Dodaj do ulubionych

Ciekawe przeróbki Black Sabbath

29.08.03, 16:49
www.sabbatum.com/sound/
Nie słyszałem o tym wcześniej. Znacie jakieś inne fajne kowery Sabbath?
Obserwuj wątek
    • Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 17:02
      No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na której
      utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type O
      negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet w
      połowie...
      • Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.08.03, 17:29
        Gość portalu: Argus napisał(a):

> No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na której
        > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type O
        > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet w
        > połowie...

A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z
        pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębną
        opinię smile
        Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta.
        • Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 23:04
          Gość portalu: As napisał(a):

> Gość portalu: Argus napisał(a):
          >
          > > No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na któ
          > rej
          > > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type
          > O
          > > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet
          > w
          > > połowie...
          >
          > A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z
          > pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębną
          > opinię smile
          > Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta.

"Nativity..." dobrze się słucha. Ale Black Sabbath w oryginale słucha się
          wyśmienicie, cudownie itd - a to o połowę lepiej niż dobrze smile
          Co do stwierdzenia, że niektóre wersje przewyższają oryginały - dla mnie to
          PROFANACJA - chocby nie wiem jak subiektywne było Twoje zdanie. Ale profanacja
          z jajem smile
          • Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl 30.08.03, 11:25
            Gość portalu: Argus napisał(a):

> Gość portalu: As napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Argus napisał(a):
            > >
            > > > No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" n
            > a któ
            > > rej
            > > > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard,
            > Type
            > > O
            > > > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga
            > nawet
            > > w
            > > > połowie...
            > >
            > > A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z
            > > pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębn
            > ą
            > > opinię smile
            > > Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta.
            >
            > "Nativity..." dobrze się słucha. Ale Black Sabbath w oryginale słucha się
            > wyśmienicie, cudownie itd - a to o połowę lepiej niż dobrze smile
            > Co do stwierdzenia, że niektóre wersje przewyższają oryginały - dla mnie to
            > PROFANACJA - chocby nie wiem jak subiektywne było Twoje zdanie. Ale
            profanacja
            > z jajem smile

A miało być bez bicia piany ...
            Po co od razu wyjeżdżasz z profanacją ? Tak, mam gorszy gust niż Ty bo wolę
            niektóre utwory Sabbatów we współczesnych wersjach. Lepiej Ci ?
            Dowartościowałeś się ?
            OK, więc tym stwierdzeniem zakończmy tę żenującą dyskusję.
            • Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 11:37
              Gość portalu: As napisał(a):
              > > A miało być bez bicia piany ...
              > Po co od razu wyjeżdżasz z profanacją ? Tak, mam gorszy gust niż Ty bo wolę
              > niektóre utwory Sabbatów we współczesnych wersjach. Lepiej Ci ?
              > Dowartościowałeś się ?
              > OK, więc tym stwierdzeniem zakończmy tę żenującą dyskusję.

Nie wiem -chyba nie zauważyłeś na końcu mojej wypowiedzi znaczka smile - i chyba
              nie wiesz co on oznacza - skoro tak bardzo się podniecasz. Rozumiem, że nie
              masz poczucia humoru. Mój gust nie jest lepszy czy gorszy - tylko inny niż
              Twój. Obrażać Cię o dowartościowaniach i innych takich bzdurach nie mam
              zamiaru. Pozdrawiam.
    • Gość: Sugar Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.retsat1.com.pl 29.08.03, 17:18
      Dwie części "Nativity in Black"

Nie do końca zgodzę się z Argusem odnośnie poziomu wykonywanych utworów.
      Niektóre interpretacje są naprawdę rewelacyjne!

"After forever" w wersji Biohazard brzmi jakby powstał w najciemniejszych
      zakamarkach Brooklynu!

"Sympthom of the Universe" w wersji Sepultury brzmi jakby żywcem wyciągnięty
      z "Chaos A.D."!

"The Wizard" nagrany w oryginalnym składzie z Robem Halfordem (oryginalnym,
      lecz oczywiście bez Ozzy`ego) bynajmniej nie odbiega poziomem od oryginału,
      jest ponadto cięższy i bardziej złowieszczy!

"Sabbath bloody sabbath" z Bruce`em Dickinsonem tchnie świeżością,

a "Black Sabbath" w wersji Type`O`Negative to klasa sama dla siebie!

Na osobne wyróżnienie zasługuje ostatni kawałek "Solitude" w wykonaniu
      Cathedral, który został przyozdobiony partiami fletu! Poezja!

Rozczarowały "Paranoid" (Megadeth), "Lord of this world" (C.O.C.), "NIB" (Ugly
      Kid Joe) i "Warpigs" (Faith no More).

Z drugiej części słyszałem jedynie "Hand of Doom" w wykonaniu Slayera, ale
      również rozczarowanie. Zagrali go poprawnie, ale nic ponadto...

Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na genialną wersję "Planet Caravan" w wykonaniu
      Pantery zamieszczoną na płycie "Far beyond driven", oraz "Zero the Hero"
      Cannibal Corpse, zamieszczoną na singlu do "Hammer smashed face".

Acha! I dawno, dawno temu, jeszcze przed wydaniem "Nativity in black", powstało
      podobne wydawnictwo, które stworzyły najbardziej ekstremalne naówczas zespoły.
      Pamiętam że Brutal truth grali cover "Lord of this world", a Pitchshifter "The
      wizard". Niestety nie słyszałem tej płyty ;-(
    • vulture profanacje 29.08.03, 17:53
      The Cardigans - Sabbath Bloody Sabbath
      The Cardigans - Iron Man
      Ozzy Osbourne & Busta Rhymes - nie wiem, jaki to ma tytuł, ale bazuje na rifie
      i fragmentach tekstu "Iron Man". Ozzy wyje, Busta Rhymes stęka. Straszne.

Piersi kiedyś nagrały "Iron Man" z polskim tekstem, z tego co pamiętam.

Jeśli chodzi o przeróbki z "N.I.B." (pierwsza część, drugiej nie kupiłem), na
      ogół fajnie się ich słucha, ale i tak wolę oryginały tongue_out
      • Gość: As Re: profanacje IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.08.03, 18:05
        vulture napisał:

> Piersi kiedyś nagrały "Iron Man" z polskim tekstem, z tego co pamiętam.
        >

I Paranoid też, z tekstem "jadę na motorze". Jest taka strona o motocyklach WSK
        gdzie ta piosenka jest odtwarzana na wstępie smile

Z żenad mi się przypomniała Systemowa wersja "Snowblind". Ja naprawdę lubię
        SOAD, ale żeby tak spieprzyć taki świetny kawałek ...

• Gość: Łysenko Re: profanacje IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 02.09.03, 22:26
        A mityczna płyta z przeróbkami Black Sabbath przez czeski kwartetb smyczkowy???
        Nie opowiadaj że tego nie znasz!
    • Gość: M Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.chello.pl 30.08.03, 01:33
      Wracając do "Nativity..." bardzo podoba mi się wersja "Children Of The Grave"
      White Zombie. Wersja "War Pigs" FNM pochodzi z "Live At Thhe Brixton Academy"
      wydane zaraz po "The Real Thing".
      Swoją wersję N.I.B. nagrali Acidzi - co ciekawe na zremasterowanym "Fishdicku"
      zamiast "My name is lucifer" jest wsamplowane "My name is Luka" wiadomej pani.
      • Gość: jas83 Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 13:06
        faith no more grali war pigs a vader black sabbath pzdr
        • Gość: Piotr Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.chomiczowka.net.pl 30.08.03, 16:14
          Najlepszym coverem Black Sabbath jaki kiedykolwiek slyszalem jest "Paranoid" w wykonaniu angielskiego zespolu Skrewdriver.
          • vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 30.08.03, 19:30
            A propos coverów, to nigdy nie zapomnę jak pani od muzyki w podstawówce kazała
            na śpiewać Beatlesów z polskim tekstem...
            Obladi, oblada dobraa naaaszaaa!
            • slayer664 Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 11:30
              Fajnie wyszedł w ykonaniu Bruca Dickinsona - Sabbath Bloody Sabbath
              • vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 14:27
                Nie słyszałeś "Obladi, oblada" na 30 gardeł z polskim tekstem, to dopiero jest
                odjazd!
                • Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl 31.08.03, 17:32
                  vampira napisała:

> Nie słyszałeś "Obladi, oblada" na 30 gardeł z polskim tekstem, to dopiero
                  jest
                  > odjazd!

Nie wiedziałem że to kawałek Black Sabbath, bo zdaje się że coverach tej grupy
                  jest ten wątek.
                  • vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 17:59
                    Konteksty, kolego, konteksty... smile
                    • vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 18:00
                      Rzeczywistość pozatekstowa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka