Dodaj do ulubionych

najbardziej inteligentne teksty piosenek

14.07.03, 23:12
ja zdecydowanie stawiam na teksty Ryszarda Riedla.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiorus Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.07.03, 23:35
      A ja na Chrisa Martina, za wyjątkiem In my place, o której on sam powiedział,
      że nie wie o czym jest.
    • teddy4 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 14.07.03, 23:42
      humanior napisał:

> ja zdecydowanie stawiam na teksty Ryszarda Riedla.

Najbardziej inteligentne teksty Riedlowi napisał Dariusz Dusza.
      • humanior Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 14.07.03, 23:50
        dzień w którym pękło niebo, naiwne pytania, kim jestem-jestem sobie, złoty paw
        (z grayerem), skazany na bluesa, victoria o niewinnych niewspomnę to Riedel.
        Duza to równie cudowne utwory: dzikość mego serca, miliony srebnych płyt, czy
        tekst dedykowany R.R. - zapal świeczkę.
    • Gość: tomeczek Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 14.07.03, 23:48
      GRABAŻ!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: łyżeczka Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.net 15.07.03, 21:27
      nie główkując wiele "Mundialeiro" i może (emocjonalnie) "Pomału się urządzę"
      Sklepu z ptasimi piórami
      • Gość: karigan Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 21:32
        a ja mysle że nainteligentniejsze teksty ma zespół "ich troje" sępie miłości
        bodajże oraz niesamowita, niezastąpiona Kaja Paschalska, nie będę cytować,
        przebija ich jedynie Alicja Janosz i oczywiście "hit me baby one more time "
        britney ...
        a tak na poważnie to stawiam na Alchemię i Kupatiszon
        • vulture nie zgadzam się z przedmówcą 15.07.03, 21:33
          Tylko Beata Kozidrak.
          • Gość: karigan a ja tak IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 21:36
            zapomniałam dodać Maleńczuka, oraz oczywiście uważam że gdyby Kuba Wojewódzki
            pisał piosenki to na pewno byłyby teksty inteligentnetongue_out
          • frendzlik20 Re: nie zgadzam się z przedmówcą 15.07.03, 22:29
            nie ma czasu na sen.. nie ma czasu an sex.. tylko Beata tak zna sie na życiu
            Beatko króluj nam niepodzielnie

vulture napisał:

> Tylko Beata Kozidrak.
            • humanior Re: nie zgadzam się z przedmówcą 15.07.03, 22:34
              a w życiu piękne są tylko chwile, dlatego czasem warto żyć.
          • Gość: Kazek Re: nie zgadzam się z przedmówcą IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 18:01
            rozumiem, że żartujesz?
            Beata Kozidrak jest zdecydowany number one w kategorii "najbardziej kretyńskie
            teksty świata". "Kiedy się stanę plamą na ścianie... " dla mnie bomba. Czegoś
            głupszego nie słyszałem w życiu.
    • Gość: joko Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.torun.mm.pl 15.07.03, 22:09
      stary perfect, niektore teksy malenczuka,
      • teddy4 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 15.07.03, 22:59
        Wielka Brytania :
        Roger Waters, Morrissey, Martin Gore, Jaz Coleman, Neil Tennant (proszę się nie
        śmiać), Joe Strummer, Mark Long.
        USA:
        David Byrne, Michael Stipe, Joni Mitchell, Suzanne Vega, Bob Dylan.
        Polska:
        Lech
        Janerka.........................................................................
        ................................................................................
        ...............................................................................
        Grzegorz Ciechowski, Tomasz Adamski, Marcin Świetlicki, Wojciech Powaga,
        Wojciech Waglewski, Piotr Liszcz, Magik, Jarek Janiszewski (z wyjątkiem Czarno-
        Czarnych), Leszek A. Moczulski.
        • Gość: agnes Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 03:57
          pod watersem podpisuje sie obiema rekoma i nawet nogami.
          spod jego piora wyszly i mam nadzieje, ze nadal beda wychodzic TAKIE teksty.
          nie ma lepszych!!!to jest poezja!
        • ilhan Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 09:51
          Teddy, fajnie z tym Markiem Longiem smile

Ian Curtis
          Roddy Woomble z Idlewild
          Rycho Ashcroft w verve'owskim okresie
          wszyscy goście którzy maczali palce w tekstach Manic Street Preachers (czyli
          głównie Wire i Richey)
        • pizmak31 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 12:36
          Podpisuje sie pod tym, co napisal Teddy w kwestii polskich teksciarzy. I
          zagranicznych tez. A najbardziej podpisuje sie pod tym:
          ...............................................................................
          ......................
        • Gość: Wojtek Kosynier Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 13:41
          Bardzo przypadła mi do gustu twa lista (polska), dodałbym jednak jeszcze Kasię
          Nosowską (raczej solo), Korę (ale raczej z wczesnego okresu Maanamu), „Tymona”
          Tymańskiego czy „Grabaża”. A jak już padło nazwisko Leszka A. Moczulskiego, to
          wypadałoby też wymienić samego Grechutę – w końcu napisał parę dobrych tekstów.
          • Gość: Wojtek 2 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 14:31
            O Jezu, zapomniałem o Maleńczuku, obawiam się tylko, że „idolowanie” wyjdzie mu
            bokiem, a raczej na złe!
        • jolkaxs Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 02.08.03, 18:52
          zapomniałeś o tekstach Petera Gabriela no i Fisha, ale wybaczam wink
    • Gość: :) Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.torun.mm.pl 16.07.03, 00:34
      ja bym dolozyl tadeusza nalepe
      • login_logout Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 09:56
        Artur Rojek,Wojciech Powaga,Przemysław Myszor,Grzegorz Ciechowski,Maciej
        Maleńczuk,Brian Molko.
    • Gość: Suzi Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 12:29
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKROJEK
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK AARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKRTUR
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ARTUR ROJEK ARTUR ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ROJEK ARTUR ROJEK AARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKRTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKARTUR ROJEK
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEKROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK AARTUR ROJEK
      ROJEKRTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK AARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEKRTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR
      ROJEKARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK
      ARTUR ROJEK ARTUR ROJEK smile
      • vulture Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 12:39
        Gość portalu: Suzi napisał(a):
        [...]

Noś nakrycie głowy podczas upałów.
        • Gość: mamto Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.katowice.agora.pl 16.07.03, 13:00
          a propos nalepy - ten to w życiu chyba z pięć tekstów napisal i większość była
          słaba. teksty breakotu pisal loebl
      • login_logout Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 13:12
        --->vulture,co złego i "nieinteligentnego" jest w tekstach Artura Rojka.Czy
        może napisałeś tak tylko dlatego,że go po prostu nie lubisz??Bo taka postawa
        wiele wyjaśnia...A moje zdanie na ten temat znasz.
        • vulture Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 13:17
          login_logout napisała:

> --->vulture,co złego i "nieinteligentnego" jest w tekstach Artura Rojka.Czy
          > może napisałeś tak tylko dlatego,że go po prostu nie lubisz??Bo taka postawa
          > wiele wyjaśnia...A moje zdanie na ten temat znasz.

Mi nie chodziło o teksty Rojka, tylko o treść postu.
      • Gość: myself Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: 217.97.128.* 17.07.03, 15:51
        coraz bardziej Cie lubię, Suzi smile))))))))))
    • konrad_socha Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 13:28
      nie ma to jak stary dobry polski KULT smile
    • pirx13 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 13:35
      Elizabeth Fraser, ale raczej na wczesniejszych płytach Cocteau Twins
      • teddy4 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 15:31
        pirx13 napisał:

> Elizabeth Fraser, ale raczej na wczesniejszych płytach Cocteau Twins

OK - tylko w jakim języku te teksty są. Bo chyba nie w angielskimsmile.
        • pirx13 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 20:22
          teddy4 napisał:

> OK - tylko w jakim języku te teksty są. Bo chyba nie w angielskimsmile.

eeee to nie jest angielski??? hmm cholera to czego ja się uczyłem przez tyle
          lat hmm.....
          a tak czytając ten wątek, tyle słów na temat słów he he, to co dla jednego jest
          inteligentne to dla drugiego głupie, temu sie to podoba, a następnemu nie itp.
          To przynajmniej w przypadku Pani Elizabeth stopień inteligencji tekstu będzie
          zależal od stopnia inteligencji interpretacji słuchacza wink)
        • hawkshaw Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 26.07.03, 02:31
          teddy4 napisał:

> pirx13 napisał:
          >
          > > Elizabeth Fraser, ale raczej na wczesniejszych płytach Cocteau Twins
          >
          > OK - tylko w jakim języku te teksty są. Bo chyba nie w angielskimsmile.

Oczywiście, że w angielskim. Dopiero od płyty "Treasure" pani Fraser zaczęła
          śpiewać po "norwesku".
    • frendzlik20 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 13:53
      Nie znacie się misie, najlepsze teksty tworzy Bronisława Cieślak vel Violetta
      Villas. "Nie ma miłości bez zazdrości" czy "jej" wersja "To były piękne dni" to
      już klasyka...
      • vulture Violetta Cieślak 16.07.03, 13:56
        Zgadzam się, to jest w zasadzie coś, co przebija i Dylana, i w ogóle
        wszystkich. Viola rulez.
      • frendzlik20 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 14:05
        chciałem was wszystkich serdecznie przeprosić ale taki byłem zasłuchany
        w "Przyjdzie na to czas", że aż pomyliłem imię mojej idolki.. Bronisława to
        oczywiście Czesława.. Violu przepraszam, nie obrażaj się i niech Twa gwiazda
        dalej nam świeci
        • vulture Hm 16.07.03, 14:06
          Sądzę że fani Violi nie popuszczą i poszczują Cię kozami.
          • frendzlik20 Re: Hm 16.07.03, 14:09
            Ja się już sam moim chomikiem za to poszczułem, ale bestia mało agresywna jest
            i pokuta się nie wypełniła. Cierpię...

vulture napisał:

> Sądzę że fani Violi nie popuszczą i poszczują Cię kozami.
            • vulture Frendzliku drogi, zatem... 16.07.03, 14:38
              Obejrzyj jeszcze raz występ Violetty w Opolu, a zostanie Ci odpuszczone.
              • frendzlik20 Velturku kochany... 16.07.03, 19:09
                Czyżbym aż tak zawinił ? Przecież nie zabiłem 10 osob, nie jestem bigamistą a
                nawet nie kupuję nieoryginalnych adidasów.

vulture napisał:

> Obejrzyj jeszcze raz występ Violetty w Opolu, a zostanie Ci odpuszczone.
    • Gość: BeMBeN Znak zapytania IP: *.icpnet.pl 16.07.03, 14:52
      Ze starych to kabarek starszych panów (wszystko), Olga Lipińska

Z nowych polskich to gł. Hip-hop (nie każdy, tak aby nie bylo wielkiej dyskusji sa guwna i sa dobre txt'y). Artysci to FISZ; Łona, Lajner i Znak zapytania

---
      w moim wyśnioym świecie było po prostu pusto - Znak Zapytania
      • teddy4 Re: Znak zapytania 16.07.03, 15:35
        Dodaję:

Wielka Brytania - Matt Johnson, Tom Robinson, Mark Knopfler (jednak!)
        Polska - Kasia Nosowska (zdecydowanie), Maleńczuk (niestety!)

PS. NIE dodaję - Staszewski, Kora, Loebl (bo jak ktoś słusznie zauważył,
        Tadeusz to tekstów na szczęscie prawie nie pisał)
    • bambosh najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 16:24
      krol na krolow:
      'Only God can judge me'.. 2Pac
      nic dodac nic ujac..
    • Gość: As Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 16.07.03, 16:30
      Na tym forum panuje moda na to, żeby twierdzić że teksty Kazika są
      nieinteligentne.
    • jmarr Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 17:04
      To ja dodaję z UK (poza oczywistym): Dan Treacy, Neil Hannon, Jarvis Cocker,
      Bid, Damon Gough
      a z polskich: Lesław (Partia i Komety)
      • mynda Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 17:43
        Nick Cave, Tom Waits, Bob Dylan, starzy bluzmeni z delty missisipi - prosto i
        jasno, że życie to nie bajka i przede wszystkim szczerze, David Bowie, Roger
        Waters, oczywiście śp. Frank Zappa i Freddie Mercury (chociażby za całokształt
        wymowy "Show must go on"); z polskich to Staszewski Kazimierz i Staszewski
        senior, Maleńczuk, Riedel razem z Duszą, Loebl, Budzyński (chociaż ostatnio to
        czy ja wiem...), Kaczmarski Jacek, Rojek też może być, śp. Magik i Fisz... to
        tak z tego, co mi akurat do głowy przyszło po średnio długim zastanowieniu
        • ihopeyouwilllikeme Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 18:26
          Bono
          Bob Dylan
          Mark Knopfler
          Roger Waters

a co do textów Rojka, to ja ich też nie lubię...
          • Gość: lula77 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.husaren.studenthem.gu.se 16.07.03, 20:54
            Agnieszka Osiecka - chyba juz wiele osob o niej zapomnialo.
          • sterek Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 20:55
            Nie wiem....nie zauwazylem....a moze slepne na starosc.....
            Martin Gore.....szczegolnie teksty do plyty " Some Great Reward".....np
            utwor .." Lie To Me ".......smile

Pozdr

sterek
        • humanior Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 19.07.03, 20:20
          kogo uwazasz za bluesmenow z delty missisipi?
    • hayah Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 22:16
      Z rodzimego podwórka - Kazik Staszewski.
      Reszta świata - Roger Waters, może Tom Waits.
      To moje typy
    • mallina Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 16.07.03, 23:30
      Kasia Nosowska
      Magik
      Kate Bush
      Eddie Vedder
      Edward Stachura
      • Gość: BigDawg Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.nrockv01.md.comcast.net 20.07.03, 17:04
        mallina napisała:

> Kasia Nosowska
        > Magik
        > Kate Bush
        > Eddie Vedder
        > Edward Stachura
        MAGIK, MAGIK, MAGIK!!!! DZIEKUJE ZE KTOS GO ZNA I O NIM PAMIETA! on byl
        poprostu GENIUSZEM. Jezeli go nie znacie, posluchajcie pare piosenek Kalibra
        44 z ich pierwszych dwoch plyt i piosenek zespolu Paktofonika. Magik mial
        takie teksty ze nie raz az dreszcz przechodzil. Pokoj jego duszy.
    • kajetanb52 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 17.07.03, 00:22
      There can be only one:

Jarvis Cocker
    • ayya Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 18.07.03, 00:10
      Nosowska
      Bob Dylan
      Jim Morrison
      Maleńczuk
      i paru innych
      i specjalne wyróżnienie dla autora słów "I want you" Elvisa Costello, pewnie
      samego wokalisty, ale głowy nie dam uciąć smile
    • Gość: ich4 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.torun.mm.pl 18.07.03, 22:25
      keine grenzen
      • Gość: nea Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 11:00
        Luc Plamondon!
    • Gość: BigDawg Kaliber 44 IP: *.nrockv01.md.comcast.net 20.07.03, 16:57
      Kaliber 44, a w szczegolnosci Magik mial najinteligentniejsze teksty. Zal mi
      was jezeli nie znacie Magika i ze myslicie, ze najlepsze teksty mial ktostam
      inny.
      • Gość: ręce do góry! ktośtam inny IP: 62.233.204.* 20.07.03, 17:01
        Przykro mi, ze nie potrafisz docenić inteligentnych tekstów ktośtam innego. Tylko co z tym mają wspólnego teksty Magika?
        • Gość: BigDawg Re: ktośtam inny IP: *.nrockv01.md.comcast.net 20.07.03, 17:11
          Gość portalu: ręce do góry! napisał(a):

> Przykro mi, ze nie potrafisz docenić inteligentnych tekstów ktośtam innego.
          Tyl
          > ko co z tym mają wspólnego teksty Magika?
          Chodzi mi o to, ze duzo osob nie zna Magika i miedzy innymi przez to kojarzy
          Hip-Hop z durnymi tekstami. Przez to wiekszosc szuka dobrych tekstow posrod
          wykonawcow innych typow muzyki, podczas gdy nie znajac Magika bardzo, bardzo
          duzo traca. A tak na marginesie to bardzo doceniam tworczosc Kazika, Kasi
          Nosowskiej, Raz Dwa Trzy, i paru innych... Jednak Magik byl prawdziwym
          GENIUSZEM
          • humanior Re: ktośtam inny 21.07.03, 00:58
            magik byl jedyny w swoim rodzaju i druga osoba taka juz sie nie urodzi.
            Podobnie jest z fiszem.
            Zupelnie inna para kaloszy to grajdolki uprawiajacace publicystyke typu peja.
            Niedobrze sie robi jak sie tego slucha.
      • humanior Re: Kaliber 44 21.07.03, 00:56
        a co ma piernik do wiatraka?
    • kate_16 Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek 20.07.03, 19:20
      tak...Riedel byl niezastapiony
    • merkantyl riedel to zwykly cpun byl 23.07.03, 20:34
      nie ma takich. Wszystko co teraz powstaje to komercyjna szmira.
      A riedel to cholerny narkoman i cpun.
      • Gość: :-) Re: riedel to zwykly cpun byl IP: *.torun.mm.pl 12.10.03, 13:12
        Ryszard Henryk Riedel byl narkomanem - to sie zgadza.
        Zgadza sie tez to, ze pod zadnym wzgledem nie dorastasz mu do piet
    • Gość: Aproxymat Re: najbardziej inteligentne teksty piosenek IP: *.teleton.pl 25.07.03, 10:36
      Z niedocenionych a inteligentnych:
      Grag Graffin (z Bad Religion), Justin Sullivan (z New Model Army) czy choćby
      David Tibet (z Current 93) i jeszcze wielu wielu innych...
    • Gość: helo NAJINTELIGENTNIEJSZY JEST TEKST DO "STO LAT" IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 10:37
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka