Dodaj do ulubionych

Explorers Club - znacie ?

IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.08.03, 10:26
Ostatnio pożyczyłem od znajomego płytę projektu Explorers Club pod
tytułem "Age Of Impact". Z tego co czytałem to udzielają się tam między
innymi panowie z Yes i Dream Theater. Całkiem interesująca muzyka, taki
przygodowy rock progresywny z metalowymi naleciałościami, bliski trochę
twórczości Dream Theater. Pojawiają się też czasem mniej typowe instrumenty -
flet, saksofon. Kto lubi takie klimaty - polecam.
Obserwuj wątek
    • vulture Re: Explorers Club - znacie ? 14.08.03, 10:28
      Słuchałem, ale tam jest podobny problem co z Dream Theater i jeszcze z
      Transatlantic - natłok pomysłów, melodii itp. powoduje, że w połowie płyty nie
      pamiętam już, co było na początku i po przesłuchaniu nie pamiętam już nic. I
      nie zawsze chcę wracać.
      • Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 14.08.03, 10:32
        No cóż, jedyne co mogę polecić w takiej sytuacji to większa ilość przesłuchań :-
        )
    • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 16:01
      Witam !
      Zespół wydał jeszcze jedną płytę Raising The Mammoth - IMO gorszą od pierwszej.
      Zgadzam się z Kolegą Vulture, że forma przerasta tu treść, ale czasami dla
      odmiany warto posłuchać.
      Pozdrawiam.
      • vulture Re: Explorers Club - znacie ? 16.08.03, 21:55
        No więc ja tę pierwszą "dla odmiany" posłuchałem, ale sobie nie przegrałem
        (pożyczyłem od kumpla). Hmm, może kiedyś...
        • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 22:05
          Witam !
          A słyszałeś OSI ?
          Pzdr.
          • vulture Re: Explorers Club - znacie ? 16.08.03, 22:22
            Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Witam !
            > A słyszałeś OSI ?
            > Pzdr.

OSI to co to jest?
            • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.03, 22:34
              vulture napisał:

> OSI to co to jest?<

Żeby dużo nie pisać, pozwól, że skorzystam z linka (zresztą Twojego):
              www.progressiveworld.net/osi2.html
              Zdecydowanie polecam, często wracam do tej płyty, a cover Set The Controls ...
              Pink Floyd, IMO chyba jest lepszy od oryginału.
              Pzdr.

• vulture Re: Explorers Club - znacie ? 16.08.03, 23:49
                Tego nie znam, ale po tych wszystkich projektach jakoś mnie nie ciągnie.
              • Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 25.08.03, 21:16

> vulture napisał:
                >
                > > OSI to co to jest?<
                >
                > Żeby dużo nie pisać, pozwól, że skorzystam z linka (zresztą Twojego):
                > www.progressiveworld.net/osi2.html
                > Zdecydowanie polecam, często wracam do tej płyty, a cover Set The
                Controls ...
                > Pink Floyd, IMO chyba jest lepszy od oryginału.
                > Pzdr.

To ja może nawiążę do tej ostatniej wypowiedzi. Świetne kowery wczesnych
                Flojdów nagrał progmetalowy zespół Voivod - "Astronomy Domine" z
                płyty "Nothingface" i "The Nile Song" z płyty "The Outer Limits". Szczególnie
                świetna jest ich interpretacja "Astronomy Domine", ale obydwa są lepsze od
                oryginałów.
                • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 21:26
                  Gość portalu: As napisał(a):

> Szczególnie
                  > świetna jest ich interpretacja "Astronomy Domine", ale obydwa są lepsze od
                  > oryginałów.<

To może być ciekawe, bo wg AMG, Voivod to zespół m.in. trashmetalowy. Poszukam
                  na Kazaa.
                  Pzdr.
                  • Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 25.08.03, 21:34

> Gość portalu: As napisał(a):
                    >
                    > > Szczególnie
                    > > świetna jest ich interpretacja "Astronomy Domine", ale obydwa są lepsze od
                    >
                    > > oryginałów.<
                    >
                    > To może być ciekawe, bo wg AMG, Voivod to zespół m.in. trashmetalowy.
                    Poszukam
                    > na Kazaa.
                    > Pzdr.

Ja zachwycam się Voivodem od ładnych paru miesięcy i nawet recenzuję płyty w
                    pewnym wątku smile
                    Voivod zaczynał od thrashmetalu, ale ma też w swoim dorobku płyty progresywno-
                    metalowo-psychodeliczne (co za określenie smile).
                    Do takich płyt należą wspomniane "Nothingface" i "The Outer Limits". Jako że o
                    ile się orientuję to jesteś fanem progrocka (np. w stylu Rush) to gorąco te
                    płyty polecam. Moim skromnym zdaniem Rushowe i Crimsonowe inspiracje są na tych
                    płytach wyraźnie słyszalne, ale jednocześnie panowie stworzyli swój całkowicie
                    niepodrabialny styl.
                    • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 21:49
                      Gość portalu: As napisał(a):

> jesteś fanem progrocka (np. w stylu Rush) to gorąco te
                      > płyty polecam. Moim skromnym zdaniem Rushowe i Crimsonowe inspiracje są na
                      tych płytach wyraźnie słyszalne, ale jednocześnie panowie stworzyli swój
                      całkowicie niepodrabialny styl.<

A to zmienia sytuację, poszukam w takim razie płyt, bo przyznam, że zespołu nie
                      słyszałem. Natomiast jeśli chodzi o progrocka to jak pamiętasz zawsze dla mnie
                      nr 1 był i jest YES, ale słucham wszystkiego co dobre od jazzu do rocka.
                      Pzdr. i dzięki za rekomendację - dziś trudno znaleźć coś dobrego.

• Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 25.08.03, 22:02

> Gość portalu: As napisał(a):
                        >
                        > > jesteś fanem progrocka (np. w stylu Rush) to gorąco te
                        > > płyty polecam. Moim skromnym zdaniem Rushowe i Crimsonowe inspiracje są na
                        >
                        > tych płytach wyraźnie słyszalne, ale jednocześnie panowie stworzyli swój
                        > całkowicie niepodrabialny styl.<
                        >
                        > A to zmienia sytuację, poszukam w takim razie płyt, bo przyznam, że zespołu
                        nie
                        >
                        > słyszałem. Natomiast jeśli chodzi o progrocka to jak pamiętasz zawsze dla
                        mnie
                        > nr 1 był i jest YES, ale słucham wszystkiego co dobre od jazzu do rocka.
                        > Pzdr. i dzięki za rekomendację - dziś trudno znaleźć coś dobrego.
                        >

Jak masz ochotę poczytać coś więcej, to tu jest wątek o Voivod, podtrzymywany
                        przy życiu głównie dzięki mojej wytrwałości w recenzowaniu kolejnych płyt smile

forum.gazeta.pl/forum/72,2.htmlf=78&w=5855519&a=5855519&v=2&strona=0

• Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 25.08.03, 22:05
                          Coś nie chodzi ten link ... spróbuję inaczej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=5855519&a=5855519&v=2&strona=0
                          • Gość: Jacek Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 22:08
                            Dzięki.
                            Pzdr.
    • pytajnick Re: Explorers Club - znacie ? 26.08.03, 20:41
      To jest to co najgorsze w progmetalu do kwadratu!
      Z mojej strony: A kysz!!!

Lubię jako tako progmetal, DT i Pain of Salvation naprawdę cenię, nawet jeśli
      sieką, to sieką melodyjnie i z sensem. Ale EC to po prostu solówka na solówce,
      co gorsza: są to solówki nie do spamiętania nawet po dobrych 7-8
      przesłuchaniach, po prostu popisy gości którzy - to trzeba przyznać - wymiatają
      jak mało kto, ale wybaczcie, dla mnie to po prostu umiejętności fizyczne, a nie
      prawdziwa sztuka.

Ja się bardzo zawiodłem gdy po pół roku poszukiwań dostałem wreszcie płyty EC i
      najzwyczajniej trafił mnie szlag...smile

Nie polecam.

• Gość: As Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 26.08.03, 20:48
        Cóż, płytę przesłuchałem dopiero parę razy ale moją uwagę zwróciły bardzo
        przyjemne dla ucha (mojego) wokale, ciekawe linie melodyczne itp. Koncepcja
        powierzenia obowiązków wokalnych kilku wokalistom bardzo mi odpowiada. W
        niekórych momentach robi się też taka fajna transowa atmosfera. Tak więc na
        pewno nie zrezygnuję ze słuchania, choćby wszyscy pisali że to beznadzieja smile
        A solówki, jak to solówki - raz lepsze, raz gorsze.
      • Gość: Lukas Re: Explorers Club - znacie ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 22:07
        pytajnick napisał:

> co gorsza: są to solówki nie do spamiętania nawet po dobrych 7-8
        > przesłuchaniach, po prostu popisy gości którzy - to trzeba przyznać -
        wymiatają
        >
        > jak mało kto, ale wybaczcie, dla mnie to po prostu umiejętności fizyczne, a
        nie
        >
        > prawdziwa sztuka.

No co ty ,solowek chcesz sie na pamiec uczyc :->?
        EC jest ,jak dla mnie,bardziej melodyjne od Dream Theater (mowie o
        plycie "Rising the Mammoth" bo tylko te posiadam).Wirtuozeria mi wcale nie
        przeszkadza ,wrecz przeciwnie.Swietne sola na klawiszach sa zawsze milo
        widziane (slyszane).
        • pytajnick OSI 27.08.03, 18:09
          Mi tez się wirtuozeria kiedyś podobała..przez miesiąc, przeszła mi - trudno.
          Oczywiście jeśli ktoś takie granie - przeładowane solówkami, łamanymi
          melodiami, i mistrzostwem technicznym cieższe (aczkolwiek bez przesady) granie -
          oczywiście powinien posłuchac

Za to OSI, którego nazwa się tu pojawiła - koniecznie! Prosze nie łączyć tego z
          tym co progmetal osiągnął dotąd - to najświeższa płyta w tym gatunku od
          długiego czasu, a właściwie nie w tym gatunku bo progmetalu wcale za wiele tam
          nie ma - więcej już klimatów pochodzenia ambientowego, w końcu Moore na obu
          płytach Chroma Key pokazał jak stworzyć klimat za pomocą klawiszy. OSI to jedna
          z ciekawszych płyt tego roku - bardzo melodyjna, świetnie wyprodukowana i
          większość kawałków to fantastyczne piosenki-niepiosenki. Tylko w jednej czy
          dwóch można sie doszukać klimatów progmetalowych, i to właśnie one nie do końca
          doszły. Płyta świetna, aż tak bardzo że większośc z nas, którzy jej posłuchali,
          dopadła tak mocno że znudziła się w miesiąc - bo to jej chyba największa wada,
          można się przejeść...ale polecam. Mimo że trochę słabsza niż co poniektórzy
          wykrzykiwali (jeszcze zanim wyszła), to warta posłuchania. A w najdłuższym
          kawałku Steven Wilson na wokalach.

Dwie recki są na www.caladan.art.pl w dziale Recenzje.

pozdrawiam
          exodus
          • Gość: Jacek Under The Sun IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 18:48
            Witam !
            Przypomniałem sobie o tym zespole - wydali w 2000 r. jedyną (chyba, bo były
            jakieś plany) jak do tej pory płytę, IMO znakomitą - znacie ?
            Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka