Gość: Belzebub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 23:20 Genialna płyta, każdy utwór jest osobnym arcydziełem. Ta płyta jest jedną z najlepszych w historii Power Metalu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Silmarien Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.warta.pl 26.06.03, 11:40 Po prostu powala na kolana Odpowiedz Link Zgłoś
artnat Mniam 26.06.03, 21:55 Apetyczna. Ostre partie gitar przeplatane monumentalnymi wstawkami z orkiestrą oraz drobnymi balladami na akustyka i flet. Wokal różny w zależności od utworu - w niekórych mocny i agresywny, w innych lekki i zwiewny. Melodie wpadają w ucho i ciężko z niego wychodzą. Chodzą za człowiekiem i kiedy myśli, że już przechodzi - wtedy melodia dopada i zaczyna sobie nucić: "Lord of all Noldor...". Płyta jest zamkniętą tematycznie całością. Problem w tym, że do tego zespołu trzeba się przekonać i przełamać pierwsze lody, potem jest już tylko lepiej. Osoby nie słuchające metalu mogą się dzięki takim arcydziełom wciągnąć. Niestety, tematyka ogranicza bardzo kręgi odbiorców - płyta oparta na dziele Mistrza Tolkiena nie każdemu się musi podobać... -------------------- rhapsody.fan.pl "I don't need to be a global citizen 'Cause I left my nationality" Bad Religion - American Jesus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L@rs Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.earth.pl / 192.168.2.* 27.06.03, 16:17 Co racja to racja...czesto do niej powracam i zawsze trzepie głową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solaris Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 22:12 sorry, ale skad mozna sciagnac jakies pliczki??? nie ma znajomych, ktorzy sluchaja takiej muzyki, a i z kasa u mnie kiepsko... Odpowiedz Link Zgłoś
artnat Re: Nightfall In Middle Earth 29.06.03, 20:02 www.blindguardian.prv.pl - tu są legalne mp3 i klipy do ściągnięcia. Także sporo informacji o zespole, teksty, taby etc. -------------------- rhapsody.fan.pl "I don't need to be a global citizen 'Cause I left my nationality" Bad Religion - American Jesus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baloun Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 18:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baloun Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 19:02 Według mnie najlepsza płyta power-metalowa pomijajac Noc W Operze tegoż zespołu. Poza tym wcale nie trzeba byc zagorzalym milosnikiem Tolkiena zeby docenic jej walory. Szkoda tylko, ze zespol jest slabo znany poza dosc hermetycznym kregiem fanow heavy metalu, bo ich muzyka znacznie wykracza poza ciasne ramy power/heavy. Wszystkim, ktorzy byliby zainteresowani ta pozycja BLIND GUARDIAN polecam Nightfall, Into The Storm, Mirror Mirror, Time Stands Still. Naprawde warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.06.03, 18:59 Choć power - metalu jako stylu nie trawię, przyznam że ta płytka mnie urzekła. Może ze względu na wspaniale opracowane, chóralne partie wokalne, a może dlatego że to concept - album, bliski dzięki temu rockowi progresywnemu ... Odpowiedz Link Zgłoś
artnat Re: Nightfall In Middle Earth 29.06.03, 20:13 No i kolejna osoba, dzięki której nie jestem osamotniony. To zadziwiające, ale osoby słuchające progrocka zazwyczaj nie trawią nic metalowego. A fani metalu zazwyczaj trawią progrock (i to z przyjemnością). No... ale nic to. W każdym razie jeśli lubisz chóry, orkiestrę i także miekkie partie to proponuję przesłuchać kilka piosenek innego zespołu metalowego (w sumie też można wrzucić do worka Power - jest on pojemny)- Rhapsody. Ewentualnie jeśli chcesz coś ostrzejszego (ale także w klimatach Tolkiena) to porponuję Summoning. Jest to Black Metal graniczący z zespołami progresywnymi. Wspaniałe partie klawiszowe połączone z ciężkimi gitarami i growlem. Jak coś to tutaj są linki do stronek o w.w. zespołach: { www.rhapsody.fan.pl ) ( www.summoning.vel.pl ) ------------- ------- rhapsody.fan.pl "I don't need to be a global citizen 'Cause I left my nationality" Bad Religion - American Jesus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Nightfall In Middle Earth IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.06.03, 20:21 Rhapsody sobie zapamiętam, tego drugiego nie - nie trawię growlingu. Tak patrząc na sygnaturkę to zastanawiam się czy jesteś fanem Bad Religion? Bo ja bardzo lubię tę kapelę. Na szczęście mamy takie czasy że bez żenady można słuchać Bad Religion, progrocka i nawet od czasu do czasu power metal (mówię o sobie ). Odpowiedz Link Zgłoś
artnat Re: Nightfall In Middle Earth 30.06.03, 00:36 No... fanem BR to raczej średnio. Ale od czasu do czasu posłuchać mogę. Niektóre piosenki bardzo mi się podobają np. Sorrow, All Good Soldiers czy American Jesus, ale inne już mniej. Co do sygnaturki - ten cytat wydał mi się odpowiedni do klimatu forum (jakoś tak) Jeśli zaś chodzi o growl. Dawniej też nie potrafiłem tego znieść. Ale po przesłuchaniu po raz 30 Lux Occulty - Kiss My Sword, zaczął mi się ten utwór podobać. Nie wiem jak to ująć, growl w Summoningu jest troche inny niż w zespołach deathmetalowych. Jest spokojniejszy, zresztą pełni raczej uzupełniającą rolę. Teksty oparte są na pieśniach z Tolkiena (czasami napisane przez kogoś z zespołu). Ale najważniejszy w tej muzyce jest klimat. Tekstu jest niewiele, dużo utworów jest instrumentalnych, niektóre mają duże instrumentalne partie, jeden nawet nagrany z operowym wokalem. Warto spróbować i dać szanse temu zespołowi. Jeśli się skusisz to polecam piosenki Khazad Dum (spokojny i klimatyczny), Where Hope And Daylight Die (operowy), South Away (klimatyczny), Wyrmvater Glaurung (instrumentalny). Warto dodać, że w skład zespołu wchodzą tylko dwie osoby. Wokale, gitary i keyboard obsługiwane przez dwie osoby, a perkusja (po odejściu/wywaleniu perkusisty) zastąpiona została przez automat perkusyjny. Na poczatku nie dałem temu zespołowi szansy, żałuję do tej pory. Teraz słucham ich dosyć często, automatycznie kojarzą mi się ze Śródziemiem, o wiele bardziej niż utwory Blindów. No w każdym razie polecam. -------------------- rhapsody.fan.pl "I don't need to be a global citizen 'Cause I left my nationality" Bad Religion - American Jesus Odpowiedz Link Zgłoś