzucalii jakieś cenciaki do kapelusza
              Gayle'a, kiedy tak sobie grał free jazz na ulicy...
              Na stacji metra koło mnie ostatnio często grywa pewien akordeonista. Jak na
              moje ucho gra całkiem nieźle, więc dzięki temu - no i dzięki bardzo klasycznemu
              repertuarowi - ludzie często nagradzają go swoją mamoną...Podejrzewam,że z
              Gayle'em mogło być trochę inaczej...
              • libl Re: Charles Gayle 30.03.07, 20:53
                Nie zajrzy do Poznania, ale zajrzy do Łodzi, a to aż tak daleko nie jest smile
                Jeszcze raz wracam do pianistyki Gayle'a, jestem ciekaw jego gry na fortepianie.
                Podobno dlatego zaczął grać na saksofonie, że fortepianu na ulicę nie mógł
                zabrać smile
            • libl Re: Charles Gayle 30.03.07, 20:48
              Szukamy tej płyty smile Ten skład obiecuje cudo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka