trashed 29.08.03, 16:49 www.sabbatum.com/sound/ Nie słyszałem o tym wcześniej. Znacie jakieś inne fajne kowery Sabbath? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 17:02 No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na której utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type O negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet w połowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.08.03, 17:29 Gość portalu: Argus napisał(a): > No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na której > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type O > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet w > połowie... A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębną opinię Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 23:04 Gość portalu: As napisał(a): > Gość portalu: Argus napisał(a): > > > No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" na któ > rej > > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, Type > O > > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga nawet > w > > połowie... > > A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z > pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębną > opinię > Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta. "Nativity..." dobrze się słucha. Ale Black Sabbath w oryginale słucha się wyśmienicie, cudownie itd - a to o połowę lepiej niż dobrze Co do stwierdzenia, że niektóre wersje przewyższają oryginały - dla mnie to PROFANACJA - chocby nie wiem jak subiektywne było Twoje zdanie. Ale profanacja z jajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl 30.08.03, 11:25 Gość portalu: Argus napisał(a): > Gość portalu: As napisał(a): > > > Gość portalu: Argus napisał(a): > > > > > No pewnie, że znamy. Jest przecież cała płyta - "Nativity in black" n > a któ > > rej > > > utwory Black Sabbath gra miedzy innymi Sepultura, Pantera, Biohazard, > Type > > O > > > negative, Cathedral, Megadeth itd... Ale żaden oryginału nie dosięga > nawet > > w > > > połowie... > > > > A moim zdaniem niektóre wersje przewyższają oryginały, szczególnie tez z > > pierwszej płyty BS. Nie mam ochoty na kłótnie, zaznaczam tylko moją odrębn > ą > > opinię > > Swoją drogą, to faktycznie świetna płyta. > > "Nativity..." dobrze się słucha. Ale Black Sabbath w oryginale słucha się > wyśmienicie, cudownie itd - a to o połowę lepiej niż dobrze > Co do stwierdzenia, że niektóre wersje przewyższają oryginały - dla mnie to > PROFANACJA - chocby nie wiem jak subiektywne było Twoje zdanie. Ale profanacja > z jajem A miało być bez bicia piany ... Po co od razu wyjeżdżasz z profanacją ? Tak, mam gorszy gust niż Ty bo wolę niektóre utwory Sabbatów we współczesnych wersjach. Lepiej Ci ? Dowartościowałeś się ? OK, więc tym stwierdzeniem zakończmy tę żenującą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argus Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 11:37 Gość portalu: As napisał(a): > > A miało być bez bicia piany ... > Po co od razu wyjeżdżasz z profanacją ? Tak, mam gorszy gust niż Ty bo wolę > niektóre utwory Sabbatów we współczesnych wersjach. Lepiej Ci ? > Dowartościowałeś się ? > OK, więc tym stwierdzeniem zakończmy tę żenującą dyskusję. Nie wiem -chyba nie zauważyłeś na końcu mojej wypowiedzi znaczka - i chyba nie wiesz co on oznacza - skoro tak bardzo się podniecasz. Rozumiem, że nie masz poczucia humoru. Mój gust nie jest lepszy czy gorszy - tylko inny niż Twój. Obrażać Cię o dowartościowaniach i innych takich bzdurach nie mam zamiaru. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sugar Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.retsat1.com.pl 29.08.03, 17:18 Dwie części "Nativity in Black" Nie do końca zgodzę się z Argusem odnośnie poziomu wykonywanych utworów. Niektóre interpretacje są naprawdę rewelacyjne! "After forever" w wersji Biohazard brzmi jakby powstał w najciemniejszych zakamarkach Brooklynu! "Sympthom of the Universe" w wersji Sepultury brzmi jakby żywcem wyciągnięty z "Chaos A.D."! "The Wizard" nagrany w oryginalnym składzie z Robem Halfordem (oryginalnym, lecz oczywiście bez Ozzy`ego) bynajmniej nie odbiega poziomem od oryginału, jest ponadto cięższy i bardziej złowieszczy! "Sabbath bloody sabbath" z Bruce`em Dickinsonem tchnie świeżością, a "Black Sabbath" w wersji Type`O`Negative to klasa sama dla siebie! Na osobne wyróżnienie zasługuje ostatni kawałek "Solitude" w wykonaniu Cathedral, który został przyozdobiony partiami fletu! Poezja! Rozczarowały "Paranoid" (Megadeth), "Lord of this world" (C.O.C.), "NIB" (Ugly Kid Joe) i "Warpigs" (Faith no More). Z drugiej części słyszałem jedynie "Hand of Doom" w wykonaniu Slayera, ale również rozczarowanie. Zagrali go poprawnie, ale nic ponadto... Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na genialną wersję "Planet Caravan" w wykonaniu Pantery zamieszczoną na płycie "Far beyond driven", oraz "Zero the Hero" Cannibal Corpse, zamieszczoną na singlu do "Hammer smashed face". Acha! I dawno, dawno temu, jeszcze przed wydaniem "Nativity in black", powstało podobne wydawnictwo, które stworzyły najbardziej ekstremalne naówczas zespoły. Pamiętam że Brutal truth grali cover "Lord of this world", a Pitchshifter "The wizard". Niestety nie słyszałem tej płyty ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
vulture profanacje 29.08.03, 17:53 The Cardigans - Sabbath Bloody Sabbath The Cardigans - Iron Man Ozzy Osbourne & Busta Rhymes - nie wiem, jaki to ma tytuł, ale bazuje na rifie i fragmentach tekstu "Iron Man". Ozzy wyje, Busta Rhymes stęka. Straszne. Piersi kiedyś nagrały "Iron Man" z polskim tekstem, z tego co pamiętam. Jeśli chodzi o przeróbki z "N.I.B." (pierwsza część, drugiej nie kupiłem), na ogół fajnie się ich słucha, ale i tak wolę oryginały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: profanacje IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 29.08.03, 18:05 vulture napisał: > Piersi kiedyś nagrały "Iron Man" z polskim tekstem, z tego co pamiętam. > I Paranoid też, z tekstem "jadę na motorze". Jest taka strona o motocyklach WSK gdzie ta piosenka jest odtwarzana na wstępie Z żenad mi się przypomniała Systemowa wersja "Snowblind". Ja naprawdę lubię SOAD, ale żeby tak spieprzyć taki świetny kawałek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łysenko Re: profanacje IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 02.09.03, 22:26 A mityczna płyta z przeróbkami Black Sabbath przez czeski kwartetb smyczkowy??? Nie opowiadaj że tego nie znasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.chello.pl 30.08.03, 01:33 Wracając do "Nativity..." bardzo podoba mi się wersja "Children Of The Grave" White Zombie. Wersja "War Pigs" FNM pochodzi z "Live At Thhe Brixton Academy" wydane zaraz po "The Real Thing". Swoją wersję N.I.B. nagrali Acidzi - co ciekawe na zremasterowanym "Fishdicku" zamiast "My name is lucifer" jest wsamplowane "My name is Luka" wiadomej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas83 Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 13:06 faith no more grali war pigs a vader black sabbath pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.chomiczowka.net.pl 30.08.03, 16:14 Najlepszym coverem Black Sabbath jaki kiedykolwiek slyszalem jest "Paranoid" w wykonaniu angielskiego zespolu Skrewdriver. Odpowiedz Link Zgłoś
vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 30.08.03, 19:30 A propos coverów, to nigdy nie zapomnę jak pani od muzyki w podstawówce kazała na śpiewać Beatlesów z polskim tekstem... Obladi, oblada dobraa naaaszaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
slayer664 Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 11:30 Fajnie wyszedł w ykonaniu Bruca Dickinsona - Sabbath Bloody Sabbath Odpowiedz Link Zgłoś
vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 14:27 Nie słyszałeś "Obladi, oblada" na 30 gardeł z polskim tekstem, to dopiero jest odjazd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath IP: *.vline.pl 31.08.03, 17:32 vampira napisała: > Nie słyszałeś "Obladi, oblada" na 30 gardeł z polskim tekstem, to dopiero jest > odjazd! Nie wiedziałem że to kawałek Black Sabbath, bo zdaje się że coverach tej grupy jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 17:59 Konteksty, kolego, konteksty... Odpowiedz Link Zgłoś
vampira Re: Ciekawe przeróbki Black Sabbath 31.08.03, 18:00 Rzeczywistość pozatekstowa... Odpowiedz Link Zgłoś